Slovenija

Pliberk, Bleiburg ali oboje?

Celovec/Pliberk, 08. 03. 2006 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Okrajni glavar je izdal uredbo za dvojezično tablo v Pliberku. Potrditi jo mora svetnik, ki pa je naklonjen Haiderju.

Jorg Haider je sprožil preiskavo proti okrajnemu glavarju v Velikovcu, ki je izdal uredbo o postavitvi dvojezične table v Pliberku.
Jorg Haider je sprožil preiskavo proti okrajnemu glavarju v Velikovcu, ki je izdal uredbo o postavitvi dvojezične table v Pliberku. FOTO: Reuters

Deželni glavar na avstrijskem Koroškem Jörg Haider je proti okrajnemu glavarju v Velikovcu zaradi njegove uredbe za postavitev dvojezične krajevne table v Pliberku in Pliberku-Drveši vasi sprožil postopek zaradi suma zlorabe uradnega položaja. Na današnji novinarski konferenci v Celovcu je Haider očital okrajnemu glavarju "notorično zavračanje prava" . Kot je Haider danes menil glede Murijeve odločitve, je "to na enaki ravni, kot če bi kakšna stojnica s klobasami izdala uredbo".

Okrajni glavar August Muri je namreč uresničil svojo napoved in tik pred svojo upokojitvijo izdal uredbo. S tem je Muri izpolnil zahtevo avstrijskega ustavnega sodišča po postavitvi dvojezičnih tabel.

Avstrijsko ustavno sodišče je po pritožbi odvetnika Rudija Vouka 28. decembra lani v odločbi razveljavilo dosedanjo zgolj enojezično krajevno tablo v Pliberku in Pliberku-Drveši vasi ter ugotovilo, da na osnovi 7. člena Avstrijske državne pogodbe (ADP) za dvojezične napise na tablah zadostuje že okoli desetodstotni delež slovenskega prebivalstva na tem območju. Hkrati je tudi naročilo okrajnemu glavarstvu v Velikovcu, da mora do konca junija stanje na terenu tudi urediti v skladu s odločitvijo sodišča.

Uredba romala k svetniku in na tožilstvo

Haider je tablo z napisom Bleiburg (Pliberk) premaknil za par metrov. Tako je želel kljubovati odločitvi ustavnega sodišča.
Haider je tablo z napisom Bleiburg (Pliberk) premaknil za par metrov. Tako je želel kljubovati odločitvi ustavnega sodišča. FOTO: Reuters

Na avstrijskem ustavnem sodišču je vloženih okoli 20 pritožb za dvojezične krajevne napise na avstrijskem Koroškem, prav toliko pa jih je še na nižjih stopnjah pravosodnih postopkov.

Glavar Muri je imel pretekli petek svoj zadnji delovni dan, ustrezno uredbo pa je poslal deželnemu svetniku za promet Gerhardu Dörflerju, ki je pripadnik Haiderjevega Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ), poslal pa jo je tudi na državno tožilstvo v Celovcu, ker so avstrijski Zeleni Dörflerja in Haiderja ovadili, potem ko sta 8. februarja v Pliberku premaknila zgolj enojezično krajevno tablo za nekaj metrov. S tem sta se skušala izogniti izpolnitvi odločbe ustavnega sodišča.

Direktor urada koroške deželne vlade Reinhard Sladko je medtem potrdil, da je prejel Haiderjevo navodilo, naj preiskuje proti Muriju.

Haiderjevi privrženci: Table naj postavi - vojska!

Deželni svetnik Dörfler mora sicer uredbo okrajnega glavarja še formalno potrditi, da bi ta postala tudi pravno veljavna, a je Dörfler zatrdil, da Murijevega pisma še ni prejel. Dörfler je sicer 8. novembra lani Muriju dal pisno navodilo, da mu mora predložiti vse uredbe za krajevne table, s tem pa naj bi skušal preprečiti, da bi prišlo do postavitve dvojezičnih krajevnih tabel proti njegovi in Haiderjevi volji.

Sicer pa Dörfler na namerava potrditi dvojezične krajevne table za Pliberk in Drvešo vas. "Te dvojezične uredbo ne bom izvršil, ker temelji na napačni odločbi ustavnega sodišča. Pri tem ne bo sodeloval. Edini, ki tu lahko ukrepa, je zvezni predsednik. Ta lahko uporabi avstrijsko vojsko. Brez vključitve prebivalstva z naše strani ne bo rešitve," je še dejal.

Po oceni strokovnjakov za kazensko pravo pa bi Dörfler s tem utegnil zagrešiti zlorabo uradnega položaja. Na ta način bi namreč preprečil zagotovljene pravice slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

Podpisi za sožitje in referendum proti njemu

Nadaljuje se tudi zbiranje podpor za izvedbo referenduma o dvojezičnih krajevnih napisih na avstrijskem Koroškem, ki ga načrtuje Haiderjev BZÖ. Po zadnjih podatkih naj bi od 15.000 potrebnih podpisov od 13. februarja naprej zbrali okoli 8.000 podpisov.


Akcijo "pro Kärnten/za Koroško" je po navedbah njenih pobudnikov doslej v 40 dneh s podpisom na spletni strani podprlo že več ko 40.000 posameznikov. Kot so zapisali , "s tem izražajo svojo željo po spoštovanju vseh kultur in jezikov in v tem vidijo edino pot, kako skupno priti v novo Evropo".

Poleg posameznikov iz vseh delov Evrope so jo podprli tudi vidni predstavniki javnega življenja, med drugimi koordinator Pakta stabilnosti za jugovzhodno Evropo in bivši avstrijski podkancler Erhard Busek, avstrijski pisatelj Peter Handke ter tudi nekdanji deželni glavar na avstrijskem Koroškem Christoph Zernatto in nekdanji avstrijski kancler Franz Vranitzky, v celoti pa jo je podprl tudi poslanski klub Zelenih v Evropskem parlamentu.

Ostri odzivi avstrijske politike

Haiderjeva odločitev za uvedbo preiskave proti Muriju je v avstrijski politiki sprožila ostre odzive.

Predsednik avstrijske socialdemokratske stranke (SPOe) Alfred Gusenbauer je odločno zavrnil Haiderjeve trditve, da izvaja politični pritisk na velikovškega okrajnega glavarja. "Gospoda Murija sploh ne poznam, še manj pa sem se z njim osebno srečal," je menil Gusenbauer. Izjave koroškega deželnega glavarja pa je ocenil kot "popolni nesmisel" in zavestno izrečeno neresnico.

Obenem je Gusenbauer sicer potrdil, da se je pred dvema dnevoma mudil na avstrijskem Koroškem, vendar naj bi tedaj obiskal okraj Celovec-podeželje. V okraju Velikovec naj bi se nazadnje mudil lansko poletje. Poleg tega tudi ni kakšnih "tajnih terminov," je še zatrdil avstrijski zvezni predsednik SPOe.

Predsednica SPOe na avstrijskem Koroškem Gaby Schaunig je danes ostro kritizirala "način, kako Haider ravna z uradniki." Haiderjev način in izbiranje besed v odnosu do okrajnega glavarja Murija sta po njenih besedah "neznosna."

Schaunigova je tudi opozorila, da gre v vprašanju dvojezičnih krajevnih tabel za vprašanje, če pravna država v Avstriji še velja. "To pa že zdavnaj presega le postavitev krajevnih tabel," je menila predsednica SPOe na avstrijskem Koroškem.

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) je napovedal ovadbo zoper deželnega glavarja na avstrijskem Koroškem Joerga Haiderja zaradi obrekovanja. Kot je zapisal NSKS v izjavi za javnost, je v avstrijskem kazenskem zakoniku predvidena zaporna kazen za tistega, ki "nekoga izpostavi nevarnosti kazenskega ali disciplinarnega zasledovanja in pri tem ve, da gre za neresnične očitke." Prav to kaznivo dejanja naj bi Haider zagrešil s tem, da je proti okrajnemu glavarju Muriju sprožil preiskave.

Referentka za manjšinska vprašanja pri Zelenih Terezija Stoisits je v izjavi za javnost zapisala, da "povratnik sedaj kriminalizira druge." Zaradi nasprotovanja, da bi dvojezične krajevne table postavili v skladu z novo uredbo, naj bi bila namreč koroški deželni glavar Haider in deželni svetnik za promet Gerhard Doerfler povratnika. Oba sta 8. februarja v Pliberku lastnoročno premaknila zgolj enojezični krajevni napis za nekaj metrov, da bi se tako izognila izpolnitvi ustrezne odločbe avstrijskega ustavnega sodišča.

Kot je Stoisitseva še zapisala v izjavi za javnost, "je dosedanja nedejavnost državnega tožilstva v Celovcu pri preiskovanju zlorabe uradnega položaja s strani Haiderja in Doerflerja nevzdržna."

Predsednik ljudske stranke (OeVP) na avstrijskem Koroškem Josef Martinz pa se je danes ponovno izrekel za hitro rešitev vprašanja dvojezičnih krajevnih napisov v konsenzu. "Če ne bomo našli rešitve, nam bo hitri voznik Rudi Vouk vsilil tablo za tablo," je posvaril Martinz.

Brez kompromisa se bodo po njegovem večno nadaljevale "nesmiselne akcije", kot je premikanje krajevnih tabel. Deželnega svetnika Doerflerja iz Haiderjevega Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZOe), ki je podvomil o pravni veljavnosti uredbe okrajnega glavarja Murija, je Martinz označil za "samooklicanega ustavnega sodnika." Glede Haiderja pa je predsednik OeVP na avstrijskem Koroškem še menil, da obžaluje, da je ta zapustil "lani začeto pot konsenza."


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.