Slovenija

Pirc Musarjeva objavila preveč in plačala kazen

Ljubljana, 07. 07. 2009 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Informacijska pooblaščenka je morala plačati 830 evrov globe, ker je njen urad na spletni strani objavil sodbe, v katerih so bili tudi osebni podatki vpletenih.

Pirc Musarjeva je globo že plačala.
Pirc Musarjeva je globo že plačala. FOTO: POP TV

Državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov je informacijski pooblaščenki Nataši Pirc Musar zaradi suma nezakonite obdelave osebnih podatkov izrekel globo v višini 830 evrov. Plačilni nalog je bil pooblaščenki vročen v ponedeljek, isti dan pa ga je pooblaščenka tudi plačala.

Kot so sicer še sporočili z urada informacijske pooblaščenke, je državni nadzornik glede na vlogo informacijskega pooblaščenca ravnal strožje kot sicer. "V skladu z ustaljeno prakso v primerih podobnih kršitev državni nadzorniki odgovorni osebi izrekajo zgolj opomin, ne pa tudi globe," so zapisali.

Nadzornik je ukrepal po prijavi prvaka SNS Zmaga Jelinčiča zaradi suma nezakonite obdelave osebnih podatkov v sodbah Upravnega in Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, objavljenih na spletni strani pooblaščenca. Sodbe so bile namreč objavljene z imeni in priimki ter naslovi vpletenih. Informacijski pooblaščenec je zato blokiral dostop do podstrani s sodbami in sporne sodbe tudi že anonimiziral, državni nadzornik pa je kljub temu uvedel postopek o prekršku.

"Zgodi se lahko tudi nam ...

... in žal se je," je v zvezi z globo povedala Pirc Musarjeva. Kot je pojasnila, so se v začetku delovanja urada – v letih od 2003 do 2005 – ti podatki očitno manj pazljivo objavljali na spletni strani. Informacijska pooblaščenka je poudarila, da so v uradu po Jelinčičevi prijavi prečesali spletno stran. Ob tem je dodala, da so bile sodbe, ki jih je navajal predsednik SNS Zmago Jelinčič, s stališča varovanja osebnih podatkov sicer v redu, našli pa so nekatere druge. Ko so odkrili, da so bili v nekaterih sodbah upravnega sodišča res objavljeni imena, priimki in naslovi strank, so zablokirali spletno stran, je pojasnila.

Pojasnila je, da je šlo za trajajoč prekršek. "Jaz sem odgovornost prevzela nase in nadzornik mi je izrekel globo," je poudarila. Urad sicer še vedno preiskuje, od kod je Zmago Jelinčič dobil sodbo Okrožnega sodišča v Mariboru, povezano z izbrisanimi, je še dejala informacijska pooblaščenka. Jelinčič je namreč informacijsko pooblaščenko prijavil potem, ko je ona sprožila postopek proti njemu zaradi navajanja imena in priimka ene od izbrisanih med sejo državnega zbora.

'Popoln nesmisel'

Jelinčič v umikanju sodb in ponovni objavi brez osebnih podatkov vidi znake kaznivega dejanja.
Jelinčič v umikanju sodb in ponovni objavi brez osebnih podatkov vidi znake kaznivega dejanja. FOTO: 24ur.com

Zmagu Jelinčiču se zdi popoln nesmisel, da je informacijska pooblaščenka oglobila samo sebe. Vse sodbe v Sloveniji so po njegovih besedah javne. Kot je pojasnil, to pomeni, da so javni tudi vsi podatki, objavljeni v teh sodbah. Vrhovno sodišče ima tako objavljene vse podatke – kdo koga toži in kdaj, je dejal. Jelinčič je tudi povedal, da je Pirc Musarjeva lagala, ko je dejala, "da ni sprožila postopka proti meni osebno". Prav ona je namreč podpisala akt, v katerem v prvem stavku piše, da je odprla postopek, je povedal.

Pirc Musarjeva je po njegovih besedah dan po tistem, ko je ugotovila, da so v SNS na njeni spletni strani našli javno objavljene sodbe, te sodbe izbrisala. "Ko smo objavili, da jih je izbrisala, pa so se sodbe čudežno zopet pojavile, vendar v anonimizirani obliki – brez osebnih podatkov," je povedal Jelinčič. To pa po njegovem mnenju pomeni, da je "uničevala dokaze in ovirala postopek – to pa je kaznivo dejanje".

Kot je še prepričan Jelinčič, zaradi takšnih dogodkov slovensko pravo "ne pomeni pravzaprav nič in ni čudno, da naših pravnikov po svetu nihče ne ceni".

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

test1243
08. 07. 2009 11.36
Je verjetno Pirčevka pri Kresalki (in njenem ravnanju ob izbrisanih) ugotovila, da imajo ljudlje radi device Orleanske, ki so pripravljene za višji cilj žrtvovati tudi svoj rating. Pa je prosila svojega kolega naj ji namesto pojoče travice kazen opili. Punca računa, da bodo to dobro naloženi evri za prihodnost.
test1243
08. 07. 2009 11.22
Mislim, da gre za dogovorjeno igro, ki jo igrata Jelinčič in Pirc Musarjeva. Končni cilj oblasti je umakniti obvestila, ki jih sedaj objavljajo sodišča - v njih so javno zapisani podatki o obdolžencu, tožniku in kaznivem dejanju. Verjetno gre novi oblasti to v nos, pa je angažirala oba zgoraj omenjena igralca, da preko podobnih igric doseže umik (oz. omejitev) teh podatkov.
Buena Vita
08. 07. 2009 07.14
ČE PREMISLIM,MMMMMMMMMMMM--
Buena Vita
08. 07. 2009 07.14
jah ferdox morda je pa janša predsednik ,ultra predsednik teh strank KAKO DA DRŽAVLJANI TEGA NE VEMO???
Buena Vita
08. 07. 2009 07.12
sledi odpoved delovnega razmerja--ker ta babura krši zakon ves čas
RADO62
07. 07. 2009 22.10
Čestitam Jelinčiču.... Končno je nekdo pod drobnogled vzel tudi delovanje te samovoljne babure od informacijske pooblaščenke... heh
Ferdo Crni
07. 07. 2009 15.19
Bom še enkrat napisal, ker je moj post verjetno pomotoma zašel v cenzuro: Torej brutalen političen boj med LDS in ZARES, ki sta oblast očitno vzeli kot plen, ki ga je potrebno raztrgati na zase čim večje kose. Začelo se je z odstavitvijo Veselinoviča (LDS) iz NLB. Veselinovič potem naroči poročilo zadolženosti Ultre in to "pade slučajno" v roke medijem. Sledi povračilo preko Musarjeve na LDS v obliki izpostavitve mame Katarine Kresal. Zopet sledi povračilo in Musarjeva kasira.......... Kdo je za to kriv? PA ve se - Janez Janša.
Leandra
07. 07. 2009 15.14
Mene zanima kdo je ustanovil to Exsotično delovno mesto za gubljenje vremenena i traženje rude...??
deadea
07. 07. 2009 14.57
to ni prvi prekrsek pirceve, katera opozarja na zadeve ki so povsem nepomembne, tistih vrocih pa se sploh ne dotakne. nekaj podobnega kod kosova komisija. pirc in kos zlorabljata institucije v lastno korist in diskriminacijo nasprotnikov
justinijan
07. 07. 2009 14.25
kdor drugemo jamo koplje sam vanjo...?no kako že gre ta rek naprej.aja,res, sam vanjo pade.ne moreš verjet,obtožuje druge,da razkrivajo podatke,ki niso javni na koncu pa sama to stori.ali so ti ljudje nesposobni, kljub šolam, ki jih majo,ali se včasih delajo norca iz samega sebe.res ne razumem.sicer pa je meja med genijem(beri tudi strokovnjakom)in norcem zelo tanka..............
tirnanog1
07. 07. 2009 14.08
pirc musarjeva, še eno trobilo in aparat vlade ki dela za ve se koga... pa koga slepijo s temi banana uradi ala njen in Kosov...
nejco13
07. 07. 2009 13.54
+1
Na naslednjih volitvah tistega ki bo ukinil Kosovo komisijo, urad informacijske pooblaščenke, KAS, davčni svet, študentsko organizacijo reorganiziral tako da nihče ne bo služil na ta račun in bo sposoben pregledat poslovanje in oklestit financiranje te mafije, da ne bo več politično leglo faliranih študentov, tistega, ki bo sposoben tako kot je bil Virant zmanjšati javno porabo in se držati svojih lastnih sklepov, tistega ki ne bo še bolj obremenjeval prebivalstva, tistega ki bo sposoben KAS in SOD voditi oz. tja zaposliti sposobne ljudi, ki bodo znali ravnati z denarjem in ga plemenititi, tistega, ki bo kaj anredil in ne samo govoril, tistega, ki ....ehhhhhh...pa koga slepim.... Boljše vprašanje je: KAM NAJ SE PRESELIM???
nejco13
07. 07. 2009 13.45
+1
Pirc Musarjeva a si naredila napako? Ah priznaj in oproščeno ti bo... Kaj pa je teh 800 in nekaj evrov...ehhhh.... In kaj je bog ve koliko denarja iz naših davkov ki tebe in tvoj urad plačujejo?? Ehhh...
angst
07. 07. 2009 13.41
VSE SE VRAČA VSE SE PLAČA
Sam Il
07. 07. 2009 13.12
Zmago je drekac! Je pa dober retorik, zato mu plehki ljudje (se vedno) nasedajo!
jer
07. 07. 2009 13.11
Ne bodite hinavci in se ne smejte, ker je plačala... Ampak, kar pri drugih kritiziraš, sam ne počni tega! To je nauk te zgodbe. Sicer pa informacijsko pooblaščenko silno potrebujemo...
plazydor
07. 07. 2009 13.10
Bravo g. Plemeniti. Vsi politi bi morali biti kot g. Plemeniti.
CKKPJ_Milko
07. 07. 2009 13.01
Naslov je pač v stilu 24 ur... Pirc Musarjeva ne bo plačala prav nič ampak bo plačala odgovorna oseba....
flozo
07. 07. 2009 13.00
usavko
07. 07. 2009 12.59
sodbe so javne... zato piše sodba v imenu ljudstva... kaj zdej a sme al ne sme?