Slovenija

Po bombi: Solze in opozorilo državi

Velenje/Ljubljana, 02. 09. 2010 08.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hilda Tovšak je s solzami v očeh razlagala, da je čas, da se medijska gonja proti njej konča, saj "je šlo vse skupaj tako daleč, da smo prišli do bombe". Bomba na Vegradovih vratih, tako pravi psiholog, se ne bi zgodila, če bi inšpekcije in sodišča poskrbeli za to.

Hilda Tovšak
Hilda Tovšak FOTO: POP TV

Iskanje neznanca, ki je včeraj na vhodna vrata Vegradove velenjske poslovne stavbe obesil ročno bombo, se nadaljuje. Storilca je posnela varnostna kamera, a krog osumljencev je izredno širok. Morda je storilec za sabo pustil kakšne konkretne sledi, ko je sredi noči nameščal bombo na kljuko vhodnih vrat. Zagotovo je imel ključ od glavnega vhoda v stavbo, saj naj bi tja prišel kar dvakrat, kar se menda tudi lepo vidi na posnetku.

Dogodek je Hildo Tovšak, zdaj že nekdanjo direktorico Vegrada, močno pretresel in s solzami v očeh je razlagala, da sama v predmetu na vratih ne bi prepoznala bombe in bi jo zagotovo vzela v roke. Zaveda se, da ji je sodelavec, ki je ročno bombo našel, verjetno rešil življenje.

Tovšakova je ob tem opozorila, da je šla medijska gonja proti njej že predaleč. "Zdaj je šla zadeva že tako daleč, da pridemo do bombe,“ je dejala in dodala, da je čas za razmislek. "Veste, jaz sem že ničkolikokrat pojasnila, da je moja plača tri tisoč evrov in danes lahko preberem v nekem Žurnalu, da je moja plača 16 tisoč evrov,“ je dejala za 24UR ZVEČER.

Kot je znano, je bila ročna bomba obešena na kljuki vhodnih vrat Vegrada. Jože Senica, vodja kriminalistične policije v Celju, je dejal, da so bombo bombni tehniki morali dezaktivirati. Torej, če bi kdo včeraj bombo prijel v roke, bi se ta sprožila.

Bomba na vhodnih vratih Vegrada
Bomba na vhodnih vratih Vegrada FOTO: POP TV

Psiholog Marko Polič je prepričan, da nas tako skrajno dejanje ne sme presenetiti. V osebni obračun z upravo po njegovem mnenju vodita huda oseba stiska in dolgotrajen občutek nemoči. "Na koncu si mislijo: če oni ravnajo z mano tako, zakaj pa jim ne bi na nek način, nelegalen način, vrnil. Kajti, oprostite, vedenje vseh direktorjev, menedžerjev in drugih je bilo nelegalno,“ je dejal za 24UR. Polič pri tem opozarja tudi državo, saj po njegovo ravno ta nosi veliko odgovornost. Če bi vse naše inšpekcije, sodišča in vsi, ki so za to odgovorni, delovali v tej smeri, da do tega ne bi prišlo, potem tega dogodka tudi ne bi bilo, pravi Polič.

Da država ni naredila tistega, kar bi morala, meni tudi Vegradov sindikalist Srečko Čater. Pravi, da takšno jemanje oblasti v svoje roke ni v prid ne Sloveniji ne Slovencem, še manj pa ogroženim delavcem. Dodaja, da bi država in ustrezne institucije nujno morale delavcem zagotoviti socialno varnost.

KOMENTARJI (403)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ari šari
07. 09. 2010 16.06
Veliki jok v prazno
resslovenka
03. 09. 2010 13.46
Se strinjam s psihologom. To je jasno opozorilo vsem izkoriščevalcem, da so ljudje izgubili potrpljenje in skrajno mejo še mogoče tolerantnosti ter zaupanja, da bo pravna država začela delovati tudi v dobro one druge nepriviligirane strani državljanov. Ker se enostavno spreneveda. Vsak dan mediji objavijo nove zgode in nezgode nekdaj čislanih vampirjev. Konec je v glavnem enak - nedokazane kraje in izčrpavanja podjetij in vsak mesec večje število brezposlenih oseb. Da je tako so krivi vsi, ki smo jim državljani zaupali da nas bodo popeljali v drugo Švico.
jouža
03. 09. 2010 10.31
e hildica... sedaj bi ti lahko postalo jasno, da ti na onem svetu ne bodo pomagali vsi miljoni, ki si jih nakradla oz. prikrajšala tistim, ki so jih zaslužili. tja še nihče ni nesel nič s sabo. tam smo vsi enaki...
spincrus
03. 09. 2010 10.18
naj si malo zamisli kok solza so potočili delavci ,ki so ostali lačni in njihove družine , zdej pa misli baba zmešana ,če bo jokala ,da se ji bomo zasmilili NEEEEEEEEEEEEEE BOMO SE :)
stane@jesenice.net
03. 09. 2010 09.37
meni se tole zdi malo sumljivo >>Zagotovo je imel ključ od glavnega vhoda v stavbo, saj naj bi tja prišel kar dvakrat, kar se menda tudi lepo vidi na posnetku.<< noben podizvajalec ali navaden delavec NIMA ključa od glavnih vhodnih vrat....TOREJ NAJ POLICIJA IŠČE KRIVCA MED ZAPOSLENIMI V TEJ HIŠI....NEBI BIL PRESENEČEN, ČE BI TO HILDA SAMA "NAŠTIMALA" ....pač še malo medijske pozornosti
lepdanzelim
03. 09. 2010 08.21
Ja, zanimivo, Tovšakova je res "žrtveno jagnje", ker zdaj ni več pravi čas biti na takem mestu kot je ona. Sicer pa je vsa zakonodaja v naši državi v zadnjih dvajsetih letih naklonjena razvijanju turbokapitalizma, ki nas bo uničil. Da nismo vedeli? In da so zakoni v redu, le vedno se najdejo kršitelji? To ni res! Vsak zakon ima člene in podzakonske akte (pravilnike) ter luknje, ki omogočajo, da je vsaka situacija vsaj za silo legalna. Le državljani tega ne opazimo, dokler ne zavre. In zdaj vse bolj vre.Drugače pa: kaj bi se sprenevedali? Ali se ne vprašate, zakaj lahko kupite oblačila po par eurov? Da o vagonih razne poceni potrošniške krame, ki je v resnici za življenje niti ne potrebujemo, sploh ne govorimo? Ali "ne slutite", da nekje zato garajo moderni sužnji? Ali niste opazili na gradbiščih sključenih in zažganih mož, ki umirajo na obroke? Ali res ne veste?? Jaz vem, a kaj naj storim? Če ne grem volit, ne morem nič spremenit. Če grem volit, tudi nič ne spremenim na bolje. Bi pomagalo, če bi šli na ulice? Razbili parlament? Meni se nekaj bomb ne zdi tako slaba rešitev. Če ni druge. Vlada je marionetna, itak. Oz. nekdo bi rekel: What a difficult thing to understand! Slabo mi je. Ne, ne živim v pomanjkanju, a gre mi na bruhanje, ker imam otroke. Pa vam?
Klemen Poljakovi?
03. 09. 2010 07.43
Vzela je depresive, da je lahko jokala pred javnostjo. Menim, da je sama naročila, da se na vrata Vegrada postavi bomba. Ta baba je zmožna vsega. Uboga Hildica ne pozna ročne bombe, ki jo pozna že vsak malček. Lehttp://24ur.com/novice/slovenija/po-bombi-solze-... kdo ti še verjame, lagati je velik greh, saj poznate božje zapovedi hijena opp. Hildica !!!!
Franc Mihi? 1
03. 09. 2010 07.01
Psiholog Marko Polič je prepričan, da nas tako skrajno dejanje ne sme presenetiti. V osebni obračun z upravo po njegovem mnenju vodita huda oseba stiska in dolgotrajen občutek nemoči. "Na koncu si mislijo: če oni ravnajo z mano tako, zakaj pa jim ne bi na nek način, nelegalen način, vrnil. Kajti, oprostite, vedenje vseh direktorjev, menedžerjev in drugih je bilo nelegalno,“ Polič pri tem opozarja tudi državo, saj po njegovo ravno ta nosi veliko odgovornost. Če bi vse naše inšpekcije, sodišča in vsi, ki so za to odgovorni, delovali v tej smeri, da do tega ne bi prišlo, potem tega dogodka tudi ne bi bilo, pravi Polič. Nekdo mora k psihiatru, država in /ali menedžerji, da končno ugotovijo, da je ravnanje menedžerjev in države nelegalno!
ninaia
03. 09. 2010 05.52
Hilda,če iščeš sočutje ljudi si se krepko zmotila !učinek je ravno obraten, večini grejo tvoje solze na bruhanje!!!
IVO1965
03. 09. 2010 05.45
večina komentarjev je popolnoma na mestu, napisano je nekaj kar krepkih besed na račun " uboge hildice ". in naše turbo gnile oblasti. sam se pa čudim, da niso pobrisani. cenzuratorja je ponoči očitno premagal spanec.
Dazhbog
03. 09. 2010 02.19
A je komu od odgovornih slučajno padlo na pamet, da bi ta mamca in vsi, ki stojijo za njo (rdeči botri) odgovarjali za svoja dejanja!? Očitno ne! Dejstvo je, da ta država ni pravna (nikoli ni bila) in glavna vrednota je denar čez trupla. Nič čudnega, ko pa je toliko ovc. In ti, bejba s Titom, get real! Snemi si rdeča očala in poglej malo nazaj. Si že slišala za to, da vsi nismo imeli takrat tako lepih časov kot očitno ti. Vprašaj kakšnega takratnega obrtnika in se pozanimaj kaj vse smo nekateri takrat doživljali. Imeti uničeno življenje zato ker delaš in misliš s svojo glavo - to ti je tvoj Tito in exJuga. No, danes so isti akterji še vedno na oblasti, le obleko so zamenjali, zato se praktično za nas ni kaj dosti spremenilo. Če nisi iz pravega legla, če nisi 'naš', si še vedno revež. Za to redno skrbijo občinski veljaki. In kar so tovariši in tovarišice sejali (meglo) 50 let, zdaj žanjemo (bedo) vsi nič krivi. Seveda tovariši vmes niso pozabili poskrbeti zase in za pet svojih rodov v naprej, zato njim nič hudega. @ Vse bi še šlo če Hilda ne bi imela belih botrov.
Buena Vita
03. 09. 2010 00.54
VUAU,V SLOVENIJI SO ŽE DVE BABI KI TOČITA KROKODILJE SOLZE IN USTVARJAJO KRIMINAL SRAMOTA
rajc70
03. 09. 2010 00.43
Hitro se je spomnila na solze. Koliko solza so pa prtekle delavcem, njihovim družinam in podizvajlcem? Se to kdo vpraša? Če bi jaz tam delal pa ne dobil plače bi ta bomba eksplodirala 100% Mene elektro ne vpraša če imam denar. Nisi plačal pa ti poberejo varovalke. Njih ne zanima tvoja plača.
mo07
03. 09. 2010 00.21
A je komu od odgovornih slučajno padlo na pamet, da bi ta mamca in vsi, ki stojijo za njo (rdeči botri) odgovarjali za svoja dejanja!? Očitno ne! Dejstvo je, da ta država ni pravna (nikoli ni bila) in glavna vrednota je denar čez trupla. Nič čudnega, ko pa je toliko ovc. In ti, bejba s Titom, get real! Snemi si rdeča očala in poglej malo nazaj. Si že slišala za to, da vsi nismo imeli takrat tako lepih časov kot očitno ti. Vprašaj kakšnega takratnega obrtnika in se pozanimaj kaj vse smo nekateri takrat doživljali. Imeti uničeno življenje zato ker delaš in misliš s svojo glavo - to ti je tvoj Tito in exJuga. No, danes so isti akterji še vedno na oblasti, le obleko so zamenjali, zato se praktično za nas ni kaj dosti spremenilo. Če nisi iz pravega legla, če nisi 'naš', si še vedno revež. Za to redno skrbijo občinski veljaki. In kar so tovariši in tovarišice sejali (meglo) 50 let, zdaj žanjemo (bedo) vsi nič krivi. Seveda tovariši vmes niso pozabili poskrbeti zase in za pet svojih rodov v naprej, zato njim nič hudega.
yesindeed
02. 09. 2010 23.50
zame bi bilo to zlato opozorilo, da se plača vse dolgove, žalostno pa je da mora prit do teh opozoril
Nauders
02. 09. 2010 23.28
Pahor se vede kot da je vse v najlepšem redu
Nauders
02. 09. 2010 23.27
to ni zame gradbena firma ampak leglo hijen in šakalov, kvazi managerjev nadzornikov, ki so tam samo zato, da izcuzajo čimveč denarja kdo bo še sploh naročil delo od Vegrada?
buljbuljis
02. 09. 2010 23.16
kakšno je stanje med ljudmi se že lahko vidi po komentarjih na članke...ljudje postajajo vedno bolj krvolocni in jim je prekipelo...nazalost bi si lahko kaksen politik to precital da bi videl do kod so pripeljali navadne drzavljane, na rob obupa...in to se "eliti" lahko nevarno vrne.....nazalost smo prisli do taksnega stanja v SLO,,,,,,sem zadnjic gledal npr. intervju z novim vodjo Merkura...ko vidiš taksnega managerja ti jasno postane zakaj so podjetja tu kje so, aroganten clovek ki se gre managerja in misli da bo s trdo roko uspel...dela pa iste napake kot vsi....ne tretirajo zaposlenih kot ljudi, ampak kot inventar...taksno je vsaj moje mnenje....vlada zbudi se ker enkrat bo prepozno
arhimed_33
02. 09. 2010 23.04
hilda,za vsako rit raste šiba...
Aaron-Heydar
02. 09. 2010 22.39
Bravo tisti, ki je nastavil bombo. Hilda ti pa v zapor!