Slovenija

Pliberšek: Ne vlada ne sindikati ne veste, kaj delate

Ljubljana, 11. 04. 2012 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ostre kritike na račun dela sindikatov in vlade letijo s strani celjskega podjetnika Francija Pliberška. Ta sindikatom očita, da se zadnja tri leta niso borili za pravice delavcev, vladi pa, da ni uspela vzpostaviti pravnega reda.

V odprtem pismu celjski gospodarstvenik Franci Pliberšek sindikate sprašuje, "kje ste bili in kaj ste počeli zadnja tri leta, ko se je naša država zadolžila za 2,5 milijarde evrov letno?" Poudarja, da so sindikati premalo naredili za vse tiste delavce, ki, kljub temu da redno in trdo delajo, nimajo osnovnih sredstev za človeka vredno življenje. "Komu ste pomagali? Propadlemu gradbenemu sektorju, v katerem je v zadnjih dveh letih propadlo 11.000 družb in podjetnikov,“ se sprašuje Pliberšek.

Pliberšek opozarja, da naj se plače v javnem sektorju zvišajo, a le za tiste, ki delajo.
Pliberšek opozarja, da naj se plače v javnem sektorju zvišajo, a le za tiste, ki delajo. FOTO: POP TV

Sindikati bi morali biti bolj učinkoviti takrat, ko bi se dalo stvari preprečiti, ne samo takrat, ko gori, pravi Pliberšek, ki sindikate in vlado sprašuje, ali so kdaj zahtevali, da se spoštujeta red in ustava v državi, kar bi marsikateremu podjetniku in njegovim zaposlenim še danes zagotavljalo obstoj in delo?

Pliberšek opozarja, da se je treba boriti za pravice delavcev in tistim, ki delajo dobro in učinkovito, zagotoviti dostojne plače. "V gospodarstvu se sleherni dan borimo za obstoj in zagotavljanje dela zaposlenim v tistih podjetjih, ki nam jih je v tej nepravni državi še uspelo obdržati pri življenju. Gospodarstvo ne more in ne bo prevzelo nase še vašega bremena,“ opozarja Pliberšek.

Javna uprava: Plačilo po delovni učinkovitosti

Naj delo postane vrednota, ne pa tako, kot je sedaj. Tisti, ki dela, dobi premalo, tisti, ki nič ne dela, je odlično plačan in ima dovolj časa, da naštudira vse luknje, ki so v sistemu, da se najbolje znajde. Franci Pliberšek

Glede bližajoče se stavke javnega sektorja Pliberšek sindikate sprašuje, "zakaj ne stavkate zato, da bi postalo pošteno delo vrednota in ne sramota, kot je danes?“ Pliberšek opozarja, da je proti vsesplošnemu zniževanju plač v javnem sektorju. "Pravzaprav zahtevam, da se plače zvišajo vsem, tudi zaposlenim v javnem sektorju. A na račun plačila po delovni učinkovitosti in ne na račun tistega dela gospodarstva, ki je ostal zdrav in se danes brez pomoči države bori s posledicami slabega vodenja države in nespoštovanja državnega reda in prava.

Pliberšek opozarja, da je javni sektor v zadnjih treh letih dodatno zaposlil 9000 ljudi, medtem ko so jih morali v gospodarstvu 76.000 odpustiti.
Pliberšek opozarja, da je javni sektor v zadnjih treh letih dodatno zaposlil 9000 ljudi, medtem ko so jih morali v gospodarstvu 76.000 odpustiti. FOTO: POP TV

Pliberšek opozarja, da je javni sektor v zadnjih treh letih dodatno zaposlil 9000 ljudi, medtem ko so jih morali v gospodarstvu 76.000 odpustiti. "Varčevanje na račun vsesplošnega znižanja plač zaposlenih v javni upravi in posledično stavka javnega sektorja je po mojem mnenju le še en dokaz, da ne eni ne drugi prav zares ne veste, kaj delate,“ vladi in sindikatom sporoča Pliberšek.

Za vse tiste, ki norm ne bodo dosegali in za katere ne bo dovolj dela, Pliberšek predlaga, da se jim preko Zavoda za zaposlovanje zagotovi javna dela, med katerimi omenja pomoč v domovih za ostarele, obiranje hmelja in sezonskega sadja, prav tako pa predlaga, da bi brezposelni obdelovali še okoli dve tretjini neobdelanih kmetijskih zemljišč. "Vsak brezposelni bi lahko dobil 2 do 3 ha zemlje brezplačno v najem, da bi začeli pridelovati ekološko hrano. Postali bi lahko največji izvoznik bio hrane v EU,“ vladi še predlaga Pliberšek.

Odprto pismo Francija Pliberška
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
11. 04. 2012 22.53
-4
FAUSTOS1
11. 04. 2012 20.02
-4
ČE nebi tako moćno pihal v * novi vladi bi ti še verjel ampak ćlan sds pać piše tako kot mu ukaže janša
M_teorija
11. 04. 2012 19.51
+1
~Naj delo postane vrednota, ne pa tako, kot je sedaj. Tisti, ki dela, dobi premalo, tisti, ki nič ne dela, je odlično plačan in ima dovolj časa, da naštudira vse luknje, ki so v sistemu, da se najbolje znajde.~ Samo ta ukrep je mnogo več vreden kot celoten paket vladnih ukrepov, ki bolj spominjajo na logiko povprečnega Gorenjca. Če bi hoteli takšne ukrepe, bi volili Gorenjce. Da pa ni vse v šparanju (seveda racionalno je dobrodoško, ne pa vsepovprek in brez znanih posledic) je ravno tak ukrep, ki ga predlaga Pliberšek. Tak ukrep bi dvignil kakovost storitev, hitrjše postopke posledično boljše servisiranje državljanov in gospodarstva. Če bi naprimer tak ukrep dvignilo učinkovitost in kvaliteto za 10%, bi se tak ukrep v povezavi z gospodarstvom celotni učinki vsaj podvojili ali pa v vsakem primeru povečali, kar bi samo s tem ukrepom pokrili vse tiste antisocilne ukrepe, ki pa bi v nasprotju s prelogom Pliberška zavrli državo še bolj, prevsem pa zaradi antisocilnega predznaka še bolj raslojilo ljudi na raču revščine.
WikiX
11. 04. 2012 19.16
+3
MIK d.o.o., mednarodno trgovsko in proizvodno podjetje je s svojim delovanjem pričelo leta 1990, ko je generalni direktor Franci Pliberšek še kot študent arhitekture ustanovil podjetje in začel prodajati letvice za uokvirjanje slik. Dejavnost veleprodaje letvic danes predstavlja le še slabe 3 % (podatek je iz leta 2010) čistih prihodkov od prodaje. Kljub majhnemu obsegu pa je ravno to področje podjetju MIK, d.o.o. omogo čilo povezavo z vrhunskimi slovenskimi slikarji. Aktivnosti, vezane na uokvirjanje slik, so tudi pripeljale do ustanovitve umetniških galerij. Podjetje Mik, d.o.o. se je ukvarjalo pretežno s proizvodnjo PVC stavbnega pohištva, zato so mu umetniške galerije dodale pridih umetnosti ter ga naredile prepoznavnega in druga čnega od vseh ostalih proizvajalcev PVC-ja v Sloveniji kot tudi širše v Evropi. S proizvodnjo PVC stavbnega pohištva smo v podjetju torej pričeli leta 1998 in to kljub temu, da je na slovenskem trgu delovalo že 160 izdelovalcev ali zastopni kov podobnih oken po leg velikega števila izdelovalcev lesenih oken. V komaj dese tletnem obdobju delovanja je podjetje MIK d.o.o. v Slovenji postalo drugi najve čji proizvajalec PVC oken glede obsega prodaje in prvo po uvedbi tehnoloških in drugih novosti. Zgodovina podjetja: - 1990 Ustanovitev podjetja MIK, d.o.o. - 1998 Otvoritev 1.700 m2 proizvodne linije PVC okenskih okvirjev CE-plast v Celju. - 2000 Uvedba nove računalniško vodene proizvode linije. Odprtje 1.400 m2 poslovnih prostorov v Gajih v Celju in otvoritev prve Galerije MIK v Celju. - 2004 Odprtje prvega salona v Mariboru. - 2005 Uvedba proizvode linije za zimske vrtove. Odprtje salonov v Ljubljani, Izoli in Murski Soboti. V Ljubljani odprtje druge Galerije MIK. - 2006 Odprtje salonov v Kranju in Novi Gorici. Dobitniki Srebrnega celjskega grba. - 2007 Izgradnja prve faze (12.000 m2) novega poslovno-proizvodnega kompleksa v Vojniku in selitev v nove prostore. - 2008 Odprtje salona v Novem mestu. Nagrada Gospodarske zbornice Slovenije direktorju za izjemne gospodarske dosežke v preteklih letih in nagrada mesta Celje “Naj Celjan 2007”. - 2009 Odprtje prenovljenih salonov v Mariboru in Celju. Finalisti izbora Slovenska gazela 2009 in dobitnik evropske nagrade za poslovno odličnost EFQM. - 2010 Razširitev proizvodnega in prodajnega materiala na ALU in leseno stavbno pohištvo. Lastnik podjetja g. Franci Pliberšek je isto časno tudi lastnik oz. solastnik naslednjih podjetij: MIK-OKNA d.o.o., Zagreb, MALEŠNICA PROJEKT, Zagreb, MIK OKNA d.o.o., Vojnik, MIK INVESTICIJE d.o.o., Vojnik.
WikiX
11. 04. 2012 19.27
Pardon, podatke sem zbral skupaj iz MIKove spletne strani in njihovega letnega poročila, za leto 2010. Poleg opremljanja z vrati in okni, predvidevam na projketih iz državnih razpisov, se MIK ukvarja tudi z nepremičninami, mogoče direktorja in edinega lastnika zato skrbi pomoč in nega ostarelih občanov na domu. Državni posli, nepremičnine in banke, Šrotov nagrajenec ter podružnice na Hrvaškem, štekate?
Ivan Bricklayer
11. 04. 2012 21.00
WikiX, po tem kako nakladaš, bi te preprosto uvrstil v red »pardon podatkov« in podgrupo »parazitkov«-verjetno »čeperjev«???
WikiX
12. 04. 2012 00.08
+1
Mene pa v zvezi s tabo zanima predvsem, iz katerega živalskega vrta si pobegnil.
Ivan Bricklayer
11. 04. 2012 19.01
+1
WikiX, si popoln primerček , napumpanga neznalca, ki potrebuje pašnik za možgančke, ne pa in le »wikipedie«, pa še te ne znaš uporabljati. Zapisano skrpucalo, ki ga poiskušaš lansirati skozi ta portal in ta forum, zadeva vse sodelujoče »butce«, saj jih tvoj prispevek podžiga v negovanju »nebuloz«, šovinistično-rasističnega, kakor tudi nacionalističnega karakterja, ki jh po dolgem in počez »trosiš(te)« ter s tem »nevede« zavajate - prvo sebe in potem še dobromisleče in življenju naklonjene posameznike. Vedi pa, da »Svet« , kot si ga skozi lastna potvarjanja izmišljaš, ni »Svet« večine! P.s. Kitajska ni »ameriška« in Kitajska ni Jiang Jieshi (Čankajšek) ali Máo Zédōng... Kitajska je nekaj tisočletij stara kultura ((1523 - 1027 pr.n.št.,Dinastija Šang (Shang) razvoj pisave-kje smo bili takrat, mi Slovenci in Evropejci???)) in črpa iz stare dobre Konfucijeve (( v času Dinastije Čou (Zhou)) misli: »Poslušati ali brati brez premišljevanja je prazno opravilo: premišljevati brez knjige ali učitelja je nevarno.«
Ivan Bricklayer
11. 04. 2012 18.58
+1
Za vse vas tukaj, pa še ena »Konfucijeva«: »Učenje brez misli je izgubljeno delo: misel brez učenja pa je nevarna.«
Xit
11. 04. 2012 18.38
-1
A plibersek bi rad se kaka okna prodal al zakaj bi rad dvignil place v JU?
M_teorija
11. 04. 2012 19.40
+9
Ne posplošuj in zavajaj. Govoril je o plačilu po učinkovitosti, kar pa je nekaj povsem drugega. Torej to lahko pomeni tudi, da se lahko neučinkovitim tudi kaj odvzame!
JanezNovakJohn
11. 04. 2012 17.55
+2
Bi rekel da ne vejo. Tudi drugače ni široke ljudske iniciative. Od opozicijskih strank ni nič, narod pa za enkrat bleje.
myname007
11. 04. 2012 17.37
+2
Meni se zdi problematično tudi to, da male, inovativne firme, ki bi z veseljem zaposlile spodobne ljudi, ne morejo računati na nobena sredstva od države, računajo lahko le na to, da bodo MORALI plačati davke in prispevke, pa če jim gre ali pa ne. Medtem pa malo večje firme, s povezavami, dobivajo državne in evropske subvencije (na kratko - naš denar) zato, da zaposlujejo nekaj ljudi in da si lahko njihovi prokuristi in "svetovalci" izplačujejo divje marže za svoje usluge. Verjetno mi ni potrebno posebej izpostavljati sektorjev?
Prassek
11. 04. 2012 17.27
+7
Žalostno kako ne znati spoštovati ljudi, ki so tudi za vas v JU prispevali precej sredstev. Vsi v JU izhajajo iz predpostavke, da smo podjetniki lopovi. Ampak kdo pa so ponavadi taki paranoiki?? Ti povem?? Še večji lopovi. Res je absurdno, da taka količina ekonomistov, pravnikov in drugih diplomirancev, magistrov in doktorjev ne more spraviti Slovenije v red. Sicer je pa tako, da bo JU uprava učinkovita šele takrat, ko bodo razni bifeji v bližini njihovih pisarn prazni. To bo najboljše merilo. Meni osebno to veliko pove o tem kolikšen je njihov domet in koliko so preplačani.
ameriskelazi
11. 04. 2012 17.09
+1
čez 3 mesec bomo prejeli novico, da gre ta podjetnik v stečaj. bla,bla
stanyo1
11. 04. 2012 17.12
+3
Angela Franko
11. 04. 2012 17.21
-1
Kje so bili vsi privatniki do sedaj ?lepo tiho pokasirali za sebe pa nič plačali za delavce, sedaj pa stavka ,oho ,izpad dohodka .V
ds-65
11. 04. 2012 17.05
+11
v naši državi ni sindikatov, to vemo že vsi bivši zaposleni
Igor Hari 1
11. 04. 2012 16.56
+2
Takšne potrebujemo , samo njim jeto onemoočeno ...Upam , da mu niso sral kje v njegovem podjetju ....
mv1
11. 04. 2012 16.41
-2
In kdo je on (Pliberšek)? Kaj je do sedaj že naredil? In zakaj se je pojavil šele sedaj?
Turgensis
11. 04. 2012 16.47
+14
Pliberšek je lastnik in direktor podjetja Mik Celje. Mislim, da to uspešno podjetje poznamo vsi, njega kot lastnika pa večina ne.
Igor Hari 1
11. 04. 2012 16.54
-4
mv1
11. 04. 2012 19.56
Ja škoda da ni kandidiral na kakšnih volitvah oziroma vsaj bil na kakšni hujši funkciji.
WikiX
11. 04. 2012 16.40
-2
Glede samooskrbe in javnih del, se mi zdi zanimiva primerjava s Kitajsko, kako lahko isti modeli družbe in gospodarstva prinesejo enkrat pozitiven, drugič pa zelo negativen rezultat, odvisno od posameznega diktatorja oziroma real fašistov, ki vladajo. Pred 2.svetovno vojno, je cesarsko Kitajsko, s podporo zahodnih sil in Amerike, obvladoval Chang Hai Shek, medtem ko je komunistične uporniške sile, s pomočjo Rusije, vodil Mao Che Tung, ki je po revoluciji postal dosmrtni diktator Kitajske in tudi eden največjih masovnih morilcev v zgodovini človeštva, če ne kar največji, še hujši od Hitlerja, Stalina in Poi Pota skupaj. Po svoje, je bil precej podoben Titu, enako ga je šolal NKVD v Rusiji, gojil je podoben kult osebnosti, ki nam je nadomeščala religijo, uvajal je podobne revolucionarne reforme in čistke, najprej podpiral, potem se je uprl Rusom, pred smrtjo pa prodal Kitajsko Ameriki. Dogovor z Nixonom je bila njegova najboljša in menda tudi edina dobra poteza, po smrti diktatorja, njegova desetletja trajajoča totalitarna revolucija ni imela več smisla, Amerika pa je potrebovala poceni delovno silo in Azijska tržišča. V 80.letih, so tja izvozili ogromno strojev in tehnologije, predvsem informacijske elektronike, Kitajska je imela solidno delovno silo, dovolj razvito logistiko in tudi stroje, niso pa znali izdelovati kalupov za čipe, pravzaprav zaradi fizikalnih zakonistosti ter združljivostnih standardov, cel svetovni razvoj teh poteka skoraj izključno v silicijevi dolini, ki je zato svetlobna leta pred vsemi ostalimi. V nekaj desetletjih, se je ogromna Kitajska razvila bolj kot prej v skoraj stoletju, od takrat tam tudi nastajajo poceni naprave, oblačila ter razni ponaredki, s katerimi so preplavili svet, ob najvišji gospodarski rasti, poleg tega so tudi poligon za najnovejše tehnologije, kot so gensko zdravljenje z matičnimi celicami, magnetno levitacijske železnice, pa tudi drugačne, največkrat nedopustne in zavržne ideje, namenjene totalitanemu nadzoru posameznika in vplivanju na njegovo obnašanje, ki jih razvite države tam najprej masovno preizkusijo v praksi. Tudi mi smo postali, kot mikro model pri teh eksperimentih na ljudeh precej znani in zaželjeni, menda nas vodi podobna ideologija, tudi pri nas smo namreč izvajali kulturno revolucijo in še precej je teh podobnosti, čeprav se seveda nikakor ne moremo primerjati s Kitajci, pravzaprav z nikomer drugim v Evropi, še v svetu bi težko našli kaj podobnega naši ljubi Sloveniji, ki se je predvsem bojimo in smo od nje vse bolj odvisni.
WikiX
11. 04. 2012 16.44
-1
Ena od idej, ki jih je povzel Mao Che Tung, je bila tudi kmetijska reforma, obdelovalno zemljo je razdelil na posamezne kose in jih družil v zadruge, ki so imele zaukazano prikazovati čim višje pridelke. Čeprav so lahko na enem hektarju polja pridelali največ tono riža, so zadružni sekretarji navajali tudi po več deset ton pridelkov, Mao jim je vzel "le" edino tono, vse ostalo pa je pustil ljudstvu, ki seveda v resnici ni imelo ničesar, lakota in pomanjkanje je postalo takšno, da so rezali kar kose gnilega mesa iz mrličev, ki so ležali ob cestah in celo iz živih ljudi, v nekaj letih je ob najhujšem pomanjkanju in kanibalizmu umrlo na desetine milijonov prebivalcev. Na vsakem sestanku partije, so po vzoru francoske revolucije, mahali s spiskom državnih sovražnikov, javno so sredi prepolnih stadionov usmrtili na milijone javnih uslužbencev, tudi najvišjih partijskih predstavnikov. Pri tem je zanimiv paradoks, čeprav je država sistematično masovno pobijala ljudi, jih je po drugi strani dobesedno silila v razmnoževanje, izbrane ženske so postale brezumne razplodne krave, ker so otrokom iz izbranih komunističnih družin lažje prali možgane ter jih indoktrinirali, tudi zato ima Kitajska danes največ prebivalcev na svetu, čeprav bi jih moralo biti po logiki precej manj. Enako se je dogajalo z javnimi deli, vsi so morali nekaj delati, drugače jih je čakal zapor, vendar so izdelovali v glavnem nekvalitetne ali celo povsem neuporabne stvari, porabili so ogromno neobnovljivih naravnih virov energije in surovin, gospodarsko pa se niso niti najmanj razvijali, dobesedno so storili veliko več škode, kot če bi ostali doma, prejemali socialno in skrbeli le za svoj vrt. Delo pod prisilo ni nobeno delo temveč le še ena oblika represije, mučenja oziroma prevzgoje, pri nas so ljudje tudi jezni na vladajočo nedotakljivo oligarhijo, zaradi katere so trpeli ali celo umrli že naši starši in zadnja stvar, ki komu pade na pamet bi bila, da bi tem ostarelim zločincem in tiranom, na stara leta še brisali riti. Naj si uvozijo kitajčke ali indijce, saj imajo naš denar, pri nas pa bi raje vlagali v samozaposalitev, manjše civilne skupine in društva, ki se ukvarjajo s kakšno samostojno ali perspektivno dejavnostjo. Podobno je s samopreskrbo, res je imela nekoč vsaka bajta tudi svoj vrt, vendar so bili namenjeni predvsem družini in so proizvajali premalo, da bi te proizvode spravili na trg, je pa res, da se je dalo kupiti kvalitetne in poceni domače pridelke na tržnici, kamor taka "proizvodnja" tudi spada. Drugo so razne inovacije ter sodelovanje, kot je na primer združevanje kmečke obrti s turizmom in gostinjstvom, čebelarji so začeli prodajati svoje izdelke v zdraviliščih, kje je trenutno največ turistov, ena ideja je tudi oskrba gostiln s sezonsko hrano, kmetu se recimo splača postaviti rastlinjak s kvalitetnimi jagodami, ki sicer niso tako velike in ne zdržijo tako dolo, da bi jih prodajali v trgovinah, so pa neprimerno bolj okusne in zdrave, torej lahko postanejo del ekskluzivne ponudbe posameznega gostinca, po drugi strani stabilen vir dohodkov za družino. Podobnih idej je še polno, niti najmanjši problem ni postaviti narod na noge in spraviti državo skupaj, vendar to v našem okolju preprosto ni mogoče, iz povsem drugih razlogov, zatiranje, korupcija, nepotizem, propaganda, umetno razslojevanje, policijska država oziroma totalitarna diktatura so enostavno premočni dejavniki, v naši real fašistični družbi, najprej moramo tako ali drugače opraviti s tem, drugače nas čaka kvečjemu neka kitajska demokracija.
Igor Hari 1
11. 04. 2012 16.58
+3
grdavs
11. 04. 2012 17.02
+4
WikiX, daj ti malo "skrati" tole ribo, no.
WikiX
11. 04. 2012 17.23
-3
Zakaj ne smem opisati, zakaj so Kitajci na stadionih javno sodili svojim javnim uslužbencem, da bi prihodnje generacije storile iste grehe in zakaj imamo tako nizke plače, glede na statistiko, ki jo svetu prikazuje naša država, a je že tako očitno?
myname007
11. 04. 2012 16.06
+14
Očitno so oblastniki dosegli svoj namen - javni sektor proti zasebnemu, mi vsi se pričkamo, kdo je večji lenuh, kdo si in ne zasluži plače.... Medtem pa resni igralci sesuvajo zasebne firme (javni sektor ni več v lasti slovenskega naroda) in denar mirno prenašajo na račune na Cipru, raznih otokih itd... Ne pričakovat od "države", da bo rešila karkoli, to ni njeno delo - REPUBLIKA SLOVENIJA je namreč korporacija, ne država., glavni motiv je dobiček in davkoplačevalci smo glavna molzna krava. Situacijo lahko rešimo samo SKUPAJ, s SKUPNO akcijo in s SKUPNIM odporom proti korporativnim plačancem. Dokler bomo plačevali davke, globe in ostale korporativne pripevke, bo korporacija imela kapital za plačevanje svojih biričev in izvajanje svojih akcij. Še ena opazka - v Sloveniji je težko doseči "kritično maso", da se kaj premakne - del krivde je v ovčjem karakterju slovencev (namerno mala začetnica), del pa v tem, da imamo 400 000 upokojencev, ki še vedno volijo in kot tak velik del dajejo legitimnost politikom. Dokler bodo svoje penzije dobivali od "države", bodo igrali njihovo igro. Seveda vsi vemo, da si mladi danes zelo težko ustvarimo lastno življenje, saj so plače relativno nizke, cene pa grejo v nebo. Očitno je "državi" bolj pomembno da imajo špekulanti "delo" in da je mlada generacija v stalnem položaju servilnosti in se boji iz dneva v dan za svoje službe in da izgubijo še tisto malo kar imajo. Odkloni so so sicer povsod - ampak izračunajte si kaj lahko danes REALNO narediš s povprečno plačo. Na kratko - obstajaš.
Ivan Bricklayer
11. 04. 2012 18.53
WikiX, si popoln primerček , napumpanga neznalca, ki potrebuje pašnik za možgančke, ne pa in le »wikipedie«, pa še te ne znaš uporabljati. Zapisano skrpucalo, ki ga poiskušaš lansirati skozi ta portal in ta forum, zadeva vse sodelujoče »butce«, saj jih tvoj prispevek podžiga v negovanju »nebuloz«, šovinistično-rasističnega, kakor tudi nacionalističnega karakterja, ki jh po dolgem in počez »trosiš(te)« ter s tem »nevede« zavajate - prvo sebe in potem še dobromisleče in življenju naklonjene posameznike. Vedi pa, da »Svet« , kot si ga skozi lastna potvarjanja izmišljaš, ni »Svet« večine! P.s. Kitajska ni »ameriška« in Kitajska ni Jiang Jieshi (Čankajšek) ali Máo Zédōng... Kitajska je nekaj tisočletij stara kultura ((1523 - 1027 pr.n.št.,Dinastija Šang (Shang) razvoj pisave-kje smo bili takrat, mi Slovenci in Evropejci???)) in črpa iz stare dobre Konfucijeve (( v času Dinastije Čou (Zhou)) misli: »Poslušati ali brati brez premišljevanja je prazno opravilo: premišljevati brez knjige ali učitelja je nevarno.«
WikiX
11. 04. 2012 19.23
Bravo opica, odlično si skritiziral... eh, nič kaj, še z izražanjem imaš težave, kaj šele, da bi kaj razumel. Beri raje le članke, ki so ti všeč, se boš manj sekiral, predvsempa te bo manj srbela glava od znotraj. Kje si našel vsebino podobno mojemu komentarju, na Wikipediji? Res je, imena kitajskih veljakov sem najbrž narobe zapisal in ne boš verjel, celo po internetu so zapisana povsod drugače. Verjetno zato, ker so posamezni fonetični prevedeni iz ideogramov v latinico, kdo bi vedel.
nightangel
11. 04. 2012 15.58
+42
Mislim,da je ta gospod Pliberšek povedal v teh nekaj stavkih to,kar misli večina ljudi z zdravo kmečko logiko.Žal pa le-te v naši državi manjka ravno tistim,ki bi jo najbolj potrebovali!
Inzenir1987
11. 04. 2012 15.51
+9
Jaz sem PROTI plačevanju javnega sektorja po učinkovitosti... sploh veste koliko zaposlenih v JS bi to pahnilo pod prag revščine? :D
hovdec
11. 04. 2012 16.53
+3
če sem šefu všeč, imam višjo plačo,kako pa v javni službi delam ,mu je pa čisto vseeno.hvala za plačo po učinkovitosti
Martuljek
11. 04. 2012 15.37
-2
Saj ni prav nič čudno. V sindikatih JU so delomrzniški komunajzarji, ki ščitijo predvsem svoje ineterese in manipulirajo z delavci. Predvsem pa rušijo vlado na njim lasten način. V bivši vladi komunajzarji niso želeli pravnega reda, saj jim je ribarjenje v kalnem življenski interes. To počnejo tudi sedaj kot nekakšna opozicija. Pliberšek, lepo si analiziral in napisal, to je treba ponavljati nekajkrat na dan, da se bo puhloglavcev saj malo prijelo. Krčenje JU, nižanje prejemkov, odpravljanje nerazumnih privilegijev v JU in politiki nasploh, čiščenje pokojninskega sklada, itd....je nujno in to sedaj,
hovdec
11. 04. 2012 16.54
+3
ti sindikati so samo sindikati premožnih,med njimi ne vidim nobenega sindikata navadnih delavcev,ki jih je tudi v javnem sektorju dosti.
Janko Peleter
11. 04. 2012 15.31
+21
Ma dajte no. Kaj pa sta kdaj naredila Semolič in Štrukelj. Meglo prodajata. Se bosta onadva kdaj odpovedala bajni plači, ki jo na račun ubogih delavcev prejemata, da jim zatoobljubljata nerealne stvari. Pojma nimata v kakšni krizi smo. Me zanima od kje bi onadva jemala denar za tako potrošnjo