Slovenija

FOTO in VIDEO: Zaradi snega več zdrsov vozil, vozne razmere slabše kot običajno

Ljubljana, 28. 12. 2017 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sneženje je povzročilo nemalo preglavic na naših cestah. Pri Uncu je bil zaradi zdrsov tovornih vozil dalj časa oviran promet. Ponekod še sneži, zato pristojni pozivajo, naj se brez primerne opreme ne odpravljamo na pot. Nekatere reke še poplavljajo, gladina na kraških poljih bo še narasla.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Najhuje v Ilirski Bistrici
    02:03
    Iz 24UR: Najhuje v Ilirski Bistrici
  • Iz 24UR: Zastoji zaradi zdrsov
    01:01
    Iz 24UR: Zastoji zaradi zdrsov
  • Iz 24UR: Dež prehaja v sneg, reke naraščajo
    02:17
    Iz 24UR: Dež prehaja v sneg, reke naraščajo
  • Iz 24UR: 85 centimetrov snega na Voglu in Pokljuki
    02:07
    Iz 24UR: 85 centimetrov snega na Voglu in Pokljuki
  • Iz SVETA: Gasilci iz poplavljenih hiš prečrpavali vodo, čistili odtočne jaške in postavljali protipoplavne vreče
    02:17
    Iz SVETA: Gasilci iz poplavljenih hiš prečrpavali vodo, čistili odtočne jaške in postavljali protipoplavne vreče
  • Vožnja po zasneženi primorski avtocesti pri Uncu
    03:18
    Vožnja po zasneženi primorski avtocesti pri Uncu

Ponekod po Sloveniji še sneži, na pot se ne odpravljajte brez zimske opreme. Vozne razmere so slabše kot običajno, opozarjajo na Prometno-informacijskem centru.

Sneg je čez dan povzročil nemalo preglavic voznikom. Zaradi zdrsov tovornih vozil je bil dalj časa oviran promet pri Uncu. Zaprt je bil prehitevalni pas, zaradi česar je nastal tudi zastoj. Zaradi zdrsa tovornega vozila je bila dalj časa zaprta tudi regionalna cesta Planina - Postojna. 

Zdrs je bil kriv tudi za oviran promet na relaciji Grosuplje - Videm pri Vidmu.

Posledice vseh nezgod so odpravljene. 

Obstali tovornjaki na primorski avtocesti
Obstali tovornjaki na primorski avtocesti FOTO: POP TV

Zaradi snega na Gorenjskem brez elektrike skoraj sto gospodinjstev

Novozapadli južni sneg je na območju Bohinja in Kranjske Gore povzročil izpad električne energije na področju Uskovnice in Vršiča. Brez napajanja je devet transformatorskih postaj oziroma 99 gospodinjstev. Napake na daljnovodih bodo odpravljene čez dan, so pojasnili na Elektru Gorenjska.

Daljnovod je zaradi novozapadlega snega izpadel v sredo zvečer, ko so padavine povzročale težave tudi drugod po Gorenjskem. Na Bledu je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta, v Zvirčah v občini Tržič pa je meteorna voda, ki je pritekla z magistralne ceste Podtabor–Podljubelj, zalila dvorišče stanovanjskega objekta.

Na Jesenicah se je danes zjutraj splazila zemljina za stanovanjsko hišo. Na spletni strani uprave za zaščito in reševanje navajajo, da so si gasilci ogledali plaz in o stanju poročali poveljniku jeseniške civilne zaščite. Plaz so s folijo prekrili delavci komunale.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Popoldne se je meja sneženja spustila

Dež in sneg, ki sta zajela vso državo, naj bi do jutra oslabela. Meja sneženja se je sicer spuščala do nižin. Zapihal je severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. V prvem delu noči na petek bodo padavine ponehale, v petek se bo postopno razjasnilo.

Jutri bo sprva še pretežno oblačno, dopoldne pa se bo jasnilo. Popoldne bo povečini sončno. Jutranje temperature bodo od –3 do 4, v alpskih dolinah do –7, najvišje dnevne od 1 do 5, na Primorskem do 9 °C.

Predvsem v južni Sloveniji pričakujemo močnejši porast vodotokov.

V soboto bo deloma jasno z občasno povečano oblačnostjo. Po nižinah bo zjutraj nekaj megle. Zapihal bo jugozahodnik. V nedeljo bo oblačnost od zahoda naraščala, pihal bo jugozahodni veter.

Več o vremenu v vašem kraju si preberite tu. 

Vozne razmere so se zaradi sneženja poslabšale.
Vozne razmere so se zaradi sneženja poslabšale. FOTO: POP TV

V visokogorju velika nevarnost snežnih plazov

Po podatkih agencije za okolje (Arso) je bila meja sneženja sprva do okoli 1300 metrov nadmorske višine, v krajih z močnimi padavinami pa občutno nižje. Ob koncu padavin se je spustila pod 1000 metrov nadmorske višine. Pihal je okrepljen jugozahodnik, ki je delal zamete in opasti. Marsikje je snežilo na skorjasto ali pa tudi trdo podlago, zato so v snežni odeji šibke plasti.

Snežna odeja je mehka in rahla, predvsem nad okoli 1500 metrov nadmorske višine je slabo sprijeta. Veliko je zametov in opasti, vetru izpostavljene lege so močno spihane, ponekod do stare podlage. Nižje je sneg ob dežju kopnel in se razmočil, nato je snežilo na tako podlago, tako da se je novi sneg z njo dobro sprijel, so zapisali na Arsu.

Tudi Služba za varstvo pred snežnimi plazovi na območju Zelenice danes odsvetuje obisk gora. Na območju Zelenice je namreč v sredo in preko noči padlo do 90 centimetrov snega, zato se je tudi tam nevarnost proženja snežnih plazov dvignila na 4. stopnjo po evropski petstopenjski lestvici. Servisna cesta ostaja zaprta. Posebna pozornost velja tudi na cesti na stari Ljubelj, so opozorili v omenjeni tržiški službi.

Na Kredarici je 12. decembra letos v enem dnevu nasulo 130 cm snega, kar je nov slovenski rekord. Prejšnji je bil postavljen na Komni v marcu leta 1950 in 1971, zapadlo je 125 cm snega.

Na Arsu napovedujejo, da bo danes oblačno z občasnimi padavinami, ki pa jih bo več v vzhodnih in južnih krajih. Meja sneženja se bo spuščala in bo popoldne in zvečer ponekod snežilo tudi do nižin. Predvidoma bo v gorah zapadlo od pet do okoli 20 centimetrov snega, tokrat več v vzhodnem delu, zlasti pa v hribih osrednje in južne Slovenije. Zapihal bo veter severnih smeri, ki bo spet prenašal sneg.

Veter ne bo tako močan kot jugozahodnik v preteklih dneh. Ledišče se bo spustilo do nadmorske višine okoli 700 metrov. V petek bo delno jasno in suho, veter bo čez dan slabel. V soboto bo večinoma suho vreme, v višinah se bo postopno spet segrelo.

Ledišče se bo v soboto do večera dvignilo do nadmorske višine okoli 2000 metrov. Tudi v nedeljo bo večinoma suho, ledišče bo večinoma nad našimi najvišjimi vrhovi. Že v soboto se bo okrepil jugozahodni veter, ki bo pihal tudi v nedeljo. Ponovne padavine na Arsu pričakujejo v ponedeljek, ko bo meja sneženja sprva med okoli 900 in 1400 metrov nadmorske višine.

Snežna odeja se bo danes in v petek počasi sesedala, ostala bo večinoma rahla in mehka. Severni in severovzhodni veter bo delal nove zamete na južnih straneh grebenov in sedel. Tako danes kot tudi še v petek bo možno spontano proženje plazov suhega, nesprijetega snega predvsem s strmih pobočij.

V soboto bo jugozahodnik ponovno prenašal sneg, ki se bo zaradi otoplitve začel predvsem v sredogorju nekoliko hitreje sesedati in preobražati. Proces bo še nekoliko izrazitejši v nedeljo. Zaradi otoplitve se bo snežna odeja zlasti v nedeljo najprej nekoliko labilizirala. Na površini bo nastajala skorja, tudi zaradi vetra.

Nevarna bodo zlasti strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom. Nevarnost snežnih plazov se bo le počasi zmanjševala. Ob ponovnih padavinah v ponedeljek se bo nevarnost spet povečevala, še napovedujejo na Arsu.

Arsovo opozorilo pred razlivanjem voda.
Arsovo opozorilo pred razlivanjem voda. FOTO: ARSO

Nekatere reke še poplavljajo, gladina na kraških poljih bo še rasla

Reka Reka upada, vendar se v svojem srednjem in spodnjem toku na izpostavljenih mestih še razliva. 

Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju. Poplavljene površine se bodo v noči na petek še nekoliko razširile, predvidoma na območja vsakoletnih poplav.

Možna so razlivanja manjših rek na širšem območju Postojne in manjša razlivanja ponekod ob reki Vipavi.

V noči na petek se bo pričela razlivati reka Krka, sprva v zgornjem toku, čez dan pa tudi v njenem spodnjem toku. Razlivanja bodo predvidoma na območjih vsakoletnih poplav.

V prihodnjih dneh se bodo gladine vode na ojezerjenih poljih Notranjskega krasa še povišale. Gladina vode na Cerkniškem jezeru bo predvidoma do nedelje narasla za okoli 60 centimetrov, voda na Planinskem polju pa za okoli 40 centimetrov.

Zaradi poplavljenih cestišč in podrtih dreves so zaprte tudi nekatere ceste.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rma31
28. 12. 2017 22.00
+14
Razdrto-logatec 13.30 ...desni pas uredu prevozen malo snega ni panike, kolona avtomobilov vozili smo cca 60/uro....prehitevalni pas..bolj zasnezen...uglaunem 20 min ni sel noben avto mimo kolone avtomobilov, kar naenkrat 3je kamjoni z garant 80 na uro ali vec po zasnezenem prehitevalnem pasu mimo nas....ne vem ce je dars kriv za zdrse ce se ljudje neznajo umirit in prilagodit hitrosti razmeram..folk misli da bo dars spluzil ceste da bojo ratale se suhe med snezenjem da se boste lahko vozili 130 in vec po AC...najbols da dars vam se gume zbere, malo vec porabit za boljse zimske gume pa bo slo tudi po vecji kolicini snega...15.00-15.48...logatec-godovic...ja cesta tudi ni bila spluzena pa se je dalo peljat z 40 na uro...vi pa pomojem mislite da ker se vozite po AC da morete it min 130 pa naj bo pred vami kar ce.....
piko2263
28. 12. 2017 21.16
+7
zopet onemogočeno komentiranje raperefugee-ja.... noro pa taka smrdljivademokracija
clox
28. 12. 2017 21.06
+3
Kaj je polcaji, a samoizločanje spet deluje tako kot mora?
legvan1
28. 12. 2017 20.38
-3
no ceste so ok, vsaj tam kjer sem se jaz vozil
pepikrlinca
28. 12. 2017 20.23
+10
oh, kakšno srečo imamo da ne sneži tudi poleti.....a si zamislite, kok bi blo hudo po tisti vročini sneg kidat
jung
28. 12. 2017 20.33
+1
Prijatelji hrvati bi nam prišli pomagat ;))
povanpireni
28. 12. 2017 21.09
-2
Niso tog neumni, da bi žilet žico postavljali, to samo počnejo možgani morskega mekušca...
toti mišek
28. 12. 2017 22.35
+2
Florijan imam nekej flaš za tebe..kdaj prideš iskat, da boš imel za burek!
jung
28. 12. 2017 20.22
+5
Danes sem se kar nekaj vozil po primorsko notranjskih cestah.PORAZNO ! Človek dobi občutek, da se to počne namerno.Cestne službe so total odpovedale. Pred 40.leti je bilo mnogo bolj pošlihtano, pa četudi so fantje spili kakšen šnopček , s tem ,da so bile zime kar hude.Mi že vnaprej vemo, da bodo težave, dobro plačani “strokovnjaki oz menežerji” pa???????
Domzalcan
28. 12. 2017 20.50
+2
leta 78 so lih odprli odsek vrhnika - postojna kokr jst vem... :) tko da nevem kolk je blo poštiman :P
jung
28. 12. 2017 20.58
toti mišek
28. 12. 2017 19.41
+3
DARS se ni še nič nauču? Tako je, če ne moremo komentirat o Ahmadu Šamiju!!!
Eastman
28. 12. 2017 20.14
+6
DARS se je že naučil. Naučili se niso vozniki in slovenceljni.
jung
28. 12. 2017 20.31
+5
Tako zvani slovenceljni nismo vsi tako slabi vozniki. Vsi ,ki so dokončali vsaj štiri razrede osnovne šole skužijo, da nekaj ni v redu, da vrabcev na strehi niti ne omenim !!!!
Domzalcan
28. 12. 2017 19.21
+10
Problem je, ker so nardil zaporo za tovorna vozila ko je že bila štala na cesti. Ko sem jaz šel v Koper s tovornim vozilom, je bila cesta prevozna brez problema, tudi plugi so bili na cesti in vse je štimalo, potem pa je začelo vse bolj snežiti, da imas dve plužni ekipi za relacijo Postojna - Logatec in obratno je pa žalostno! Posipavat so začel ko je bilo prepozno... Evo iz prve roke.
Malamiška
28. 12. 2017 19.19
+15
Za vse kar se zgodi na ac je kriv dars.Ampak ni res tako.Krivi so objestni vozniki,ki svoje vožnje ne prilagodijo razmeram na cesti.Na cestah se jasno kaže način življenja naroda.Vsi bi radi takoj,sama forca,samo hitenje,norenje bognedaj malo upočasnit tempo.In zato je kriv dars in vsi drugi.Velikokrat vozim proti Ljubljani in je samo gas in dolge luči saj nima kaj bit.Sama sila ampak s silo se ne naredi nič.In,ko se bodo objestneži na cesti in še kje drugje začeli zavedat da med rojstvom in smrtjo ni "takoj"da je vmes še življenje takrat bo morda kaj drugače.Ljudem manjka strpnosti in zato je tudi tako kot je.
toti mišek
28. 12. 2017 19.43
+4
Poglej če guncas90-100km in šparaš gorivo na avtocesti in pomožnosti furaš na prehitevalnem pasu, ne se čudit da ti blendajo!!!!!
Malamiška
28. 12. 2017 21.34
+9
130 km/h ni guncanje je omejitev mar ne?Zadnjič grem proti Ljubljani že od Postojne opozorila da je pred Vrhniko zastoj zaradi nesreče.Bolj ko se bližam Vrhniki bolj megleno postaja.Ampak eni pa gas do daske kot,da ni opozoril o zastoju kot da se niso razmere zaradi megle poslabšale.Ko poči je pa vse krivo od darsa do ozonske luknje.Pa tudi v naseljih opažam nestrpnost.Če je 50 km/h je 50 km/h in amen.In tisto blendanje in hupanje nič ne pomaga.Pojdi mimo če si živčen samo potem ne joči da je policija kriva ko prideš na radar in pade kazen.
toti mišek
28. 12. 2017 22.37
-3
Se kr strinjam z določenimi trditvami. ampak eni pa guncajo in guncajo in delajo ostale nervozne!(130km na avtocesti mislim je pa spodnja meja)
orzrz
28. 12. 2017 22.58
+2
Misliš narobe - na Avtocesti je 130 zgornja meja. Tudi na prehitevalnem pasu. Lahko bi bilo huje. So tudi države EU, kjer je ta meja 120.
jhgn
28. 12. 2017 18.52
+25
Dars ni nč kriu. Krivi so ljudje ki ne znajo vozit ko sneži. Če tako zelo sneži ne more bit cesta kopna
dr.dare
28. 12. 2017 19.24
-9
Svetec 2021
28. 12. 2017 20.00
+10
dr.dare daj ne bodi pamten idi si po tujini pogledat so iste razmere pa se nobeden ne buni
anakondabox
28. 12. 2017 18.49
-1
Evo, spet bomo krivi uporabniki vozil in ne prometne službe, ki plužijo, uravnavajo promet ob obilici snega in skrbijo za varnost. Ako bi bili v stalni pripravljenosti, kot so to naši vrli politiki, bi bilo zdrsov in nesreč vsaj za 50% manj. Pa Srečno in ne za večno!
Svetec 2021
28. 12. 2017 20.01
-4
oježeš
29. 12. 2017 13.37
Če bi bili na darsu kot politiki, meni verjemi, da se nobene zime ne bi vozili po AC, Ampak bi se vozili samo politiki in njihova žlahta. Še podporni člani se ne bi mogli voziti.
CIGU MIGU
28. 12. 2017 18.23
-4
dars ima kolektivni dopust že več let in kaj sploh ti ljudje delajo mi ni jasno----srećno
Svetec 2021
28. 12. 2017 20.02
+3
vzdev
28. 12. 2017 18.17
+2
Kdaj bo že začel DARS izločati tovornjake, preden je na cesti preveč snega (pa ne ob 5 zjutraj, sneg pa napovedan šele popoldan). Krivda je izključno na DARSu. Pa ne ker ceste nebi bile očiščene. Vsakemu je logično, da ko sneg pada pač vse ceste ne morejo biti suhe. Osebni avti ne naredijo toliko težav kot en tovornjak. Tudi če osebni avto obstane ali se zaleti, ta kvečjemu zapre en pas, če leti iz ceste še tega ne. Ko zdrsi tovornjak se pa avtocesta popolnoma zapre.
ssbobo
28. 12. 2017 18.58
+1
Ptav inaš avto obstane kamijon za njim tudi....... Avto spelje.... kamijon pa Nae
Vaukan
28. 12. 2017 19.03
-4
Pejt ti vozit tovornjak z priklopnikom....Einstein...
MilkRaider
28. 12. 2017 19.56
-6
Aloooo vidva govedara vzdev in ssbobo...kolko data za celo leto da se lahko vozita po ac? 110€ menda ne? Jaz dam skoraj tolko na dan od Mb do Lj pa nazaj...tak da ne bluzita nekaj...meni bi mogli talno gretje naret
TvojPrijatelj
28. 12. 2017 18.16
+4
***ALO FOLK ! Tisti ki imate mikrofon za spletne konference, jaz predlagam da se dobimo na Skypeu pa da gremo eno Belo snežinko.
SLO-SURVIVAL
28. 12. 2017 18.00
+30
hallo zima je in pač sneži. In ko je zima je pač spolzko...debilčki...sploh pa pametnjakoviči z letnimi gumami, nekateri še pa po ravnem in suhem ne znajo vozit in cincajo z 30km na uro
detect
28. 12. 2017 18.11
+5
eni pa z zimskimi gumami 180 .ni čudn da poka.
TAZONJA
28. 12. 2017 17.58
+14
Nekateri še vedno vozijo z letnimi gumami kot je videti iz posnetka, prenizke kazni za tiste ki tega ne upoštevajo in ovirajo ostale voznike.
TAZONJA
28. 12. 2017 18.00
+6
Za DARS je pa škoda izgubljati besed, so popolnoma neodgovorni, samo ker nihče nič ne odgovarja so vsakič ko zapade sneg zastoji zaradi nespluženih cest.
Mladen sir
28. 12. 2017 17.54
+11
Malo boste morali obvezno spremeniti zakon:Prvič ker ni avtocesta splužena in če pobirate za vinjete denar ,pomeni po zakonu da bi morala avtocesta bila samo mokra brez snega.Nekdo bo odgovarjal DARS ,ker je ni splužil.Vedno samo v SLO je sranje,ker so norci za direktorjemi stolčki,ki čakajo 10 cm snega,ODPOVED VSEM.
Eastman
28. 12. 2017 20.16
+1
V Avstriji tudi plačaš vinjeto, pa avtocesta ni splužena... pa si tihi a neda?
matdej
28. 12. 2017 17.48
+2
Ki so pristojne sluzbe...aja spet jih je presenetilo snezenje...
xyxyxyxyxyxyxy
28. 12. 2017 18.00
+4
ob takem sneženju in takem številu neopremljenih tovornjakov na cesti, zimske službe nimajo kaj pomagat. neodgovorni tovornjakarji ( tudi SLO ) naredijo štalo na cestah
matdej
28. 12. 2017 18.07
+0
Ti,ki doma na kavcu sedis in pametujes,bi te rada videla vozit tovornjak z prikolico ali po moznosti z cisterno v tem snegu...Ti se po suhem neznas po mojem vozit...zato pa si tako pameten...
dr.dare
28. 12. 2017 19.25
+1
če bi jih dars izločil ne bi bilo nobene štale pa tega ni storil....
PIKAPOLONICA1994
28. 12. 2017 17.45
+5
DARS, policija....presenečenje, snežiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ?!?!?!?!?!?
dr.dare
28. 12. 2017 17.51
-4
Mladen sir
28. 12. 2017 18.06
+3
Če imaš letne gume ti napiše par sto eurov kazni da bi bilo po moje mu naredim odvzem v slučaju prometne,kar je po zakonu.
dr.dare
28. 12. 2017 18.10
-2
Svetec 2021
28. 12. 2017 20.03
+0
po katerem zakonu bistra glavca člen prosim .....
PIKAPOLONICA1994
29. 12. 2017 08.37
....a moraš pa res biti bister, da ne razumeš kaj bi moral DARS in policija storiti, da onemogočijo tovornjakarom, da se v takih razmerah podajo na pot ...?? A zato pa potrebujem še poseben zakon??? Ma ste nekateri rahlo prismojeni....zato pa so zastoji po vsej SLO....
ssbobo
28. 12. 2017 17.08
+33
Predvsem bi NAJPREJ izločil vse tiste voznike os vozil kateri se ob prvem sneženju začnejo voziti 32 km/h ter z tem povzročijo kolono kamijonov za seboj....... ko pa prilezejo do prvega klančka pa zmanjšajo to vratolomno hitrost na 22 km/h ter sa čudijo zakaj jih med vsem tem križevim potem prehitevajo tovornjaki......... oni kateri se pa podajo v klanec za taistimi počasneti z 40t pod tazadnjo prov sigurno nebodo prilezli do vrha.......... uni pacijenti na začetku kolone se bodo odpeljali preko klanca potem pa doma pametovali po forumih kako so vsega krivi tovornjakarji pa še po cesti so ga rinili kot da ne vidijo snega......
konstruktor
28. 12. 2017 17.53
+19
pa sploh ne rabi snežit, sam mal bolj začne padat dež, pa eni že ne grejo več kot 40.....ne vem, zakaj ne uporabijo javnega prevoza....
bohlojz
28. 12. 2017 18.45
+3
potem se še pohvalijo:je bila kolona,ma sem bil jaz ta prvi...
Uporabnik1385495
28. 12. 2017 22.03
+4
Se strinjam!5 kapelj dezja ali 3 snezinke....ze lj obvoznica stoji.Se postavijo na prehitevalni pas in peljejo 30,da vidijo kako trava pod snegom raste.Po moznosti se meglenke spredaj in zadaj,saj so jih placali a ne?Papirje pobrat takim,ki delajo kolono,vozijo po prehitevalnem pasu manj,kot lahko,vsem z dnevnimi lucmi spredaj,ko pridejo v tunel pa jih sploh ne vidis,pa se in se takih biserov.Hitrost ni problem,vse kaj drugega bi lahko kaznovali.