Slovenija

Petrič pripravljen na pogovore

Ljubljana, 07. 06. 2010 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pojavljajo se ugibanja, da je vlada za slovenskega arbitra že izbrala mednarodnega pravnika Petriča, ta pa pravi, da gre zgolj za ugibanja, a poudarja, da se je o tem pripravljen pogovarjati z vlado.

Ustavni sodnik, mednarodni pravnik Ernest Petrič je danes povedal, da je pripravljen na pogovor s pristojnimi ljudmi v vladi o tem, da bi bil lahko slovenski arbiter na arbitražnem sodišču, ki bo določalo mejo med Slovenijo in Hrvaško. "Če bi se vlada tako odločila, sem seveda pripravljen na pogovor z ustreznimi ljudmi v vladi, kako naj bi to delo potem teklo. Od tega pogovora je potem seveda odvisna odločitev na obeh straneh," je dejal.

Bo Ernest Petrič slovenski arbiter?
Bo Ernest Petrič slovenski arbiter? FOTO: POP TV

Na poročanja, ki so se pojavila v nekaterih medijih, da naj bi vlada že sprejela odločitev, da bo slovenski arbiter Petrič, pa dolgoletni slovenski diplomat odgovarja, da gre zgolj za ugibanja v medijih. Sam ne ve, da bi vlada o tem že odločila in "tudi ne bi hotel nič v tem smislu prejudicirati".

O rezultatu nedeljskega referenduma o zakonu o ratifikaciji arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško, ki ga je podprlo 51,5 odstotka volivcev, je Petrič dejal, da je rezultat referenduma "znan in tak, kakršen je, in za vse obvezujoč".

"Komentarji post festum o referendumu so odveč. Nepotrebni, nekoristni," je še dejal in dodal, da lahko o tem poteka strokovna debata, gledano na načelni ravni pa gre za odločitev ljudstva, ki je za politično elito obvezujoča.

Petrič je izpostavil še pomen priprave slovenske argumentacije za arbitražo. "Pred nami je zdaj naloga, da skušamo iz te odločitve dobiti največ, priprava čim bolj solidne argumentacije nastopa pred arbitražo, tako z argumenti kot z vsem tistim, kar k takemu delu sodi. Tu bo treba sile združiti, in če sem prav razumel izjave ključnih političnih osebnosti po referendumu, se vsi tega zavedajo in gledam na bodoči razvoj z optimizmom," je še dejal.

Z MZZ so sicer za 24ur.com sporočili, da postopek izbire slovenskega arbitra še ni stekel. "Najprej je treba dokončati formalnosti za začetek veljavnosti sporazuma, sam postopek izbire arbitrov pa bo potekal skladno z 2. členom sporazuma". Ob tem so spomnili, da slednje pomeni, da bosta državi najprej skupaj izbrali tri arbitre, nato pa bo vsaka država imenovala po enega.

Brglez: Biti mora najboljši

Mednarodnopravna strokovnjaka Miha Pogačnik in Milan Brglez sta komentirala, kaj sledi.

Brglez, profesor za mednarodno pravo na ljubljanski FDV, je glede priprave slovenske argumentacije za arbitražo dejal, da bo nadaljeval delo v posvetovalni skupini, ki naj bi pomagala pri pripravi argumentacije in ki se je prvič sestala v začetku maja, ob uvodu v referendumsko kampanjo. Je pa izrazil pričakovanje, da se bo delo te skupine okoli 20 uglednih osebnosti konkretiziralo in razdelilo po posameznih področjih, da bo bolj smiselno.

Vprašanje o arbitrih je zanj še preuranjeno. "Zaenkrat ne bi še nič govoril o imenih, ne bi pa imel nič proti, ali je slovenski ali tuj; po mojem mnenju bi moral biti čim boljši. Boljši kot je, večja je verjetnost, da bo slovenski arbiter lahko vplival na arbitražo, da bo sprejela slovenske argumente," je dejal Brglez, ki sicer arbitražni sporazum podpira.

Pogačnik: Moral bi dobiti ponudbo, ki je ne bi mogel zavrniti

Miha Pogačnik bi v ekipi sodeloval le, če bi dobil ponudbo, ki je ne bi mogel zavrniti, pravi.
Miha Pogačnik bi v ekipi sodeloval le, če bi dobil ponudbo, ki je ne bi mogel zavrniti, pravi. FOTO: POP TV

Pogačnik, mednarodni pravnik in dolgoletni glavni slovenski pravni strokovnjak v pogajanjih s Hrvaško, pa nad morebitnim sodelovanjem v omenjeni skupini, če bi bil vanjo povabljen – kar je sicer po njegovi oceni malo verjetno –, ni navdušen. "Moral bi dobiti ponudbo, ki je ne bi mogel zavrniti, da bi sodeloval v ekipi s tako slabimi izhodišči, kot jih daje ta arbitražni sporazum," je dejal. "Kot veste, sem oblikoval in parafiral sporazum Drnovšek-Račan, ki je bistveno boljše izhodišče od tega, ki ga predstavlja arbitražni sporazum. Sicer ne zavračam možnosti sodelovanja, ampak nisem motiviran in to iz preprostega razloga, ker je prvič izhodišče zelo slabo in je velika možnost, da bomo izgubili, in drugič, zakaj bi šel človek delat nekaj, ko je dosegel že nekaj bistveno boljšega. S tem si pravzaprav umažeš ugled. Jaz sem svoje že dosegel, zdaj pa bomo videli, kaj bodo dosegli drugi," je dodal. Rezultat arbitraže je sicer po njegovem mnenju težko napovedovati. "Upam, da bo ugoden za Slovenijo, a se bojim, da ne bo. Trdno sem prepričan, da ta sporazum ne more pripeljati do ugodnega rezultata. Bom pa seveda prijetno presenečen in vesel, če ne bom imel prav," je dejal.

V tem smislu bo po Pogačnikovem mnenju tudi nehvaležno delo slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki bo "kljub vsej spretnosti ob tako slabem sporazumu zelo težko usmerjal delo arbitraže v pozitivno smer za Slovenijo". "Kdo bi pa to lahko bil, pa sami veste, da nas je približno pet v Sloveniji, ki smo mednarodni pravniki z ustreznimi certifikati. Vse ostalo so pač strokovnjaki, ki jih je naredila zdaj ta priložnost z referendumom. Konec koncev se zdaj že praktično vsi, dva milijona Slovencev spoznamo na mednarodno pravo," je dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Golosek
07. 06. 2010 19.21
Po vsem, kar je Pogačnik že pokasiral, bi rad še eno ponudbo, "ki je ne bi mogel zavrniti". Prava dva sta se znašla v istem članku. Da je izhodišče zelo slabo, pa očitno ve velika večina volivnega telesa - aktivna in distancirana - za to ni treba biti preplačan in dolgoletno neučinkovit mednarodni pravni strokovnjak.
botjabotja
07. 06. 2010 14.19
A je Petrič Pahorjev adut z rokava?
endrug
07. 06. 2010 13.59
Temu se pa mudi. Da ga drugi ne bi prehiteli?
JozaFric
07. 06. 2010 13.37
@fuksel Očitno bodo imeli Hrvati 2 arbitra mi pa nobenega.
vinadap
07. 06. 2010 13.36
Raatifikacija mora biti v parlamentu 2/3-ska,da je sprejeto. Bo to Pahorju uspelo ? Mogoče je pa čudežni deček ?
JozaFric
07. 06. 2010 13.36
Sreča, da se piše leto 2010 v kolikor bi bilo to leto 1945 bi zmagovalci že trpali rudniške jame z nami.
papez46
07. 06. 2010 13.35
Sedaj imamo - kar imamo. pojdite lepo na dopust, na morje, v gore. Ugasnite računalnike. Pustite, ljudem, da naredijo svoj posel.
mc_burek@email.si
07. 06. 2010 13.28
jelinčič je največji strokovnjak, ostali ne poznajo zgodovine niti lastnega naroda
fuksel
07. 06. 2010 13.12
Je Petrič hrvaške gore list?
Golosek
07. 06. 2010 13.06
Pogoltnost nima meja! Kaj bo pa Petrič zagovarjal? Kar bodo rekle ZDA, naklonejene hrvaškemu lobiju. Kdo da več, a ne, Petrič?
mali-kekec
07. 06. 2010 12.44
ne izberite podobnika, jelinčiča in starmana oni so vele strokovnjaki!
LoretdeMar
07. 06. 2010 12.43
Morda bi izbrali kar Avrekija Pušikuša ali tistega, ki skrbi za Kante.