Slovenija

Komisija je na spletu preverila Štefaneca in ugotovila, da ni vidni član PS

Ljubljana, 12. 03. 2014 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Izbirna komisije je bila s članstvom Borisa Štefaneca v PS seznanjena, tik preden je predsedniku Pahorju predlagali njegovo imenovanje za predsednika KPK. Pred tem ga je preverila na spletu in ugotovila, da ni vidni član stranke, pravi njena predsednica. Zaradi Štefaneca literati od Pahorja zahtevajo odstop.

Boris Štefanec in Borut Pahor
Boris Štefanec in Borut Pahor FOTO: Miro Majcen

Članica izbirne komisije za izbor namestnika in predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Melita Župevc, sicer poslanka PS, je člane komisije ob koncu izbirnega postopka seznanila z govoricami, da je Boris Štefanec član PS. Predsednika republike Boruta Pahorja o tej informaciji niso obvestili, je bil pa o tem seznanjen njegov urad, je povedala Simona Habič, sicer predsednica druge izbirne komisije, ki je imenovanje Štefaneca za predsednika KPK predlagala predsedniku Pahorju.

Župevčeva je članstvo Štefaneca komisiji omenila tik, preden so ga predlagali Pahorju. Takrat so to poskušali preveriti tudi na spletu in ugotovili, da očitno ni vidnejši član politične stranke. O tej "izkazani možnosti" Štefanečevega članstva v politični stranki so člani komisije spregovorili in ugotovili, da so zaradi spoštovanja zakona in ustave ne more biti izključitveni kriterij, je pojasnila Habičeva. Komisija po besedah Habičeve tudi nima pooblastil, da bi pozvali Štefaneca, naj govorice potrdi ali zavrže oziroma zahtevali sezname članstva v strankah.

Pahorja o tem niso posebej obvestili, ker o tem predsednika niso posebej obveščali tudi glede ostalih kandidatov, ki so bili "javno člani strank". Je bil pa na tej seji prisoten nekdo iz urada predsednika republike, je dejala.

Štefanec med zaslišanjem pred komisijo sam ni povedal, da je član stranke, komisija pa ni imela pristojnosti, da bi ga spraševala po politični usmerjenosti. Je pa dejal, da ni nikomur nič dolžan in ni z ničimer obremenjen, je dodala Habičeva. Kdo mu je sporočil, da je resen kandidat za predsednika, ne vedo. Štefanec je namreč tik pred imenovanjem za predsednika KPK izstopil iz stranke.

Na razgovorih so kandidate spraševali, ali obstaja kakršna koli okoliščina, ki bi lahko v javnosti spodbudila dvom v njegovo etično držo. Prav tako so kandidate postavljali v vlogo predsednika KPK in jih spraševali, ali imajo visoko stopnjo integritete. In Štefanec je odgovoril, da ima visoko stopnjo integritete, je pojasnila Habičeva.

Boris Štefanec je iz stranke PS izstopil tik pred imenovanjem za predsednika protikorupcijske komisije.
Boris Štefanec je iz stranke PS izstopil tik pred imenovanjem za predsednika protikorupcijske komisije. FOTO: Miro Majcen

Tako izbirni komisiji glede na že vnaprej določene kriterije še vedno stojita za svojo odločitvijo. Štefanec jih je kot kandidat za predsednika komisije "pač prepričal" na podlagi teh meril, zatrjuje Habičeva.

Predsednica prve izbirne komisije Polonca Kovač pa je dejala, da so kriterijev niso prilagajali na podlagi "barve ali imena". Vsem kandidatom so postavili ista osnovna vprašanja, imeli pa so več kriterijev, na podlagi katerih so odločali. Med drugim je sodilo poznavanje vloge KPK v državnem sistemu, poznavanje ustreznih pooblastil komisije, poznavanje pravne ureditve, temeljne zakonodaje in sodelovanje z organi.

Pesniki in pisatelji zahtevajo odstop Pahorja

Enajst pesnikov in pisateljev, ki so v upravnem odboru Društva slovenskih pisateljev (DSP), zaradi spornega imenovanja predsednika protikorupcijske komisije (KPK) Borisa Štefaneca zahteva odstop predsednika države Boruta Pahorja. Prepričani so, da je Pahor podpisal "škandalozno" odločbo.

"Z vednostjo o strankarski okuženosti kandidata Borisa Štefaneca in z vednostjo, da s tem peha Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) v amoralno mlakužo sistemske koruptivnosti, je podpisal za državljanke in državljane škodljivo in nesprejemljivo, za predsednika republike pa škandalozno in nedostojno odločbo," navaja skupina pesnikov in pisateljev, med katerimi je tudi predsednik DSP Veno Taufer.

Po njihovih navedbah je Pahorjev poskus, "da pri sami razglasitvi zanika lastno odgovornost za izbor ter krivdo za odločitev licemerno zvali na izbirno komisijo, katere predlog bi lahko odgovorno podpisal ali podpis suvereno odklonil, neizpodbitno kaže na namernost njegovega podpisa".

"S svojo sprenevedavo in neodgovorno odločitvijo je resno ogrozil delovanje državne inštitucije, ki je še uživala zaupanje vseh prebivalcev naše izropane, okradene, ogoljufane republike. S podpisom imenovanja ni le državljankam in državljanom že vnaprej vsilil na podtikanja, klevetanja in nevarna sumničenja in dvome obsojeno KPK, s tem ni gospod Borut Pahor zapravil le zaupanja velike večine državljank in državljanov, marveč je pahnil KPK v hudo nevarnost," opozarjajo.

"Tako kot je s svojim klavrnim, nenačelnim podpisom sam gospod Borut Pahor izgubil vso kredibilnost, naj bi tudi KPK izgubila vsakršno verodostojnost, načelnost in zaupanje. Tega ni mogoče rešiti drugače kot z odstopom," so prepričani podpisniki zahteve.

Poleg Tauferja so se pod zahtevo podpisali še Aleš Debeljak, Milan Jesih, Marko Kravos, Feri Lainšček, Vinko Möderndorfer, Tone Peršak, Draga Potočnjak, Ivo Svetina, Janja Vidmar in Vlado Žabot.

Pahor je novi senat KPK imenoval v četrtek, Štefanec pa je tik pred tem izstopil iz PS. Štefaneca so zaradi tega k odstopu pozvale vse stranke razen PS, medtem ko se njemu nedavno članstvo v PS ne zdi sporno. Predvidoma danes bo komentiral odstop svojih namestnikov Jurija Fermeta in Darka Stareta, ki sta odstopni izjavi podala v torek.

Vinko Gorenak
Vinko Gorenak FOTO: Miro Majcen

Poslanci SDS proti izbirni komisiji vložili kazensko ovadbo

Poslanec SDS in nekdanji notranji minister Vinko Gorenak je proti izbirni komisiji, ki je za predsednika KPK predsedniku države predlagala imenovanje Štefaneca, vložil kazensko ovadbo. Na družbenem omrežju Twitter je zapisal, da so jo podpisali vsi polsanci njegove stranke.

Komisiji očita dve kaznivi dejanji. Prvo se na nanaša na uničenje uradnih listin. Gre za tonske posnetke zaslišanj kandidatov za vodilne položaje v KPK in tudi magnetogramov teh zaslišanj. Z uničenjem pa je po mnenju Gorenaka izbirna komisija storila tudi kaznivo dejanje preprečitev dokazovanja. Uničeni tonski posnetki pogovorov s kandidati in magnetogrami bi imeli po mnenju Gorenaka tudi dokazno vrednost v primerih morebitno vloženih pravnih sredstev neizbranih kandidatov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (258)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pesnitev
13. 03. 2014 18.18
+0
Gospod Štefanec, prav, da imate pokončno držo! Kaj se vsi ti krokarji zaganjajo v odločitev predsednika države!
25letluzerjev
13. 03. 2014 12.07
+3
Škoda ČASA ZA UPRAVIČENE KOMENTARJE, KER JIH PO HITREM POSTOPKU IZBRIŠEJO. Da bi vsaj tako hitro delovala KPK in sodstvo.
santamaura
13. 03. 2014 11.32
+8
Komisija je na spletu preverila Štefaneca in ugotovila, da ni vidni član PS - So imeli premajhen ekran
felix58
13. 03. 2014 11.27
-2
Bravo gospod Prekmurec, gremo dalje, s tabo smo... pokažimo onim kradljivcem lopovskim kaj jim gre....
deathbite
13. 03. 2014 10.53
+7
zokija in ivana za predsednika KPK, časarja in jakiča za člana, rupsija pa za mednarodne koruptivne stike! izkušnje so najboljša referenca.... ...volk sit, stranke zadovoljne.........narod pa še vedno lačen in heben!....borčita pa za predsednika evropskega parlamenta!
deathbite
13. 03. 2014 11.09
+3
.....rupsija za mednarodne protikoruptivne stike!
Anda Aba
13. 03. 2014 13.42
+1
mkug5g
13. 03. 2014 10.34
+5
bizarno je da za šefa Protikorupcijske komisije postavijo nekoga na koruptiven način
pesnitev
13. 03. 2014 18.21
Ma ja vi ste tudi not padu v to protipropagando mkug5g? Bravo, Štefanec, vidi se, da ste značajen in tako boste tudi delovali v KPK. Ona dva klovna, ki naj bi bila vaša pomočnika pa naj kar odstopita, saj še črhnit ne upata, zakih pa res ne rabimo!
iGURT
13. 03. 2014 10.30
+3
"Evropsko komisijo naj bi v privatizacijskem postopku Elana zmotila zahteva prodajalcev, da mora potencialni kupec dokapitalizirati begunjsko družbo. Pred napovedano privatizacijo slovenskih podjetij so pojasnili, da naj bo glavni cilj najvišja cena, medtem ko pogoji, kot so ohranitev delovnih mest, proizvodnje, vlaganja, v privatizacijske postopke menda ne sodijo."
Angelina145
13. 03. 2014 10.21
+2
Nekaj mi vseeno ne da miru, kdo je Štefanca podatknil v PS, ter kdo je komisiji namignil naj te trakove uniči, ko pa vsak osnovnošolec ve da se to ne dela. In zakaj je spet “u luft” skočila ravno SDS, ko vemo da ni simpatizer PS. Se poskušate prikazati kot svetnike, so vaše dolge roke mogoče krive za tole “čorbo” oziroma kuhinjo. Je Štefanec mogoče simpatizer SDS, namenoma včlanjen v PS? Pa nisem član nobene ne stranke, ne simpatiziram z nobeno, zato mi je vseeno kdo bo potunkan tukaj. Vendar se mi zdi, da se je tukaj potunkalo komisijo, ki v neki točki sploh niso vedeli, da imajo podtaknjenega trojanskega konja.
?ira?ira
13. 03. 2014 11.02
-1
Zakaj pa misliš da je prejšnja komisija odstopila,ker svojih niso hoteli razkriti. Štefanecova pa jih tudi nebi, SOVA SOVI NE IZKLJUJE OČI....
laznivec
13. 03. 2014 10.09
+4
Nepomembno.... Pomembno je, kako si naj mladi ČIMPREJ najdejo novi dom v tujini...
general,,,****
13. 03. 2014 09.20
-2
Ooooo kva je zdj a ste mi kej fovs pa kok... hehe
mbslo
13. 03. 2014 09.05
+5
Toti je kot klop.
?akimalo
13. 03. 2014 09.04
+4
če gledaš te naše politike, VSE po vrsti, postaneš depresiven. ne vem, kako sploh še lahko prebavljamo te njihove igrice, ki niso nič druga kot mlatenj prazne slame in na veliko trošenje davkoplačevalskega denarja. če poslušaš in gledaš, kaj se grejo, pa moraš bruhat.
pesnitev
13. 03. 2014 18.23
Kako je bilo včasih fajn, s politiko si nam ni bilo treba beliti glave pa je kljub temu vse laufalo, imeli smo več časa za konstruktivne misli in dejanja!
darcs
13. 03. 2014 09.00
+7
slika me spominja na žalostnega JOKERJA... hehe, to tudi bo
darcs
13. 03. 2014 08.59
+4
sam da ni Janše, pa je vse v redu pa tud če bo treba jesti sam drek... vstajniki, kje ste?????????????? sedaj se cedita mleko in med, vlada dela pa to kar zna... tega na žalost pa ni
mogerad
13. 03. 2014 09.41
+0
25letluzerjev
13. 03. 2014 08.38
+9
Ta naša politika je ena sama TRAGIKOMEDIJA. Ali jih ni sram vseh skupaj, kaj si mislijo ljudje o njihovem delu, sposobnostih, poštenosti, etiki, morali......v Sloveniji in zunaj . Če bi imeli vsaj malo modrosti in morale bi spokali kovčke. Ker tega nimajo je situacija taka in dokler bodo ti vodilni bo tudi ostalo tako. Vsaka izrečena beseda je laž ali sprenevedanje ali pa popolnoma mimo vsega razuma. Slovenci, čas je da se temu nezaslišanemu stanju upremo.
mogerad
13. 03. 2014 09.42
+0
laznivec
13. 03. 2014 10.10
-1
mogerad ++++ In kdo jo je preprečil??? MILAN LUČAN... Le zakaj
Brundo
13. 03. 2014 08.23
+7
Vinko je ta bujš, nima niti ene slabe lastnosti, ima vse!
Brundo
13. 03. 2014 08.10
+0
Vse "vidne" člane bilo katere stranke je treba zmetat ven iz parlamenta, saj verjetno niso nepristranski pri odločanju o pomembnih državnih ukrepih!
Jezus Kristus
13. 03. 2014 08.08
-1
Temu se reče "Janšev sindrom"! Ne odstopi, pa konc .....
J.A.
13. 03. 2014 08.28
+2
mogerad
13. 03. 2014 09.43
-1
ja janša je bil stric iz ozadja za imenivanje
RožLee1ban
13. 03. 2014 09.52
+1
tom672
13. 03. 2014 08.00
+1
In kaksne bodo posledice te farse???? Komunisti bodo še naprej delali kar bodo hoteli, slovenci pa bodo itak vse pozabili, tako kot Gaspar Gasparja, DDV, ...... Levica se je izkazala, da nas samo krade, laže, manipulira z nami in preko medijev prikazuje virtualno realnost. Slovneci pa le vkup le vkup uboga gmajna. Lp!
laznivec
13. 03. 2014 10.10
+1
pesnitev
13. 03. 2014 18.26
Desnica pa nam odkriva grobove, v katere bomo kmalu legli poleg golih kosti tam notri.
blokirani
13. 03. 2014 07.40
+7
Kako je lahko komisija uničila vse tonske posnetke zaslišanj kandidatov?!?!'