Slovenija

Krebsova zadovoljna, da so se pogajanja začela

Ljubljana, 12. 07. 2010 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vladni predstavniki so se sestali s predstavniki sindikatov javnega sektorja. Del sindikatov je predstavljal le Posedi, ki je sestanek zapustil po 20 minutah. Konfederacija sindikatov pa se je kljub nestrinjanju z vlado pripravljena pogovarjati še naprej.

Pogajanj z vlado o ukrepih za znižanje sredstev za plače v javnem sektorju so se udeležili sindikati iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, pogajalsko skupino dela sindikatov javnega sektorja pa je zastopal samo vodja pogajalske skupine Janez Posedi. A slednji je sestanek z vladno stranjo zapustil že po 20 minutah in z vlado se tako pogovarja le še Konfederacija sindikatov javnega sektorja.

Janez Posedi
Janez Posedi FOTO: POP TV

Ob odhodu je Posedi pojasnil, da je ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs seznanil, da se nameravajo pogajati na način in v rokih, kot jih določa kolektivna pogodba.

Ta pogodba sindikatom določa 60-dnevni rok za odgovor na vladni predlog aneksa h kolektivni pogodbi. Posedi pravi, da tako današnja neudeležba na pogajanjih, ki jih je sklicala vladna stran, ne pomeni odstopa od pogajanj in napoveduje, da se bodo do vladnega predloga opredelili v roku, ki ga določa kolektivna pogodba. "Mi moramo dejansko z aneksom seznaniti naše člane – gre za čas dopustov – in pridobiti njihova stališča, saj potrebujemo nek pogajalski okvir," je poudaril Posedi, ki je danes zastopal celotno pogajalsko skupino.

Ministrico je Posedi seznanil, da se nameravajo pogajati na način in v rokih, kot jih določa kolektivna pogodba.
Ministrico je Posedi seznanil, da se nameravajo pogajati na način in v rokih, kot jih določa kolektivna pogodba. FOTO: Tomaž Ungar

Ob navedbi, da se zaradi priprave državnega proračuna za prihodnji dve leti mudi, je Posedi spomnil, da so podpisali dogovor o ukrepih na področju plač do novembra leta 2011, "tako da se vladi mudi zaradi njene nepremišljene politike, ne pa zato, ker mi ne bi želeli sodelovati".

Po njegovih besedah "gre preprosto za to, da je potrebno stvari urejati v nekem vrstnem redu in spoštovanju med seboj". Na vprašanje, kakšen bi bil njihov protipredlog, pa Posedi odgovarja z vprašanjem: "Kakšen pa naj bo protipredlog na to, da ni regresa? Kakšen naj bo protipredlog na to, da ni eskalacije?"

V pogajalski skupini, ki jo vodi, so nezadovoljni tudi zato, ker je bila v DZ sprejeta novela zakona o sistemu plač v javnem sektorju vključno s sporno določbo, ki so jo pri položajnem dodatku vnesli na predlog koalicijskih poslancev.

Sestanek nadaljevali brez Posedija

Predstavniki vlade in Konfederacije sindikatov javnega sektorja so po odhodu Posedija začeli s pogajanji o ukrepih, ki jih je za znižanje sredstev za plače predlagala vlada. Znova se bodo sestali v četrtek, ministrica pa bo povabila tudi sindikate, ki so vključeni v Posedijevo pogajalsko skupino

Čeprav se tudi sindikati konfederacije v pomembnem delu ne strinjajo z vladnimi predlogi, je Pavlinič Krebsova zadovoljna, da so se pogajanja sploh začela. Upa pa, da bo za pogajalsko mizo prišel tudi drugi del sindikatov.

Posedijevo stališče, da zadostuje, da v skladu s kolektivno pogodbo na vladni predlog aneksa odgovorijo v 60 dneh, po besedah ministrice ne vzdrži. Sedmi člen kolektivne pogodbe za javni sektor in sedmi člen poslovnika, ki ureja način pogajanj, namreč "jasno govorita, da so pogajanja začeta, ko nasprotna stran prejme aneks". Tega pa je prejela tri dni pred napovedanimi pogajanji.

Poleg aneksa h kolektivni pogodbi je vlada del ukrepov sindikatom posredovala kot predlog dogovora in v tem delu, pojasnjuje ministrica, pravil glede tega, kako se usklajevati in pogajati, ni.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: POP TV

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je pojasnil, da bodo z mandatom članstva izčrpali vse možnosti na pogajanjih. Predlagani dogovor za sindikate konfederacije ni sprejemljiv, so pa predlagali polje pogajanj, kjer se je možno dogovoriti. Odgovor vlade pričakujejo v četrtek, do takrat pa bo vlada preučila njihove zahteve.

Kot je pojasnil Štrukelj, na zniževanje plač ali kakršnih koli drugih prispevkov v konfederaciji ne morejo pristati, so se pa pripravljeni pogovarjati o nekaterih zamrznitvah, ki bi lahko bile predmet pogajanj, pri čemer so vladni predlogi tudi na tej točki bistveno pretrdi, da bi bili za konfederacijo sprejemljivi.

"Veliki ne" ZSSS zamrznitvi pokojnin

Ker pa naj bi vlada v okviru omejevanja proračunskega primanjkljaja razmišljala tudi o zamrznitvi pokojnin, so se danes oglasili tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Takim nameram pričakovano nasprotujejo, saj menijo, da bi država varčevala na tistih, ki imajo najmanj.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je dodal, da nas je aktualna politika z nekaterimi napačnimi odločitvami, denimo reševanjem bank, pripeljala do velikega proračunskega primanjkljaja. Prav zato utemeljenega razloga za poseg v pokojnine ne vidi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

swedenb@gmail.com
13. 07. 2010 11.15
No Krebs, se misliš speljati ali ne? Spet samo velika dolga usta, kot ponavadi, kajne?
neo81@email.si
13. 07. 2010 06.09
AK-47: lej noben normaln ne pravi da bi morali vzeti v JU vsem povprek. Sam osebno bi pustil medicinske sestre (čeprav nekje tudi glumijo gljivu, ampak to so bolj izjeme), pa policaje, učitelje v vrtcih, OŠ,...tem bi u bistvu še stimuliral. Amapk, da ima pa vsak usran birokrat, katerega praktično edina funkcija je da nam od časa do časa greni življenje po 2k EUR plače...mah, teh je prvo za ene 30% za odslovit, preostalim pa 20% znižat, saj imamo viška birokratov. Mislim, da če gredo praktično vsi birokrati danes na cesto...bo kar nekaj časa trajalo, preden bo nekdo opazil razliko (pa še ta bo verjetno v pozitivnem smislu). To da je pa potrebno raznim ministrom porezat krila pa njihovim stotim "svetovalcem" je pa ravnotako jasno.
razvojnica
12. 07. 2010 22.09
AK-47 ja in kaj če bo tvoj otrok na urgenci tiste 2 uri, ko bojo šle sestre na cesto? bi tvegal njegovo življenje? hipokratova prisega gor al pa dol, vsak mora biti človeški (vsaj v takem poklicu), drugače je zanj minimalna plača bistveno previsoka. sicer pa; priznam, sem volila pahorja. in ne bom ga več. pa tudi janše ne. isto s... drugo pakovanje
marlyy
12. 07. 2010 21.06
Bravo MIHEC, to jim jaz na cesti trobim že dlje časa,pa glejga zlomka ,nihče ne prizna da je volil Pahorja
Mihec.pihec
12. 07. 2010 20.50
Pahor je pred volitvami dejal, da je Slovenijo mogoče voditi drugače....bolje....No, sedaj imate, kar ste volili.....
AK-47
12. 07. 2010 19.53
....prvo kot prvo mene ne veže Hipokratova zaveza - ta je le za zdravnike - kot drugo seveda ne bi tega nikoli naredil - ampak ko bo prišlo do stavke se vprašajte kdo bo še sploh delal - poglej si Finsko - tam je 70.000 sester odšlo z dela in v 2 urah so njihovim zahtevam ugodili,.... ..in zakaj je treba vzeti tistemu z družbenega dna ??? ...zakaj pa ne bi jemali tistim , ki imajo plače večje kot 2000 eur ???.....JAVNA UPRAVA !!!!!.....ITD. ...mi pa Grkom denar delimo,.....
neo81@email.si
12. 07. 2010 19.46
AK-47: če res delaš v urgenci...že da si sposoben samo kaj takega pomislit, se mi poraja dvom, ali si pravi človek za opravljanje tega sicer nadvse častnega poklica! Si pozabil na Hipokratovo prisego? Sicer je pa tako: da v gospodarstvu so nas za marsikaj prikrajšali, oziroma nas prikrajšajo vsak mesec. Regres...je večinoma minimalen ali ga pa ni. Zelo normalno je da se je marsikomu plača zadnje 2 leti znižala tudi za 20% (v gospodarstvu imamo normalno tudi variabilni del plače, ki je odvisen tudi od razmer v firmi). Skratka, skrajni čas je, da tudi javni sektor začne nositi svoj del bremena recesije.
loden
12. 07. 2010 19.44
Tale štrukelj je že tudi tolk razkuhan, da pošasi, a vztrajno razpada.
kvapatebriga
12. 07. 2010 19.32
Predlagam, da javni sektor neha jamrat! Komur ukrepi niso všeč naj da odpoved. Naj se zaposli v gospodarstvu, če ga kdo želi zaposliti in če misli da nam je v gospodarstvu z rožicami postlano.
Buena Vita
12. 07. 2010 19.17
HE,HE,HE BEDA