Slovenija

Pilatusi bodo spet leteli

Ljubljana, 21. 03. 2008 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Preiskava je pokazala, da za izstrelitev pilota iz pilatusa ni kriva tehnična napaka. Se je pilot izstrelil sam?

V pilatusu, ki je bil na poti do letališča Cerklje ob Krki, sta bila dva pilota. Ko sta bila nad Sevnico, se je kopilot izstrelil iz letala, medtem ko je pilot z letalom varno pristal na letališču Cerklje. Kopilot v nesreči ni bil poškodovan.
V pilatusu, ki je bil na poti do letališča Cerklje ob Krki, sta bila dva pilota. Ko sta bila nad Sevnico, se je kopilot izstrelil iz letala, medtem ko je pilot z letalom varno pristal na letališču Cerklje. Kopilot v nesreči ni bil poškodovan. FOTO: POP TV

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman je umaknil ukaz o prepovedi letenja z vojaškimi letali pilatus. Tako bodo od torka, 25. marca, pilatusi spet leteli v slovenskem zračnem prostoru.

Poleti s pilatusi so bili 11. marca začasno ustavljeni zaradi razjasnitve izrednega dogodka, ki se je zgodil 10. marca pri poletu nad območjem Sevnice. Takrat je namreč prišlo do izstrelitve drugega pilota.

Komisija ministrstva za obrambo za preiskavo letalskih nesreč je v predhodnem poročilu že izključila možnost tehnične napake, tako so bili izpolnjeni pogoji za ukinitev prepovedi letenja. Prav tako je zaključen inšpekcijski nadzor, ki ga je zahteval načelnik Generalštaba. Tudi v inšpekcijskem nadzoru ni bilo ugotovljenih nepravilnosti, ki bi lahko vplivale na vnovično letenje s pilatusi.

Izključitev tehnične napake priča o človeški napaki, vendar pa komisija natančnih okoliščin dogodka še ne pozna. Pilot, ki je bil katapultiran, je sicer še vedno na bolniški, je za 24ur.com povedal predstavnik za stike z javnostjo na obrambnem ministrstvu Simon Korez.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

solar
21. 03. 2008 23.35
Bolje bi bilo da za vedno ostanejo na tleh, bilo bi veliko ceneje za državo. Šolanje pilotov na tem tipu letala nima nobenega smisla, ker je to letalo namenjeno kot priprava- prehod na jet letala, teh pa do izteka življenske dobe Pilatus-ov ne bomo imeli. Zelo drag aero klub v lasti države.
nabla
21. 03. 2008 21.51
zdej se bo pa pilot izstrelu...
miskozna
21. 03. 2008 16.42
Helikopteraši ga bodo pokasiral ja, izšolal, pol bo pa v Adrijo Airways pobegnil kot že 35 drugih pred njim. Tam nimajo katapultov in bo lahko stevardese streljal za 3x večjo plačo:)
max99
21. 03. 2008 16.09
Ja pilot je mislu , da se je prijel za ku****,a je bla napačna ročka in to je to...!!!
Tonček Balonček
21. 03. 2008 15.13
Pilota bodo prešolali za helikopter, tam ima propeler nad glavo in nima šans....
Sandi Sheikha
21. 03. 2008 15.11
Verjetno bo pilot premeščen na boljše deavno mesto.....Njegovo objestnost pa bomo plačali ......ja kdo drug kot davkoplčevalci......Počakajmo sankcijo ministra Erjavca.......