Digitalna TV

Pokrite bodo tudi 'bele lise'

Ljubljana, 30. 09. 2010 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vse kaže, da 1. decembra ne bo ''digitalnega mrka''. Vlada namreč predlaga, da bi na območjih, ki ob izteku roka za izklop analognih oddajnikov ne bodo pokrita z digitalnimi oddajniki, "analogno televizijo" lahko gledali do 30. junija 2011.

HD televizija
HD televizija FOTO: iStockphoto
''Bele lise'' so območja, ki na 1. december, ki je rok za izklop analognih oddajnikov, ne bodo pokrita z digitalnimi oddajniki.

Vlada je določila besedilo Predloga zakona o dopolnitvah Zakona o digitalni radiodifuziji in ga posredovala v obravnavo državnemu zboru po nujnem postopku. S predlaganim zakonom se vzpostavlja rešitev, ki bo v utemeljenih primerih omogočila oddajanje analognih pretvornikov tudi po 1. decembru 2010, ki je določen kot datum prehoda z analognega oddajanja na digitalno. S tem se bo preprečilo, da bi na nekaterih geografsko zaokroženih območjih del prebivalstva ostal brez televizijskega signala programov javne RTV.

V skladu z veljavnim zakonom se mora 1. decembra izklopiti analogne in preiti na digitalne oddajnike. Ker pa obstaja možnost, da na določenih območjih takrat ne bo zagotovljena pokritost s programi javnega zavoda RTV, se je vlada odločila za dopolnitev zakona. Z dopolnitvami nameravajo Agenciji za pošto in elektronske komunikacije omogočiti, da v utemeljenih primerih podaljša veljavnost odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc za analogno televizijo najdlje do 30. junija 2011.

Brez ustrezne dopolnitve zakona pa bi morala agencija 31. decembra letos po uradni dolžnosti razveljaviti vse odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc za analogno televizijo, torej tudi tiste, ki se nanašajo na območja, ki v decembru še ne bodo pokrita z digitalnimi oddajniki. To bi pomenilo, da gospodinjstva na teh območjih po izklopu omrežja oddajnikov za prizemno oddajanje televizijskega signala v analogni tehniki prek antene kljub ustrezni opremi ne bi mogla sprejemati vseh programov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bluzer Bluzoviti
01. 10. 2010 00.13
pa upam, da bo še elektrika (neodklopljena), da ne bomo ob sveči za božič...
Bluzer Bluzoviti
01. 10. 2010 00.11
torej ne bom ostal za božič brez TV? juhu!!! ker denarja za nakup tega dekoderja seveda nimam... upam, da bo za kak šnicl pa bonbone za otroke za božič...
bruselj3
30. 09. 2010 17.59
NE rabmo več teh medijskih trobil!
iggy5
30. 09. 2010 16.50