Slovenija

Pilot balona ni priznal krivde za najhujšo balonarsko nesrečo pri nas

Ljubljana, 23. 11. 2015 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Miro Kolenc, ki je 23. avgusta 2012 pilotiral toplozračni balon, ko se je ta ponesrečil na Ljubljanskem barju, krivde za nesrečo na današnjem predobravnavnem naroku ni priznal. Steklo bo sojenje, Kolencu v primeru obsodbe grozi do deset let zapora. Tožilstvo je sicer v primeru priznanja krivde predlagalo šest let zapora.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kolenc s tožilstvom ni našel skupnega jezika
    00:57
    Iz SVETA: Kolenc s tožilstvom ni našel skupnega jezika
  • Iz SVETA: Pilot sedel na zatožno klop
    02:02
    Iz SVETA: Pilot sedel na zatožno klop
Obtoženi Miro Kolenc krivde za balonarsko nesrečo ni priznal.
Obtoženi Miro Kolenc krivde za balonarsko nesrečo ni priznal. FOTO: POP TV
Miro Kolenc, ki je 23. avgusta 2012 pilotiral toplozračni balon, ko se je ta ponesrečil na Ljubljanskem barju, krivde za nesrečo na današnjem predobravnavnem naroku ni priznal, dogodek pa obžaluje. Steklo bo sojenje, Kolencu v primeru obsodbe grozi do deset let zapora. Tožilstvo je sicer v primeru priznanja krivde predlagalo šest let zapora.

Najhujša balonarska nesreča v Sloveniji se je zgodila v bližini Iga, ko je balon pristajal. Na balonu je bilo 32 ljudi, šest jih je umrlo, ostali so se poškodovali, nekateri huje.

Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov je končno poročilo o preiskavi nesreče na Ljubljanskem barju objavila konec oktobra lani. V njem je kot neposredni vzrok tragedije navedla napačno tehniko pilotiranja v pristajalni fazi, med posrednimi pa še nespoštovanje veljavnih predpisov, pomanjkljivo meteorološko pripravo na izvedbo leta in neupoštevanje vremenskih razmer v času poleta. Obenem pa so preiskovalci ugotovili kršitve nekaterih členov zakona o letalstvu.

Tožilstvo je zato pod drobnogled vzelo Kolenca, uvedli so sodno preiskavo, slaba tri leta po nesreči pa je bila tudi vložena obtožba. Kolenca tožilstvo bremeni povzročitve splošne nevarnosti, za kar je zagroženih do deset let zapora.

Obramba želi dokazati, da se je Kolenc med nesrečo onesvestil

Ker Kolenc krivde ni priznal, so današnji narok namenili dogovarjanju o dokazih, ki se jih bo izvedlo med sojenjem. Obramba predlaga vpogled v Kolenčevo zdravstveno dokumentacijo in potek njegovega zdravljenja. Tudi sam je bil v nesreči hudo poškodovan, obramba pa želi dokazati tudi, da se je Kolenc med nesrečo onesvestil.

Kot pravi Boris Grobelnik, ki zagovarja obtoženega, ima ta hude poškodbe od opeklin na rokah, kar kaže, da je vlekel vrvice na balonu in zapiral ventile. Zapreti pa jih najbrž ni mogel do konca, ker je bil že v nezavesti.

Balonarska nesreča
Balonarska nesreča FOTO: Kanal A
Obramba želi nevtralnega strokovnjaka

Prav tako obramba želi, da bi se zaslišalo tujega izvedenca balonarsko-letalske stroke, saj da v Sloveniji tovrstnih strokovnjakov ni. Kolenčev zagovornik je poudaril, da ne gre za nezaupanje v domačo stroko, ampak si le želijo slišati nevtralnega strokovnjaka, ki pozna balonarstvo.

V Sloveniji so le ljubiteljski balonarji, je prepričan, ti pa so po njegovem v poročilu nestrokovno ocenjevali, zakaj je prišlo do nesreče. "Poročilo o nesreči je, kakršno je, delali so ga predvsem letalski strokovnjaki, ki niso neki strašni izvedenci, ampak javni delavci na ministrstvu, ki imajo izkušnje," je po naroku dejal Grobelnik.

Obenem bi obramba rada slišala tudi izvedenca meteorološke stroke, ki bo povedal, kakšna je bila vremenska napoved na dan, ko se je zgodila nesreča.

Obtoženi Miro Kolenc je po besedah njegovega zagovornika naredil vse, kar je moral.
Obtoženi Miro Kolenc je po besedah njegovega zagovornika naredil vse, kar je moral. FOTO: Kanal A

Na jutro pred poletom naj ne bi pričakovali poslabšanja vremena

Odvetnik Grobelnik predlaga še poizvedbe pri ljubljanski policijski upravi, saj so njeni policisti po nesreči zasegli Kolenčev telefon, iz katerega je razvidno, da je Kolenc še tik pred poletom preverjal vremensko stanje, pravi njegov odvetnik. Predlaga še poizvedbe pri kontroli zračnega prometa, ali je bilo na dan nesreče izdano kakšno opozorilo o spremembi vremena ali zaprtju zračnega prostora zaradi vremenskih neugodnosti.

Kot je dejal Grobelnik, želijo dokazati, da na jutro pred poletom ni bilo pričakovati poslabšanja vremena in da je šlo za nesrečen splet okoliščin. Poudarja, da se Kolencu očita malomarnost, a obtoženi je po Grobelnikovih besedah zjutraj naredil vse, kar je moral, torej preveril vremensko stanje in napoved. "Dejstvo je, da je nenadoma priletel piš, možna nevihta pa je bila za Ljubljano napovedana popoldne, a za to moj klient ne more biti odgovoren," je dejal odvetnik.

Tožilstvu se večina predlogov obrambe ne zdi potrebnih, "apriorno nezaupanje v slovenske strokovnjake" se ne zdi na mestu.

Na sodišče so danes prišli tudi nekateri poškodovani v nesreči in bližnji žrtev nesreče ter skupno priglasili za nekaj sto tisoč evrov odškodnin. Vendar pa je Kolenčev zagovornik opozoril, da je zavarovalnica oškodovane že poplačala, sam meni, da pošteno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dr.Svetovalec
23. 08. 2016 21.09
Nesreča leta 2012, danes 2016... ta država res ni vredna... med tem pa en kup državnih parazitov, v tem primeru sodnija, 8-10 kavica, 10-11 socialna omrežja, 11-13 kosilo, 13-14 kavica, 14-15 omrežja, 15-16 upravičenje stolčka, 16 -> fuš. Nočem posploševati, a glede na videno, si lahko mislimo drugače?
periot22
23. 11. 2015 20.13
+3
Kaj je 24 ur zakaj se tukaj lahko komentira ,a begunci so pa sveti ali kaj,da se ne sme ,fehtate pa vsi za njih, povejte raje kako zavajate javnost z lažnimi novicami!!!!!!!!!!!!!!
kapljač1
23. 11. 2015 18.10
+8
Nesreča, ki se zgodi redko, da se je zgodila tako izkušenemu pilotu kot je Kolenc, je paradoks še večji. Če komu ne privoščim težav, jih ne privoščim Miru Kolencu, dec je karakter. Poznam, dovolj dobro, izhaja s področja štajerske. Tovšakova , ki je uničila eno celo regijo ne samo Vegrada, se je "zdilala" za pogojno kazen, ker je priznala. Ni nujno d a je kriva. Dogovor pač velja. Kolenc ni priznal očitanega dejanja, se mu obeta kaj? No bomo videli. Kdo samo je nesposobnemu državnemu tožilstvu dal zakonsko "potuho", da svojo nestrokovnost poplačuje z dilanjem za priznanje in poplačilo z pogojno kaznijo ( Janšina Vlada) In če ne priznaš, zahtevajo polno kazen. Kot bo v primeru Kolenca.
Apostol1
23. 11. 2015 17.49
+0
Nimam namena obsojati ,življenje je izgubila tudi moja sodelavka , dejstvo pa je da so s tem balonom opravili veliko poletov in ne vem če sem se ravno s tem tudi jaz in žena poletela ampak kakorkoli počutila sva se zelo varno. Število nesreč v tej dejavnosti je zelo malo in bolj se nagibam mnenju da pilot prav vsega ni kriv v tem naj spregovorijo strokovnjaki in tudi preživeli potniki pa tudi potniki , ki so se že prej z njim peljali , če bodo ti ljudje pripravljeni pričati.Kot sem rekel počutil sem se varno in če bo človek oproščen se bom bom rekel upal z njim leteti oziroma malo adrenalina bo pa vseeno
Aviator247
23. 11. 2015 17.30
+9
Sojenje kot v nekaterih militantnih državah (Italija (Costa Concordia), Tajska, ...) kjer se ugotavlja subjektivna odgovornost pred objektivno; ob tem pa zamegli dejstva ki so javnosti neznana. EASA (evropska agencija za varnost v letalstvu) je članicam predčasno naložila (preko evropskega parlamenta) naj uvedejo nov pravilnik o letenju z toplozračnimi baloni. Seveda je Slovenija zadremala, tako kot v večini primerov, slovenska agencija za letalstvo (ali kakor koli se že ta kurnik imenuje) pa ni bila sposobna zavezati prevoznikov k odgovornosti. naj se organizirajo v skladu z Evropskimi pravili. Vprašajte se zakaj je ta "Agencija" objavila novi pravilnik ravno en mesec po nesreči. Predstavljajte si da ta pilot ne bi preživel? Kdo bi potem odgovarjal? Si predstavljate da ima Adrija nesrečo in preživi samo pilot? Bodo potem ugotavljali njegovo odgovornost '??? Morda, vendar jo objektivno najprej nosi podjetje, potem odgovorni direktor in šele nato pilot. Temu revežu pa se skuša dokazat malomarnost zaradi malomarnosti države. Malokdo v Sloveniji je problem sposoben videti širše, vendar ne želim politizirati. Dolga leta je bilo Ministrstvo za Promet druga etaža parkirne hiše za etabliranje parlamentarnih strank. Skratka, po večini nesposobni ministri se niso zavedali da so objektivno odgovorni za varnost v prometu pa naj bo cestnem, letalskem ali kateremu koli pač. Da o uradu za preiskovanje letalskih nesreč v Sloveniji ne izgubljam besed ...
devlon
23. 11. 2015 16.55
-1
4 leta gor ali dol...za probat je
ni_mi_vse_eno
23. 11. 2015 16.44
+2
On je dober politik, falil je službo. Veliko boljša kariera ga čaka v politiki. Nikoli ne priznaj vse do zastaranja. :)
macro
23. 11. 2015 15.53
+1
Ta SDS mi je vedno bolj vsec.
Alan Bokši?
23. 11. 2015 15.36
+21
Bravo SDS omejimo pravice mislimanom saj nismo muslamanska država!če pa kermu ni prov gre lohk pa v sirijo
TheMafiaDon
23. 11. 2015 15.00
+23
če bi na 24ur-ki je v lasti američanov-malo manj utrujali z kvazi begunci, bi bilo malo manj škode. sds je vložila zakon ki ga bodo slovenci množično podprli očitno, pa čeprav je od sds...ne zanima nas kaj bo z begunci ampak kaj bo z nami!
rezervni
23. 11. 2015 15.01
+20
crazy but true
23. 11. 2015 16.00
+1
Ja to čustveno manipuliranje se ni ravno obneslo tako kot so pričakovali. Pa sej je to skoraj kot bi govorili o levičarjih in njihovih teorijah v praksi..
TRUMPP
23. 11. 2015 14.57
+12
Bravo SDS,....burke pa to......Upam,....da na naslednjih volitvah zmaga in popravi škodo, ki jo je naredil Cmerar.....če je to še sploh možno.....
jung
23. 11. 2015 14.39
+14
Če ne omogočate komentiranja tudi na drugih straneh , tudi tukaj niso potrebni !!!
rezervni
23. 11. 2015 14.56
+4
sej vidiš, po komentrjih, kolk se folku J....za takale novice nesmiselne
miko11
23. 11. 2015 15.01
+12
ne,da se nam je.e,enostavno smo začeli bojkotirat lažnjivi,manipulatorki,levaški 24 kur.c :)
rezervni
23. 11. 2015 15.13
+6
upam, da tvoja drži..da je folk pršu h pamet
crazy but true
23. 11. 2015 15.57
+3
Bolj hočejo na 24ur manipulirat, manj jim folk verjame..
me987
23. 11. 2015 14.16
+3
saj Maček tudi "ni kriv", da je bil tisti minibus pred njegovim avtom. po istem principu tudi ta "ni kriv", da je bila ravno takrat nevihta, pa ravno je tako lepo prodal vseh 32 mest v košari..
25kur
23. 11. 2015 13.49
+7
halo matoz a imaš kaj cajta