Slovenija

Pezdir: Ne bojte se 'nevarnih likov'

Ljubljana, 15. 03. 2012 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Rado Pezdir se je znova oglasil. Tokrat s pozivom: prijavite "sive like". "Če vas je strah, naj vam povem, da se vam ne bo zgodilo prav nič," pravi. "Fama o nekih nevarnih likih, ki vas uničijo, je fama, ki je močnejša od moči teh nevarnih likov," dodaja.

Če se bojite nemoralnosti in pristranskosti ali neučinkovitosti KPK in NPU, potem vas lahko pomirim, da tisto, kar sem videl, vliva zaupanje. Ne nazadnje, če so žarometi parazitov te dni usmerjeni vame, pomeni, da imate idealno priložnost, da prinesete svoje dokaze in sporočite imena. Nihče ne bo vedel, da ste jih potopili vi, verjetno bodo obtožili mene, s tem pa, verjemite mi, mirno živim. Rado Pezdir

Ekonomist Rado Pezdir je v Financah objavil že drugo kolumno o mehanizmih slovenske korupcije. Če je prvič predstavil svoj primer, je tokrat pisal o zgodbah dveh drugih, ki pa za razliko od njega nezakonitega početja nista prijavila. "Osebi poznata imena, hranita dokumentacijo, vendar nikoli nista zbrali dovolj poguma, da bi v sodelovanju z ustreznimi institucijami zgodbe končali. Realno gledano so njihove zgodbe, ne pa tudi identične zgodbe, ki so jih doživeli drugi, mrtve," je zapisal Pezdir in tudi poudaril, da zato "paraziti lahko danes mirno spijo".

Pezdir je tudi pojasnil, zakaj se je sam odločil ravnati drugače in je s svojimi izkušnjami seznanil najprej javnost, nato pa še pristojne organe. Zaveda se, da je s tem sprejel tudi določeno tveganje, a se hkrati sprašuje, "ali bi morali še naprej nadaljevati prakso, da se govori o korupciji zelo konkretno samo takrat, ko ugasnejo televizijske kamere ali luči v stanovanjih". "Če zaradi tega, ker je vse skupaj na pol javno, to pomeni, da se bomo državljani in državljanke opogumili, da prijavimo primere komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in nacionalnemu preiskovalnemu organu (NPU) in da tja odidemo skupaj z imeni in dokazi, potem se je tokrat za vse nas odprlo okno priložnosti, za institucije pregona se je rodil največji test učinkovitosti in poštenosti, za državo pa signal, da mora opraviti s korupcijo," je prepričan Pezdir. In dodaja: če institucije na naredijo ničesar, potem s svojimi primeri zalijte medije.

Vsekakor spregovorite, svetuje ekonomist. Biti tiho, pomeni sodelovati pri razkroju države, hkrati pa s tem delate tako imenovane parazite močnejše in druge, a tudi državo prepuščate njihovim krempljem.

"Ne dopustite, da bi vaša zgodba, podobno kot spodnje tri, umrla, samo zaradi vašega strahu. To je tudi vaša država in v njej vas ne sme nihče "jebati v glavo". In če kljub dokazom KPK in NPU še vedno ne naredite ničesar, potem z vašimi primeri zalijte medije," je v kolumni, objavljeni v Financah, pozval Pezdir.
"Ne dopustite, da bi vaša zgodba, podobno kot spodnje tri, umrla, samo zaradi vašega strahu. To je tudi vaša država in v njej vas ne sme nihče "jebati v glavo". In če kljub dokazom KPK in NPU še vedno ne naredite ničesar, potem z vašimi primeri zalijte medije," je v kolumni, objavljeni v Financah, pozval Pezdir. FOTO: Blaž Garbajs

1. primer: Kako do brezplačne hiše

V prvem primeru Pezdir razlaga, kako "sivemu liku", ki je gradbenemu podjetju pomagal do rente, v zahvalo brezplačno postavijo hišo. "Gradbeno podjetje in sivi lik skleneta pogodbo o gradnji hiše, denimo v vrednosti 500 tisoč evrov. Po pogodbi, kot predujem, sivi lik plača 20 tisoč evrov. V pogodbi pa je tudi klavzula, da so, če hiša ni zgrajena v recimo devetih mesecih, predvideni penali v znesku x evrov za vsak dan oziroma teden zamude. Potem se nekako zgodi, da gradnja zamuja, in to toliko časa, dokler je edini strošek sivega lika za gradnjo hiše 20 tisoč evrov predujma, vse drugo pa so penali," zapiše Pezdir.

2. primer: Kako prodati urednika, ne da bi ta vedel, da je prodan

Fama o nekih "nevarnih likih, ki vas uničijo", je fama, ki je močnejša od moči teh nevarnih likov. Rado Pezdir

Drugi primer deluje, piše Pezdir, "če je v zraku dovolj paranoje in groženj s strašnimi imeni slovenske scene, ki vas hočejo uničiti". Prek medijev. A pojdimo od začetka. Kot pojasnjuje Pezdir, "sivi lik" svoji žrtvi prodaja domnevne – neresnične – informacije o tem, da se "pripravlja zgodba o tem, kako ste v zameno za denar zagotovili rento temu ali onemu". Obljubi, da bo poskusil s svojim vplivom doseči, da zgodba ne gre v javnost, kar mu, kot kmalu sporoči, tudi uspe.  "Tipično igra steče, tipično je tudi, da zgodbe ni, in še bolj tipično, da v tem in tem mediju zgodbe sploh nikoli ni bilo. Tipično je tudi, da če nekdo tega ne ve (in ogromno jih pade na to foro), potem bo naslednjič, ko dobi klic in ko sivi lik zahteva protiuslugo (ki je rentica za njegove kliente), morda tako naiven, da bo menil, da mu je protiuslugo dolžan, ali pa se prestraši možnosti, da bi bila fantomska zgodba vendarle objavljena. In tak človek potone v načrtih sivih likov," pojasni Pezdir.

"Obstaja še en mehanizem: če ste vpleteni v kako večjo zgodbo in če se bo o njej govorilo po televiziji, potem dobite klice nekih obskurnih likov, ki trdijo, da bodo v oddaji predstavili lažne dokaze proti vam in da vas bodo povozili, razen če ne plačate denimo 10 tisoč evrov in bodo to ustavili. Seveda ne novinarji ne uredniki ne vedo nič o teh silnih dokazih, vedo pa vsi, kdo so ti telefonisti," je Pezdir opisal še en primer grožnje z objavami v medijih.

3. primer: Zakonodajna renta

Če vas je strah, naj povem, da se vam ne bo zgodilo prav nič. To lahko vidite na mojem primeru, ker mirno živim dalje, nobenega ogrožanja varnosti ni. Rado Pezdir

Pri tretjem primeru so nečedni posli skriti v skrbno napisanih zakonih, Pezdir pa odločitev o tem, ali gre za korupcijo ali za kriminalno dejanje, prepušča bralcu. Postopek gre takole: sprejme se zakon, ki v posebnem členu nalaga vsem, ki jih zadeva, "zagotavljanja dodatnih storitev, ki jih podjetje pri svojem poslu ne potrebuje, jih pa zahteva omenjeni člen". Na trgu morajo zato poiskati podjetje, ki te storitve zagotavlja. Rentnik je v takem primeru uradnik, ki si je prizadeval za sprejem omenjenega dodatnega člena.

Za konec Pezdir vpraša: "Koliko časa še želite živeti v državi, kjer so premiki odvisni zgolj od uspešne korupcije, ki se pojavlja na vseh ravneh upravljanja države?" In doda: prijavite korupcijo, moj primer dokazuje, da se nimate česa bati. "Fama o nekih "nevarnih likih, ki vas uničijo", je fama, ki je močnejša od moči teh nevarnih likov," je dodal.

"Lobisti nismo paraziti“

Na njegovo pisanje so se odzvali tudi v Slovenskem združenju lobistov (SZL). "V zadnjih dneh ponovno spremljamo različne izjave o korupciji, podkupovanju in parazitih v povezavi s terminom lobiranje, čeprav lobiranje kot zakonsko regulirana, prepoznana, uveljavljena in priznana dejavnost s podkupovanjem in korupcijo nima prav nikakršne zveze,“ so poučili javnost. Ob tem so KPK in ostale pristojne organe pozvali, naj jasno povedo, kaj je in kaj ni lobiranje. "Medijske zgodbe, ki smo jim priča zadnje dni, namreč mečejo slabo luč na vse tiste lobiste, ki upoštevajo trenutno zakonodajo, delujejo transparentno, svoje stike redno prijavljajo in se s svojim delovanjem trudijo uveljavljati lobistično prakso kot del poslovnih procesov in tudi gospodarske diplomacije,“ so zapisali. In dodali, da ima lobiranje pri nas še vedno negativen prizvok, to dejstvo pa odvrača morebitne lobiste, da bi svojo dejavnost vpisali v register KPK.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sam Pejmo
16. 03. 2012 12.46
+5
Pezdih, take, kot si ti habmo! Bhavo Pezdih! Tako se dela, Pezdih! Hado, ti si NAŠ! Ste pa zagrabl za tole paranoično jamranje.. še 2 kolumni pa bo (na žalost) vse, tko kt je blo. pa kje so lih Pezdihja najdl, ko itak majer odloča o vseh najpomembnejših stvareh
Malciki
16. 03. 2012 11.37
+1
Ha ha, za vse lobste: lobiranje še nikoli ni imelo pozitivnega prizvoka! Radotu pa - pogumno naprej, take rabimo!
cicero2
16. 03. 2012 10.37
+3
HAHA,..."NAKLADANJE" ,...SAJ V SLO SPLOH NI KORUPCIJE,.. VPRAŠAJTE JANKOVIČA,... VAM BO ON RAZLOŽIL,...JE NI!!! :-)
leon1309
16. 03. 2012 08.52
+3
Pri vsem tem cirkusu, ki je nastal okoli Pezdirjeve kolumne in katerega se je (seveda) dalo predvideti, mi ni jasno samo to: če so k njemu res pristopili na opisani način, zakaj ni gospod Pezdir stopil do ustreznih organov, ki bi sprožili predkazenskih postopek in najverjetneje preko POMSov pridobili potrebne dokaze o očitanih kaznivih dejanjih, ter nato nadaljevali postopek pred sodiščem. Pezdir bi zatem lahko vse objavil v svoji kolumni, ter za razliko izpadel kredibilen...ne pa samo politično motiviran nastopač, kot je po moje dejansko izpadlo vse skupaj (paraziti, Pezdir ni podkupljiv, Janša ni podkupljiv,itd. ...). Škoda.
izbriši mi profil admin
16. 03. 2012 08.14
+5
Policija dela zanje !!!! to je postala jasna stvar !!!
Komentiranje prepovedano
16. 03. 2012 08.13
+4
MAjer si obljubil komu kaj, da si sedaj tiho? Tuerk? Imaš mogoče bolj pomembne posle?
Komentiranje prepovedano
16. 03. 2012 08.12
+11
Majer, Tuerk.... bosta se izjasnila glede situacije s Pezdirjevim državljanskim pogumom? Ga podpirata ali pa ne? Kaj čepita v temi. Državljani in davkoplačevalci bi radi vedeli, kaj menita, kot predstavnika ljudstva. Biti tiho, kot tazadnja sedaj ni ravno produktivno. Zahtevam javno, jasno in glasno opredelitev.
izbriši mi profil admin
16. 03. 2012 08.11
+0
Se jih ne, ker sem SLOVENC !
brane1971
16. 03. 2012 08.07
+3
čisto vseeno mi je kaj govorijo lobisti. poznajo vsa imena kdo je kdo. in če hočejo imeti pred javnostjo čisto ime naj sami prijavijo tiste, ki jim delajo slabo podobo v javnosti. in poleg tega je to najhitreje in najceneje. isto sem zadnjič pisal za simčiča. sami poslanci naj ga sunejo v rit, ker laže in uničuje ugled stranki. koliko smradu je v tej državi
martinkrpan1
16. 03. 2012 04.19
+6
toje to ko ta vlki špilajo karte zde so vrgl karto pezdiir pa morjo ahtat da jo nasprotnik ne uzame to je pa tek da če od nasprotnika potegne pezdirveč gnarja bo pa za njega laju -- pol pa sam laja o korupciji ha ha
martinkrpan1
16. 03. 2012 04.42
+7
pa še neki to so sami patuljaki od petdirja rjavca matosa presvetlega murgel,, pa še miljon jih je ko znajo tek fajn govorit po tv - to pa zato ker že v osnovni šoli so mogl znat jezik gliih prou sukat da niso bli še v večji posmeh pa tut fizično se niso mogl rangirat na lestvici do pet ker so res extrea mini -- sm skoz študiru da ni meu presvetli murgl... kake prevlke probleme v mladosti za rad tega da je une konce dol pustu propadit
martinkrpan1
16. 03. 2012 04.59
+5
sm gledu našega pezdirja par mescu mesce nazaj pr studiu city pa ne vem če mu ni mal dogajal--je biu ko da bi na škatli dinamita sedu
driska
16. 03. 2012 07.38
-3
izbriši mi profil admin
16. 03. 2012 08.11
+0
mariabologna
16. 03. 2012 01.07
+4
imam izkušnjo z izsiljevanjem za denar in lahko rečem, da se ti na policiji samo smejijo, se pogovorijo, ukrenejo pa ne popolnoma nič, prijavila sem tudi drugim organom, pa zavržejo prijavo in te še opomnejo na krivo prijavo ter ti zagrozijo s kaznijo, vendar sem bila vztrajna, nisem klonila in sem po neformalnih poteh stvar uredila, oštro in odločno, bistveno se mi zdi, da o zadevi spregovoriš in se ne ustrašiš, so mi tudi grozili, da mi bodo uničili življenje, pa potem nič od tega, skratka drža mačke in se postaviti po robu, ti ljudje itak operirajo samo z blefom..če bi bili v Srbiji, bi bila stvar drugačna, v Sloveniji pa se nimaš koga bati
Mladi? Plasto
16. 03. 2012 01.03
-3
vsi se neki čudite kaj se v sloveniji dogaja.....pa vendar pomislite.....narod,ki ima v svoji basni švercerja soli pač ne more bit pošten:)) ALI PAČ?
Mladi? Plasto
16. 03. 2012 01.04
-4
AJA ta švercer....martin krpan pa kobilica, če slučajno komu ni jasn:D
HooplaToopla
16. 03. 2012 01.17
+6
V kateri basni? V kakšni basni bi lahko kvečjemu ti nastopal. Ne pa Krpan.
whutsup
16. 03. 2012 13.52
+3
ha, bolj se gre za to, da smo hlapci - ko nam nekdo ponudi boljše življenje, se oklepamo starih navad... Krpan ni hotel plačila za veliko delo in obdržal držo, kot saj mi nič ne manjka, samo mir mi bi rad (dovolilnica)
mariabologna
16. 03. 2012 00.58
+2
imam izkušnjo z izsiljevanjem za denar in lahko rečem, da se ti na policiji samo smejijo, se pogovorijo, ukrenejo pa ne popolnoma nič, prijavila sem tudi drugim organom, pa zavržejo prijavo in te še opomnejo na krivo prijavo ter ti zagrozijo s kaznijo, vendar sem bila vztrajna, nisem klonila in sem po neformalnih poteh stvar uredila, oštro in odločno, bistveno se mi zdi, da o zadevi spregovoriš in se ne ustrašiš, so mi tudi grozili, da mi bodo uničili življenje, pa potem nič od tega, skratka drža mačke in se postaviti po robu, ti ljudje itak operirajo samo z blefom..če bi bili v Srbiji, bi bila stvar drugačna, v Sloveniji pa se nimaš koga bati
WikiX
16. 03. 2012 00.48
+1
Ne da se mi več pisat, bom počakal, kaj bo jutri naredil Pezdir glede družine, ki jo paraziti mečejo na cesto, domnevno za dobrih 100 evrov, sicer pa mu pošljem do ponedeljka roman, če mi ne bo prej spet vrgla vrata dol milica. Ampak če misli resno, mu vseeno že sedaj svetujem, naj raje začne zbirati orožje, strelivo, zdravila, hrano in obleko in organizira, kje se dobimo. Rado, jaz sem pripravljen, ti si? Spoštovane dame in gospodje, dekleta in fantje, čas je za... revolucijo!!!
blue33
16. 03. 2012 00.41
+3
g. Rado, preiskava kaznivega dejanja se ne začne na TV v stilu (jutri bom tri ovadil) treba najprej dokaze zbrat po uradni poti, da ne bo potem spet krivo sodstvo, tožilstvo
WikiX
16. 03. 2012 00.36
+9
1.primer Zameriš se lokalni fašistični oligarhiji, oni pa te obtožijo, da se s tabo ne da pogovarjati in te vržejo iz poslov ven. Prijaviš sistemsko korupcijo, na obližnji policijski postaji, oni pa se ti le smejijo in po kakor napornem razmišljanju na kratko sporočijo, da ti nihče ne more pomagati. Če ne verjameš, te policija tako dolgo sledi, zaustavlja na vsakem koraku in piše položnice, da ostaneš sam. Potem organi pregona strokovno ugotavljajo, da si čedalje večji problem. Ko se nabere krivičnih in izmišljenih kazni, ko te parkaat sprehodijo uklenjenega po mestu, ko ti poberejo že vse in ti vzamejo celo dom, pa te pred ulico itak reši le še strokovni pregled psihiatrične stroke. Kdor ne sprejme te ugodne ponudbe, se lahko obrne tudi na njihove medije, oni navadno objavijo članek, čez celo stran, kadar so obtožene pomembne osebe, vendar v njem zapišejo, da si v bistvu kriv ti, tvoj morebiten ugovor pa objavijo v pismih bralcev, da si z norčevanjem v javnosti še malo dvignejo rejtinge. Vprašajte Šrotovega bratca, če ne verjamete, njihov Radio Celje in Novi tednik je tudi edini medij na celjskem in gre za med. To velja za Šrote, če obtožiš recimo podpredsednika vlade, pa se lahko s tem ukvarjajo tudi Ministrstvo za notranje zadeve, pravosodje ali obrambo, razni državni sekretarji in razpišejo Finance. Še vedno nimate dovolj oziroma vam je še ostalo nekaj volje, ste še skrili kake papirje? Hja, Türk se hvali, da vas lahko osmeši tudi New York Times, kjer ima veze...
WikiX
16. 03. 2012 00.39
+2
Moram posebej opisati, kako te izolirajo tudi od prestrašene družine, hinavskih prijateljev in najdejo še policaja v civilu, da ti položi še lahko punco ali mi verjamete na besedo?
whutsup
16. 03. 2012 13.55
če mene vprašaš je bolj it takoj na pregled, kot vse tole čez dat... if u know what I mean
sandi101
16. 03. 2012 00.33
+8
Kapo mu dol .. Policiji še pa najmanj verjamem ker je leglo zla v tej ubogi banani republiki s sodnijo vred!!!!!!!!!!!!!!
WikiX
16. 03. 2012 00.49
-1
Na, Pezdir se nekaj špona, na koncu pa mu pove bistvo nek sandi100, celo 101.
HooplaToopla
16. 03. 2012 00.06
+13
To je vse lepo in prav. Toda v resnici je stvar za spoznanje drugačna. Slovenski problem je korupcija na najvišjih ravneh. Sploh ne gre za to, da bi denimo zdravnik zahteval modro kuverto, pošten državljan pa bi ga nato lahko prijavil. Na tak način nam pojem 'korupcije' le želijo predstaviti, da bi ljudje imeli občutek, da res obstaja enostaven način za njeno preprečevanje. Stvar v resnici poteka tako, da se več ljudi na položajih z velikim vplivom (politika, gospodarstvo ... karkoli) dogovori, kako bodo s skupnimi močmi in združenim vplivom oškodovali državo, javno podjetje, občino .... Na mesta, kot so inšpekcije, tožilstva, sodišča, nadzorni sveti, kontrole .. na različne načine nastavijo svoje ljudi. Ker gre za izjemno dobro organizirane tolpe, so sorazmerno dobro obveščeni tudi o dejavnosti svojih konkurentov, ki obvladujejo denimo drugo ministrstvo, občino, podjetje. Poenostavljeno bi lahko rekli, da drug drugega držijo za vrat. Ni pa v tej igri nikogar, ki bi mu bilo v interesu stvar prijaviti. Kot npr. pacientu iz zgodbe o zdravniku. V balkanskih državah, v državah tretjega sveta, v tako imenovanih 'banana republikah' ..... v vse te skupine realno spada tudi Slovenija, se takemu početju reče politika. V državah s politično tradicijo in trdno demokracijo pa temu pravijo organiziran kriminal.
TheGreatRusia
15. 03. 2012 23.29
+3
1. primer: Kako do brezplačne hiše- PRIMER IN DOKAZ, ZAKAJ JE SLOVENSKO GRADBENIŠTVO PROPADLO.... TO JE DEJSTVO, POPOLNOMA MU VERJAMEM!
WikiX
15. 03. 2012 23.49
-3
Kako do brezplačne hiše? Najdeš nek malenkostni dolg in preko prijateljev na sodišču dosežeš izvršilni naslov, da mu za drobiž prodajo bajto. Bomo videli jutri, če se bo Pezdirju posrečilo odkriti ta nov način, ko bodo pred njegovim nosom, za 100 evrov izselili celo družino na cesto.
bljak janša
15. 03. 2012 23.49
+1
pa saj ej to znano že leta. Tud Janša je na tak način prišel do svojih nepremičnin
grizli
15. 03. 2012 23.52
+3
Tebi more bit ponoč pa res hudo, če še podnevi sanjaš JJ.
blue33
16. 03. 2012 00.26
+2
bljak janša
15. 03. 2012 23.26
+3
primer št. 6 če izveš za primer korupcije takoj prijavi policiji al komisiji in zavedli te bomo kot sodelavca, dobiš tajno ime lingvinopiček al pa baletnik al pa kaj podobnega.
grizli
15. 03. 2012 23.32
+4