Slovenija

FOTO: Priprave na poplave: 'Vzporednice lahko potegnemo s poplavami v Železnikih'

Ljubljana, 07. 02. 2014 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obetajo se nam padavine, ki ne bodo obilne, a po besedah hidrologa Janeza Polajnarja težave lahko nastanejo zaradi t. i. plavja. "Neke vzporednice lahko potegnemo s hudourniškimi poplavami v Železnikih," je povedal.

Premierka Alenka Bratušek je za ponedeljek zjutraj sklicala sestanek za oceno stanja in ukrepe pri odpravljanju posledic ledene ujme, ki je prizadela območje celotne Slovenija. Premierka je na sestanek povabila predsednika Boruta Pahorja, predsednika DZ Janka Vebra, resorne ministre, poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana, predsednika Gasilske zveze Slovenije Jošta Jakšo, načelnika generalštaba Slovenske vojske Dobrana Božiča in predstavnike elektrogospodarstva.

Splošna poplavna ogroženost se je zaradi velike količine podrtih dreves ob žledolomu v območjih vodotokov močno povečala. Posledice na vodotokih se interventno odpravljajo, prioritetne lokacije sanacij pa so bile določene glede na kratkoročno predvideno poplavno ogroženost in možnost dostopa do ogroženih območij vodotokov.

Agencija RS za okolje (Arso) je preko svojih koncesionarjev že začela s čiščenjem vodotokov na območjih, kjer so za konec tedna napovedane padavine. Predstavniki Arsa so si danes ogledali dela na vodotoku Gradaščica. Generalni direktor Joško Knez je ocenil, da je v takem stanju približno tri četrtine vseh vodotokov in da bo potrebnih več let čiščenja in sanacije. Dejal je, da je na delu vseh 50 koncesionarjev, ki odpravljajo posledice.

Meteorolog Brane Gregorčič je dejal, da je pred nami sicer toplo vreme in da žleda ne bo več, a da se nam v prihodnjih dneh obetajo tri vremenske motnje. Padalo bo v noči na soboto, noči na sredo ter iz ponedeljka na torek, pravi. Več o vremenu ...

Sicer te padavine ne bodo obilne, a lahko po besedah hidrologa Janeza Polajnarja zaradi t. i. plavja nastanejo težave. Kot je povedal je možno razlivanje na kraških poljih in na brežinah reke Pivke, mnogo bolj pa se boji prelivanj ob zagozdah. "Kjer se bo poplavje zagozdilo ob mostove, lahko pride do razlitij na neobičajnih mestih," je dejal.

Na vprašanje glede obsega morebitnih nevšečnosti je odgovoril, da poplave ne bodo takšne kot so bile leta 2012 in 2010. Zaradi polomljenih dreves pa bi nas lahko v prihodnje ogrožale predvsem poplave, kakršnim so bili priča v Železnikih. "Gre za plavje, ki ga doslej nismo imeli v tolikšnem obsegu. Neke vzporednice lahko potegnemo s hudourniškimi poplavami v Železnikih, ki je bil prizadet prav zaradi plavja. Količina padavin bo sicer ob tem prvem deževju veliko manjša, a je količina plavja toliko večja," je dejal. Kot je zaključil, bo sanacija in premeščanje plavja trajalo več let, za zdaj pa največjo nevarnost predstavljajo zagozde.

Po vasi Bač so že več dni postavljene protipoplavne vreče, ki bodo tam ostale še nekaj časa.
Po vasi Bač so že več dni postavljene protipoplavne vreče, ki bodo tam ostale še nekaj časa. FOTO: Občina Ilirska Bistrica

Kako so pripravljeni na območju Pivke?

Luka Špilar s civilne zaščite Ilirska Bistrica je za 24ur.com pojasnil, da so s protipoplavnimi vrečami že postavili obrambne nasipe, ki vaščane v vasi Bač pri Pivki varujejo pred vodo. Trenutno se je podtalnica že spustila pod nasipe, vreče pa bodo pustili tam, saj se za prihodnje dni napovedujejo nove padavine, ki bi lahko po mnenju hidrologov povzročile novo dviganje podtalnice. Dobili so še 2000 novih protipoplavnih vreč, ki jih bodo po potrebi tudi uporabili.

Na območju vasi Knežak, kjer se stekajo vse vode iz vasi Koritnica in Bač, so na več mestih postavili tudi merilne late, ki jim omogočajo spremljanje višine vode.

Takole pa je bila vas Bač poplavljena v ponedeljek.
Takole pa je bila vas Bač poplavljena v ponedeljek. FOTO: Miro Majcen

Trenutno je v vasi Bač ogroženih šest domov, katerih domove še vedno občasno zalije podtalnica. Vodo v kleti nadzirajo občani sami in po potrebi prižgejo potopne črpalke za izčrpavanje vode. Trenutno tudi ni dežurnih gasilskih enot, ker za to ni potrebe, opravljajo le občasne obhode.

Pripravljeni tudi na območju Ljubljane

Na območju Ljubljane se civilna zaščita aktivno pripravlja na morebitne poplave, ki jih hidrologi napovedujejo za torek. Takrat naj bi bregove na Ljubljanskem Barju na območju vsakoletnih poplav prestopila Ljubljanica. Robert Kus z oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo na ljubljanski občini, je za 24ur.com pojasnil, da so že v sredo in četrtek pregledali kritična območja in določili 16 mest, ki jih bodo očistili do torka. Čiščenje bo seveda potekalo tudi v soboto in nedeljo.

Mali graben je umetno urejeni razbremenilni kanal reke Gradaščice, ki je bil izkopan zaradi pogostega poplavljanja ljubljanskega mestnega predela Trnovo.

Kus je pojasnil, da čistijo Mali graben in že omenjeno strugo mestne Gradaščice. Zagotovili bodo takšno pretočnost, kot je bila pred ledeno ujmo, kar pomeni, da bodo iz strug potegnili drevje, ki je padlo v vodo in se tako pripravili na morebitne hujše poplave, vendar pa teh po za zdaj znanih napovedih ne bo. "Mislim, da razloga za preplah ni," je povedal in dodal, da bo dejansko stanje znano v prihodnjih dneh.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez lopov jansa
07. 02. 2014 21.26
+1
jaz bi samo eno misel delil z vami ob tej naravni katastrofi.......... predvsem gre kritika jansevim podpornikom, ki znajo samo pljuvati...... pomislite.............. tokrat drzavo resuje prav JAVNI SEKTOR , katerega toliko sovrazite...... gasilci, zdravstvo, resevalci, vojska, policija........... tako, da vam bo jasno jansisti, da je vasa politika in miselnost zgresena, popolnoma !!! vi pa kar naprej pridno pljuvajte po portalih
Jožajoža
07. 02. 2014 20.50
+2
slovenijo je doletela največja katasrofa doslej dobro ,plačani vojaki pa že mirno spijo
Glavavtorbi
07. 02. 2014 20.43
+1
Večina ledu se je v zadnjih dveh dneh že stopila, zato so pritoki narasli, količina vode se ne bo več bistveno povečala, razširjeni vodotoki bodo brez težav pretočili tudi tistih nekaj padavin, ki prihajajo v naslednjih dneh. Vojaška prropaganda pač širi paniko, ko so enkrat začeli s programom, ne morejo kar tako odnehati.
totototoo
07. 02. 2014 20.11
-4
hahaha vidite poplave in nastane problem :D pri nas v ljubljani ko so poplave vidimo užitek, uzamemo surfe+avto....pf...
5301
07. 02. 2014 20.04
+17
ŽALOSTNO JE TO, DA SLOVENIJO REŠUJEJO V TEH TRENUTKIH NEZAPOSLENI, PROSTOVOLJCI IN LJUDJE Z NAJNIŽJIMI PLAČAMI, TISTI, KI IZ DNEVA V DAN ŽIVIJO IZ ROK V USTA. OGROMNO TAKOH KORISTI SVOJE DOPUSTE, TVEGA SLUŽBO, POŠKODBE IN NE VEM ŠE KAJ. TU SO LJUDJE IZ PRIVATNEGA IN ZASEBNEGA SEKTORJA, KOT VLADA TO IMENUJE, A VERJEMITE, V TEH TRENUTKIH NI NOBENIH SEKTORJEV, NOBENIH RAZLIK - LE NESEBIČNA POMOČ. NA KONCU KONCEV SE SAMO SPRAŠUJEM KAKO BO S TISTIMI OSEBAMI, KI SO SE MED NESEBIČNO POMOČJO POŠKODOVALI? BOLNIŠKA 75% V PRIMERU DALJŠE ODSOTNOSTI PA ŠE IZGUBA SLUŽBE. TO TI JE DRŽAVA. OBČUTEK IMAM, DA BI POSLANCI NAJRAJE KAR V BOLNICE ŠLI IN MARSIKATEREMU ZAPRLI DOVOD KISIKA, SAMO, DA IMAJO LAHKO SVOJE PLAČE.
Jožajoža
07. 02. 2014 20.52
-8
saj država tudi največ vlaga v brezposelne,prostovoljce ki to niso in ljudi z najnižjimi plačami.
mag.Igor Lukši?
07. 02. 2014 19.51
+7
Vsi ,ki zmerjate bosance poglejte sami sebe in to našo gnilo Slovenijo nič čudnega ,da bo manjšina v Avstraliji ,čez 10 let imela več prebivalcev kot marsikatero mesto v Sloveniji.Ne vem pa in me čudi,da ljudje še vedno delajo otroke ,ker kmalu bo zmanjkalo denarja za šolstvo in zdravstvo.In ne vem kdo bo vzdrževal vse te otroke in starčkom plačeval pokojnine,ta doba zadolževanja in življenja na račun kreditov bo kmalu minila .:))
XmassivX
07. 02. 2014 19.14
Odraz slovenije, zato da se bo zgodila kakšna sprememba, je potrebna neka katastrofa. Padavin pa zna biti sicer kar dosti, predvsem nalivov na primorskem oz. na pregradi z notranjsko. Tako da bodite malo pazljivi in se zavarujte preden bo sila.
johanca123
07. 02. 2014 19.09
+3
Čelada na glavi bo zaznamovala leto 2014. Novinarji s čelado v Ukraini, blondinka s čelado in štruco kruha pod pajsko, Pahor s čelado na glavi.... UPSSSSS nio našli dovolj velike številke in zgleda malo hecen
eenn
07. 02. 2014 18.56
-1
pa pismo to mi gre že vse skp na živce, kamorkoli obrneš po tv, kamorkoli klikneš na netu samo od tega snega pa katastrof govorijo...
johanca123
07. 02. 2014 19.03
+5
Pust jih FDVjevci imajo svojih pet minut in lahko vsaj malo po resnic govorijo. Ko bo tegale kažina konc se bodo morali spet lagat v korist svojih rdečih padronov.
eenn
07. 02. 2014 19.09
+3
mag.Igor Lukši?
07. 02. 2014 18.16
-1
Malo off topic na Biotehniški fakulteti izkoriščajo študente na praksi jih silijo da opravljajo dela na praksi posebej delo z motorno žago brez dovoljenja agronome prav tako izkoriščajo ,da delajo na normo v nemogočih razmerah in pijejo klorirano vodo zato širite glas ker bo kmalu čas informativnih dnevov hvala lepa :)
moelmol
07. 02. 2014 18.19
+2
mag.Igor Lukši?
07. 02. 2014 18.22
+6
Pazite kam vpisujete svoje otroke na račun študentov se okoriščajo profesorji in rektor
Pika Mika
07. 02. 2014 17.33
+0
iz izkušenj se učimo...
Pika Mika
07. 02. 2014 17.37
+1
bomo poskrbeli, da bo tudi čez 40 let ostal spomin na ta dogodek...
mag.Igor Lukši?
07. 02. 2014 17.24
+0
Malo off topic na Biotehniški fakulteti izkoriščajo študente na praksi jih silijo da opravljajo dela na praksi posebej delo z motorno žago brez dovoljenja agronome prav tako izkoriščajo ,da delajo na normo v nemogočih razmerah in pijejo klorirano vodo zato širite glas ker bo kmalu čas informativnih dnevov hvala lepa :)
missyelliot
07. 02. 2014 16.47
+4
Upam na akcijo,da gremo počistit naše gozdove,da rešimo kar se da.
johanca123
07. 02. 2014 19.04
+1
Bravo - edina pametna. Alo POP tv v akcijo in zbrat ljudi, ne pa lupat. Končno eden ki misli na jutri!
velikauharica
07. 02. 2014 16.09
-2
ja tistih par kmetov ki ovira postavitev zadrževalnikov v Dobrovi bo krivih da bo poplavljalo
Komentiranje.ni.dovoljeno
07. 02. 2014 16.14
-5
pošljite jim položnico za vse intervencije, zavarovalnice pa naj jih odškodninsko tožijo za vso povzročeno škodo, pa da vidimo kdo bo bolj vztrajen in dlje časa plačeval
piko112
07. 02. 2014 17.05
+6
Kaj ko bi najprej potoke zrihtali in tiste zadrževalnike ki jih že imamo? Ker če tega sedaj nihče ne vzdržuje tudi to kar mislijo graditi nebomo!!!
piko112
07. 02. 2014 17.07
+6
seveda niso tisti krivi ki so izdali dovoljenja za grajenje na poplavnih območji in tisti ki so naredili premajhne prepuste pod AC
velikauharica
07. 02. 2014 17.11
-3
ja piko zdaj je kar je, kaj naj porušijo bloke, ne hiše? V Ljubljani je to še nekako razumljivo, ker je mesto, ki se širi, to kar pa delajo po širni Sloveniji pa ni- ob reke postavljajo objekte.
piko112
07. 02. 2014 22.12
Ne lahko se pa uredi strugo reke Gradaščice in izvede načrte ki so že narejeni tudi davnega leta 1991 in bi se postavilo več manjših zadrževalnikov in nebi toliko kazilo okolice in tudi kvalitetne delovne površine se nebi kaj dosti izgubilo
Verbena
07. 02. 2014 15.58
+8
Ma, sej, nesreča pa nikdar ne pride sama, ponavadi ima še vedno koga zraven!!!....ampak, spet smo pri enih neumnostih, ki jih je država vedno zanemarjala, reke, struge, bi bilo potrebno sproti čistiti, poglabljati, odstranjevati vso navlako...!!!....pa smo tako doživeli že mnogo poplav, razlitij voda, stanje je vedno ostalo za silo sanirano!!!........vsekakor zopet nastradajo ljudje, ki so še najmanj odgovorni za kaj takega!!
AlternativeFacts
07. 02. 2014 15.30
+20
Šele sedaj čistijo strugo? In mi se čudimo zakaj je toliko škode..Ah nima veze. Vsaj G.GMišič in Popovič sta darovala celotni plači za pomoč družinam, ki so utrpele škodo v naravni katastrofi ter gasilcem in drugim reševalnim službam. Pa da vidimo, poleg tega sta pozvala menedžerje in politične funkcionarje, naj storijo enako. Da vidimo, kdo bo sledil pozivu.....
The0ne
07. 02. 2014 19.02
+5
Gosposvetski
07. 02. 2014 15.29
+6
Janković je na terenu,ne nergajte.
Kwaj
07. 02. 2014 14.48
+14
Vsi protesti se naglo bližajo do nas!!!Že čas...
JApajaDAja
07. 02. 2014 14.22
+56
Slo je v totalki, žled, poplave, uničenje gozdov, cest, celotne infrastrukture-sds pa v parlamentu na izredni in zelo "nujni in pomembni temi" o udbi!Nekdo je enkrat nekaj zamudil!
blokirani
07. 02. 2014 14.47
+15
V totalki je tudi zaradi katastrofalne vlade.
JApajaDAja
07. 02. 2014 14.53
+16
User112003
07. 02. 2014 15.06
+16
ja valda da zarad useh od kučana dalje vsi! isti
User112003
07. 02. 2014 15.07
+13
slo rab korenito spremembo v javni upravi na žalost najbolje da bi vse z vseh vodlnih položajev v javni upravi enostavno odstranili in zamenjali z novimi ki bi jih pobrali iz naroda nepokvarjene itd
JApajaDAja
07. 02. 2014 15.14
-1
pusti že enkrat Kučana-on NI bil nikoli v vladi! Predsednik slo je le figurant!
brabusednet
07. 02. 2014 15.40
-6
Demos bi moral počistit komuniste,kot so oni,da so lahko vladali 50 let.Žal pa niso bili sposobni gospodarstvo razvijat na napreden nivo.Preveč so se ukvarjali z politiko in sami sabo.Saj nisi druzga slišal,kot tovariši in tovarišice in so šli v marolo.
JApajaDAja
07. 02. 2014 15.58
+3
vse, res vse kar delaš moraš obvladati- z znanjem, ne z besedičenjem!
missyelliot
07. 02. 2014 16.50
+2
Pustimo preteklost že enkrat,ker to nam nič ne pomaga!!! Gremo naprej in zrihtajmo zadeve tako kot je prav. za zgled imamo države na severu...
NDH
07. 02. 2014 14.21
+29
24 h zakaj ne poročate kaj se dogaja u Bih, protestniki zažgali parlament... revolucija !!!
piko112
07. 02. 2014 14.23
+11
Ne želijo da kaj podobnega pride do nas sploh glede na stanje ko morajo ljudje sami poskrbeti zase vlada pa omogoči državno pomoč v obliki prostovoljcev, medtem se hvalijo da so dali nekaj sto vojakov na teren
NDH
07. 02. 2014 14.24
+3