Slovenija

Po burji še v nadomestnem stanovanju

Nova Gorica, 27. 02. 2012 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po orkanski burji na Goriškem so številnim pomagali pri odstranitvi vreč s peskom s streh, družino, ki ji je burja odpihnila polovico hiše, pa so preselili v nadomestno stanovanje. Pomagate lahko tudi vi.

Orkanska burja je najhuje prizadela 35 let star montažni objekt v Šempasu. Družini je na pomoč takoj priskočila novogoriška občina, ki bo prizadeti družini pomagala zbrati 20.000 od 70.000 evrov, kolikor bo stala obnova objekta. Preostalih 50.000 evrov bo izplačala zavarovalnica, saj je bil objekt zavarovan. Družino sicer sestavljajo zakonca Kofol ter ženin brat in njen invalidni oče, začasno so jo preselili v nadomestno stanovanje.

Posledice orkanske burje
Posledice orkanske burje FOTO: Ervin Čurlič, CZ Sevena Primorska
Družinam, ki jim je orkanska burja v začetku meseca poškodovala ali uničila domove, so na pomoč priskočili novogoriška občina, civilna zaščita in Rdeči križ.

Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon je zaradi velike gmotne škode na stanovanjskih objektih, ki jo je povzročila orkanska burja v začetku februarja, že imenoval komisijo za pomoč socialno ogroženim občanom. Njena naloga je ugotavljanje primerov socialno ogroženih oseb, ki jim je burja poškodovala stanovanjske objekte, in priprava predlogov načina, vrste in velikosti pomoči pri njihovi obnovi.

Poleg omenjene družine iz Šempasa sicer komisija obravnava še dve družini – v enem primeru trenutno potekajo postopki za preselitev, v drugem pa dogovori, ali se bo družina odločila za pomoč komisije oziroma posameznih institucij, saj gre za popravilo strehe oziroma ureditev bivanjskih razmer družine.

Doslej so občinski štab Civilne zaščite, Javna gasilska služba, Goriška območna Karitas, Območno združenje Rdečega križa Nova Gorica in Center za socialno delo Nova Gorica zbrali podatke s terena o primerih socialno ogroženih občanov oziroma družin, ki potrebujejo pomoč različnih institucij. Javna gasilska služba iz Nove Gorice je pomagala pri prekrivanju poškodovanih streh oziroma najnujnejši zaščiti. Ugotovili so sicer, da so ljudje pri odpravljanju škode veliko postorili že sami.

Tudi vi lahko pomagate

Pri območni organizaciji Rdečega križa je odprt tudi poseben račun za najbolj ogrožene posameznike in družine zaradi burje. Za pomoč prizadetim ljudem ob orkanski burji na Goriškem lahko poleg direktnih finančnih nakazil na poseben račun pomagate tudi s SMS-sporočilom s ključno besedo BURJA na 1919 in donirate evro. Prispevke pa lahko donirate tudi na tekoči račun 0475 0000 0417 830, sklic 2210, namen Burja 2012.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mijavci
28. 02. 2012 06.34
+5
Ko sem prebral članek v novicah da je človek odstopil družini začasno vikend na Bledu,ker so ostali brez strehe jim eno leto plačeval vse stroške , sedaj pa se nočejo izseliti. Po grožnji da jim bo odklopil elektriko in vodo in je to tudi storil je ta družina dosegla na sodišču da jim je moral takoj nazaj priklopit oboje drugače bo moral poravnati vse stroške do zneska cca. 40 tisoč evrov , Pa naj mi nekdo razloži kakšna je to država.
edy9
27. 02. 2012 19.00
+10
sem že pomagal in še bom, samo ne me prosim "farbat" z nekimi organizacijami, kjer naj bi se denar zbiral........ a to pa ne če se bo kakšna akcija pripravla bom prvi tam, dnarja pa ne dam ker ...........me razumete, ne verjamem da konča tam kjer bi moral pa lep pozdrav
roberto1
27. 02. 2012 17.27
+1
montažna hiša? Skoraj 100% sem,da je bila izdelana v lastni izvedbi in nestrokovno zasidrana. Ker drugače bi se že vedlo katero podjetje jo je izdelalo
gigi39
27. 02. 2012 17.41
+0
hiša je menda iz popotresne obnove nekje 75leta tako da tudi temu primerna trdnost ...se bi pa strinjal da montažne hiše niso za naše območje primerne
roberto1
27. 02. 2012 17.52
-3
nisem rekel,da niso primerne.Pa še kako so... dosti bolj kot zidane