Slovenija

Izpoved policista: Načrtno sledenje ni nič neobičajnega, nadrejeni dajejo navodila, komu slediti

Ljubljana, 04. 03. 2016 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./J.S.
Komentarji
356

Po razkritju, da je bil policijski postopek, v katerem so ustavili ministra Koprivnikarja, načrtovan, so spregovorili tudi drugi policisti, ki pojasnjujejo, da načrtno sledenje - tudi navadnim smrtnikom - ni nič neobičajnega. "Na delovnih nalogah imamo napisana imena ljudi, registrske tablice vozila, ki jih moramo kontrolirati," je dejal policist.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Policisti imajo navodila vodstva o sledenju posameznikov
    02:14
    Iz 24UR: Policisti imajo navodila vodstva o sledenju posameznikov
  • Iz 24UR: Sindikat priznava dogovarjanje, policista poiskala odvetnike
    02:31
    Iz 24UR: Sindikat priznava dogovarjanje, policista poiskala odvetnike

Po razkritju, da je bil policijski postopek, v katerem so ustavili ministra Koprivnikarja, načrtovan, vse skupaj pa naj bi načrtovali policijski sindikalisti z Zoranom Petrovičem na čelu, so se danes končno odzvali tudi v Sindikatu policistov Slovenije (SPS), ki ga vodi Petrovič. V odzivu so potrdili, da so pogovori na družbenem omrežju Facebook dejansko bili. "Šlo je za zasebno komunikacijo znotraj več zaprtih skupin članov sindikata. Ne moremo potrditi, da je korespondenca, ki je objavljena v medijih pristna, saj z avtentično korespondenco ne razpolagamo," so zapisali.

Petrovič ostaja predsednik SPS

Zoran Petrovič je nadaljevanje svojega mandata vezal na zaupnico članstva na izrednem kongresu SPS, ki bo po zaključku stavke.
Zoran Petrovič je nadaljevanje svojega mandata vezal na zaupnico članstva na izrednem kongresu SPS, ki bo po zaključku stavke. FOTO: Aljoša Kravanja

Glede na to, da se vrstijo številni pozivi, da bi moral Petrovič odstopiti, pa v SPS navajajo: "Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je nadaljevanje svojega mandata sam vezal na zaupnico članstva na izrednem kongresu Sindikata policistov Slovenije, ki bo izveden po zaključku stavke."

V odzivu so še zapisali, da sta sindikat in Zoran Petrovič deležna številnih napadov in poskusov diskreditacije. "Več kot očitno je, da je Sindikat policistov Slovenije moteč faktor zaradi nepopustljivega zastopanja interesov vseh zaposlenih, zato se skuša omejiti njegova učinkovitost. Trenutna prioriteta Sindikata policistov Slovenije ostaja izvajanje stavkovnih aktivnosti in skrb za pravice zaposlenih," sporoča sindikat.

Vodstvo policije se z izjavami SPS ne more strinjati

Na odziv SPS se je že odzvalo tudi vodstvo policije. V izjavi za javnost so sporočili, da se z njihovimi izjavami ne morejo strinjati. Preseneča jih predvsem izjava sindikata, da ne razpolagajo z avtentično korespondenco, saj v isti sapi priznavajo, da so pogovori na družbenem omrežju Facebook dejansko bili in da je šlo za zasebno komunikacijo znotraj več zaprtih skupin članov sindikata. "Če se v javnosti pojavi tako obremenilna korespondenca, ki meče slabo luč na delo policistk in policistov, se je policija – kot delodajalec in kot organ odkrivanja – dolžna odzvati. Pri tem ne gre za nikakršen poskus diskreditacije, temveč dolžnost; policija kot varuh pravnega reda in zakonitosti namreč mora ukrepati, ne le po zakonskem, temveč tudi po svojem moralnem imperativu," so zapisali.

Dodali so, da jih preseneča tudi implicitna predpostavka sindikata, da je odprta problematika posledica dejstva, da je sindikat "moteč faktor zaradi nepopustljivega zastopanja interesov vseh zaposlenih, zato se skuša omejiti njegova učinkovitost". Pojasnili so, da v policiji še vedno podpirajo zahteve policistov, saj so tudi po njihovem mnenju popolnoma legitimne in upravičene zaradi dolgoletnega slabšanja delovnih razmer v policiji in ekonomsko-socialnega statusa policistov, kar je vodstvo policije večkrat poudarilo tudi pred stavko.

"Če se borimo za skupne interese, enostavno ni smiselno, da bi jih želeli sami spodkopavati. Vendar pa vztrajamo pri stališču, da je treba do ciljev priti z legitimnimi in moralno neoporečnimi orodji. V sindikalnem boju in stavki ni vse dovoljeno – še najmanj načrtovanje in izvajanje neetičnih in nedopustnih kaznivih ravnanj, ki nimajo nobene povezave s poslanstvom policije niti sindikata," so zapisali. Žalosti jih, da sindikalni predstavniki, ki naj bi zastopali ne le pravice svojega članstva, temveč pravice vseh zaposlenih v policiji, pozabljajo, kaj je temeljno poslanstvo sindikalnega boja. S tem namreč ne krnijo le lastnega ugleda, temveč tudi zaupanje v policijo ter vse policistke in policiste, ki delajo profesionalno in požrtvovalno. Na kocko pa postavljajo tudi skozi zgodovino težko priborjen status, legitimnost in pogajalsko moč delavskih organizacij, so sklenili.

Načrtno sledenje navadnim smrtnikom ni nič neobičajnega

Za oddajo 24UR pa je spregovoril policist, ki je razkril, da naj bi policistom navodila, komu in zakaj naj sledijo, dajali tudi njihovi nadrejeni.

"Na delovnih nalogah imamo napisana imena ljudi, registrske tablice vozila, ki jih moramo kontrolirati," je pojasnil. V večini primerov je sicer šlo za prekrškarje povratnike.

"Dva policista sva bila v uniformi, en policist je bil v civilu. Ta je bil v gostilni, za šankom, opazoval je ljudi, ki pijejo," je nadaljeval. Ko je takšna oseba zapustila lokal, je policist v civilu javil kolegoma, skrita patrulja pa ga je počakala. "Na terenu so včasih pomočniki komandirjev odrejali, komu smo dali pihat," je še dejal.

Policist je povedal tudi, da so se določeni kolegi znašli v težavah, ko niso ukrepali, kakor jim je naročilo vodstvo. "Ta praksa se mi je zdela zelo sporna, v civilu smo praktično vohunili za ljudmi," je dejal policist.

Pri tem je pogosto šlo tudi za polnjenje proračuna. Pojasnil je, da so jim dostikrat sporočili, kakšno število ukrepov jim manjka (na primer glede varnostnega pasu), zato so, ko so šli na teren, iskali samo ljudi, ki niso imeli pripetih pasov – da so dosegli določeno kvoto.

Na podlagi tega je policist dobil oceno, s katero je bilo pogojevano napredovanje.

Drug policist, ki je spregovoril za 24UR, Milan Sagadin, pa je pojasnil, da tak sistem izhaja iz prejšnjega režima, ki je zahteval lojalnost, policija pa je takrat delovala po vzorcu pritiskov in zlorabe pooblastil.

Oba policista takšno delovanje žalosti, saj pravita, da si velika večina policistov želi le delati pošteno v
dobro vseh državljanov.

Načrtovanje akcije zoper Koprivnikarja razkril anonimni policist

Korespondenco na Facebooku je 1. marca razkril anonimni policist, ki v pismu obsoja zlorabo sistema. V odprtem pismu trdi, da je bila prometna kontrola ministra Koprivnikarja vendarle zrežirana. Policist je naredil tudi posnetke pogovorov na Facebooku med policisti sindikalisti in Petrovičem, da bi dokazal, da se je to dejansko zgodilo. Iz pogovorov je razbrati, da so policijski sindikalisti vedeli, da bo imel minister 28. novembra lani nastop v škofjeloškem baru. Dogovorili so se za prometno kontrolo ministra. Petrovič jim je posredoval tudi fotografijo ministrovega vozila, nato je stekla akcija. Dežurna policijska enota s PP Škofja Loka naj bi nato ministra ustavila, ta pa je moral opraviti tudi alkotest, katerega vrednosti pa niso presegle meje dovoljenega.

Takšno dejanje je zaskrbljujoče in meče slabo luč na vse policiste, sta dejala tako premier Cerar kot direktor policije Fank. Notranja preiskava se nadaljuje, vodstvo policija pa obljublja, da bo odgovorne ustrezno sankcioniralo. Ker gre za sum kaznivega dejanja, so obvestili tudi specializirano državno tožilstvo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (356)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Breder1805
09. 03. 2016 21.38
+1
Če je to re, pol odpustit vse polcaje!!
Sunshine73
06. 03. 2016 20.40
+2
ROMELS
06. 03. 2016 18.53
+1
V iranu jih bodo obešali pri nas pa bankirji za slabo delo dobivajo za nagrado še boljše delovno mesto
zaenotnost
06. 03. 2016 16.00
+3
ta dejanja Petroviča in fotografija njega in Gorenaka v avtomobilu (mislim, da je avtodom) v Dnevniku govori o premišljenem podlem dejanju, izrabi sindikata v korist PRINCA TEME
korintos23
06. 03. 2016 19.31
+2
vivitimi, A petrovič ga je z avtodomom peljal na dopust?
Sunshine73
06. 03. 2016 15.08
+5
Kaj se čudite kot , da je to kaj novega !!! To je običajno, da čakajo za vogalom gostinskega lokala in nato hhaaaaammmmmmmmmmm kot mačka na miš :)))
Vinko Brkovi?
06. 03. 2016 20.50
Nič čudnega, vse vredu, ja. Ko je pa miš oseba, ki to piše, jo kao napade kup podlih, zdivjanih mačkonov; na ukaz višjega mačkona. Pol pa še berem zaradi kakšnih interesov, da te kap. Na koncu pa sodišče delno varjame miški, ja ubogi pohlevni miški, ko ji je dosti skromen košček sirčka.Uniformirani mačkoni so pa zakon, njim je vse za verjeti. Ja, ja, bilo je to pred leti, ja. Ubogi mišek pa plačuje in se sprašuje če posamezni mačkoni mirno spijo. S časom pride vse na dan......
gekados
06. 03. 2016 13.52
+3
če ja za volanom nima kaj piti......pa če je to bilo načrtno ali ne.
Sunshine73
06. 03. 2016 15.09
+0
Ivan janez
06. 03. 2016 13.34
+4
kaj pa je Koprivnikar več od nas državljanov-- če se moram jaz pokoravat zakonu se mora tudi on--in če so ga ustavili policisti mu dali preizkus alkoholiziranosti je to bilo čisto pravilno--- tudi jaz sem bil pred kratkim preverjen pa se nisem nič jezil-
feliks-07
06. 03. 2016 11.02
+4
Važno,da se nihče ne sekira za ukradene milijarde.
LLLEPI
06. 03. 2016 10.10
+6
Policija ima svoje delo planirano.Kaj se torej tako cudite? Za navadne smrtnike pa so ti plani ok .Ce nekoga cakajo pred stanovanjem sluzbo vrtcem to je nakljucje?Kaj ste torej zagnali tak hrup ce so se spravili na nedotakljive lopove? To bi se moralo zgoditi ze pred 25 leti pa bi tudi policisti imeli svojo placo in spostovanje ne pa da delujejo po dvojnih merilih
Brakedirt
06. 03. 2016 12.33
+2
nadrejeni dajejo navodila, komu slediti - a je predsednik sindikata nadrejeni??
Vinko Brkovi?
06. 03. 2016 20.53
+1
Je samo policist, ki ima nadrejenega, ki bo odločil o njegovi usodi, meni je ta znana.....
mali B
09. 03. 2016 14.40
+1
Če kdo drugi vodi in daje navodila je to državni udar
luciluk
06. 03. 2016 08.40
+1
Potem takem živimo v BOLJŠEVISTIČNI državi, sovjetski republiki, kjer je takšno obnašanje Policije popolnom normalno !!!! Zlovenija še ni vstopila v demokracijo. Res smo še vedno komunistični pašaluk.
LLLEPI
06. 03. 2016 10.11
+3
Demokraticne drzave imajo najmocnejso policijo da scitijo demokracijo bogatih
luciluk
06. 03. 2016 17.26
vem ja kot npr. Nemška Demokratična Republika, Ljudska Republika S.Koreja in ostale demokratične in Ljudske države.
kapljač1
05. 03. 2016 21.09
+10
Načrtno sledenje , je del policijske taktike ki obstaja "od vekomaj". Ne se delat lepe, če to ni potrebno. Ne se sprenevedat. Oziroma, če mislite odpravit takšen način nadzora, je bolje da ukinete policijo.
Klimova
05. 03. 2016 19.35
+9
Vem, da si bom nakopala vašo kritiko, ampak pred kratkim sem imela "opravke" s policijo in prejšnji teden še s kriminalisti. Ravnali so strokovno, vestno in natančno. Žal imamo zakone, ki so v prid kriminnalu, čeprav policija stori vse kar more, da bi kriminal spravila z naših ulic. Pa še glede tega napeljevanja minnistra k nalivanju z alkoholom: Če si zrela in odgovorna oseba, ga ni boga, ki bi te pripravil do konzumiranja alkohola, če moraš potem sesti za volan. Pa kaj potem če so ga načrtno vzeli pod drobnogled? Ja bogi ministeer, ane? A je mogoče mladoleten ali pa nekako prizzadet? Če si pošten državljan lahko vsakemu pogledaš v oči in trdno stojiš za svojimi dejanji. Ni čudno, da gre pri nas vse v malloro, če so zakoni spisani v prid eliti in krimiinalu. Policisti bi morali imeti več pooblastil za ukrepanje in sodne postopke pri katerih lopovi, agresivci in dilerji ne bi našli vsake luknje, da se izmuznejo. Lej, meni bi bilo čisto vseeno, če bi mi načrtno vsak dan sledili in prisluškovali. Nimam ničesar skrivati. Kaj pa vi? Če me je česa strah, me je strah naših buthastih zakonov, zaradi katerih tudi policisti ne morejo normalno opravljati svojega dela- dela v prid poštenih in nedolžnih.
puspan
05. 03. 2016 20.44
-4
Lepo, lepo Klimova. Včasih malo samokritike kar prav pride, še posebno za dušo.
Klimova
05. 03. 2016 20.45
+5
o čigavi samokritiki govoriš? Mi imaš kaj povedati?
puspan
05. 03. 2016 21.01
-6
Klimova
05. 03. 2016 21.29
+2
desnjaki itak vse narobe prevedete. Kakor vam paše, ane? Sem pa dobila občutek, da bi se rad o nečem pogovoril.
puspan
05. 03. 2016 22.26
-6
Joj kakšna zmota, saj te še komentiral nisem. Samo tvojo zgodbo sem prebral, ki si jo napisala zgoraj, a še vedno natolcuješ o nekem napačnem prevajanju. Če imaš komplekse ti res ne morem pomagati, še manj o občutkih, ki jih predvidevaš, zato boš morala kar sama razčistiti med seboj. Pa dober spanec ti želim, da ti še kaj na misel ne bo hodilo, čeprav so sanje še vedno dovoljene. Pusi pusi.
Klimova
06. 03. 2016 09.46
+5
glede kompleksov naj komentarji govorijo sami zase
LLLEPI
06. 03. 2016 10.16
+4
MINISTROM so oproscene vse vrste kriminala alkohol pa je zanje nekaj normalnega kakor za navadnega smrtnika 0.0 Policisti so si pa sami krivi da so na tapeti saj so predolgo gledali vstran pa ne samo da so gledali vstran so celo prekrivali vse vrste kriminalnih dajan ki so jih ti ljudje zavestno storili in jih se vedno delajo
Vinko Brkovi?
06. 03. 2016 20.57
abigail
05. 03. 2016 18.35
+8
Velik problem družbe je v tem, da obstaja čisto prevelika toleranca do sociopatov in celo psihopatov vseh vrst. Če pa so ti sociopati še na vodilnih pozicijah družbe, jim pa sploh nihče nič ne more. Nič spornega ne vidim v tem, da policisti večkrat nadzirajo ljudi v barih in restavracijah in da se tudi v politike in ministre večkrat nalašč vtaknejo. Ne razumem, zakaj bi se počutil, da se ti je zgodila krivica, če te policaji odkrijejo, da pijan voziš??? Pač, ne pij, če misliš za volan! Glede na ministrsko funkcijo, ki jo opravljaš, si takih spodrsljajev absolutno ne bi smel privoščiti. Policisti pa za takšna odkritja kljub temu ne zaslužijo večjih plač, saj samo opravljajo svoje delo.
McSurfer
05. 03. 2016 17.09
+5
Šefi,nadrejeni,kjerkoli,dajejo navodila,ukaze in če ni po njihovem se ti slabo piše.Kjerkoli,največ v podjetjih.Tako je in ne samo v SLO.
cifur
05. 03. 2016 16.34
+8
pod kozo smo vsi krvavi tudi policisti tudi oni delajo napake in gresijo ............a v primerjavi z nasimi vrlimi politiki so se zmeraj jagencki mar ne?
Dragon_13
05. 03. 2016 13.45
+12
Ali se koga lovi, ali se ga ne lovi, oziroma načrtno čaka - to sploh ni pomembno, ker je to jasno, da se to dela. bistvena stvar pri tem je - s kakšnim MOTIVOM se to počne !!!!!!
Darko32
05. 03. 2016 13.53
+7
Zelo dobro vprašanje. Vedno bolj jasno je, da so komandirji, vodje policiskih enot itd.. Del stricov iz ozadja, ki zavestno krojijo gonijo proti zastavi in UStavi z ciljem dokazati kako je bil KOMUNIZEM dober. To so dejstva in to bomo izvedeli šele čez eno leto, saj nihče nebo priznal, da dela proti lastni državi. ZAto se postavlja vprašanje ali lahko sploh takšni ljudje so na teh delovnih mestih, kjer je inštitut varstvo zakonitosti samo za publiko. Tukaj pa vidimo, da so to največji kriminalci, kI ORGANIZIRAJO TIHA SLEDENJA IN IZSILJEVANJA. VSE TO PA LAHKO PRIERJAMO Z DELOVANJEM UDBE IN TAJNIH POLICIJ V PREJŠNJEM SISTEMU. Zato bo nemudoma potrebno sklicati svet za nacionalno varnost in pretehtati kdo je idejni vodja tega početja, da se občane sledi in se podtika neke prekrške, katere se kasneje pokažejo, da sploh niso bili. ŽAl pa so v te svinjarije tudi vpleteni določeni sodniki, kateri so lenuhi in delajo po liniji najmnjšega odpora. TAkšen način po liniji najmanšega odpora je povzročil že za 15 miljard € škode.
nesre?ko
05. 03. 2016 14.46
+4
Naveza je živa še danes,le da se špijote zdaj že bolj pozna.
?ampl
05. 03. 2016 15.21
+0
darko ne bluzi,to se je dogajalo v vseh vladah,saj se komandirji ne menjajo ku gate.To je del njihovega prikritega in nezakonitega delovanja znotraj policije.Barva tuki nima nobene veze.
Salah al-Din
05. 03. 2016 17.41
-2
Darko nekaj si pomešal. Živeli smo v socializmu in ne v komunizmu!
Dragon_13
05. 03. 2016 13.42
+9
IZPOVED POLICISTA > Seveda ŠEFI dajejo navodila - da se lovi redne kršitelje, ki jim nič ne zaleže, da se jih odstrani s ceste... Ne dajejo pa navodil, da se lovi osebe, s katerimi imajo privatne konflikte, da bi s tem izvajali pritisk nanje, sploh pa ne, da naj se lovi politike, ki bi posledično zaradi strahu povišali plače...
Darko32
05. 03. 2016 13.54
+5
To je krinka za kriminalno početje POLICIJE in ne za vzpostavitev varnsoti občanom. Poglejva analize, katere ne kažejo napredka ampak kažejo še večjo korupcijo, kriminal in slabšo varnsot. Sklicevanje na prometne prekrše je milo rečeno farbanje naroda.
AtaAufbiks
05. 03. 2016 15.19
+2
Redni kršitelji, med katere štejem tudi sebe, sploh ne predstavljamo nevarnosti za cestni promet, pač pa zlato jamo za državo! Tudi če policaji štrajkajo, cestna varnost s tem ni prizadeta, kar dokazuje moje trditve!
audirs4900
05. 03. 2016 13.40
+8
Tak kot je rekel.Pri nas na stajerskem se to dogaja vsak dan.Delajo zasede potem pa but po siromaku.lol
izbrisaniodpotv
05. 03. 2016 14.07
+2
siromaki ne ždijo vsak dan v gostilnaha halooo če mate za alko mate tudi za nov izpit
audirs4900
05. 03. 2016 13.40
+3
Tak kot je rekel.Pri nas na stajerskem se to dogaja vsak dan.Delajo zasede potem pa but po siromaku.lol
cefre
05. 03. 2016 13.18
+9
Takšno delovanje policije nam je mnogim znano, zato bi si človek želel, da se afera Koprivnikar obrne v smer opozarjanja, kaj si v policiji dovolijo do povsem običajnega državljana. Brez žalitev in nizkih udarcev z argumenti in zahtevami, da se nujno zaščiti običajnega državljana pred anomalijami represivnih organov.
mallonge
05. 03. 2016 13.33
+5
To pa politiki ni v interesu, ker prav oni izigravajo in zlorabljajo policijo.
mallonge
05. 03. 2016 13.36
+3
Na vse avtomobile priviligirancev ala Koprivnikar bodo namestili čipe, da bodo ti poniglavi policaji vedeli kdo je nedotakljiv za stabilnost Cerarjeve vlade.
nesre?ko
05. 03. 2016 14.44
-1
Policaji čipa ne rabjo,ker ko slečejo uniformo se jim iq ne poveča.