Slovenija

Slovenija ima prazno denarnico: zdaj bi rada evropska sredstva in tuje investitorje

Ljubljana, 16. 04. 2012 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Z rebalansom proračuna se krčijo sredstva, ki jih imajo na voljo posamezna ministrstva. Kmetijsko bo tako imelo na voljo 544,63 milijona evrov, ministrstvo za pravosodje in javno upravo dobrih 180 milijonov, gospodarsko pa 327 milijonov evrov.

Gospodarsko rast naj bi spodbudili s tujimi investicijami in črpanjem evropskih sredstev, pravi gospodarski minister Radovan Žerjav. Skupaj z davčnimi olajšavami naj bi bilo za to skupaj namenjenih 380 milijonov evrov.

Na gospodarskem ministrstvu se bodo posvečali vzpodbujanju gospodarske rasti.
Na gospodarskem ministrstvu se bodo posvečali vzpodbujanju gospodarske rasti. FOTO: Thinkstock
Minister pravi, da se zaveda, da je z vidika privabljanja tujih investicij delovna sila v Sloveniji predraga, pravi pa, da na tem področju spremembe niso možne, dokler ne bosta izvedeni pokojninska in zdravstvena reforma.

Med predvidenimi ukrepi za zagon gospodarske rasti je minister navedel že napovedane davčne spremembe, vredne 150 milijonov evrov, kamor spadajo postopno znižanje davka od dohodkov pravnih oseb po odstotno točko na leto do 15 odstotkov leta 2015, neomejeno 40-odstotno davčno olajšavo za investicije v opremo, 100-odstotno splošno davčno olajšavo za vlaganje v raziskave in razvoj ter spremembo pri dohodnini, da bo meja za najvišji razred 1,5-kratnik povprečne plače.

Med ukrepi za spodbujanje podjetništva in konkurenčnosti, vrednimi skupno 230 milijonov evrov, Žerjav navaja nadaljevanje garancij za kredite s subvencijo obrestne mere, pri čemer dodajajo ločen instrument garancije za kredite za tehnološko inovativne projekte, in nadaljevanje instrumenta tveganega kapitala. Predvidena je tudi podpora začetnemu delovanju podjetij, nadaljevanje projektov razvojnih centrov, zagotavljanje podpornega okolja, uvedba presoje posledic zakonov in drugih predpisov na gospodarstvo, priprava industrijske politike ter preoblikovanje in združevanje podjetniškega slada ter sklada za regionalni razvoj ter izvajalskih agencij Japti, TIA in STO.

V strukturi proračunskih sredstev za ministrstvo se sicer sredstva za spodbujanje tujih investicij zmanjšujejo, nameravajo pa te investicije privabiti z omenjenimi davčnimi spremembami in privlačnejšim poslovnim okoljem.

Ohraniti nameravajo obvezen dvostranski pobot, z novelo zakona o preprečevanju zamud pri plačilih pa je v načrtu uvedba t. i. izvršnice. To bi bil nepreklicni plačilni instrument, nepreklicno pooblastilo dolžnika, s katerim bi upnik prišel do terjatve brez pomoči sodišča.

Za čiščenje bilanc bank bi nasedle naložbe prenesli na enega od skladov, ki bi sestavljali novo, enotno institucijo, v katero bi združili PDP, AUKN, Kad in Sod.

Z novelo zakona o prevzemih je predviden dvig prevzemnega praga s sedanjih 25 na 33 odstotkov. Operacionalizirati želijo tudi poroštveni zakon, po katerem SID banka daje jamstva.
Pri črpanju evropskih sredstev je po rebalansu predvidenih skupno 800 milijonov evrov, še 100 milijonov evrov za slovensko udeležbo pa je v proračunski rezervi.

Slovenija je v zadnjih petih letih sicer uspela v državni proračun od štirih milijard evrov vrniti le 1,3 milijarde evrov, tako da jih čaka do konca leta 2015, ko se konča črpanje iz trenutne finančne perspektive, še težko delo, če želijo letno počrpati od 700 do 800 milijonov evrov, pravijo na ministrstvu. Evropska sredstva so sicer praktično edina, ki bodo po rebalansu na voljo za razvojne projekte.

Manj denarja bo po rebalansu tudi za področje turizma, ki je lani doseglo rekordne rezultate. To nameravajo nadoknaditi z 2,5 milijona evrov evropskih sredstev, namenjenih izključno promociji države. Po predlogu rebalansa je za ministrstvo sicer predvidenih skupno 327,3 milijona evrov, od tega je integralnih sredstev za 150,9 milijona evrov.

Rebalans proračuna zmanjšuje sredstva tudi za turizem.
Rebalans proračuna zmanjšuje sredstva tudi za turizem. FOTO: Thinkstock

Proračun kmetijskega ministrstva revnejši za 11,68 milijona evrov

Varčevanje pa je doseglo tudi druga ministrstva. Rebalans proračuna ministrstvom odnaša kar nekaj denarja. Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje se proračun za letošnje leto tako znižuje za 11,68 milijona evrov, na 544,63 milijona evrov. Kot je povedal minister Franc Bogovič, se bodo sredstva najbolj zmanjšala pri delu proračuna, iz katerega so financirane službe ministrstva, zaposleni, javni zavodi, in sicer za 50 milijonov evrov.

Kot je še povedal, so rebalans na ministrstvu pripravljali tako, da so poskušali zagotoviti dovolj sredstev za slovensko udeležbo pri programih, ki so financirani z evropskim denarjem. Pri kohezijskih projektih je predvideno povečanje porabe sredstev, in sicer z lanskih 25 milijonov evrov na 42 milijonov evrov realiziranih sredstev.

"Letos imamo pri namenskih sredstvih povečanje, gre za črpanje vodnega sklada. Računamo, da jih bomo letos porabili 37 milijonov evrov, medtem ko smo jih lani 20 milijonov evrov," je dodal še minister.

Najbolj, za okoli 50 milijonov evrov, bodo oklestili sredstva za financiranje služb ministrstva, zaposlenih in javnih zavodov. Za to bodo imeli na voljo okoli 205 milijonov evrov.

Prihranke so sicer iskali pri znižanju plač, kjer je izhodišče znižanje za 10 odstotkov letos in polovično zmanjšanje regresa glede na lani ter zmanjšanje povračil za prihod na delo. Pri blagu in storitvah bodo sredstva zmanjšali za 30 odstotkov, pri subvencijah za 35 odstotkov, pri transferjih nepridobitnim organizacijam pa za 25 odstotkov.

"Z optimizmom me navdaja to, da se naši porabniki zavedajo resnosti položaja," je dejal Bogovič in dodal, da bodo poskušali znotraj zakona o izvrševanju proračuna, ki dopušča v okviru ministrstva določene prerazporeditve, poiskati, kaj je treba storiti, da bodo vitalne službe delovale preko celega leta.
Minister je tudi izpostavil, da bodo tako ostre razmere verjetno trajale več let in da je obenem področje kmetijstva in okolja pred možnostjo kreativnega preboja v Sloveniji.

Senko Pličanič
Senko Pličanič FOTO: Miro Majcen

Pličanič se je zahvalil vsem, ki ne bodo stavkali

Ministrstvo za pravosodje in javno upravo pa bo imelo letos na voljo 181,4 milijona evrov, od katerih jih bo za javno upravo namenilo 126,5 milijona, za pravosodje 51,6 in za lokalno samoupravo 3,3 milijona evrov, je povedal minister Senko Pličanič.

Od omenjenih 181,4 milijona evrov bo več kot polovica namenjena za plače 4008 zaposlenih na ministrstvu za pravosodje in javno upravo, upravni enotah, upravi za izvrševanje kazenskih sankcij in Inšpektoratu za javno upravo, kar je sicer 7,5 milijona evrov manj kot v letu 2011. Za 1,5 milijona evrov se bodo zmanjšali materialni stroški ministrstva, za investicije pa bodo porabili 9,4 milijona evrov.

S tem po besedah ministra za pravosodje in javno upravo tudi njegovo ministrstvo deli usodo vseh ostalih ministrstev, ki morajo varčevati. Ob tem je znova poudaril, da letos brez varčevanja "preprosto ne bo šlo".

Po besedah Pličaniča bomo morali v letošnjem letu tako vsi stisniti zobe, smisel takšnega stiskanja pa je v tem, da "pridobimo dovolj kisika za to, kar nameravamo narediti v prihodnjih letih, to je državo znova spraviti na pot razvoja".

Pred za sredo napovedano stavko javnega sektorja se je Pličanič na novinarski konferenci zahvalil vsem, ki ne bodo stavkali. S tem namreč po njegovih besedah kažejo, da razumejo položaj, v katerem je Slovenija. Vse tiste, ki bodo stavkali, kar je sicer po besedah Pličaniča legitimen način izražanja nezadovoljstva z varčevalnimi ukrepi, pa je pozval k ponovnemu razmisleku o tem, "kakšen bo efekt stavke in kaj s tem povzročajo".

Minister je namreč prepričan, da so javni uslužbenci, ki bodo v sredo najverjetneje stavkali, v boljšem položaju kot zaposleni v zasebnem sektorju, saj bodo "samo enkrat stiskali pas, medtem ko ga bodo tisti, ki so v zasebnem sektorju, stiskali dvakrat". S tem ko bo javni sektor stiskal pas, bo namreč za zasebni sektor manj dela in bo torej po krizi, ki ga je prizadela v zadnjih letih, že drugič stiskal pas, je ocenil Pličanič. Vse tiste, ki bodo v sredo stavkali, je zato pozval, naj o tem premislijo.

Plačilo dohodnine - 1
Plačilo dohodnine - 1 FOTO: Thinkstock

Iskali bodo dodatne rezerve in prihranke

V zvezi z opozorili vrhovnega sodišča, da bo v primeru napovedanega 13,8-odstotnega varčevanja v sodstvu ogroženo delovanje sodišč, minister pojasnjuje, da se bodo še ta teden srečali s predstavniki vrhovnega sodišča in preverili položaj. "Na pogovoru bomo videli, koliko je ta ocena realna. Ponavadi se namreč po dodatnih pogovorih vedno ugotovi, da je še mogoče poiskati rezerve," je dejal.

Med nalogami, ki jih namerava v prihodnje izvesti ministrstvo, je Pličanič omenil uvajanje informacijske tehnologije, s katero bi lahko prihranili še dodatnih 60 milijonov evrov, "javni sektor pa naredili še bolj prijazen državljanom". Na ministrstvu nameravajo pripraviti tudi spremembe plačnega sistema, "po katerih bi bili tisti, ki delajo dobro, za to ustrezno nagrajeni, tisti, ki nočejo delati, pa sankcionirani". "V celoti želimo uveljaviti tudi t. i. vodenje s cilji, kjer bodo kriteriji za doseganje posameznih rezultatov povezani z merljivimi kazalci. Vse to z namenom, da bosta javni sektor, znotraj njega pa državna uprava, delovala še bolj učinkovito," je dejal.

Še letos nad notarske tarife

Glede prenove notarskih in odvetniških tarif, ki so jo koalicijske stranke napovedale v koalicijski pogodbi, je Pličanič danes pojasnil, da jih nameravajo prenoviti še letos, prav tako cene storitev ostalih nosilcev javnih pooblastil.

Povedal je še, da državnih sekretarjev še nima, da pa upa, da mu jih bo uspelo dobiti v najkrajšem času. Do zdaj se, kot je povedal, zaradi pogajanj s sindikati javnega sektorja namreč še ni imel časa ukvarjati s kadrovskimi vprašanji, zdaj pa se bo temu vprašanju posvetil bolj intenzivno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
17. 04. 2012 11.17
+0
Na vsak način nas hočejo prepričati, da je tistih par sto evrov za poln delovni čas in marsikdaj še nadure absolutno preveč. V svinčenih socialističnih časih, ko ni bilo nobenega pravega reda in discipline, je to morda še šlo. Demokracija in kapitalizem pa take potrate sredstev ne moreta dopuščati. Saj bi se vse sesulo. Kaj vam še ni jasno? Tolpa lena.
DAEMONIUM
17. 04. 2012 07.59
-2
Kratka kronologija oz rezime banana republike: 1. 16 let vladavine LDSa je narodu,naciji odvzelo narodni nacionalni ponos, domoljubje, vzpostavilo elito in na koncu poizkušalo uničiti narodno samobitnost pri koreninah tj družini. 2. 5 let vladavine SD je narod pripeljalo na beraško palico in še bolj zaščitilo tajkunsko elito vseh barv. Iz navedenega sledi, kot nas uči že zgodovina, da sami nismo sposobni upravljati države!
resslovenka
17. 04. 2012 08.30
+2
Kaj pa 4 leta vladavine SDS? Se je cedilo mleko in med? Mal si zamešal obdobja vladavin, ne? Na to temo je bilo že toliko napisanega, da je škoda vsake dodatne črke.
HooplaToopla
17. 04. 2012 11.20
+1
Se strinjam s tabo, čeprav si pozabil omeniti Janšo, ki vsekakor sodi v prvo ligo tistih, ki so uničili "tisočletne slovenske sanje". Če se on ne bi tako zelo potrudil, bi tudi ostali težje cefrali državo.
simona_semenic
17. 04. 2012 07.56
-2
dva vrabca sta trčila v letu napravil se je krater dve telesi se drgneta sperma je špricnila naju pa ni naju ni *
DAEMONIUM
17. 04. 2012 06.31
+7
Pa mi smo slabši od Hrvatov, 21 let živimo na kredit, ta država ni v stanju ponuditi ljudem evropskega standarda, načina življenja kaj šele druge Švice, kot so ob razkosanju Yugoslavije nekateri obljubljali. Možno je zgolj funkcioniranje države na način, da so plače državljanov do 400 eur, več pa ekonomija 2 milijonskega naroda ne prenese!!. To je realnost vsega tega dogajanja! Že takrat je bilo rečeni da smo premajhni in da sami ne bomo mogli obstajati sedaj po 21 letih pa prihaja to na dan. Jutri bo še slabše kot je danes, ker je 21 let iz dneva v dan slabše. Tukaj sploh ni rešitve in imam utis da ta država eksistira še zgolj zaradi koristi 1% različnih elit, 99% državljanov pa bo prispevalo oz delalo za to elito.
resslovenka
17. 04. 2012 08.34
+4
Smo poučna zgodba, kako se ne sme delati. Vse možnosti smo imeli postati druga Švica, pa se nam je sesula dobesedno v prah. Ni ovira naša majhnost, ovira so tisti ki si jemljejo pravico malomarnega oz. pišmeuhovskega vodenja.
JanezNovakJohn
17. 04. 2012 04.43
+4
Če barab ki so ukradli in okradli državo bo državna denarnica in denarnicev Slovencev totalno prazne
JanezNovakJohn
17. 04. 2012 04.45
+2
(za državo) NE BOMO USTAVILI (se mi je zbrisalo)
Prihaja
16. 04. 2012 22.58
+5
Le pišite pesmice. Kmalu boste videli zakaj so bili pesniki lačni. Šolstvo pa namesto da bi razvijalo potenciale otrok jih leta in leta duši z vsemi možnimi oslarijami. Gledam zaposlitvene oglase pa je cel kup oglasov kjer iščejo inženirje, vodje, raznorazne strokovnjake... Plače da te kap. Po celem svetu, pa tudi pri nas. Zamenjal sem že precej služb, pa sem se vsega kar sem moral znati, naučil na delovnem mestu. Če bi namesto v tretji razred šel na počitnice do polnoletnosti, bi ob nastopu službe bil vsaj na enakem (ali pa na boljšem). Otroci so naše največje bogastvo, ali pa naša največja revščina. Bojim pa se da bo potrebna še ena generacija da bo narod to sprevidel. Naše gospodarstvo je odraz našega šolstva. Slovenski delavec pa velja za pridnega. Ironično mar ne? V šolah je poudarek na brezveznih predmetih, na raznih pesmicah in slovničnih pravilih (ki se jasno morajo konstantno spreminjati in komplicirati), na matematiki, ki je sama sebi namen od drugega razreda naprej, in celi vrsti predmetov katerih namen ni nikomur posebno jasen. Sistem ocenjevanja temelji na kaznovanju s slabimi ocenami namesto s perspektivo. Kdo bi švinglal če bi osvajanje znanja v šolah dejansko bilo pomembno za perspektivo posameznika? Učenci se prisiljeno učijo maso pustih podatkov, veselje do branja se jim uničuje s knjigami ki bi jih bilo najbolje zažgati... Na koncu imajo perspektivo samo tisti ki so si sposobni zapomniti velike količine podatkov, pa še tisti bolj kot ne v državnih službah. Oprostite... Vsi se pogovarjajo o dodani vrednosti, o nekem tehnološkem napredku ampak v zgodovini je ta napredek vedno prišel iz empiričnih poskusov dognati nekaj novega. Otroci imajo neomejen potencial učenja direktno iz okolja. Zakaj jih oviramo namesto da bi jih vzpodbujali? Zakaj so važni papirji in ne rezultati? Vsi bi enačbe premetavali, nihče pa ne pomisli da enačbe vsebujejo le tiste dele narave, ki jih je nekdo opazil in bolj ali manj uspešno vkomponiral v matematične okvirje. Zato se stara znanost pri empiričnih postopkih vedno ruši in nastaja novejša, boljša. Taka ki bi nam olajšala preživetje in prinesla delovna mesta. Pri nas pa imamo splošno izobrazbo, splošna delovna mesta in kmalu splošno brezposelnost. Ampak hej... Bevk se ne rodi vsak dan in to je dobro imeti v mislih ko ti kruli v želodcu... Mogoče če bom brezposeln reševal križanke mi bo pa prišlo prav, pa še to samo v primeru če bom izžreban. Osebno mi bo to slaba tolažba. Živimo v času kjer je še samo kapital važen, v času ko tudi najbolj priliznjeni državni uslužbenci ne bodo imeli zagotovljene službe in v času kjer šteje samo efekt. Pozitivne spremembe pa ne bodo prišle čez noč. Če danes prenovimo šolski sistem, bodo prvi rezultati čez 20 let, pa še to bodo zgolj začetki in stvari ki bodo koristile šele naslednji generaciji.
ZalkaGrabnarK
16. 04. 2012 21.54
+2
Čas prebujanja ni jutro, ni sredi noči, ni po popoldanskem spancu, ni po sestanku, ni, ko ustavi avtobus, ni, ko prideš na vrsto v dolgi vrsti, ni po dolgem sprehodu, ni po mučnem prepiru, ni po počitnicah ne po turški kavi ni, ko joka otrok ali dva, je takrat, ko prideš s pogreba, ko si imel nekoga strašno rad.
AKocmut
16. 04. 2012 21.47
+4
Šla sem po mestu V deževnem popoldnevu, Ki se je kujal v večer, In na mokrem asfaltu Je pred menoj Ležala mavrica. Nisem je mogla pobrati. Morda je prav tam, Na sivem asfaltu, V sivem mestu, Pod sivim nebom Ležala na tleh sreča, Rdeča sreča in zlat cekin, Razlito božje oko. Nisem je mogla pobrati. Samo pohodila Sem jo lahko.
HooplaToopla
16. 04. 2012 20.41
+20
"Slovenija ima prazno denarnico." To je isto, ko v bivši Jugi, ko bi bilo vsega na pretek, če ne bi šlo pol za vojsko pol so pa pokradli Tudi v Sloveniji bi bilo vsega na pretek. Za vojsko gre sicer manj kot pol, zato so pa toliko več pokradli. Osamosvojili smo se pa bolj kot ne zato, da se je lahko h koritu zrinilo nekaj takih, ki jim v Jugi niso dovolili.
VolkBrenin
16. 04. 2012 21.21
+3
tali?ni tom
16. 04. 2012 23.59
+3
ndar nekomu odprle oči ! hec pa je tut v tem da smo bli v jugi prvi na vasi medtem ko smo v evropi resnično popolna balkanska nula ! pa če je to nam všeč al ne !tole tolčem že dvajset let ! pa nihče ne verjame do sedaj ko so se ve
nikhrast
17. 04. 2012 03.19
-2
V Jugi smo bili vsi reveži, še Slovenci.
DAEMONIUM
17. 04. 2012 06.35
+3
nikhrast, tebi se niti sanja ne kaj smo bili slovenci v Yugi, bili smo na čelu 22 milijonskega naroda pa smo to za vedno zapravili!
Tadej Skof
16. 04. 2012 20.34
+5
BAČAR-KUČAN-ZIDAR-HILDA-JANŠA-PATRIJE-*CELI POLITIĆNAS BANDA!
Tadej Skof
16. 04. 2012 20.30
+4
je bi se pravna država!
Tadej Skof
16. 04. 2012 20.29
+6
POŠTENE LJUDEM BI SODLI!KAJ PA LOPOVOM!
Tadej Skof
16. 04. 2012 20.27
+3
SEVEDA ČE STE JO POKRADLI!
SimonaHamer
16. 04. 2012 20.02
+4
USPEH SE ZDI NAJSLAJŠI NJIM Uspeh se zdi najslajši njim, Ki níkdar ne uspejo. Kaj nektar je, najbolje ve, Kdor čuti skrajno žejo. Nihče iz Množice v škrlatu, Ki Prapor je pribojevala, Ne mogel jasneje bi določiti Pojma Zmage Kot ta, ki je poražen – ki umira - In v čigar prepovedano uho Oddaljeno hrumenje zmagoslavja Ostro in boleče vdira! Emily Dickinson (Prevod: Mart Ogen)
JanezNovakJohn
16. 04. 2012 19.54
+2
Neinovativni tepci
brezno
16. 04. 2012 19.45
+8
Počivajte v miru (v2.0) jutri boste po televiziji jutri ne boste gledali poročil ko ne boste imeli ničesar več izgubiti ko boste beračili pred marmornimi palačami bodo bratje streljali na vas za piškave solde jutri boste teroristi vi jutri ne boste gledali poročil jutri se ne boste zabavali ob resničnostnem šovu jutri boste vi resničnostni šov preživetja
big brother
16. 04. 2012 18.04
+6
Bogovič lahko da SVOJE da, jih je iz Krškega še kaj več odnesu. Pri 58 miljonov proračuna + 8 miljonov, ki vsako leto občina dobi od jedrske, nobenega razvoja ne nič, pa je vse dnar še u maloro. Obnavljali so bazen, menjali so ploščice, postavli dve baraki in je koštalo 2,5 miljona. NOVINARJI APELIRAM NA VAS, DA ZAČNETE TO RAZISKOVAT. SEM SDS privrženec, ampak vseeno.
big brother
16. 04. 2012 18.04
+8
Aja 30 miljonov pufa je pustu v Krškem pri 65 miljonih na leto, to sm pozabu povedat. DAJTE GA MALO VPRAŠAT
VolkBrenin
16. 04. 2012 21.23
+2
prašek
16. 04. 2012 17.46
+10
Ne eden ne drugi ne bosta ostala brez miljonov ! Trapast naslov !!! Se opravičujem 24.ur , ampak resnično trapast naslov !!! Brez denarja bodo ministrstva , ne pa osebe !!!
GTR
16. 04. 2012 17.05
+5
Kakšni denarci za nedelneže.
saintjozef
16. 04. 2012 14.30
+28
Torej je povprečna plača 3000 € bruto! In to na ministrstvu za pravosodje s tako KATASTROFALNIMI rezultati!