Slovenija

Pličanič napovedal reformo sodstva

Ljubljana, 03. 10. 2012 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po sestanku s predsednico sodniškega društva Janjo Roblek je pravosodni minister Senko Pličanič napovedal reforme v smeri učinkovitejšega in hitrejšega delovanja sodstva. Tudi Roblekova se je strinjala, da so spremembe potrebne.

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je po današnjem sestanku s predsednico Slovenskega sodniškega društva Janjo Roblek napovedal reforme v smeri učinkovitejšega in hitrejšega delovanja sodstva. Napovedal je spremembe v treh vsebinskih sklopih delovanja sodstva.

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič.
Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič. FOTO: Vlada RS

Prvi je razbremenitev sodstva tistih pristojnosti, za katere ni nujno, da jih opravljajo sodniki. Gre denimo za nepravdne zapuščinske postopke, ki naj bi jih v prihodnje opravljali notarji, in za mediacije. Z reformami bi po besedah ministra tudi bolj jasno postavili mejo med izvršilno in sodno vejo oblasti, ko gre za vprašanje upravljanja sodišč. Kot je pojasnil, bi bila v tem sklopu ključna sprememba ta, da bo predsednik vrhovnega sodišča, potem ko bo imenovan v DZ, sam imenoval sodnike hierarhično nižjih sodišč. "Če se točno ve, kje je odgovornost skoncentrirana, in ne tako kot zdaj, ko je razpršena, potem bo to odgovornost lažje uveljavljati," je pojasnil Pličanič.

Tretji sklop sprememb pa se nanaša na spremembe kazenskega in pravdnega postopka. V ta sklop med drugim sodijo nekatere spremembe sodnega reda in spremembe v sodnem managementu, s katerimi bi dosegli hitrejše in učinkovitejše sojenje, je pojasnil minister za pravosodje in javno upravo. Cilj vseh sprememb je po njegovih besedah povečanje zaupanja v sodstvo oz. v pravno državo.

"Zavedam pa se, da so določene spremembe potrebne," je povedala Roblekova in napovedala, da bodo predloge natančno preučili in se do njih opredelili, upa pa, da bodo za to imeli dovolj časa.

Sodnik, ki vstopi v sodniški poklic, se zaveda, da se bo moral marsičemu odpovedati, saj gre za poklic, ki to od njega zahteva. Sodniki morajo biti zgled vsem državljanom. Janja Roblek

Aferi Prijatelji v stečaju se nista mogla ogniti

Minister Pličanič in sodnica Roblekova sta se dotaknila tudi razkritij, povezanih s prijateljevanjem stečajnih upraviteljev s sodniki. Vse pa je sprožila objava fotografij z zasebne zabave stečajne sodnice Dide Volk.
Minister Pličanič in sodnica Roblekova sta se dotaknila tudi razkritij, povezanih s prijateljevanjem stečajnih upraviteljev s sodniki. Vse pa je sprožila objava fotografij z zasebne zabave stečajne sodnice Dide Volk. FOTO: POP TV

Sogovornika sta se sicer danes dotaknila tudi zadnjih  razkritij, povezanih s stečajnimi upravitelji. Strinjala sta se, da je v takšnih primerih zelo pomemben umirjen in argumentiran odziv sodniške stroke, zlasti zato, da bi s tem zaščitili tiste sodnike, ki svoje delo opravljajo predano in pošteno. Hkrati sta se strinjala, da se mora sodstvo odzivati sproti, javno in proaktivno tudi zato, da bi javnost s tem dobila pojasnila in odgovore na vprašanja kot so,  kakšno odgovornost in pristojnost ima posamezni organ v zvezi s problematiko, kaj je prav in kaj ni, kaj je dopustno in kaj ne, kaj je etično in kaj to ni …

Je pa Roblekova ob tem poudarila, da je vsak posamezen primer treba vsestransko razčistiti, za to pa so zadolženi pristojni organi. Kot je dejala, je sodniško društvo v omenjeni zadevi že prejelo poročilo predsednika okrožnega sodišča, počakali pa bodo na vsa ostala poročila, zadeve spremljali ter nato zavzeli svoje stališče v zvezi s tem. Roblekova meni, da so vsi sodniki zavezani zakonom in etičnemu kodeksu, po katerem morajo delovati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BNAM2707
04. 10. 2012 09.57
+2
Reforma je nujna,odvisno v katero smer bo šla.Dejstvo je,da se je v našem pravosodnem sistmu marsikaj dogajalo,kar je bilo iz moralnih vidikov nedopustno.Sprašujem se,kdo bo popravil krivice,ki so jih zagrešili nekateri sodniki? Če nižji sodnik ne upošteva sklepe vrhovnega sodišča čemu sploh zapravljati čas za tovrsne pritožbe,ki niso ravno poceni pa tudi ne zadržijo nobenega sklepa nižjih sodišč,poleg vsega pa se vlečejo od enega do več let. Ali je smiselno imeti vrhovno sodišče na katerega se nižji sodniki požvižgajo? Se pravi to v ničemr ne odloča oziroma ne obvezuje nižjih sodišč? Poleg vsega menim,da je trajni mandat sodnikov nesmisel slovenskega pravosodnega sistema.Če sodniki želijo imeti enak status kot poslanci,potem bi morali biti omejeni z mandatom tako kot poslanci. Vsekakor pa mora ministrstvo za pravosodje razmisliti tudi o popravi krivic,ki so jih zagrešili sodniki strankam v postopku!
BogiEmil
04. 10. 2012 02.03
-1
tron3
03. 10. 2012 20.23
-5
Da JJ-u sploh ne bo treba več na sodnijo, da bo že vnaprej spoznan za nedolžnega v Patriji in v vseh zadevah ki ga še čakajo
Andreottii
03. 10. 2012 22.20
+3
Lej, večino časa v samostojni republiki Sloveniji imajo mandat in vse vzvode pravne države v rokah levaki! In, ko se že hvalijo kako imajo vse dokaze oh in sploh celo iz nekih javno objavljenih knjig kaj potem JJ sploh še dela na prostosti?!?!
madžarica
03. 10. 2012 20.13
+4
Končno nekaj na kar smo čakali. Brez dobrega sodstva ni pravne države. Brez pravne države pa se nam lopovi smejijo na široko, dugačko i jankovičko.!
BULDOH
03. 10. 2012 19.53
+1
Bravo-pravilno....
TRUMPP
03. 10. 2012 19.29
-1
Pličanič, kdaj gremo v hribe? Jaz imam že novo obutev. Podobno kot zadnjič, na trakce.