Slovenija

Pnevmatike je treba nujno tudi vzdrževati

Ljubljana, 23. 12. 2010 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski vozniki ne vedo dovolj o pomembnosti pnevmatik za varnost v prometu. Raziskava je pokazala, da vozniki ne posvečajo zadostne pozornosti njihovemu rednemu pregledu in vzdrževanju.

Čeprav vozniki vedo, da so pnevmatike pomemben element varnosti na cesti, pa se večina ne zaveda pomembnosti izbire pravih pnevmatik za specifične razmere, prav tako pa ne posvečajo zadostne pozornosti njihovemu rednemu pregledu in vzdrževanju. To ugotavlja nedavna obsežna raziskava, ki jo je izvedlo podjetje Goodyear Dunlop.

Od 15. novembra dalje je obvezna zimska oprema na naših jeklenih konjičkih.
Od 15. novembra dalje je obvezna zimska oprema na naših jeklenih konjičkih. FOTO: PU Kranj

Evropski vozniki so izbiro pravih pnevmatik glede na vremenske razmere po pomembnosti za varnost na cesti postavili na drugo mesto, takoj za vožnjo v treznem stanju. 82 odstotkov vprašanih je izjavilo, da sta ustrezen tip pnevmatik in pravilen tlak zelo pomembna za njihovo varnost med vožnjo.

Žal pa zavedanje o pomembnosti pnevmatik nujno še ne pomeni, da imajo vozniki dovolj potrebnega znanja na tem področju oziroma da to znanje dosledno uporabljajo tudi v praksi. Izsledki raziskave kažejo, da veliko voznikov podcenjuje povezavo med izbiro ustreznih pnevmatik in varnostjo na cesti. Vsak tretji vprašani je priznal, da ve le malo ali nič o tem, kakšen vpliv imajo pnevmatike na dolžino zavorne poti ali na oprijem vozila s cesto.

Petina ne namesti zimskih pnevmatik

V vseevropski raziskavi je vsak tretji vprašani izjavil, da vsako leto na vozilo namesti zimske pnevmatike takrat, ko naj bi bilo to potrebno glede na razmere. Vendar pa tudi med tistimi, ki vozijo v snežnih in ledenih razmerah in trdijo, da se zavedajo pomembnosti zimskih pnevmatik, ena petina priznava, da zimskih pnevmatik nikoli ne namestijo. Takšni so rezultati glede izbira tipa pnevmatik.

Kaj pa njihovo vzdrževanje?

Pnevmatike je potrebno tudi pregledovati in vzdrževati.
Pnevmatike je potrebno tudi pregledovati in vzdrževati. FOTO: POP TV

73 odstotkov anketirancev iz EU trdi, da vedo, kakšen je ustrezen tlak v pnevmatikah, vendar pa skoraj polovica vprašanih ne ve, kdaj točno se preverja tlak v pnevmatikah. To se počne, ko so te hladne. Še več. Več kot tretjina jih je priznala, da se prevažajo z že izrabljenimi pnevmatikami, kar strokovnjaki smatrajo kot enega poglavitnih tveganj za varnost na cesti.

"Ta raziskava o pnevmatikah in varnosti v prometu je razkrila zaskrbljujoče vedenje voznikov, ki ga je treba izpostaviti, če želimo, da bodo naše ceste varnejše," je izjavil Tom Delforge, direktor za komuniciranje v EMEA pri podjetju Goodyear Dunlop. Nadalje navaja, da je raziskava razkrila nekaj poglavitnih tveganih praks voznikov, ki jih je treba odpraviti z dodatno promocijo izbire pravih tipov pnevmatik ter krepitvijo zavedanja o pomembnosti njihove kakovosti in vzdrževanja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
24. 12. 2010 07.57
Predno se odpeljem, gume vedno ohladim, preverim tlak in zrak iz njih spustim ali jih napumpam. Ko se preveč segrejejo, parkiram v senci in počakam, da se spet ohladijo....
mr.izi
23. 12. 2010 18.11
Na žalost veliko ljudi misli da če je profil še Ok , da pol pa so lahko gume stre tudi okoli 10 let, ampak guma po 4-h ali 5-h letih že postane trda in izgubi oprijem. Lepe praznike!
Jules_Verne
23. 12. 2010 16.13
Najbolj ziher je, da jih po vsakem pranju avta z visokotlačnim čistilcem zamenjate. Visok tlak vode namreč lahko naredi mikrorazpoke na površini pnevmatik to pa lahko vodi v nesrečo. Ziher je ziher. Če pa hočete tveganje zmanjšati na minimum je pa najbolje vožnjo z avtom popolnoma opustiti in presedlati na vlak - je varneje.
Katarina Ostran
23. 12. 2010 15.30
Jaz svoje po vsakem pranju avta premažem z glicerinom in so kot nove.