Slovenija

Piratska stranka vložila peticijo: redarji bi lahko silo in solzivec uporabili tudi na otrocih, invalidih in nosečnicah

Ljubljana, 14. 12. 2016 18.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predstavniki Piratske stranke Slovenije so v državni zbor vložili peticijo z več kot 5000 podpisi, s katero državo pozivajo k zavrnitvi novele zakona o občinskem redarstvu. Moti jih, da redarji dobivajo pooblastila, ki so vedno bolj podobna policijskim.

Ljubljanski redarji
Ljubljanski redarji FOTO: Blaž Garbajs

Z več kot 5000 podpisi so predstavniki Piratske stranke Slovenije v državni zbor danes vložili peticijo, s katero državo pozivajo k zavrnitvi novele zakona o občinskem redarstvu. V stranki so prepričani, da z novelo, v kateri je najbolj sporen 14. člen, redarji dobivajo pooblastila, ki so vedno bolj podobna policijskim.

Sprememba 14. člena zakona o občinskem redarstvu, ki je po mnenju Piratske stranke Slovenije najbolj sporna, za delo redarjev predvideva uporabo telesne sile in plinskega razpršilca. V stranki so prepričani, da bi redarji na tak način ne samo odvrnili morebiten napad, ampak silo uporabili tudi za obvladovanje oseb, ki se upirajo.

V stranki so danes pred vložitvijo peticije, ki so jo naslovili na državni zbor ter ministrstvi za javno upravo in za notranje zadeve, izrazili skrb nad tovrstnim načinom ravnanja redarjev. "Širjenje pooblastil redarski službi že posega v polje policijskega delovanja," je v izjavi medijem pojasnil Rok Deželak iz stranke. Želijo, da sta obe službi strogo ločeni in da so njune pristojnosti pravilno urejene, je dodal.

Telesna sila in solzivec tudi na otrocih, invalidih in nosečih ženskah?

V sporočilu za javnost so v stranki opozorili tudi, da bi telesno silo in solzivec redarji po noveli zakona lahko uporabili tudi na otrocih, invalidih in vidno nosečih ženskah, če bi ti redarju ugovarjali ali se pridržanju upirali. Da ne bi prišlo do kršitev, poslance pozivajo, da novelo zakona resno in strogo pravno preverijo.

"Pooblastila še zdaleč niso policijska," je v izjavi medijem danes pojasnil minister za javno upravo Boris Koprivnikar in ob tem tudi zavrnil očitke, da Slovenija postaja policijska država. Čeprav je solzivec novost za delo redarja, po Koprivnikarjevih besedah novela natančno določa, kdaj bo to sredstvo lahko tudi dejansko uporabil. Z jasnejšim zakonom bodo redarji bolje nadzirani, vsaka uporaba prisilnih sredstev pa bo morala biti zabeležena in upravičena, je še pojasnil minister.

Poleg nejasne zakonodaje je kritično tudi usposabljanje redarjev, ki ga novela zakona ne ureja, so v sporočilu za javnost še poudarili v Piratski stranki Slovenije. Če bi redarji dobili delna policijska pooblastila, štirje meseci t. i. uvoda v redarstvo po mnenju stranke niso dovolj, prav tako ne dve leti študija na višji šoli, po katerih naj bi bili policisti pripravljeni na opravljanja svojega dela.

Piratska stranka Slovenije državo poziva, da izobraževanje te veje represivnega organa vzame resno, zahteva tudi dosledne izboljšave na področju kakovosti izobraževanja in izobrazbe redarjev. Obstoječ nivo izobraževanja ni primeren za odgovornosti, ki jih v Sloveniji nosi redar, so prepričani.

Vse, kar lahko stori redar v skladu s pooblastili, je, da v skrajnem primeru nekoga zadrži največ eno uro do prihoda policije, je poudaril Koprivnikar. Po njegovih besedah je zato tudi izobraževanje in usposabljanje redarjev glede na njihova pooblastila primerno.

Piratski stranki sta se pri zbiranju podpisov pridružila tudi Sindikat občinskih redarjev Slovenije in Konfederacija slovenskih sindikatov. Kot so zapisali v konfederaciji, vlada s predstavniki občinskih redarjev in sindikatom redarjev ni usklajevala predloga novele zakona, ki se tiče v največji meri ravno občinskih redarjev. Njihov glavni očitek je umeščenost v resor javne uprave.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssbobo
15. 12. 2016 17.39
+1
Zukijevi šerifi bodo bili in pika...... tako se bodo vsi šerifovi prijatelji i znanci lahko v dogovoru sa glavnim šerifom dozvolili šta jim paše
FesterAdams
15. 12. 2016 16.27
+1
"POLICE VIOLENCE" je najboljši način, da si pogledamo po spletu na YT, kam vodi to neprestano širjenje redarskih kompetenc. "Najnaprednejši" v tem smislu so američani. Peščici de bilov s kapami na glavi in pendreki za pasom so podelili vse pravice, da lomastijo med narodom. To, kar vidiš na teh posnetkih, te ne more pustiti hladnega. In te "kompetence" so dosegli "step by step", počasi in zanesljivo. No.., kakorkoli, če vidim kakega škisa, ki bo teroriziral otroka ali kogarkoli nemočnega, mi bo tisti sprej konzumiral sam, oralno ali pa analno, mi je vseeno kaj bo "izbral"...
prašek
15. 12. 2016 14.56
+2
Če ne kršiš predpisov, te redarji ne bojo obravnavali !
flojdi
15. 12. 2016 15.08
+4
.hvala. točno to mi je bil namen napisat. če bi ne bilo Prekrškarjev bi bili redarji nepotrebni .
wolfterier
15. 12. 2016 15.35
+2
Bravo,kosmati,enkrat se pa strinjamo,poštenim ljudem se ni bati policije,vojske in redarjev !
modelx
15. 12. 2016 15.38
+4
hej prašek. o marsičem se strijava, glede redarjev pa ne bova prišla skupaj. mestno redarstvo bi morali ukiniti, ker v bistvu predstavljajo mestni furs. nalogo imajo čimbolj globiti meščane za polnjenje mestnega proračuna in ne vzpostvljanje reda. kolk mamilašev in dilerjev so pregnali iz mest? je kaj manj kraj in ropov? še nikol nisem videl nobenga redarja, da bi kaki straki pomagal, pa otroku. poleg tega so čisti butci, skupaj z župani. kot rečeno, v glavnem jeb.... meščane. in ko bo komu počilo, mu tudi spreji in lisice ne bodo pomagali. potem se bo pa politika spraševala kako to, da se je kaj takega zgodilo in kako jih zaščititi. tako, kot za dohtara v izoli ,tudi za njih velja: zdrava pamet je najboljša zaščita pred razjarjenimi državljani, ne pa stražarji, pa spreji, pa pištole,...
g-star
15. 12. 2016 17.37
hahaha peosim vas no, vi pošteni drzavljani, a bi bi parkirali avto 5metrov od avtobuaa al 300 metrov stran pa nosili do avta?? tko ste napisal kokr da se pod postenje se avta nomas, ker izkljucujete moznost da boste kadarkoli parkirali nekje kjer vaa redarcki pricakujejo s poloznico v roki...
modelx
15. 12. 2016 17.52
seveda, redarstvo je omejeno samo na parkiranje. in ko sva pri parkiranju: seveda je v mestih dovolj parkirnih mest.
g-star
16. 12. 2016 19.24
+1
modelx, se razumeva a vendar, bi ti 140 kg, torej 7 paketov nosil do parkinga? naj dodam da niso paketki za v žep, gre za vecje dimenzije tovora, torej vsaj 7x bi moral od avtobusa do avta, kaj bolj jasno :) tle je fora... ni point v neupoštevanju ali v izzivanju kogarkoli, moja služba je to, ne moj prosti čas... verjemi, ni ga človeka ki lahko razume da je za 15€ poštenega zaslužka dobil kazen 160 € ampak po razlagi katero sem dobil iz redarstva, pa pravijo da taxi, ...POŠTA se lahko tam pelje, ostali pač ne, moja vrsta dela je identična delu katero opravlja šofer pri pošti, ampak jaz oz mi ki se ukvarjamo z identično panogo pa pač ne... nisem neumen, ampak te zadeve preprosto ne razumem žal.
100ub
15. 12. 2016 13.13
-1
Država bi lahko sprejela tudi: da ti rederji ki so že skoraj ena ena z civili pobira in čisti smeti (ne človeških) in se poistoveti s komunalci.Slogan: S Šnel kursom do še čistejše SLOVENIJE.
kure bedne
15. 12. 2016 12.49
+23
Nič nimam proti redarjem, samo vsega ološa pa tudi ne bi bilo treba zaposliti. Prvo naj se naučijo vljudnosti in komunikacije.
Transformerji
15. 12. 2016 12.12
+2
To novico povezujem z vedno daljšimi ograjami.
Anton001
15. 12. 2016 11.48
+13
zakaj jim ne dajo kamer aja potem bi se videle njihove napake
sodelujem
15. 12. 2016 11.39
+3
Bit če kako ja kažem.....
Darko32
15. 12. 2016 11.24
+8
Kdor poglada ozadje takšnih sprejetih ukrepov, bo videl, da ja glavni cilj kako z silo groziti ljudem in prirkivati sistemsko korupcijo. Če pogledamo malo izjave ljudi, katero so zaposleni po sodiščih in v javni upravi vidimo, da prikazujejo ljudi ( invalide, otroke, nosečnice, delavce) kot največje kriminalce. To je izključni cilj, da se sami prikažejo v najboljši luči. To kar so sprejeli so potrdili izključno ljudje, kateri so v državnem zboru in živijo na račun davkoplčevalcev. Zato je to, kar je sprejeto samo slika in globinska podoba strnake CERARJA, DESUS in SD. Zato podpiram zbiratelje podpisov, ker so opozorili na svinjarijo, katero so storili namerno tisti, k iso to predlagali.
Opazujemvas
15. 12. 2016 10.47
+4
Pri nas v naši občini vidim redarje večinoma v kafičih in to ne ob kavi.Postavlja se mi pa vprašanje, kako lahko takšni potem dobijo pooblastila, da vklene državljana, kot drugo pa, kdo ima dolžnost nadzirati redarje?
User1063544
15. 12. 2016 10.49
+7
A lahko jaz kot državljan uporabim omenjena prisilna sredstva (državljanska aretacija) nad redarji v kolikor vidim da ti kršijo zakon oz. odredbo ali poziv???? Če ja, potem bom preventivno tudi jaz imel pri sebi solzivec, lisice in pol metra daljnovoda. ;)
Opazujemvas
15. 12. 2016 10.59
+8
Zgodilo se je tudi to,pred letom ali dve, kar sem na lastne oči videl, redar in neki mladenič, ki je ali pa ni ne vem, naredil prekršek, sta se sporekla, pred avtobusno postajo.Mladenič je zaprl vrata in se počasi odpeljal.Redar pa je tekel za njim in udaril z vso močjo po prednjem delu avtomobila. Vsa zadeva je izgledala, kot bi redar imel psihične težave. Verjamem, da je redarja mladenič sprovociral, vendar reakcija redarja ni bila pravilna. Torej takšen redar bi naj imel pooblastila za vklepanje?
wolfterier
15. 12. 2016 15.38
+0
Moral je imeti dolgo roko,da je tekel za njim in udaril po prednjem delu avtomobila.Ali si slaboviden,ali pa lažnivec !
wolfterier
15. 12. 2016 15.38
korintos23
15. 12. 2016 09.36
-9
Zakaj so vedno samo lopovi proti novim predpisom?
Relin Quish
15. 12. 2016 10.30
+3
Anton001
15. 12. 2016 11.50
+5
LAC
15. 12. 2016 08.48
-3
ČE BOŠ UPOŠTEVAL VSA PRAVILA SE JIM BODO RAZPRŠILCI POKVARILI! ZMERAJ SE BUNIJO TISTI KI SE UPIRAJO VSEM ZAKONOM, PRAVILOM... ZAMISLI SI DA TI OPRAVLJAŠ TO FUNKCIJO PA TE NIHČE NE ŠMIRGLA-UBOGA?! JAZ NIMAM NOBENIH TEŽAV Z REDARJI, POLICAJI, VARNOSTNIKI,...
vstajnik1941
15. 12. 2016 09.16
+8
Tist ki je normalen si je izbral normalen poklic in ne takega, kjer je treba šikanirat sodržavljane, za bedaste prekrške, medtem, ko se kriminalci prosto sprehajajo, tisti ki pa povozijo do smrti pešca pa so osvobojeni
Heretik1
15. 12. 2016 10.31
+8
@lac Najbolj je poklekniti pred oblastjo in poljubiti roko! Če je pa to premalo, poskusiš pa z zadnje strani!
User1063544
15. 12. 2016 10.53
+6
LAC: Prvi zajeb: "ČE BOŠ UPOŠTEVAL PRAVILA" Kakšna pravila??? kdo si ti ali redarji ki bodo meni nalagali pravila v kolikor jaz s svojim dejanji ne škodim nikomur??? PRAVILA, ZAKON, RED. Ti se le lepo nagibaj naprej, soglašaj z državno penetracijo v tvoje pravične anale. Ko bo tako daleč da bo tebi ozko fučkalo in boš vedel da so ti kratene pravice in ne vem kaj, na koga se boš obrnil???? Tipični BIG-BROTHER hlapec...
g-star
15. 12. 2016 11.27
+3
Lac ne streli! ko bi vidu kaksnega odnosa sem bil jaz ucer delezen iz strani redarja kater slisi na ime rok košir, zato pa reakcija iz avta temu primerna, ta snemalec ce je ze objavu moj insert, mak objavi zakaj je do tega prislo.defonitivno bo neupostevanje moje zasebnosti vplivalo tudi na snemalca, sodno seveda...
g-star
15. 12. 2016 11.43
+5
da ne razlagam da je tip kljub temu da je slo za reportazo,bi lahko dobil ustno opozorilo, 3je njegovi sodelavci so to sami povedali, v najslabsem primeru bi mi dal 80€ ker je bilo vozilo parkirano, on je cakal da sem zlozil vse pakete, se odpeljal in mi je zato dal 160€ pojma nimate kok nestrokovni kader ima redarstvo, zdaj jim pa daj se vecja poovlastila... nimate pojma kaj bomo ratal ko ljudje kokr je rok košir, iz ljubljanskega redarstva, dobi večja pooblastila, verjemite mi da je ta oseba v stanju pumpanja ega spoaoben izkoroscati sluzbeno uniformo, vceraj dpzivel na lastni koži in se enkrat mu javno sporocam naj se u zemljo pogrezne!!! Nisi lilicanec ce si vzgojen v lipici, se vedno si lahko osel...
User1063544
15. 12. 2016 11.46
+5
REDAR: Sam pojem pove da gre za osebo KI SKRBI ZA RED IN OPOZARJA NA NAPAKE kar pa ne pomeni da ga lahko z prisilnimi sredstvi izvaja. Če ima kakakoli prisilna sredstva in pristojnost za izvajanje reda (kaznovanje, pidržanje, prisilno pridržanje), potem pa je že policist brez pokalice. TTorej ja, postajamo policijska država.. Enim pa še to celo paše... G-star: Potrebuješ pričo???? ;)
g-star
15. 12. 2016 12.12
+3
Zakaj, saj je njibov snemalec vse posnel, kljub mojim zahtevam da me ne snema in da ne objavljajo javno karkoli s cimer bi razkrili mojo identiteto, so to storili.... ce bo bil kompleten posnetek predstavljen, bi videli na kaksnega redarja sem jaz uceri naletu, nizje dol na strani sm podal komplet razlago zakaj ke prislo do tega da sem redarju povedal da ga je lahko sram... to je najmanj kar bi ta redar moral cutiti, torej sramoto.... 24 pa sporocam da uporabo moje identitete kljub zahtevam da se to ne naredi, najavljam tožbo zoper snemalca, ker v kompletnem posnetku katerega snemalec ima, se moje besede in poziv k neobjavljanu, jasno slisi.
LAC
16. 12. 2016 08.34
+1
NISEM VAS HOTEL RAZBURIT! V VSAKEM "FOHU" SO DOBRI IN SLABI DELAVCI A TO ŠE NE POMENI, DA MORAMO PO VSEH TOLČTI IN NE UPOŠTEVATI ZAKONOV! ZATO PA JE PRI NAS TAKŠNO STANJE, KER NIHČE NE SPOŠTUJE NIKOGAR!
vstajnik1941
15. 12. 2016 08.19
+6
Bravo! Edina stranka ki ima j....!
korintos23
15. 12. 2016 09.36
-3
g-star
14. 12. 2016 22.08
+31
Pozdravljeni, ta ki iz avta pove redarju da ga je lahko sram, sem jaz. naj razlozim potek dogodka, ukvarjam se s prevoznistvom in v tem primeru je bilo naroceno od stranke, da ob 11:50 iz zg v lj prispe mednarodni avtobus kater prevaža pakete v skupni teži nekaj več kg. sem se z vozilom pripeljal do perona š. 2, vse skupaj sem s tem ko sem se pripeljal, in nalozil v avto ter odpeljal, je trajalo 3 minute. pred tem se pripeljal pripet z manj kot 10 km/h na uro kar pome i da enega samega zivlje ja nisem ogrozal, sem dobil 160€ kazni. nej dodam se preden je stekel postopek sem redarju razlozil da opravljam kurirske storitve in mu razlozil da nisem vedel da sem v prekrsku, kar res nisem vedel, in ga vprasal kamo socer bi lahmo prevzel robo iz avtobusa, je bil odgovor da znosim na parking kater je 300m stran. Ni peovlem v kolikor gre za en sam paket, v kolikor je vec paketov je preprosto neizvedljivo, ker paketov na plocniku nemores pustiti, prevoznik pa te nebo cakal ob avtobusu ampak dal pakete na plocnik. Najvecja stvar danasnje kazni je ta, da je redar videl vozilo stati za cas nalaganja paketov, bi po dolznosti moral pristopiti do vozila, dati ali ustno opozorilo ali pa v hujsem primeru dati kazen 80€ oz polovicka 40€, je pocakal da sem nalozil in se mu pripeljal v narocje kjer mi je napisal 160€ polovicka 80€. evo taka resnica je v tej zgodbi, 24 h bi pa vprasal od kje pravica moj obraz pokazati javno?
FesterAdams
16. 12. 2016 18.29
Da so v redarske vrste zaposleni največji butlji je jasno vsem. Da ne bi kateri štrlel iz povprečja pa so za vsak slučaj še vsem fajn oprali (in morda polučkali - Možje X) njihove zakrnele možgančke. Omenjeno tehnologijo so zelo uspešno uporabili tudi na vseh ptujskih redarjih, kajti ko karkoli narediš narobe kar naenkrat "zrastejo in kanalizacije". Kar pa se tebe tiče..., saj nisi tako grd, da bi se javne objave svoje face moral sramovati. Seveda sem ti dal +...
Franci Luzar
14. 12. 2016 20.51
+1
v nobeni drzavi nasvetu (civilizirani) nimajo redarji takih pravic kot v sloveniji ! brvo Smc super smo gremo po komunisticnih stopinjah nasi vrlih parti sori prednikov.
LLLEPI
14. 12. 2016 22.01
+17
v komunizmu smo imeli v obcini 3 policiste pa ni bilo nobenega kriminala; Sedaj jih je pa 100 pa nic od njih
vstajnik1941
15. 12. 2016 08.19
+0
V komunizmu ste eden drugega špecali, policaji pa so samo čakali, da sami s sabo poračunamo!
Relin Quish
15. 12. 2016 10.32
+2
290ktober
14. 12. 2016 20.44
+10
Nobenih novih pooblastil!
Gyuhgevfin
14. 12. 2016 19.30
-1
LLLEPI
14. 12. 2016 22.03
+7
bos ze razumel ko bo en butel cesto pometal z tabo
wolfterier
15. 12. 2016 10.04
+7
Po teh komentarjih sklepam,da ko se pripelješ v Ljubljano nate skočijo trije redarji in te vklenejo,pošpricajo in zaračunajo kazen,ja,kva pa....