Slovenija

Vlada prižgala zeleno luč za podpis sporazuma z gasilci. Pogajanja z vlado zdaj zahtevajo tudi cariniki, pazniki in vojaki

Ljubljana, 04. 01. 2018 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je prižgala zeleno luč ministrici Katič, da podpiše stavkovni sporazum z gasilci. Zdaj pa so se oglasili tudi v stavkovnem odboru sindikatov državne uprave. Vlado pozivajo, da pristopi k pogajanjem z njimi, in pričakujejo pojasnilo, ali dogovor z gasilci vpliva tudi na vrednotenje delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pogovor z Jakobom Počivavškom
    02:46
    Iz SVETA: Pogovor z Jakobom Počivavškom
  • Iz SVETA: Počivavšek: Za nekatere denar je, za druge ga ni
    02:08
    Iz SVETA: Počivavšek: Za nekatere denar je, za druge ga ni

Vlada je prižgala zeleno luč za podpis stavkovnega sporazuma s Sindikatom poklicnih gasilcev Slovenije. Kot so zapisali na Twitterju, se je vlada seznanila s predlogom aneksa št. 2 h kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva ter z vsebino stavkovnega sporazuma z gasilci. Za podpis sporazuma je pooblastila obrambno ministrico Andrejo Katič.

Ministrica je na novinarski konferenci po seji vladi izrazila zadovoljstvo nad odločitvijo vlade ter napovedala, da bodo aneks in stavkovni sporazum s sindikatom gasilcev podpisali v petek.

Spomnila je, da sta se vladna in sindikalna stran na zadnjem sestanku 22. decembra dogovorili, da se odpravijo plačne anomalije na področju gasilstva na tistih delovnih mestih, ki opravljajo operativne naloge, in sicer primerljivo z ostalimi pooblaščenimi uradnimi osebami. Anomalije do 26. plačnega razreda se odpravljajo s 1. julijem 2017, nad 26. plačnim razredom pa od 1. oktobra lani.

V stavkovnem sporazumu so se dogovorili tudi, da bo ministrstvo pristopilo k spremembam zakona o gasilstvu, in sicer v tistem delu, ki ureja dodatek za stalnost. Gasilci namreč po veljavni ureditvi dobijo ta dodatek po desetih letih dela, ostali primerljivi poklici pa po petih.

Do jeseni bodo opravili tudi pregled vseh delovnih mest na področju gasilstva ter predlagali ustrezne spremembe, je še napovedala ministrica.

Po nedavnem podpisu aneksa h kolektivni pogodbi v javnem sektorju, ki je za en plačni razred zvišal eno od orientacijskih delovnih mest v gasilstvu, se je sindikat z vlado pogajal še o zvišanju uvrstitve 16 drugih delovnih mest. Kot so v sredo pojasnili v sindikatu, so svoje zahteve skoraj v celoti dosegli.

Deset od omenjenih 16 delovnih mest se bo zvišalo za dva plačna razreda, dve delovni mesti za tri plačne razrede, dve delovni mesti za en razred, dve delovni mesti pa se ne bosta zvišali. Ob tem pa sporazum predvideva, da se uredi dodatek za stalnost, do katerega bi bili gasilci upravičeni od 1. januarja letos, so navedli.

Vlada bo pregledala vse stavkovne zahteve

Še pred sejo vlade pa so vodje koalicijskih poslanskih skupin pozvali ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, da pripravi pregled vseh stavkovnih zahtev vseh sindikatov javnega sektorja ter nato nadaljuje pogajalski proces.

Kot je pojasnila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, jim je Koprivnikar danes poročal o aktualnem stanju zahtev in pričakovanj sindikatov javnega sektorja. Kot je dejala, so se strinjali, da je treba (pre)številne zahteve sindikatov najprej pregledati ter narediti poročilo in oceno, koliko so vsebinsko, strokovno, delovnopravno in finančno razumne ter kaj lahko vlada v nadaljnjem pogajalskem procesu naredi.

Ključen pa je po njenih besedah poziv k umiritvi strasti. Treba je namreč sesti za pogajalsko mizo ter v mejah razumnega in pričakovanega nadaljevati dialog in končni dogovor, je dodala Kustec Lipicerjeva.

Tako so vlado še enkrat pozvali, da pripravi pregled vseh stavkovnih zahtev vseh sindikatov in nato nadaljuje svoje pogajalsko delo. Minister Koprivnikar pa jih je spomnil, da se je s 1. januarjem sprostilo dodatnih 46 milijonov evrov za odpravo plačnih anomalij, kar je posledica že sklenjenih pogajalskih procesov. Poleg tega se Koprivnikar dogovarja za sprostitev nadaljnjih skoraj deset milijonov evrov za odpravo anomalij.

Po dogovoru z gasilci pogajanja z vlado zahtevajo tudi cariniki, pazniki in vojaki

Pogajanj z vlado si želijo tudi cariniki, vojaki, pazniki ...
Pogajanj z vlado si želijo tudi cariniki, vojaki, pazniki ... FOTO: Carinska uprava RS

Sindikati državne uprave, ki so se julija lani preoblikovali v skupni stavkovni odbor, so v sredo na predsednika vlade Mira Cerarja in ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja naslovili poziv, naj vlada pristopi k pogajanjem na stavkovne zahteve, ki so jih podali avgusta lani.

Od vlade pričakujejo tudi pojasnilo, ali rešitve pri poklicnih gasilcih kakorkoli vplivajo na vrednotenje delovnih mest zaposlenih, ki jih zastopajo, še posebej pooblaščenih uradnih oseb. Po mnenju skupnega stavkovnega odbora namreč vplivajo, še posebej v delu ohranitve plačnih razmerij znotraj dejavnosti.

Sindikati opozarjajo, da je odprava anomalij pooblaščenim uradnim osebam prinesla zvišanje za največ dva plačna razreda, ne pa za tri, kar je uspelo poklicnim gasilcem. S tem je vlada dodatno porušila primerljivost s pooblaščenimi uradnimi pooblačenimi osebami.

Zato ugotavljajo, da vlada daje prednost tistim, "ki so protestirali ali zgolj grozili z najavo stavke". Zahtevajo, da se predsednik vlade nemudoma sestane s stavkovnim odborom, kot je to storil v primeru gasilcev, sicer bodo "te zahteve vklopili v stavko 24. januarja".

V skupnem stavkovnem odboru so združeni Sindikat državnih organov Slovenije, Sindikat carinikov Slovenije, Sindikat ministrstva za obrambo, Sindikat veterinarjev Slovenije, Sindikat vojske, obrambe in zaščite ter Sindikat pilotov ministrstva za obrambo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
04. 01. 2018 21.56
+1
zakaj mamo carino če je slovenijo prečl ogromno ljudi iz 3 sveta
Šimemornar
04. 01. 2018 18.44
+6
Najvec so pokradli vojsko na račun varčevalnih ukrepov!!! Ukinit 150 občin, pa bo denar!!!!!
Absolutist 1
04. 01. 2018 18.00
+6
Odlično,vlada je danes že izdala za 2 miljardi državnih obveznic kot garancjo za 2 miljardi novega zadolževanja 5 bankam po svetu in celo zamislite si, med njimi je tudi NLB,kjer se je zadolžila ta vlada.Dokazanao,zakaj vlada ni hotela prodati NLB-ja.Torej ljudstvo je prisilno napolnilo bančno luknjo,sedaj pa to " hvaležno " vrača v obliki kredita tej isti državi.Cerarjeva hvala o nekih hudih uspehih se pod mizo vala.
mmickica
04. 01. 2018 17.22
+9
Bravo vlada, vzami gospodarstvu, dokler mu imas se kaj vzeti, potem itak ne bo vec nikogar, ki bi mu lahko, saj se bodo pocasi vsi podjetniki preselili v davcno bolj ugodne drzave. Mladi pa tako ze kar po studiju ostajajo v tujini. Nikjer na svetu niso place v JS visje kot v gospodarstvu, nikjer! Pardon..., bile so v Grciji, pa smo videli, kako se je koncalo.
CIGU MIGU
04. 01. 2018 17.12
+6
nič nimam proti vojski a kaj lahko naredi naša armada če se res kaj zgodi,,mislim da bolj malo ali nić
kolo1982
04. 01. 2018 16.25
+10
Koliko občin smo v zadnjih letih združili?...212 občin in 2m ljudi...svetovni fenomen...
RdecaZvezda
04. 01. 2018 17.29
+5
sinhron
04. 01. 2018 15.50
+5
Vlada si je z uklonitvijo zahtevam zdravnikov ustvarila domino efekt , ki mu je dodala socialno noto z dvigom plač direktorjem !
mijavci
04. 01. 2018 14.13
+9
Vlada bo ustregla vsem saj je nova zadolžitev 2,2 milijarde na poti, zato nič bat za cel javni sektor bo povišica, tudi za krajo pri raznih projektih bo še dovolj denarja, le ko bo prišel čas vračila bomo videli kam se bodo potem poskrili.
Jožajoža
04. 01. 2018 14.12
+0
to mi delaj,miško.
srecnii
04. 01. 2018 13.45
+4
Greš k zdravniku pa se ti smejejo v glavo, pokličeš policijo zaardi prometne nesreče pa te že po telefonu napi*dijo, greš na UE pa se tko počas premika, da traja celo večnost. Priznajmo si, da so trenutno v Sloveniji edino prostovoljni gasilci tisti, ki znajo pomagat. Dejansko rešujejo življenja, pomagajo ljudem, da ob vetrolomu imajo spet pokrte strehe, pomagajo ljudem v stiski, pomagajo revnim, pomagajo odstranjevat veje, podrta drevja, vse to zastonj. Zakaj imamo tolk jih v javnem sektorju, če od njih ni kaj dost.- Če jih polovico odpusti bomo lahko delavci imel brez težav plače po 1000 evrov neto in upokojenci bodo spet dobival 80% in ne sedaj 55%
backdraft
04. 01. 2018 14.41
-2
tudi prostovoljni se napise, ker smo poklicni ko nismo v sluzbi tudi prostovoljni gasilci, kje si pa ti ?
srecnii
04. 01. 2018 13.38
+4
Tko kot vedno, plače v gospodarstvu bi moral it gor, pa ne bodo šle, ker tista razliko bodo v javni upravi pobasal. Škotska plača 2000 evrov neto, pri nas 600-700 evrov. In tist k tko veselo zagovarjate policaje, zdravstvene delavce, vojake se mal zresnite, ker ko jih rabiš jih ni. Policaji so samo zato, da kasirajo prehitre voznike za 5km/h. Zdravstvene delavce, lepo vas prosim, ko sem nekoga od domačih peljal na UKC je trajalo 9 ur, eni si tega ne bodo predstavljal kako je čakat 9 ur, do UKC pa imam več kot uro. Vojake še nikoli jih nism rabu. Ko je bil žled in neprevozne ceste so nam edino gasilci pomagal, seveda sem tud sam vzel v roke motorno žago in čelado na glavo in šel pomagat, da smo se lahko čez 2 dni odpravli proti dolini. To so naavdne piavke
1pravica
04. 01. 2018 21.44
-2
Joj bravo rešil si svet!!! A se te lahko najame?
Denkooo
04. 01. 2018 12.18
+0
Niso gasilcem dvignili za 3 PL ampak za 2,...le dve delovni mesti sta dobile 3 razrede....a po nevarnosti se torej cariniki in pisarniški enačijo z gasilci?
Patiana
04. 01. 2018 12.58
+0
Za nevarnosti in specifike so dodatki k plači. Plača sama pa je druga zgodba.
tovnak
04. 01. 2018 10.52
+5
Kdo se bo pa z vlado pogajal za delavce v zasebne sektorju?
backdraft
04. 01. 2018 14.42
-1
verjam da bi se gasilci pomagal pogajat, tako kot se za vsako sranje vkljucijo im pomagajo, vprasanje pa je kolk sam naredis zato?
murate
04. 01. 2018 10.48
+2
popolnoma podpiram zahteve po dvigu plač.DENARJA JE OGROMNO,naj ga dobijo ljudje ne mafija
Die einemaister
04. 01. 2018 10.29
+11
A tudi vojaki?? zakaj pa?? A za nadurno ležanje v kasarnah?
mackon08
04. 01. 2018 10.37
-7
Butl eden, če ne rabi vojska posredovati je super ,moraš jo pa imeti .
Die einemaister
04. 01. 2018 14.29
+3
hahahah , zakaj rabiš slovensko vojsko???? Ko so naravne nesreče spijo, delajo samo gasilci, še kaj???
sac81
04. 01. 2018 17.26
+2
backdraft
04. 01. 2018 10.18
+13
problem je treba resevati drugje, najprej je ptreba polovit pa zapret tajkune pa vrnt drzavi kar so ukradl.
ina5785
04. 01. 2018 20.59
+1
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
srecnii
04. 01. 2018 10.17
+13
odpustijo jih nej, mislim da je vsaj 3/4 folka v javni upravi odveč. Ker kamorkoli greš kej urejat, čakaš in čakaš, na koncu pa ti rečejo, da ne moreš nič uredit.
Patiana
04. 01. 2018 13.01
-5
Ja, res je. Ko pokličeš reševalce pridejo "jutri", ko prosiš policaje, da pridejo na kraj nesreče, pridejo čez "tri dni", ko pelješ ženo rodit, jo prenaročijo za naslednji mesec ... daj raje najprej razčisti pojme, kje kdo kaj dela in kako se komu reče.
srecnii
04. 01. 2018 13.32
+5
dosedaj imam z vsemi slabe izkušnje, razen gasilcev.
backdraft
04. 01. 2018 10.16
+3
gasilci bodo zdaj dobili kar so ostali dobili lani julija.
istruke2
04. 01. 2018 10.08
+14
Vsi samo delavci ne,oni pa prinašajo denar (gospodarska rast).
aojz
04. 01. 2018 10.46
+6
Delavci nimajo časa štrajkat. Morajo delat. Drugače pripeljejo delavce od drugje.
masina4
04. 01. 2018 09.58
+21
Zanimivo je to da istocasno lahko preberes clanek kako pa Lidija Glavina zasluzi 15.000...noro
undisputed
04. 01. 2018 10.00
+15
Taksnim delomrznezem ni tezko dvigni place za 40%, ceprav je ta ze visokih cca 8000€, ko pa delavec zeli le cca 100-200€ visjo placo, pa so takoj ogrozena delovna mesta, itd itd...
masina4
04. 01. 2018 10.07
+5