Slovenija

VIDEO: Po deževju se bo ohladilo, ponekod bo tudi snežilo

Ljubljana/Nova Gorica, 29. 11. 2012 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi močnega deževja je ponekod po Sloveniji voda zalila stanovanjske in kletne prostore, obalne dele pa je poplavilo tudi morje. Na Bledu je zalilo prostore pošte. V petek se bo ohladilo in ponekod začelo tudi snežiti.

Prvi sneg je letošnjo "sezono" zapadel že konec oktobra. Tako je bilo v okolici Kočevja.
Prvi sneg je letošnjo "sezono" zapadel že konec oktobra. Tako je bilo v okolici Kočevja. FOTO: Rudolf Baloh

Sivi deževni dnevi se nadaljujejo. Po včerajšnjih močnejših nalivih, ki so povzročili nevšečnosti predvsem na zahodu in jugozahodu države, so danes deževne kapljice padale bolj poredko.

Tudi v petek bo oblačno z občasnimi padavinami. Ker se bo ohladilo, temperature se bodo gibale od –1 do 5, na Primorskem do 8 stopinj, bo ponekod začel naletavati sneg. V soboto bo pretežno oblačno in povečini suho, burja bo oslabela.

V nedeljo se znova obetajo padavine, v notranjosti države bo, kot kaže, snežilo. Zapade lahko tudi od 10 do 15 centimetrov snega.

Agencija RS za varovanje prometa pa ob napovedanem  sneženju opozarja na nujnost zimske opreme jeklenih konjičkov. Še enkrat so ponovili, da je pred vožnjo potrebno očistiti sneg s celotnega avtomobila in hitrost prilagoditi zasneženemu cestišču. Na snegu je pametno zavirati rahlo in postopno, povečati varnostno razdaljo in biti pozoren na izpostavljene dele cestišča, kjer se pogosteje pojavlja poledica. Za pozabljivce pa so poudarili, da je zimska oprema obvezna že od 15. novembra.

Gasilci so pred vodo rešili vrtec

Okoli 8. ure se je zaradi posledic močnega deževja odtrgal del lokalne ceste med Suhorjem in Padežev v občini Divača, zato so tja odšli delavci Cestnega podjetja Koper. Na Bledu pa je v dopoldanskih urah voda poplavila prostore pošte.

Največ težav pa so narasle vode povzročale včeraj. Meteorna voda je tako zalila nekaj stanovanjskih prostorov v okolici Nove Gorice in Ajdovščine, spremljajoči veter pa je odkril nekaj streh, zaradi česar so morali posredovati gasilci. V Podnanosu v občini Vipava so tako gasilci PGD Podnanos s ponjavo preventivno zaščititi in prekrili streho telovadnice osnovne šole ter očistili žlebove objekta, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Po 22. uri so narasle vode povzročile težave tudi ponekod drugod po državi. V naselju Zagrad v občini Prevalje je zaradi nanosa naplavin čez Barbarski most voda uničila lokalno cesto Brančunik–Kot pri Prevaljah. Posredovali so gasilci in očistili naplavine ter zaprli lokalno cesto. V Novem Logu pri Hrastniku pa so gasilci s čiščenjem odtočnih jaškov pravočasno preprečili vdor vode v vrtec. V Kranju je voda zalila pomožno dvorano na Škrlovcu, v Velenju na ulici Cesta IV pa je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše.

Poplave
Poplave FOTO: Mia Media

Morje poplavilo nižje ležeče dele obale

V Piranu, Izoli in Kopru je težave povzročalo povišano plimovanje morja. V večernih urah je namočilo najnižje dele obale na Ukmarjevem trgu v Kopru, vse do stavbe pristaniške kapitanije, zalilo pa je tudi kolesarsko stezo ob semedelskem mandraču ter pomoč in staro semedelsko cesto. V Izoli je zaradi močnega deževja voda zalila podvoz pod cesto, rezervirano za motorna vozila.

Danes okoli 22. ure je morje prestopilo rob obalne črte. V Kopru je zalilo najnižje dele obale na Ukmarjevem trgu.

Reka Vipava upada

Zaradi močnejših padavin je nekoliko narasla tudi reka Vipava, ki v zgornjem toku že upada, v srednjem in spodnjem toku pa se naraščanje umirja. Upada tudi reka Reka, ki v manjšem obsegu še poplavlja na običajnih mestih ob strugi. Ljubljanica poplavlja v manjšem obsegu na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
29. 11. 2012 14.30
+1
Torej bo jutri na avtocesti med Vrhniko ter Logatcem nastal 10 kilometrski zastoj!
exdetektiv
29. 11. 2012 11.03
+3
Zalaufal bom staro katrco obuto v nove zimske gume.
Red_October
29. 11. 2012 10.18
-7
ESPin TC. To se rabi po snegu. Pa dober šofer za volanom. To sem pa jaz...
mucek4
29. 11. 2012 10.45
+4
Nimam ESPja, nimam TCja. Vsa ta elektronika ti daje lažen občutek varnosti. Avto načeloma lahko ženeš dlje kot brez tega. Samo ko avto brez tega začne "plesat" si malo nad mejo. Ko pa pri elektroniki začne plesat, si pa veliko čez mejo.
Tonček Balonček
29. 11. 2012 14.29
-1
V snegu sta najboljša fičko in hrošč, občuj ti ESP in TC ter podobne fore!
Darko ?uk
29. 11. 2012 09.09
-14
spet bodo cestarji zaspali in spali do opovdne, lenuhi !!!!
mucek4
29. 11. 2012 09.43
+11
Spet se bodo ljudje vozil brez zimske opreme in šimfal cestarje!