Slovenija

Plazovi še vedno ogrožajo hiše

Murska Sobota, 06. 04. 2013 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi razmočene zemlje so se na različnih delih Slovenije sprožili zemeljski plazovi. Gasilci so imeli veliko dela tudi s črpanjem vode iz poplavljenih kleti. V Pomurju in Podravju se bo povišana gladina podtalnice ohranjala tudi v prihodnjih dneh.

Dolgotrajno deževje, ki se, kot kaže, ne namerava za dlje časa umakniti sončnim žarkom, je že pošteno namočilo zemljo in povzročilo številne težave po Sloveniji. Po podatkih republiške uprave za zaščito in reševanje so gasilci danes črpali vodo iz nekaterih objektov v občinah Murska Sobota, Trebnje, Gorišnica, Trnovska vas, Dornava, Šentjernej in Beltinci.

Plaz v Ciglenicah
Plaz v Ciglenicah FOTO: Mia Media

V Podkraju v občini Velenje se je danes okoli 8. ure sprožil zemeljski plaz in poškodoval podporni zid pod gospodarskim poslopjem. Gasilci so pregledali teren in s plastično folijo prekrili plazišče.

V Lahoncih v občini Ormož so davi opazili, da plaz ogroža eno izmed hiš. Lokalni gasilci so izkopali odvodni jarek ter speljali vodo stran od hiše.

Popoldne se je v občini Gornja Radgona sprožil zemeljski plaz dolžine 60 metrov in širine 25 metrov. Gasilci so uredili odvodnjavanje in plazišče prekrili s folijo.

V Pomurju okoli 200 plazov

V Pomurju ta hip okoli 200 plazov resno ogroža hiše ali pomembne ceste. Samo v ljutomerski občini jim imajo 60, zemlja polzi na gornjeradgonskem koncu in še bolj na Goričkem, predvsem v občinah Grad in Puconci, kjer jih je skupaj več kot 150. V zadnjem tednu so pomurski gasilci izčrpali vodo iz več kot 150 kleti in hiš, pri tem pa je sodelovalo okoli 800 gasilcev in pripadnikov civilne zaščite.

V vasi Ciglence pri Dupleku plaz še vedno hitro drsi in grozi dvema hišama. Družini sta se izselili, zdaj pa z grozo gledata, kaj se dogaja. Ker zaradi razmočenega terena ne morejo rušiti s stroji, to počnejo z rokami, na pomoč so jim priskočili sosedje in prijatelji. Občina Duplek denarja za sanacijo plazu v višini 400.000 evrov zaradi lanskih poplav nima, zato na pomoč poziva državo.

V občini Brežice so v zadnjem petletju zabeležili približno 300 zemeljskih plazov. Na njihovem območju se je letos sprožilo že skoraj 20 plazov in v zadnjem tednu deset, za njihovo sanacijo pa so na občini letos porabili 60.000 evrov

Poplavljena območja se bodo ohranjala

Agencija RS za okolje opozarja, da na ravninskih predelih Pomurja in Podravja zaradi kombinacije visoke podzemne vode ter povečane vodnatosti zalednih voda in vodotokov še vedno poplavljajo podzemne vode. Povišana gladina podzemnih voda se bo ohranjala tudi prihodnjih dneh.

Ljubljanica in Krka bosta danes še zmerno naraščali in poplavljali na območjih pogostih poplav. Poplavljena območja na Ljubljanskem barju, ob spodnjem toku Krke ter na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo prav tako ohranjala tudi v prihodnjih dneh.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fruruc
06. 04. 2013 23.33
+3
Preden nam razlagate, da se plazovi trgajo zaradi razmočene vode, nam povejte koliko denarja država namenja za vzdrževanje hudournikov, kolikšen procent hudournikov v državi obnovijo vsako leto, in koliko let lahko zdrži hudournik brez obnove.
aghr
19. 12. 2014 11.37