Slovenija

Po aferi mleto meso le opomin za mesarje, ki so dodajali prepovedane aditive?

Ljubljana, 14. 10. 2019 19.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tjaša Dugulin/N.P.
Komentarji
53

Inšpektorji za varno hrano so že v začetku junija v nekaterih mesnicah večjih trgovskih verig odkrili prepovedano rabo aditivov v mesnih pripravkih, in sicer v čevapčičih in pleskavicah. Bo za afero mleto meso kdo odgovarjal ali jo bodo mesarji res odnesli le z opominom? Na Zvezi potrošnikov Slovenije so kritični do odziva Uprave za varno hrano.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zgolj opomin?
    03:21
    Iz 24UR: Zgolj opomin?
  • Iz 24UR ZVEČER: Direktorica inšpekcije Bizjakova o kršitvah glede mletega mesa
    06:16
    Iz 24UR ZVEČER: Direktorica inšpekcije Bizjakova o kršitvah glede mletega mesa

Kot smo že poročali, so inšpektorji za varno hrano že na začetku poletja odkrili kršitve v mesnicah večjih trgovskih verig. V mesnih pripravkih so namreč odkrili uporabo prepovedanega aditiva žveplovega dioksida, ki preprečuje oksidacijo. ''Dodaja se ga zato, da meso ne postaja sivo in je zato lahko dlje časa v prometu,'' je takrat pojasnila mag. Nadja Škrg iz UVHVVR, ki je povedala, da so kršitve skupno ugotovili v treh trgovskih verigah, v petih poslovalnicah.

Žveplov dioksid je konzervans in antioksidant, ki je namenjen preprečevanju bolezni vina in konzerviranju sadja in zelenjave. Dostopen je v zadrugah, semenarnah, lekarnah in specializiranih trgovinah. V mesu je strogo prepovedan.

Žveplov dioksid lahko alergikom povzroči hude reakcije. "Od povsem blagih, se pravi rdečice obraza in tako naprej, do recimo zatekanja, pa tudi do dihalne stiske lahko pride," razlaga Urška Blaznik z NIJZ. Nevaren je lahko že v zelo majhnih količinah. "Tisti najbolj občutljivi posameznik je lahko imel težave že ob eni porciji," potrdi Blaznikova.

Čeprav so ga inšpektorji v mesnicah dveh trgovcev odkrili že v začetku junija – v enem primeru jim je uporabo sulfita priznal kar eden od zaposlenih sam – javnosti na to niso opozorili. Andreja Bizjak, direktorica inšpekcije za varno hrano, je dejala, da ob prvih rezultatih niso mogli domnevati, da gre za veliko, razširjeno prakso. Nekaj dodatnih primerov so odkrili še v avgustu in septembru, torej ravno v času sezone piknikov. "Ker gre za živilo, ki ima izjemno kratek rok trajanja, sama analiza pa traja kar nekaj dni, o tem dejansko nismo obveščali potrošnikov," pove Bizjakova.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije svarijo, da je takšno ravnanje Uprave za varno hrano oziroma ravnanje celotnega kmetijskega ministrstva, ki je nase prevzelo obveščanje javnosti tudi v imenu uprave, zelo zaskrbljujoče. "Ne razumemo, kako niso izvedli odpoklica. Zavedati se je treba, da ga potrošniki tudi zamrzujejo. Mislim, da je popolnoma nesprejemljiva praksa, da prihaja do takšnih informacij s takšnim časovnim zamikom. To daje potuho ponudnikom, trgovcem in prehrambeni industriji," je ogorčena Breda Kutin z ZPS. Prav tako ne razumejo, dodaja Kutinova, kako pristojnim ob ugotovitvah niso zazvonili vsi alarmi, da bi opravili izredne nadzore. Bodo zalegla le izrečena opozorila kršiteljem? "Ne moremo sprejeti dejstva, da naj bi to bil samo prekršek. Če gre za zavestno dodajanje prepovedane substance, bi moralo ministrstvo oziroma Urad za varno hrano ukrepati takoj. Lepo je, če je eden sam priznal, ampak ali je šlo za osamljen primer ali je to praksa?" se še sprašuje Kutinova.

Pojavlja se tudi vprašanje, ali so mesarji s pomlajevanjem mesa zdravje kupcev ogrožali na lastno pest ali pa so to počeli z vednostjo delodajalcev. Trgovci so se vprašanju, ali so mesarji še zaposleni pri njih, izognili.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Petur
15. 10. 2019 13.00
+2
Samo par klobas od mesarja v trgovini kupi,pa bos bolje razumel. Noben medved in volk ne bi napadla ce bi dobila vse odpadno meso in ostalo hrano,ki jo sicer komunala ne locuje,ampak jo hoce ze loceno,verjetno za kaksno druzbeno prehrano.vsaj mletega mesa , ze zmletega ni dobro kupovati
borkov64
15. 10. 2019 10.21
+5
Ta zadeva okoli te ugotivitve je ALARMANTNA. T o je bila ena kotrnola, koliko takšnega mesa smo nevede kupili in pojedli je še bolj ALARMANTNA. Ne verjamem, da je en mesar v Šparu, ki pravi, da ima mimogrede visoke standarde to delo na lastno pest in od doma nosil žveplov dioksid. Vse šarže tega mesa bi morali umakniti s polic, mesnico začasno zapret in z nadzorom ugotoviti, kje in kdo je te sestavine prinesel tja. Pokvarjenim trgovcem se moramo upret na vso moč in z vsemi sredstvi brez izjem.
cesar1
15. 10. 2019 10.06
+7
Samo opomin!? Dobiček pa so si razdelili znotraj prehranske verige. Siciljanski mafijci so pravi vajenci v primerjavi z našimi!
medo90
15. 10. 2019 09.48
+9
Če bi to naredil en majhen mesarček bi ga razkosali na prafaktorje, ker pa to naradijo veliki je vse ok. Nasprotno še zatuška se. Enako sem sam doživel nadzor inšpekcije, katera je prišla v naše podjetje, v veliko družbo zraven nas pa ni smela. To je bilo leta 2003. Ob resnem uporu smo dosegli, da je bil pregled korekten in seveda nadlegovanja ni bilo več. Mi smo se držali zakona, sosedje pa ne. Vendar tja inšektorica ni smela. Takrat tudi mediji niso poročali, ker enostavno bili so drugi časi in za velike ni bilo zakonov.
User1538643
15. 10. 2019 09.46
+3
Odgovornost je minimalna, dodajali bodo spet, mi ta drugi, jedli.
Konstantin Friedreich
15. 10. 2019 09.32
+11
V vsaki normalni državi bi morala direktorica takoj odstopiti. V poletnem času se proda na tone čevapčičev in tu država ima lep kup od DDV, briga njih za ljudi. Mesarji niso plačani od prodaje v trgovskih centrih, zato bi morali trgovci plačati šestmestno kazen, pa da vidimo drugič.
resslovenka
15. 10. 2019 09.27
+6
Saj jih niso dodajali na svojo roko. Nekdo je moral dat dovoljenje za nabavo teh substanc. Kaj pa notranja kontrola? Mesar je bil samo izvajalec na koncu verige. Sploh pa bogve kaj vse nam prodajajo in prodajo. 🙄
medo90
15. 10. 2019 09.12
+18
Mene mine ves apetit, ko vidim tole direktorico vursa.
Desnica boli
15. 10. 2019 09.23
+4
resslovenka
15. 10. 2019 09.32
+7
Sami izgovori. Od Junija do Oktobra, se ji ni zdelo o tem obvestiti javnosti? Ob prvem odkritju bi morala zagnat alarm. Aja, dopuste so imeli, mi pa veselo piknikovali. 🙄 Kako deluje Inšpekcija za varno hrano? Katastrofalno, neučinkovita!
kristofus@email.si
15. 10. 2019 09.33
+3
medo90
15. 10. 2019 09.43
+3
brezveze13
15. 10. 2019 08.50
+4
ni problem porcija čevapov , problem je vino katerega je popil na to porcijo. v vino namreč vlivajo ne samo dodajajo žveplo. V moji mladosti so posodo za vino zgolj žvepljaji, se pravi da so v sod sod vstavili goreče žveplene tablice in so s tem preverjali ali je posoda dovolj čista , istočasno so s tem posodo razkužili oz pomorili določene bacile.Posoda katera ni bila dovolj čista , v njej ta tablica niti ni hotela goreti. Dandanes sodobni vinogradniki vlivajo kar velike količine utekočinjenega žvepla v vino in s tem čistijo tekočino in poustvarjajo kristalnost vina. V določenih belih vinih ko vino povonjaš prav zadiši po žveplu da o priokusu ne govorimo in se seveda na koncu vsi izgovarjajo da je temu kriv alkohol. Spomnite si reka, ko pride kupec po vino,oče pošlje sina v klet da mu natoči flaškon. pa ga sin vpraša , ata a tistega ki imamo za delavce , ali tistega ki ga vidva z mamo pijeta?
Bofur
15. 10. 2019 09.03
+9
Ja. Seveda. Ampak vina ne pijejo otroci, nosečnice, alergiki na žveplo in seveda na flaškonu je napisano Vsebuje SULFITE. Torej se potrošnik SAM prostovoljno odloči, ali bo kupil flaškon refoška z dodatkom žvepla. Na deklaraciji čevapčičev NI BILO NAPISANO, da so bili čevapčiči tretirani z "vino-branom". Torej je zadeva sporna, gre za zavajanje. To je, kot da bi trgovec prodajal 100-odstotno piščančjo salamo, notri pa bi bila svinjina. Če je žveplo super, zakaj tega Mercator ne napiše. Lahko bi jih tudi poimenoval "žveplenčki", dobro za kožo in lase.
VirusX
15. 10. 2019 09.21
+4
Je res da vina ne pijejo, ustekleničeno vodo pa velikokrat.... Kaj misliš zaradi česa je kupljena voda v tako obstojna? doma nalij vodo v flašo zapri ter daj datum uporabe 1 leto po 1 letu odpri in spij...
Bofur
15. 10. 2019 09.54
+0
Itak, da je prodaje ustekleničene vode pri nas, kjer imamo dobro vodo iz vodovoda , velik nateg. Seveda pa tudi ne povsod. Dravsko, Ptujsko polje, je voda iz vodovoda onesnažena, pa tudi še kje v Sloveniji ni najboljše kakovosti. Ja pa način polnjenja vode pomemben, zato se ne bodo nikoli odrekli PET plastenkam ... Pet plastenke so sterilne. in vodo po polnjenju hermetično avtomatsko zaprejo. PET je samo za enkratno uporabo. Tukaj je govora o surovem mesu, čevapčičih, ki avtomatično posivijo, če se jih pusti, netretirane, dalj časa v hladilniku. Problem je v nas potrošnikih, ker nismo sposobni stati v vrsti pri mesarju, da nam naredi dnevno sveže čevapčiče.
najjana
15. 10. 2019 08.45
+11
Saj ne morem verjet. Samo opomin ker so škodili zdravju ljudi. Pa kje živimo? Kaj bodo naslednjič dali v meso?
El Toro
15. 10. 2019 08.43
+14
Tile pa delajo intenzivno: potrebujejo štiri mesece, da jim kapne, da nekaj ni v redu. Mesarji pa opomin, ker so delali po navodilih - sami si tega nebi upali.
Frzenk
15. 10. 2019 08.42
+10
skupinska tožba države zaradi zavajanja
Bofur
15. 10. 2019 08.40
+11
To sporno in protipravno delovanje velikih trgovskih verig je podlaga za množično odškodninsko tožbo ter iskanje kazenske odgovornosti. Mesarji, zaposleni pri največjih trgovcih v Sloveniji, NISO delovali na lastno pest, samovoljno. Šlo je za oziroma še vedno gre za sistemsko kršitev, sistemsko izogibanje pravilom. Gre za način, kako podaljšati uporabnost in s tem prodajo mesnih izdelkov, na račun zdravja nas potrošnikov. Zato gre. Policija, tožilstvo bi se morala zganiti in začeti kazenski postopek zaradi namernega zavajanja kupcev ter ogrožanja javnega zdravja.
jugatneme
15. 10. 2019 07.42
+14
Je ni mesnice, da v naprej kupim pripravljeno mleto meso. Malo mletega kupim, a kadar pokažem mesarju od katerega kosa mesa naj mi odreže količino in zmelje.
Indijanez
15. 10. 2019 07.30
-6
A v vinu pa vas ne moti?
Bofur
15. 10. 2019 08.44
+7
gre za to, da je na steklenici vina napisano vsebuje žveplove spojine, sulfite in tudi razmerja so drugačna. na deklaraciji za čevapčiče pa je bilo napisano, vsebuje meso, sol in poper ... Nikjer niti omembe žveplenega dodatka, niti koliko ga je bilo danega, razmerje. Klasično zavajanje v škodo zdravja nas ljudi
nikhrast
14. 10. 2019 21.49
-6
Če je domače more že biti dobro. Kaj pa sol in mast? Folk je pa navajen na rdeče meso, steak pa visi šest tednov pri nizki temperaturi, pa temno rdeč, pa saj tako more biti.
HorstWiesel
14. 10. 2019 21.57
+8
Eno je florentina pa rostbeef, drugo so pa zrezki
PejtGaPogledatBrane
14. 10. 2019 21.44
+4
Jst brez mesa ne morem pa amen.
zajebant2
14. 10. 2019 21.42
+18
še en dokaz, da je tej vladi malomar za ljudi
Prototip
14. 10. 2019 21.34
+35
Potem ni čudno,da ima vsak drugi raka,bog ve kakšno svinjarijo jemo,za nameček pa še noben ne reagira....adijo pamet slovenska....
HorstWiesel
14. 10. 2019 21.39
-10
A veš kok raka fašeš zaradi pometa in izpuhov? Hrana se skrije
frigulefragule
14. 10. 2019 21.34
+18
Veš vcasih je bil tam v AVE zaposlen minister židan in zato jih pustijo pri miru