Slovenija

Po čivavo v Kamerun?

Ljubljana, 26. 05. 2009 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.V./N.S./D.Š.
Komentarji
30

Bralka je nameravala kupiti kužka prek spletne strani Bolha.com, vendar je naletela na kar nekaj lažnih živalskih oglasov. Bolha.com: “Ne odgovarjamo za resničnost oddanih oglasov.“

Na naše uredništvo se je obrnila bralka z zanimivo izkušnjo, ko se je odločila za nakup psa prek interneta. Želela si je čivavo. “Kužka sem iskala prek strani Bolha.com. Naletela sem na privlačen oglas prodajalca, ki želi podariti čivavo. Pisala sem mu, da se zanimam za kužka, in prodajalec je odgovoril, da je vesel in da ga lahko dobim, vendar da on prihaja iz Kameruna. Tja naj bi ga iz Slovenije premestili v sirotišnico, zato za psa ne more več skrbeti.“

Čivava Baby
Čivava Baby FOTO:

Kljub silno nenavadni zgodbi je študentka iz Maribora nadaljevala korespondenco z očitno lažnim prodajalcem. “Napisal je, da moram nakazati denar za letalski prevoz kužka. Pošiljal mi je ponarejena potrdila z letališč, naj plačam od 100 do 200 evrov in da bo kužek že naslednji dan moj. Seveda sem stvar želela prej preveriti, tako sem klicala na Adrio Airways, kjer sem povprašala, kako je s prevozom živali iz Kameruna. Svetovali so mi, naj se tovrstnih prodajalcev izogibam, saj imajo takšnih primerov zelo veliko, in to prav iz Kameruna, od koder ljudje pričakujejo kužka, a kljub plačilu ostanejo praznih rok.“

Pisala je prodajalcu, da je pripravljena psa prevzeti le pod pogojem, da stroške za prevoz plača po povzetju. Prodajalec se ji seveda ni več javil. Bralka opozarja, da je na servisu Bolha.com vedno več lažnih oglasov. “Na Bolha.com objavljam oglase, naj kupci ne nasedajo prevarantom. Dobila sem veliko zahval ljudi, da sem jih opozorila, saj so ti prav tako skoraj nasedli. Neko gospo so celo klicali z letališča in verjamem, da je takšnih zgodb še veliko več. Ni pošteno, da so ljudje, ki si želijo kužka in bi zanj skrbeli, na koncu ogoljufani.“


Odgovor Bolha.com

Na spletnem portalu Bolha.com so za 24ur.com dejali, da je Bolha.com izključno posredniški sistem med kupci in prodajalci. Ob prvem vpisu se mora uporabnik registrirati in pri tem izpolniti vsa zahtevana polja z resničnimi podatki. Izdajanje za drugo osebo je kaznivo dejanje.

Bralka je opozorila na še en sumljiv oglas za prodajo psov.
Bralka je opozorila na še en sumljiv oglas za prodajo psov. FOTO:

"Bolha.com, njeni upravljavci in njeni lastniki ne odgovarjajo za resničnost oddanih oglasov in njihovo vsebino. Za oglas, vključno s fotografijami, povezavami in tekstom, je izključno odgovorna oseba, ki ta oglas odda,“ so še poudarili. Zapisali so še, da se s ponudbe na posamezen oglas in njenim sprejemom s strani uporabnika, ki je oglas oddal, vzpostavi med prodajalcem in kupcem obligacijsko razmerje. "Vsi morebitni spori iz tega razmerja (zaradi resničnosti podatkov o uporabniku, vsebini ponudbe, predmetu in ceni ponudbe ...) se rešujejo izključno med prodajalci in kupci. Bolha.com ne nosi nikakršne odgovornosti v primeru spora med uporabniki, so še poudarili.

Dejali so še, da v primeru suma kaznivega dejanja sodelujejo z ustreznimi organi, sami pa tudi dnevno preverjajo vse oglase in v primeru, da prevaro ugotovijo, uporabnika nemudoma izklopijo in s tem tudi izbrišejo vse njegove oglase.


Zakonska ureditev prodaje živali


Prevoz živih živali mora vedno plačati pošiljatelj (prodajalec). Kupec plača pošiljatelju (prodajalcu) kupnino za psa in vse druge stroške na način, kot se sama dogovorita. Za letalski prevoz živali kot tovor se izstavi letalski tovorni list in ne vozovnica (karta), ki mu morajo biti priložena vsa zahtevana veterinarska spričevala, so sporočili z Veterinarkske uprave RS. Prevoz poteka v tovornem oddelku letala. Napajanje živali in hranjenje živali se izvede na pretovornem letališču, če gre za prevoz v kombinaciji več poletov. Na direktnih poletih je zahtevano napajanje in hranjenje.

Veterinarski predpis za uvoz psov iz tretjih držav v Slovenijo zahteva, da so psi označeni z mikročipom ali izjemoma s tetovirno številko. Psa mora spremljati izpolnjeno veterinarsko spričevalo EU, ki ga potrdi uradni veterinar, v katerem mora biti vpisano opravljeno veljavno cepljenje proti steklini.

Poleg tega mora biti predhodno opravljen test titracije protiteles. Vzorec krvi mora odvzeti pooblaščeni veterinar, in sicer najmanj 30 dni po cepljenju in 3 mesece pred nameravanim potovanjem, preiskave pa morajo biti opravljene v enem izmed odobrenih laboratorijev EU.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Primož Bezgovšek
30. 05. 2009 18.00
Vsi ste pamet ko nimate pojma kak te resnično prepričajo!!!!
Primož Bezgovšek
30. 05. 2009 17.54
Lahko dobim mail od te punce, ker imaj jaz isti problem! Lepo prosim!!! Hvala!! Moj mail: primyb@yahoo.com
benta
26. 05. 2009 15.51
žalostno tolko psov pa v zavetiščih čaka na novega lastnika!!!!
Foen
26. 05. 2009 12.26
čivava iz kameruna??? in krokodil iz slovenije...
Pticja_Grapa
26. 05. 2009 11.23
IN na to folk naseda?!? OMFG
Ramzess
26. 05. 2009 11.21
Zanimiv portal, z določenimi problemi, tudi s poteklimi oglasi, ki jih ne odstranjujejo (ni jih malo), potem pa se najde taka oseba, ki odgovori nanj. "Pisala sem mu, da se zanimam za kužka, in prodajalec je odgovoril, da je vesel in da ga lahko dobim, vendar da on prihaja iz Kameruna. Tja naj bi ga iz Slovenije premestili v sirotišnico, zato za psa ne more več skrbeti." O kom je tukaj pravzaprav govora, o psu ali lastniku. Katerega od njiju so premestili v Kamerin v sirotišnico, že to je smešno, če ne neumno, kaj šele zgornja poved. Pri tem ni pomembno kaj piše v nadaljevanju, čeprav se razjasni za koga gre, gre enostavno za dosledno in logično navajanje. Ne razumem ljudi da živa bitja iščejo, kupujejo prek oglasov na spletu, je res tako težko obiskati azil ali dva, pa še ceneje je, vidiš kaj kupuješ, itd., vse na licu mesta. Tako pa lahko dobiš pumo namesto mačke, kar se je v preteklosti tudi že zgodilo, ni bila ravno puma, hišna mačka pa tudi ne, čeprav je bila predstavnica z družine mačk, je bila za hišno mačko s časoma prevelika. Drugo vprašanje pa je, kako to da njeni novi lastniki niso ločili živali od domačke mačke. Mladič gor ali dol. Antrx="google ne bo znal vsega prevest... ;)" Vsi e-prevajalniki imajo nekaj skupnega, prav nobeden ne zna vsega prevesti, prevod pa tudi ni tisto kar bi moral biti, programerji ne znajo nadomestiti človeške logike pri prevajanju. E-prevajalnikov selomi tudi pri besedah z več pomeni in obratno več besed za en pomen, tako tujih kot slovenskih, neredko od vseh možnih pomenov vstavijo napačnega (no to še ljudem dela pri prevajanju probleme, ko ne vedo katera beseda kdaj se uporabi), spolih, logični in pravilni vrsti red, ipd. Izdelki so prevečkrat nemogoči, najmanj toliko, da še vedno ostane ročno delo, moraš prevod popravljati sam. Prevodi e-prevajalnikov so preveč tehnični, dobesedni, itd., brez logike, subtilnosti, ne upoštevajo različnega vrstnega reda različnih jezikov (kar tudi ljudjem povzroča težave) itd. Tudi e-prevajalniki, ki se učijo sami, kako je je spet vprašanje, kakšen je ta koncept, se učijo prepočasi. Ali sploh obstaja kakše izdelek med temi, za prevajanje v naš jezik, ki je res vreden svojega imena, in uporabe. Po moje še ne, ker osnovna težava še ni premoščena.
Mesetar
26. 05. 2009 10.56
Jaooooooo, to na sliki pa je 100% ČIVAVA, brukaaaaa na kubik.
zurbrigen
26. 05. 2009 10.53
Ko jest samo začutim da je opis prodajanega naredil google translatem, takoj vem da gre za prevaro, najprej pa opaziš ko pogledaš nick prodajalca, preveranti namreč ne poznajo slovenskih imen in nadimkov :P
arion1234
26. 05. 2009 10.41
in ta retardirana ženska, se gre še javno pokazat kao je neumna???
KomentarDOO
26. 05. 2009 10.30
Haha, nekateri ne odgovarjajo za nič...zakaj potem sploh brišete oglase, ki niso "primerni"?
rozentalka@yahoo.com
26. 05. 2009 10.30
ok, razumem da hoče nekdo imeti čistokrvnega psička. Samo predno nasedat oglasom iz tujine(?!?!), kaj ne bi pogledali pred tem še malce v slovenska zavetišča? Morda pa vas zamika kakšen mešanček (včasih imajo tudi čistokrvne psičke), pa ga boste dobili praktično zastonj, razen če ne prištejemo okoli 40€, ki jih posvojitelji ponavadi pustijo za stroške ceplenja, kastracije/sterilizacije... Pa bo šlo skozi vse brez čudnih mailov, klicov na Adrio Airways in indijanske slovenščine.
Komentator987
26. 05. 2009 10.03
misaKK, če bi imela psa, si tako ali tako že v samem uvodu izbrala napačno pot. Sicer pa čisto odvisno al želiš rodovniškega al pa preprosto takšnega z bolhe. Za prvega preveri legla na KZS, za slednje katero ti ne priporočam pa bo bolha čisto vredu.
Modesty
26. 05. 2009 10.01
Folk je naiven in pohlepen in bo zmeri nasedal takim nategnetom. Namesto, da gredo po kuzka v zavetisce, kjer je res skoraj zastonj, pa se pasje zivljenje lahko s tem resijo - rajsi placujejo lopovom na drugi strani zemeljske oble... Zalostno
miha_321
26. 05. 2009 09.51
# "Bolha.com, njeni upravljavci in njeni lastniki ne odgovarjajo za resničnost oddanih oglasov in njihovo vsebino. Za oglas, vključno s fotografijami, povezavami in tekstom, je izključno odgovorna oseba, ki ta oglas odda,“ # Ja pa bi morali odgovarjat. Če ne naj se pa ne grejo takih poslov, ki niso za amaterje.
Jaka Kovac 1
26. 05. 2009 09.44
bolha.com ima pol oglasov lažnih, sploh če ti nekdo napiše mail nazaj, ki je preveden z google prevajalnikom... probaj pisati nekomu v čimbolj popačeni slovenščini in probaj dobiti odgovor xD google ne bo znal vsega prevest... ;)
cev
26. 05. 2009 09.38
Bolha ni več to kar je včasih bila. Cilj je bil pritegniti čim več trgovin, ki pa morajo za svoje oglase plačati. E-bay in PayPal sta še vedno zakon!
NiVec
26. 05. 2009 09.37
Naivnost nima meja...
skrba81@gmail.com
26. 05. 2009 09.13
Škoda da si pameti ne moreš kupiti na Bolhi? Morda pa jo kdo prodaja... =)
skrba81@gmail.com
26. 05. 2009 09.11
Kje sploh je kamerun? V Sloveniji? Aaaaaaahahahah! km33t
mayanagaya .
26. 05. 2009 09.09
kako sploh lahko kupujete prek bolhe psa pa se iz tujine????? zato pa se dogajajo take stvari, k folk se vedno nakazuje denar nekomu za katerega ne ve sploh a obstaja a ne. V sloveniji je tolk psov ki potrebujejo nov dom, da si nploh ne morm predstavlat da gres psa narocit iz kameruna... tist k hoce psa zastonj nej gre v zavetisce tist k ma za psa namen placat nej pobrska po vzrediteljih po sloveniji! lp