Tujina
Oglas

Plesen je bolj nevarna kot si mislimo. Kako ukrepati?

Ljubljana, 30. 01. 2018 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Nevarni toksini, ki jih izločajo plesni, lahko povzročijo hude zdravstvene težave, ki pa jih zlahka zamenjamo za neko drugo bolezen in se zato posledično napačno zdravimo, hkrati pa smo še naprej izpostavljeni plesni. Podajamo ključne informacije o plesni in kako jo varno odstraniti.

Pogosto se ljudje, pa tudi naši hišni ljubljenčki, srečujemo s simptomi, kot so kašelj, težave z dihanjem, glavoboli, rdeče in solzne oči, bolečine v mišicah, utrujenost, slabost, težave s prebavo in podobno. A skoraj nihče ne pomisli, da je eden izmed možnih vzrokov za omenjene simptome v malih črnih pikicah ali črnih lisah v vogalu dnevne sobe, spalnice, kopalnice oziroma na mestih, kjer preživljamo največ časa. S tem začne pogovor Robert Širnik, direktor razvoja pri projektu Stop plesen, ki že vrsto let razvija izredno učinkovite biorazgradljive izdelke proti plesni, virusom, bakterijam in glivicam.

»Ko plesen opazimo, najprej reagirajmo s priročnimi sredstvi, s katerimi jo bomo začasno uničili. Pomagate si lahko z izdelkom Plesen Stop, ki v primerjavi s klorom za zdravje ni nevaren,'' pove direktor razvoja Natur tim Robert Širnik.
»Ko plesen opazimo, najprej reagirajmo s priročnimi sredstvi, s katerimi jo bomo začasno uničili. Pomagate si lahko z izdelkom Plesen Stop, ki v primerjavi s klorom za zdravje ni nevaren,'' pove direktor razvoja Natur tim Robert Širnik. FOTO:

»Vsakemu, ki pokliče naš klicni center v teh mesecih svetujem, naj preventivno nanese naš izdelek Stop plesen povsod, kjer je lani že imel težave s plesnijo. Tako bo preprečil njen ponovni nastanek in si predvsem prihranil čas ter stres, ki ga vsi navadno doživljamo, ko imamo opravka s plesnijo.«

Plesen je izredno nevarna za naše zdravje

Znanstveniki zadnja leta ugotavljajo, da je plesen bistveno bolj nevarna, kot smo mislili. Celo smrtno nevarna. Plesen je povzročitelj stotin bolezni, ki jih potem bolj ali manj uspešno zdravimo, ne da bi se vprašali kje je pravi vzrok. Plesen napada naša dihala, živce in hormone, simptome pa zlahka zamenjamo z drugimi boleznimi in povzročitelji.

Da bi se izognili vsem težavam, ki jih plesen prinaša, vam svetujemo, da pozorno pregledate vaše stanovanje ali hišo, saj se spore plesni prenašajo po zraku ali preko oblačil, pa tudi preko sesalnika, zadržujejo pa se celo v pralnem stroju. Najdemo jih tudi pod posteljo, za omaro, na bočnih straneh hladilnika ali na tesnilu hladilnika, še posebej pa so plesni izpostavljene spalnice oziroma otroške sobe, saj so navadno locirane na severni strani bivalnega prostora. In če kjerkoli na teh mestih najdete plesen, jo takoj uničite.

Zakaj plesen nastane in kako se širi?

Primarnih vzrokov za razvoj plesni je lahko več in jih je težko točno določiti. Gre za kombinacijo nepravilne gradbene zasnove, napak pri gradnji posameznih konstrukcijskih elementov ali celotne stavbe, pa tudi nepravilnega prezračevanja in ogrevanja ter tudi neustreznega režima uporabe prostora.

In ko imamo enkrat opravka s plesnijo, je potrebno, da hitro ukrepamo, saj se hitro tudi širi. Prenaša se namreč tako, da se spore plesni s kroženjem zraka prilepijo na gostitelja, ki je lahko človek ali žival in se tako lahko zelo hitro razširijo po vseh prostorih. In ko začne plesen resno poseljevati naše domove, pa lahko to postane izjemno nevarno za naše zdravje, pa tudi zdravje naših živali.

Plesen je vseskozi prisotna v našem življenjskem okolju, vendar navadno v omejenih količinah. Ko pa se ustvarijo primerni pogoji, lahko v trenutku izbruhne do nepričakovanih razmer. To trditev rad ponazorim s primerom kruha. Čeprav nikjer v kuhinji ne zaznavate plesni, se bo kruh v nekaj dnevih splesnel, če ga zaprete v nepredušno vrečko. Če pa kruh pustite na zračnem mestu, kjer lahko odda vso odvečno vlago, se bo samo posušil. In popolnoma enako je v naših stanovanjih ali hišah. Plesen je že tam, samo čaka na ugodne pogoje. V ugodnih pogojih se tako, kot kruh v vrečki, tudi stanovanjski objekt v samo nekaj dnevih prekrije s plesnijo.

Tudi majhna količina plesni je zelo nevarna
Tudi majhna količina plesni je zelo nevarna FOTO:

Kot drug pogost primer pojava plesni, pa rad navajam zamenjavo klasičnih lesenih oken z sodobnimi, ki praktično 100% tesnijo. V več kot 75% se že prvo jesen po menjavi pojavi plesen v bivalnih prostorih. Seveda je to nekako logično. Ker stara okna niso več tesnila, so se prostori ali sobe samodejno zračili, kar je pomagalo preprečevati nastanek plesni, je bilo pa energijsko potratno, včasih pa zaradi prepiha tudi neudobno. Ko pa takšna okna ali vrata zamenjamo s sodobnimi, ki zelo dobro tesnijo, sicer prihranimo na energiji, a porušimo krhko ravnotežje in že smo soočeni s plesnijo. A naj na tem mestu opozorim, da samo občasno prezračevanje pri boju s plesnijo, kot mnogi mislijo, žal ne bo pomagalo.

Tipična črna plesen, ki je nastala kot posledica menjave oken na starejši stavbi
Tipična črna plesen, ki je nastala kot posledica menjave oken na starejši stavbi FOTO:

Glavni vzrok za razvoj plesni v stanovanju

Glavni vzrok za nastanek in razvoj plesni v stanovanju je prekomerna vlažnost v prostoru - vlažnost zraka nad 60%. Vlažno okolje se najprej pojavi, ko se zunanje stene toliko ohladijo, da se v notranjih prostorih kondenzira zračna vlaga. Plesen se tako najprej pojavi na severnih stenah, potem pa na mestih kjer se pojavijo temperaturne razlike - toplotni mostovi, steklo in okvirji oken, prekati nad in pod oknom, spodnja stran postelje, za omarami, v omarah.

In ker je v hladnem zraku najmanj vlage, lahko hladen zimski zrak zelo dobro izkoristimo kot najcenejši način, da presušimo oziroma hitro odvedemo odvečno vlago iz bivalnega prostora. Prezračevanje je tako najučinkovitejše, če v bivalnem prostoru ustvarimo prepih za nekaj minut večkrat na dan, hkrati pa pazimo, da ne znižamo temperature v prostoru. Zato svetujem, da prezračujemo večkrat dnevno za kratek čas.

Kako se trajno rešiti plesni?

Plesni se lahko edino trajno rešimo s sanacijo konstrukcijskih in gradbenih napak, ki jo povzročajo, pri modernih stavbah, ki imajo moderna okna in vrata, pa z vgradnjo prezračevalne naprave, ki ima možnost uravnavanja vlažnosti zraka. Če tega ne moremo storiti, ker smo podnajemniki ali pa nam finančno draga investicija tem trenutku ni sprejemljiva, nam ostanejo samo priročna sredstva za preventivo, s katerimi plesen ves čas zatiramo in tako dosežemo, da nam ne more več škodovati.

Katera sredstva pa uporabiti?

Priročna sredstva, ki so na voljo na tržišču, so zelo različna, zato svetujem, da smo pri izbiri zelo natančni. Če želite koristiti vašemu zdravju, se je potrebno izogibati vseh tistih, ki vsebujejo klor in klorove spojine, amonijak in pa druge snovi, ki so rakotvorne, mutagene ali pa vsebujejo hormonske motilce. Treba je namreč vedeti, da visoka koncentracija takih snovi v premazu, ki se v relativno majhni spalnici ves čas sprošča v zrak, lahko zelo resno ogrozi vaše zdravje.

Izbrati je potrebno sredstvo, ki je enostavno za uporabo, ki se nanaša hitro in ne zahteva posebnih postopkov za prezračevanje, pranje ali brisanje.

Spoznajte inovativno sredstvo Stop plesen

Ljudem, ki se soočajo s težavno plesnijo, smo želeli ponuditi izdelek, ki bo visoko učinkovit, ki bo plesen popolnoma uničil, obenem pa poskrbel, da s tem ne škodujemo našemu zdravju in okolju.

In ravno zato smo razvili sredstvo Stop plesen, ki prihaja iz družine izdelkov Powersept. Stop plesen uporablja pri svojem delovanju posebej razvito, švicarsko patentirano obliko stabiliziranega vodikovega peroksida s podaljšanim delovanjem, poleg vsega pa je tudi bio razgradljivo in po delovanju razpade na vodo in kisik.

Naj omenim samo nekaj njegovih številnih prednosti zaradi katerih ga priporočam vsakomur, ki se sooča z nadležno plesnijo;

· že pripravljen za uporabo in deluje takoj po nanosu

· ne razžira dihal in pljuča

· deluje na vseh materialih in pogojih ter ga ni potrebno redčiti z vodo

· med nanosom prostora ni potrebno izolirati

· takoj po na nanosu, prostor lahko uporabljajo otroci, nosečnice in hišni ljubljenčki

· omogoča vidno delovanje. Ko pride v stik s plesnijo, se belo zapeni

· odličen in enostaven za preprečevanje nastanka plesni ali alg tudi na fugah v kopalnici in tuš kabinah, tretirane površine pa so z nanosom sredstva tudi dezinficirane

· ni potrebe po brisanju ali izpiranju in tako tudi ni nevarnosti prenosa plesni ali trosov na neprizadete ali neokužene površine

Stop plesen tako učinkovito prepreči razvoj plesni na kritičnih mestih, uniči tudi obstoječo plesen in prepreči, da trosi plesni krožijo po bivalnem prostoru. Veste, mnogi se nevarnosti plesni niti ne zavedajo, dokler je ne vidijo s prostim očesom, saj je vlaga (kondenz) na steni s prostim očesom pogosto nevidna. Na steklu kondenz takoj opazimo, tudi če ga je čisto malo, na steni pa tega ne zaznamo. A je tudi najbolj tenek sloj kondenza že odlična podlaga za takojšnji razvoj plesni. Zato uporabnikom v zimskih mesecih, ko že pritisne močan mraz in se zunanje stene lahko zelo ohladijo svetujemo, naj vsaj enkrat ali pa dvakrat tedensko preventivno razpršijo sredstvo na vsa mesta, kjer samo sumijo, da bi se plesen lahko razvila ali pa se je že, zvišajo pa naj tudi ogrevanje ter redno prezračujejo prostore.

Delovanje izdelka v praksi. Bela pena naznanja, kje vse se plesen nahaja.
Delovanje izdelka v praksi. Bela pena naznanja, kje vse se plesen nahaja. FOTO:

100% garancija

Ker v naše izdelke popolnoma zaupamo in verjamemo, pa nudimo tudi 100% garancijo, kar pomeni, da če z izdelkom niste zadovoljni, ga lahko kadarkoli vrnete, tudi, če ste ga že uporabili in vrnili vam bomo kupnino. To je politika našega podjetja, ki jo sam močno podpiram in zagovarjam, saj nikakor ne želim nikogar zavajati in mu obljubljati rešitev za katere pa se izkaže, da ne pomagajo.

Vsem, ki kupijo izdelek Stop plesen 5L, brezplačno poklanjamo tudi vlagomer, napravico, ki v prostoru meri temperaturo zraka in odstotek vlage in vam tako pokaže, če so v vašem stanovanju primerni pogoji za razrast plesni.

Posebno opozorilo

Bi pa na tem mestu rad še nekaj opozoril, ker opažam, da ljudje pričakujejo, da jim bo naše sredstvo plesen tudi pobelilo oziroma odstranilo. Pogosto od naših uporabnikov slišimo pripombo, da je belilo na osnovi klora delno odpravilo tudi vizualno vidno plesen, naše pa ne. To je seveda res, vendar je treba vedeti, da je belilo plesen samo pobelilo ne pa tudi odstranilo in na mrtvih plasteh plesni se že naslednji dan lahko ponovno začnejo tvoriti nove generacije plesni. Ker pa smo plesen pobelili, tega niti ne zaznamo in tako zmotno menimo, da smo se plesni znebili, v resnici pa smo še vedno izpostavljeni nevarnim sporam, ki se na teh mestih ponovno hitro razmnožijo. Poleg tega pa lahko dolgotrajna izpostavljenost belilu in podobnim derivatom povzroča tudi trajne okvare zdravja. Naš izdelek Stop Plesen, ki pa ne izloča strupenih hlapov in nima neprijetnega vonja, pa plesni ne bo pobelil, še vedno jo boste videli in jo boste morali odstraniti sami, a tako vsaj ne boste imeli zmotnega občutka, da ste se plesni znebili, prav tako pa boste tudi hitro zaznali, če bi se plesen ponovno pojavila. Takrat jo preprosto ponovno poškropite s sredstvom in jo takoj uničite. Priporočamo, da Stop plesen uporabljate preventivno vse dokler so v prostoru ugodni pogoji za nastanek plesni in na takšen način varno poskrbite za svoje zdravje, zdravje vaših otrok in hišnih ljubljenčkov, hvaležno pa vam bo tudi okolje.

Za več o plesni in naročilu izdelka pa kliknite TUKAJ.

Za kakršne koli dodatne informacije pa lahko pokličite tudi g. Širnika in sodelavce na telefon 051 323 755.

Naročnik oglasa je Natura tim d.o.o..

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1