Slovenija

Pipistrelu še ena Nasina lovorika

Santa Rosa, 03. 10. 2011 19.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Denis Oštir/T.Še.
Komentarji
211

Ekipi ajdovskega Pipistrela je uspelo osvojiti naziv proizvajalca najbolj varčnih letal na svetu ter že tretjič osvojiti Googlovo in Nasino nagrado, skoraj milijon in pol dolarjev.

Ivo Boscarol, vodja Pipistrela
Ivo Boscarol, vodja Pipistrela FOTO: Dare Čekeliš

V Nasinem raziskovalnem centru v bližini San Francisca so podelili eno najbolj prestižnih nagrad v letalstvu Green Flight Challenge. Naziv proizvajalca najbolj varčnih letal na svetu in nagrado v višini 1,35 milijona dolarjev pa je uspelo dobiti prav Pipistrelu, podjetju iz Ajdovščine, ki ga vodi Ivo Boscarol.

''Veseli smo, da smo imeli možnost dvigniti omejitve letal na električni pogon stopničko višje. Kar je bilo še pred tremi leti znanstvena fantastika, je danes realnost,'' je po razglasitvi dejal Ivo Boscarol. Dodal je, da je podjetje Pipistrel v tem trenutku dokazalo, da je letalska industrija avtomobilsko pustila daleč za sabo. ''To je doseglo podjetje Pipistrel in tega nam nihče ne more vzeti,'' je še dejal Boscarol.

Pipistrelov taurus G4 je na tekmovanju dosegel 403 potniške milje na galono, kar pomeni, da z enim litrom goriva potnika pri 160 kilometrih na uro peljejo 170 kilometrov daleč.

''Nasa čestita Pipistrel-USA.com za dokaz, da je ultra učinkovito letalstvo v našem dosegu,'' je ob razglasitvi nagrad dejal glavni tehnolog pri Nasi Joe Parrish. ''Danes smo dokazali, da električna letala niso znanstvena fantastika, temveč so stvar prakse,'' je še dodal.

Drugo mesto je zasedlo letalo podjetja eGenius, ki Pipistrelu priznava pošteno zmago. ''Ponosen sem, da je zmagal Pipistrel. Oni so vodilni pri proizvodnji teh stvari in ekipa si nagrado resnično zasluži. Trdno so delali za zmago,'' je dejal vodja eGeniusa Eric Raymond.

Pipistrelov taurus G4
Pipistrelov taurus G4 FOTO: Denis Oštir

Gre za eno najbolj prestižnih letalskih tekmovanj na svetu, v katerem ameriška vesoljska agencija Nasa in podjetje Google iščeta ekološko najbolj učinkovito letalo. Od 13 ekip, ki so se v dveh letih prijavile na razpis, so zahtevne kriterije vesoljske agencije izpolnile le štiri. Med njimi tudi Pipistrel, ki je nato tudi zmagal.

S svojim štirisedežnim letalom taurus G4 na električni pogon, ki so ga sestavili v približno petih mesecih, so uspešno preleteli zahtevanih 200 milj z najnižjo porabo energije.

Pipistrel sicer na tekmovanju nastopa skupaj s Penn State University, saj pravila tekmovanja predvidevajo, da morajo sodelovati tudi ameriški partnerji.

Prvo štirisedežno letalo na električni pogon, ki je kadar koli poletelo

''Novo letalo taurus G4 nima nič skupnega s prejšnjim dvakratnim zmagovalcem natečaja. Je popolnoma novo, razvito posebej za namen tekmovanja. To je prvo štirisedežno letalo na električni pogon, ki je kadar koli poletelo. Naj omenimo, da je še eno Pipistrelovo letalo, taurus electro, leta 2007 poletelo kot prvo dvosedežno električno letalo na svetu sploh,'' je zapisano na spletni strani podjetja Pipistrel.

Štirisedežni Taurus, največje električno letalo na svetu
Štirisedežni Taurus, največje električno letalo na svetu FOTO: POP TV

Tine Tomažič, vodja projekta in skoraj 30-članske razvojne ekipe, je letalo opisal kot 'demonstrator nove tehnologije'. Tomažič je eden glavnih inženirjev, ki so razvili projekt, hkrati pa tudi testni pilot. Električni in pogonski sistemi so bili v celoti razviti v Pipistrelu. Aerodinamika je bila zaupana Gregorju Vebletu, vodji oddelka raziskav na Pipistrelu, konstrukcijo pa je razvil Vid Plevnik v sodelovanju z Radom Kikljem. Ekipo razvoja plastičnih delov in sistemov sta vodila Sašo Kolar ter Franci Popit. Najzahtevnejši del, in sicer razvoj električnih in elektronskih delov, njihove medsebojne komunikacije ter nadzor polnjenja baterij in pogonov pa je razvil Jure Tomažič.

Tomažič pravi, da je taurus G4 ta trenutek najmočnejše električno letalo na svetu. Ima največjo kapaciteto baterij na krovu in je tudi prvo štirisedežno letalo sploh, ki leti na električni pogon.

Kot so konstruktorji letala pojasnili že pred tekmovanjem, so pogledali, kaj sploh imajo v sami Pipistrelovi zbirki letal in izhajali iz tega. Vzeli so dve letali taurus in iz dveh trupov sestavili taurus G4. ''Ta koncept dvotrupnega letala nam omogoča, da je teža bolj enakomerno razporejena po letalu, se pravi baterije smo razdelili v vsak trup posebej in še v centralno sekcijo, kjer se nahaja tudi motor in reševalno padalo, tam je tudi še ena veriga baterij,'' je pojasnil Veble.

Prazna teža letala je 1065 kilogramov, od tega teža baterij 470 kilogramov. Maksimalna predpoletna teža pa znaša 1500 kilogramov, kar pomeni da ima taurus electro G4 435 kilogramov uporabne nosilnosti – torej pravo štirisedežno letalo.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (211)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

godhead
07. 10. 2011 09.17
čestitke, pa da bi čimveč pokasiral, kar je itak bistvo :)
ir.maiden
04. 10. 2011 18.43
Čestitke tudi z moje strani. Vsaka čast!
lukaspukase
04. 10. 2011 14.19
Feels_good_man je napisal: Bravo! Take firme bi morala vlada podpirat, ne pe nekih Mur in SCTjev ki se smilijo samim sebi Aha,potem takem delavci tisti so manj vredni,ali kako naj te razumem!!!
flamengo
04. 10. 2011 13.39
Slovenske pameti je dosti, ni nam je je treba iskati zunaj, Ivota za naslednjega predsednika vlade.
flamengo
04. 10. 2011 13.06
dednidol se moti, ta beli smo v Sloveniji, nikoli je nismo prepustili rdečkarjem (primer 1991) in zmeraj več nas je. Imamo pa dosti svoje pameti, da nam ni treba za svoje vodje novačit izza kolpe. Ivota za predsednika vlade.
lopovscina
04. 10. 2011 12.21
Mogoče mu bo pa ga Ertel dal ,ko bo slišal za Boscarol?
ja_tak_je
04. 10. 2011 11.54
takšni gospodarstveniki in inovatorji bi morali narediti novo stranko in popeljati SLO po poteh njihovih idej ... Vsaka čast netopirju ...
boy36
04. 10. 2011 11.46
frangipani04.10.2011, 10:219 BRAVO PIPI !!! LAHKO BI MU ODSTOPILI PREDSEDNIŠKO PALAČO, DA SE VANJO VSELI. Ne pa tem našim *, k bojo vse zafural. Da mogoče pa rabimo takega človeka da nam vodi državom ,je za premislit.
dednidol
04. 10. 2011 11.45
No, ta beli? spet udrihate čez kleno slovensko pamet. Vaši so svojo prodal v Avstralijo in J. Ameriko. Toliko o tem.
boy36
04. 10. 2011 11.45
.. pa še to takemu podjetniku bi morala država na osnovi dolgoročnih velikih poslovnih uspehov sam pripraviti teren za izgradnjo centra,ne pa da se tak strokovnjak z odličnim timom sodelavcev raje preseli v Italijo kjer ga bodo sprejeli z odprtimi rokami. Še en dokaz kako skrompirana je naša država,roko dam v ogenj ,da jim Boscarol ni ponujal modrih kuvert in so ga preprosto odlovili. Pa še to pri nas lahko vsak "ptičkoljubec" ustavi vsak projekt čeprav zelo pozitivno upliva na okolje.
boy36
04. 10. 2011 11.38
Mustang3x104.10.2011, 10:13-3 Odlično! Čestitke! Če bi si spremenil ime firme; tako, da bi šlo v uho američanom, bi zagotovo MOČNO zvišal tudi prodajo. Pač ekonomska poteza, ki je marsikateri uspešni firmi zvišala rating na svetovnem trgu. Se ne morem strinjati s teboj.On je pač dokazal vsem nam,da se da z uspešnim delom,brez nastopaštva ala Zidar,Tovšak,Kordež po medijih veliko doseči.Verjemi če mu je NASA podelila naslov bo tistim resnim kupcem v ZDA in po svetu malo mar ime PIPISTREL.
isys_sm
04. 10. 2011 11.35
Wau.... Čestitke in vsaka čast ekipi! Le tako naprej, Slovenija je ponosna na vas :)
Feels_good_man
04. 10. 2011 11.08
Bravo! Take firme bi morala vlada podpirat, ne pe nekih Mur in SCTjev ki se smilijo samim sebi
Mawsyy
04. 10. 2011 11.04
CESTITAM!! To je lep dosezek, na katerega so in smo lahko ponosni. Gwarn :))
Martian
04. 10. 2011 10.41
ja kaj nej drugega kot čestitam...BRAVO!
Vladimir Hrn?i?
04. 10. 2011 10.29
Čestitam ! Takšnih novic več pa bo Slovenija hitro izplavala iz krize. Končno po dolgem času dobra novica iz gospodarstva. !
frangipani
04. 10. 2011 10.21
BRAVO PIPI !!! LAHKO BI MU ODSTOPILI PREDSEDNIŠKO PALAČO, DA SE VANJO VSELI. Ne pa tem našim *, k bojo vse zafural.
jejejejejojojiji
04. 10. 2011 10.17
Žal pa moram skritizirati določene pisce komentarjev!!!! Kaj za vraha pri tako čudovitem uspehu SLOVENSKE industrije imajo komunajzerji, Ertli itd???? Kaj ste tako prežeti s sovraštvom, da niti trenutka ne morete preprosto uživati v tem uspehu ampak takoj iskati neke duhove, ki jih preganjajo ti ali oni politiki????
jejejejejojojiji
04. 10. 2011 10.14
KAPO DOL CAR!!!!! Graja pa za novinarje!!! Na veliko mi napišejo, da je neko dekle prispelo domov, tako čudovito novico pa dajo v mali okvirček! Pa to je tak dosežek, da ga en teden ne bi smeli dajati dol z glavne naslovnice!!!! Ko bi bilo več takih ljudi, bi tudi vsem nam bilo lepše.... kar tako naprej, vsaj v tujini znajo ceniti vaše dosežke!
Mustang3x1
04. 10. 2011 10.13
Odlično! Čestitke! Če bi si spremenil ime firme; tako, da bi šlo v uho američanom, bi zagotovo MOČNO zvišal tudi prodajo. Pač ekonomska poteza, ki je marsikateri uspešni firmi zvišala rating na svetovnem trgu.