Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Močno je zaropotalo in garaže so bile odkrite'

Ljubljana, 15. 05. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sunki vetra so vse močnejši. Za severozahodni del države so razglasili rdeči, za večji del države pa oranžni alarm. Veter podira drevesa kot domine, odkrite pa so tudi že številne strehe. "Ostanite na varnem," pravijo na Arsu.

Ob tako močnem vetru je najboljše, da ostanemo v varnih, zaprtih prostorih. Vrata in okna naj bodo zaprta. Na prostem obstaja možnost smrtno nevarnih poškodb. Odsvetujemo tudi vključevanje v promet, če res ni nujno potrebno. Arso

Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi pričakovanega viharnega vetra predvsem v severnem delu Slovenije od danes zvečer do petka sredi dneva razglasila rdeči alarm, najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti. Oranžni alarm je razglasila za območja severovzhodne, jugovzhodne in osrednje Slovenije.

Meteorolog Brane Gregorčič pravi, da veter močno piha že od srede. Sunki v nižinah že dosegajo hitrosti med 70 in 80 kilometri na uro, v višjih lega pa veter piha še močneje. Vetrovno je po vsej državi z izjemo Primorske. "Kjer so bili gozdovi že poškodovani zaradi žleda, je še posebej velika nevarnost lomljenja vej," je opozoril.

Okrepljen severni veter bo pihal do petka sredi dneva. Predvsem v hribovitem svetu in pod Karavankami, v zgornjem Posočju, na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju bo v sunkih presegel hitrost 80 kilometrov na uro. Najhuje naj bi bilo v drugem delu noči.

Veliko dela so imeli tudi v Mariboru.
Veliko dela so imeli tudi v Mariboru. FOTO: Svet

Rdeči alarm pomeni, da so možni zelo burni meteorološki pojavi ter da je na širšem območju možen nastanek večje gmotne škode in nesreč. Ob tem so lahko ogrožena tudi človeška življenja.

Na Arsu svetujejo, naj se ljudje čim pogosteje seznanjajo s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami in tveganji. Ljudje naj brezpogojno upoštevajo uradne ukaze in priporočila ter naj bodo pripravljeni na izredne ukrepe.

Meteoalarm
Meteoalarm FOTO: Meteo.si

Gregorčič je dejal, da smo priča vremenskemu pojavu, ki se zgodi vsakih nekaj let. Podobno veterno situacijo smo v Sloveniji imeli januarja 2012, ko pa drevje še ni bilo olistano. Tokrat je olistanost drevja dejansko že polna, zato krošnje nudijo vetru močnejši upor in je lomljenje verjetnejše.

Danes se bo še krepil severni veter in bo ponekod v hribovitem svetu, vzdolž Karavank, zgornjem Posočju, na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju v sunkih že lahko presegal hitrost 80 kilometrov na uro. Veter bo močno pihal do jutri sredi dneva in bo predvsem na omenjenih lokacijah lahko v sunkih dosegel tudi hitrost okoli 100 kilometrov na uro. To pa pomeni, da lahko lomi drevesa in odkriva strehe.

Veter lomi drevesa in odkriva strehe po večjemu delu države

Veter že povzroča težave. V Mariboru je na Ptujski cesti padlo drevo na cesto in pri tem poškodovalo vrtno ograjo in pretrgalo telefonske kable. Gasilci so drevo razžagali in odstranili s cestišča. Obveščeni so bili tudi dežurni serviserji Telekoma. Na mariborski Prešernovi ulici pa pločevina visi s strehe in ogroža mimoidoče. Mariborska občina je sporočila, da zaradi močnega vetra odsvetuje zadrževanje v parku, prav tako pa prosijo voznike, da če je le mogoče, ne parkirajo pod drevesi.

V Železnikih je veter odkril pločevinasto streho v podjetju Domel, veter pa je odkril streho tudi na stanovanjski hiši na Cesti v Ranče v Framu. Na cesto Fram–Koprivnik pa se je podrlo drevo.

Drevo se je podrlo tudi na cestišče v naselju Drakšl v občini Ormož, so pa pristojni že odstranili drevo, ki se je podrlo na cesto v naselju Vičanc, ki je prav tako v občini Ormož. V samem Ormožu se je nad stanovanjsko hišo nevarno nagnil električni drog.

V Svetem Tomažu se je podrla javna razsvetljava, v bližini Svetega Jurija ob Ščavnici pa se je drevo padlo na kombi.

V Mursko Soboti je na vodnem stolpu veter odtrgal del kovinske plošče, ki se trenutno še vedno drži stolpa, še poročajo na straneh Uprave RS za zaščito in reševanje. Tamkajšnji gasilci so nam potrdili, da gre za pločevino, ki je nameščena na stolpu. Dodajajo, da imajo precej dela s podrtimi drevesi, sicer pa so pripravljeni na vetrovno noč.

Iz območja Oplotnice poročajo, da veter odkriva streho na hlevu v Božjem, v Slovenski Bistrici pa je drevo padlo na teraso gostinskega objekta.

V Belih Vodah pri Šoštanju je podrto drevo pretrgalo vode električne napeljave. 

Tudi na Goričkem je veter podiral drevesa. Kot poročajo na upravi,  sta v Adrijancih podrti dve drevesi, ki ogrožata stanovanjsko hišo.

Na Čečovju odkrilo strehe garaž

Veter je odkril tudi strehe večih garaž na Čečovju v občini Ravne na Koroškem. Naša bralka Danica, ki je dogajanje spremljala v živo, nam je zaupala, da je močno zaropotalo, nakar so bile garaže v trenutku odkrite. "Na vsake toliko pride kakšen močnejši sunek. Upamo, da se ponoči ne bo dogajalo še kaj hujšega," je dejala. Kot pravi, so gasilci streho prekrili z zaščitno folijo.

V Čečovljah je veter odkril garaže.
V Čečovljah je veter odkril garaže. FOTO: Bralka Danica

Na Arsu pravijo, da lahko veter pri hitrosti 70 kilometrov na uro že podre kakšno drevo, pri stotih kilometrih pa že več dreves. Pri hitrosti več kot 100 kilometrov pa govorimo že o hudem vetru. Sicer pa je občutek pri hitrosti vetra z okoli 100 kilometrov na uro podoben, kot če bi se s takšno hitrostjo vozili z odprtim avtomobilom.

So težave z vetrom tudi v vašem kraju? Pošljite nam fotografije ali videoposnetke na 24ur.com@pop-tv.si, lahko pa izpolnite tudi spodnji obrazec.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (235)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bob87
16. 05. 2014 13.35
+0
Sej samo pogledaš drevo poleg tistega ki je padel (slika 13), pa ti je jasno kakšni so to lastniki zemlje. Drugi že sedaj lepo visi, pa bodo verjetno raje počakali, da bo enkrat še ta padel. Mogoče bo pa ta pretrgal elektriko. Kje so kazni za take da ne rečem kaj (brez osnovne šole).
hotchilipoper
16. 05. 2014 09.27
+3
Šel sem v službo,se vključil v promet,ali sem v smrtni nevarnosti?
1907955
16. 05. 2014 07.09
+20
Pri nas v Britofu je močan sunek vetra davi ob 6.16h podrl šest fižolovih prek'l,preostale štiri pa nevarno nagnil.Odnesel je neznano kam tudi ves polivinil z grede z berivko.Mama je še v akciji, z atom jo nemočna opazujevo skozi okno. ...več sledi...
vandamžon
16. 05. 2014 07.16
+6
Poglej proti Orehovljam. Tam sem opazil polivinil s tvojim priimkom. :)
orehi
16. 05. 2014 07.41
+4
brez panike novinarji že prihajajo pomoč tudi zaenkrat vreča fižola žižke v fižolu pa zaradi hitre akcije nismo mogli odstraniti vso srečo
scipio
16. 05. 2014 06.47
+7
Jo je odprlo kot konzervo. Uf! Mi smo tu doslej živeli v podalpskem zavetrju. Očitno nič več. Eni kasirajo tornade, drugi poplave, tretji vulkanske izbruhe, mi pa zdaj tole. Bo treba zdržati, ko nas takole mati Zemljica takole dreza.Pritoževati se itak nimamo kam. Razen tega, da so za tale veter krivi seveda Alenka, Ivan in Milan, menda so že priznali, Vinkota pa še tepejo.
Dejan Zajebancije
16. 05. 2014 06.34
+5
odkar zaradi Al Gora zmanjšujemo CO2, je vreme čisto podivjalo!
karin70
16. 05. 2014 02.36
+38
70 ali 80 km hitrosti vetra pri takem vetru da odkriva strehe je treba kaznovati firme, ko so postavljali strehe ali kritine.
markri
15. 05. 2014 23.55
+1
dobru, kolk piha? 200 na uro?
markri
16. 05. 2014 00.04
+3
crisisActors
15. 05. 2014 23.01
+5
Lastniki orgonskih topov usmerite svoje cevi v nebo naj veter neha pihat!
Svobodni Umetnik
15. 05. 2014 22.57
+62
VOZNICE, VOZNIKI, POZOR! Obvestilo vsem voznikom, prosim, preberite in bodite previdni! Ženska, ki je zgodaj zjutraj vozila po podeželski cesti, je opazila otroški avtomobilski sedež poleg ceste, prekrit z odejico. Ker je bila že dan prej opozorjena s sporočilom NIKAR NE USTAVI, je peljala mimo in potem poklicala policijo. Dobesedno tolpe kriminalcev, ne posamezne barabe, v glavnem pritepenci z Baltika ali z Balkana (Romunija, Bolgarija), si izmišljujejo nove načine, da pripravijo voznike do tega, da ustavijo in izstopijo iz avta. "Lokalni policisti so že poročali o tolpi, ki poleg ceste nastavi otroški sedež z plastično lutko dojenčka v njem... seveda pričakujoč predvsem žensko, ki pripelje mimo in ustavi, da bi pomagala zapuščenemu dojenčku. Lokacija tovrstnega sedeža je po navadi poleg grmovja ali poleg polja z žitom ali koruzo, v katero se lahko skrije veliko ljudi. Ko ženska izstopi, jo obkrožijo, zvlečejo v grmovje, posilijo in pretepejo lahko do smrti. Če je žrtev moški, ga oropajo, lahko celo ubijejo in mu ukradejo avtomobil. Zato se NE USTAVITE, če naletite na takšen sumljiv prizor! Raje pokličite policijo in jim sporočite lokacijo!" In še to. Če vozite ponoči, se lahko zgodi da vam v vetrobransko steklo mečejo 'jajca'. NE USTAVITE in NE UPORABITE brisalcev ter vode za čiščenje stekla! Jajca nampreč postanejo motna, če jih zmešamo z vodo, brisalci pa učinkujejo kot stepanje in razmažejo jajca po celotnem vetrobranskem steklu, tako da zameglijo vid do 95% in vas prisilijo, da ustavite in izstopite iz vozila! To so nove tehnike teh tolp kriminalcev, da vas prisilijo da zapustite vozilo in postanete njihova žrtev. Bodite previdni in obvestite vse svoje sorodnike in znance ter prijatelje! (en tak dogodek nedavno blizu letališča BRNIK - "otrok" v lupinici)!!!!
smrketa_24
15. 05. 2014 22.43
+10
Jebela cesta, zgleda da sem si izbral res napačen poklic. Srečo v nesreči bodo imeli krovci itd, jaz ,ki polagam naravni kamen, bom pa kmalu brez dela. Jah, grdo se sliši, a žal drži.
milega
15. 05. 2014 22.19
+0
Da mi je vedeti kaj ima Janša z vetrom in slabim vremenom. Hahahahahah zdaj je še za slabo vreme kriv!!!!
jedupan?pil
15. 05. 2014 22.33
-1
Sam Pejmo
15. 05. 2014 22.18
+5
Priroda ljudi, priroda!
mikeTHEbike
15. 05. 2014 22.49
+0
debelasadnakupa
15. 05. 2014 22.18
+2
kaj pa z avionom?
Svobodni Umetnik
15. 05. 2014 22.11
+5
Lahko da je kriv veter, lahko pa je kriva človekova šlamparija
tali?ni tom
15. 05. 2014 21.33
kakorkolin že , z gotovostjo lahko trdim da so v sloveniji strokovnjaki edino za krast! ostali so šli čez mejo ali jih ni! mimnogrede , pr ns piha ko st5o mileh madre pa se sploh ne sekiramo! je to od negdaj!
User398398
15. 05. 2014 21.33
+3
Čudi me da je tak kaos zaradi ene majhne burjice. V vipavski dolini piha tudi do 200km/h pa ne naredi take škode kot pr vas 50km/h ..
s3kar
15. 05. 2014 21.30
ha HA, tu na obali pa milina!
komarec
15. 05. 2014 21.20
+11
Ja spoštovani sodržavljani iz Gorenjske, Štajerske, Dolenjaske in Ljubljane počasi se boste morali navaditi na burjo in temu prilagoditi gradnje. Tako kot je na primorskem kaos ko je 5 cm snega, je pri vas kaos ko piha 70 km/h, kar je za primorce sapica.
NejcPircMusar
15. 05. 2014 21.38
+4
Vi pa tudi počasi nabavit zimske gume veš :D
felix59 drugič
15. 05. 2014 21.20
+5
Pri meni so tudi še kar močni vetrovi.Za malico sem pojedel kar nekaj fižola.
fujjjjjj
15. 05. 2014 21.29
+1
hahahahah,upam da ne kadiš v hiši ,da ne bi še kaj razneslo.
mm22
15. 05. 2014 21.20
-1
Ooo Ooo maribor