Slovenija

Rešili pločevino, tvegali življenje

Ljubljana, 25. 08. 2008 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med neurjem s točo so vozniki ustavljali v predorih, da bi tako zaščitili svoje jeklene konjičke. S takim početjem so ogrožali življenje sebi in drugim. Policija jih bo poiskala in kaznovala.

Mnogi vozniki, ki jih je zajelo neurje, so zavetje poiskali kar v predorih, saj so želeli zaščititi svoje avtomobile. "Do zastojev je prišlo zaradi neodgovornega ravnanja nekaterih voznikov, ki so zaradi bojazni pred poškodovanjem svojih vozil v predoru vozila enostavno ustavili, jih obračali in vozili v nasprotni smeri, vozili vzvratno, vozila zapuščali“, so za 24ur.com sporočili iz Generalne policijske uprave Ljubljana.

Ustavljanje voznikov v predorih.
Ustavljanje voznikov v predorih. FOTO: POP TV

Policija bo Družbo za avtoceste Republike Slovenije zaprosila za posnetke zabeleženih kršitev iz njihovih videonadzornih kamer. "V primeru, da bo na njihovi podlagi mogoče identificirati kršitelje, bo policija zoper vse dosledno ukrepala“, so še poudarili. Vozniki so sebe in druge udeležence v prometu izpostavljali življenjski nevarnosti, saj gre po mnenju policije na avtocestah največkrat za visoke hitrosti, za daljšo pot ustavljanja in v primeru prometnih nesreč za veliko hujše posledice.

Večkrat zaprli predore

Zaradi neurja s točo so bili v soboto občasno zaprti tudi vsi štirje trojanski predori v smeri proti Ljubljani. Najdlje, kar 17 minut, je bil zaprt prav predor Trojane, v nasprotni smeri pa predor Podmilj, ki so ga zaprli kar sedemkrat, vsakič po tri minute.

Delavci Darsa so predore zato zaprli, a voznike tudi rdeča luč na semaforju ni ustavila, saj so še kar naprej peljali v predor, da bi zaščitili svoje avtomobile. Nekateri, ki so peljali skozi predor, so, potem ko so se znašli na odprtem, začeli obračati in se vračati nazaj v predor, spet drugi pa so nazaj v predor vozili kar vzvratno.

Visoke kazni za kršitelje zakona

Na Generalni policijski upravi Ljubljana so za 24ur.com poudarili, da bodo zoper kršitelje, če jih bodo lahko identificirali, izrekli ustrezne kazni. V Zakonu o cestnem prometu je za ustavljanje na vozišču kazen do 250 evrov, za obračanje na avtocesti 260 evrov in za vožnjo v nasprotno smer 300 evrov in 5 kazenskih točk.

Za hojo po vozišču avtoceste bo voznik odštel 150 evrov in za neupoštevanje rdeče luči 250 evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sladoledcebula
25. 08. 2008 19.55
a ni fora da če gre res ogromna toča da je bolse ustaviti avtomobil kot nadaljevati voznjo 60 80 kmh? ti razbije šipo pa maš vv glavi. jaz se ne bi na one ki so v tunelu se ustavili nič pizdil če bi stem moral jaz čakati na toči. sicer pa ne vem kako huda je bila točaA
mimi22
25. 08. 2008 19.34
Vsak ima po svoje prav. Res ni bilo vrano da so se ustavili v tunelu,ampak vprašanje kakšna bi bila moja reakcija. Ni pa fer,da eni vozniki bodo kaznovani,drugi pa ne,mislim,NO COMENT
juventus
25. 08. 2008 19.22
Sej bi moral obstajat zakon ,kako se zavarovati pred hudimi vremenskimi pojavi ??? Meni se zdi normalno , da hoče v takšnih primerih ,človek ravnati samozaščitniško .....Naj uredijo svetlobno signalizacijo in zvočna opozorila ...Jebeš tako državo v kateri ne mine dan ,da ni nobene pizdarije !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
antitrust08
25. 08. 2008 19.19
A dej no, budale ! Če bi bila na tunelu rdeča luč in bi bil jaz prvi v vrsti bi prav tako pospravil avto pod streho. Budalič je tisti, ki bi mu avto sesula toča pred predorom! Kolikor se pa vidi na posnetku je pa dobro sekal, tako, da tudi vožnja v takem nalivu NI VARNA ! Glede gospoda palicaja, ki je na 24 ur lapal o splošni nevarnosti, naj pa pride v Lesce pogledat kje spuščajo modelarji svoje kosilnice...10 metrov od bodoče avtoceste...tako, da naj se kapselni lepo odj...ejo.Delajo pa v Sloveniji itak samo policaji vzhodno od Ljubljane - vse večje akcije se zgodijo v Celju in Mariboru ! Haug
mehovo
25. 08. 2008 19.15
Res zanimive so izjave naših policistov,da bodo kaznovali voznike katere bodo na posnetkih kamer Darsa prepoznali.Če pa gre za krajo napr.bančnih kartic in če kamera posname lopova,pa ta posnetek za njih ni mirodajen.NI TO MALO ČUDNO.Gre jim le za polnjenje njihovih blagajn.Za varnost pa,....
hakihak
25. 08. 2008 19.06
IN KAJ ZDAJ- NIČ KOT VEDNO!!!!!!!!!!!!!!!!
markobokal
25. 08. 2008 18.59
Da ne bi moje komentarje narobe razumeli. Sploh igor.gojčič je nekaj precej pameten. Nikakor se ne strinjam, da se na avtocesti ustavlja ali vozi vzvratno. Komentiral sem samo nabijanje večino ljudi, ki trdi, da so s tem ogrožena človeška življenja, če so se ljudje v hudi toči vstavili za 15 minut v predoru in ne pred predorom. Meni to deluje čisto isto oz. še slabše. Poleg tega bi tem zagovornikom, ki nikoli ne stojijo na avtocesti predlagal, da svoj gnev zlivajo po raznih delih na cesti, ki nam predpisujejo stalno ustavljanje na avtocestah. V prispevku tudi jasno piše, da je Dars zapiral predore in ne, da so se avtomatsko zaprli zaradi ustavljačev v predoru.
nekdo...
25. 08. 2008 18.52
superseb če je lahko moja 20 letna hči (ko ma sam dve leti izpit) razmišljala dovol trezno da ni ustavla pod nadvozom kot so nekateri (13.07.08) potem bi mogli vsem tem vzet vozniške
nekdo...
25. 08. 2008 18.48
itswuu ne nismo favš... sam nismo potencialni morilci tak kot ste eni. in tisti ki govorite o nekih 100km/h itd... ne v takih razmerah ni treba peljat 100km/h... ampak pelji lepo po desni... Naredi vse kar je mogoče da boš čimbolje viden onim za sabo (vsi 4 žmigavci tud meglenka če je treba) in pelji nevem 50, 20... samo da se premikaš... da ne spravljaš v še večji krizo nekoga za sabo... tak da love.doctor... malo boš mogu ti razmislit... kak lahko nekdo reče... ne vidim v čem je problem če na tunelu gori rdeč semafor in jaz zapeljem noter... jaz bi res takega človeka dal sterilizirat
Nauders
25. 08. 2008 18.45
katastrofa!!!
Ramzess
25. 08. 2008 18.31
Brez zamere, dobra sprememba naslova, vendar niso tvegali samo svojega življenja, pač pa tudi življenja sopotnikov, tudi otrok, v lastnem avtu in življenja ljudi in njihovih sopotnikov, tudi otrok, v avtomobilih za sabo. Torej življenja večih, ne zgolj lastno življenje ('Tvegali življenja, da bi zaščitili avtomobile').
Ramzess
25. 08. 2008 18.25
Love.doctor="vidi se da ljudje pišejo take komentarje zato ker je NOVINAR IZRAZIL SVOJE MNENJE ŽE V SAMEM NASLOVU ČLANKA." "24ur.com svetujem da spremenite naslov članka saj tako in tako so bili tuneli zaprti saj je dars zaprl VHODE v tunel in ne izhode... skratka osebno mnenje novinarja naj se v članku nebi izražalo....še posebno pa ne v naslovu?????" Ni toliko pomebno kaj meni novinar, to je žal dejstvo, ki ga potrjuje mnogo prič, in pod tem vtisom ljudje dajemo svoje komentarje. Sicer pa naslov lahko postavite v vprašalno obliko: "Je pločevina pomembnejša od življenj?", pa bo volk sit in koza cela.
Ramzess
25. 08. 2008 18.24
Love.doctor="pa vendar....tudi s tem so si zavarovali življenje...kaj pa če bi se jih pri 100 km/h razbila vetrobranska šipa in bi zaradi vetra tisto steklo dobili v obraz...zagotovo bi bila prometna nesreča." Kaj pa če ... bi manj delal na izgovorih in opravičilih ... in več na sebi, na svojem znanju in v svojih sposobnostih ... da bi znal in bi lahko obvladal avto tudi v takih okoliščinah. Sicer pa se v takih razmerah ne vozi 100 km/h. Izgovori in opravičila ne zmanjšajo odgovornosti. Kaj pe če ... bi prišlo do česa v predoru ... itd. Markobokal="A to pa ni nevarno? Ne bi bilo bolj pametno, če je bila res huda točna nevihta, da bi dars zaprl izhod iz predora in verjamem, da je predor tako dolg, da se v 17 minutah, kolikor je trajala nevihta ne bi napolnil do konca." Ta je pa dobra, kako pa zapreš IZHOD, kako vozniki vedo, bi vedeli, da IZHOD zaprt in da lahko kljub temu zapeljejo v predor, konckoncev je problem in rezultat enak. Problem je, da ljudje, brez premisleka, silijo iz ene nevarnosti v drugo, nekateri imajo s sabo celo lastne otroke, ki bodo, če se ne bodo naučili drugače, napake staršev ponavljali in jo morda, ne nujno povsem po lastni krivdi, odnesli celo še slabše. Ljudje pamet v roke. Black1cat2="Ampak primitivizem brez meja se mi zdi posebej še to, da danes ljudje obračajo na avtocesti, se vozijo po njej kot po domačem dvorišču, brez potrebe izstopajo iz avta, se sprehajajo po vozišču kot po promenadi in mirno kadijo čik." Posebna ekipa bi se moaral ukvarjati, s takšnimi bedaki, ki ne cenijo niti svojega niti ujega življenja, bogve koliko je imelo otroke s sabo. Vendar je upanje majhno, vprašanje je če bi taki ljudje sploh bili kaznovani, če bi do česa prišlo, zaradi njih. Pa to ne velja samo za predore, pač pa tudi za podvoze. Zadnji nedeljski dnevnik je o tem napisal, objavil stran in nekaj dolg članek, ki se bere, reci piši, kot grozljivka, kaj počnejo ljudje, to je norost, ti ljudje sploh ne milijo na posledice, potem pa ti še kakšnen reče, da je njegov pleh vreden več od življenja, življenj ljudi. Človek kar ne more verjeti, samo še čakamo, da bo, ob naslednji priliki, do česa prišlo, kaj bo šele po tem, raje za zdaj ne razmišljam. Vse bolj kaže, da je signalizacija bolj za okras, kot za resno rabo, oz. upoštevanje, v takih primerih bi morala 'prileteti' policija, zapreti oba vhoda-izhoda v predor, aretirati vse voznike, ter odrasle sopotnike, brez izjeme, in jih odpeljat, otroke predat lokalnemu socialnemu skrbstvu, ki jih (v teku dneva) preda sorodnikom, policajem pa že itak sledijo kamijoneri, ki naložijo (zapuščene) avte, ki jih odpeljejo na odrejeno mesto, kjer že čaka osebje in stiskalnica, osebje popiše avte, izprazni avte osebne lastnine, ki jo zloži v ozanačene škatle, ta bo vrnjena lastnikom, avte pa v stiskalnico. Ostale kazni za te, potencialno hude, kršitelje, sledijo po zakonu + poseben bonus. Huda bo samo ta, da se bodo drugi izgovarjali in opravičevali, da zaradi prvih niso imeli druge možnosti, izbire, kar seveda ne spremeni dejsva, da so ravnali enako. Kot že rečeno, šola za take mora biti pasje draga. Love.doctor="ljudje so se morali ustaviti pred tunelom torej tisti v tuneli niso nikogar ogrožali saj naj bi tako ali tako vsi stali pred tunelom." Eh ljudje, sploh NI POMEMBNO kaj je nad cesto oz. AC, ali nosilec za bogsivedi kaj, kakšno napeljavo, ali pešpot, ali nadvoz, cesta za avte ali letala, ali proga za vlak, ali kakršnikoli predor že, na cesti, AC, se je PREPOVEDANO ustavljati, nesreče, četudi zaradi neumosti voznikov, so edina izjema, ali če 'pristane' letalo na avtocesti, če gremo malo dlje, sicer pa prav v nobenem primeru. Cesta je cesta, predor ali ne, ni pomenbno, pravila so enaka, v predoru, ne glede na dolžino in zgradbo, veljajo enaka pravila kot kjerkoli na cesti, ne glede na dolžino, zunaj predora, predorov. Noben izgovor, nobeno opravičilo tega ne spremeni. Čisto preprosto. L
superseb
25. 08. 2008 18.20
ej padalec a pa si tud že doživu kako zgleda ko te ujame toča na avtocesti?? Sj ne da je prav da so se ustavili, to itaq da ne, sam v danem trenutku, ko ne veš a bodo šipe zdržale pa a boš preživel sploh k ti tolče po avtu, vrjetn ne razmišljaš čist trezno, se ti ne zdi?!
epsondejan
25. 08. 2008 18.11
Za tiste, ki pravite, da je prav, da so se ustavili v predoru: pomislite, če bi bil v predoru npr. še kak kamion, ki bi vozil cisterno goriva in bi lahko pol mimogrede prišlo še do požara /zaradi morebitnega trka al pa ker je folk kar v predoru prižigal cigarete), ki bi lahko imel neslutene razsežnosti. Pol pa bi verjetno bli vsi pametni in bi govorili kake budale so, ker so se ustavili v predoru, avto ni vreden človeškega življenja ipd. sranja in da so zaradi njih stradali nedolžni, je tko al ni? Vsem tem "ustavljalcem" zabit po nekaj tisoč evrov kazni in jim nabit še vse kazenske točke do maximuma (glih tolko, da bi še lahko obdržali izpit)...pol pa naj 2 al 3 leta (ne vem točno po kolkem času se ti izbrišejo točke) trpijo in pazijo kako bojo vozili, da si ja ne prislužijo še tiste usodne kazenske točke.
MILEVOLLIDISCO
25. 08. 2008 18.01
To ni za verjet ! ! Kakšnih 150,250,350 evrov??? Takoj vozniško uzet za 5 let, brez pogojno! Pa to nemore normalen človk verjet da so resnično taki vozniki na cesti! Če si upa obrnit avtao na sred avtoceste pred kameram in se pelat v nasprotno smer, da bi svoj avto skril pred točo???, Aloooo! Pa to ni samo prekršek, tega bi bilo treba PSIHOJATRU pelat!!!!! Neverjetno kakšni vozniki so na cesti? Grozno! Sm že doživo na lastno kožo, kako zgleda ko se ti norec pele po avtocesti ob enih ponoč po napačni strani,ampak takrat je bil samo EN norc, ma tukaj jih je bilo več destet hkrati ! Upam da bo policija vse dobila hvala bogu, take je treba čimprej iz cestišča na njivo poslat !
mukl
25. 08. 2008 17.56
Jap, dragi sodržavljani, taki smo, mi, slovenčki, najprej za pleh in svojo piz.. poskrbet, potem dooooooolllllgggooooo nič, šele nato se morda kateri, ampak to je redkost, spomni, da obstajajo tudi drugi, ampak, kakor sem že rekel, najprej je treba za svojo egoistično pizd.. poskrbet, jebe se njim za kogarkoli....
Kevdr
25. 08. 2008 17.50
Kaj pa če je vožnja po močni toči skoraj bolj nevarna kot ustavljanje v predoru? ... v najslabšem primeru z razbito šipo po avtocesti ni ravno dobro voziti? ... kajti ... šajbo razbije lahko že če avto miruje ...
Marjan h.1966
25. 08. 2008 17.46
da, to naredim v nemčiji ali pa avstriji. pride takoj policija za mano 2200 evrov kazni, in 6 mesecev prepovedi. tako bi moralo bit v sloveniji na prvi izvoz usmerit vse ki so storili prekršek in vsakemu položnico
Jozsef
25. 08. 2008 17.42
To nima veze s politiko. Taksna je pac velika vecina Slovencev. Ne glede na politicni nazor in pripadnost.