Slovenija

Petrič odstopa od kandidature za arbitra

Ljubljana, 14. 08. 2011 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič je potrdil, da se za položaj arbitra glede nedorečene meje s Hrvaško ne bo potegoval. SDS pa meni, da bi moralo imenovanje arbitra počakati na čas po volitvah.

Ernest Petrič je dolgoletni diplomat, trenutno pa je predsednik ustavnega sodišča.
Ernest Petrič je dolgoletni diplomat, trenutno pa je predsednik ustavnega sodišča. FOTO: POP TV

Dolgoletni diplomat in sedaj predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič, ki je nekaj časa veljal za enega glavnih kandidatov za slovenskega predstavnika na arbitražnem sodišču, ki bo odločalo o meji med Slovenijo in Hrvaško, je za časopis Nedelo potrdil, da se za ta položaj ne bo potegoval. Ocenil je, da razpis ni primeren način izbire za slovenskega člana sodišča.

"Z razpisom nismo iskali niti naših odvetnikov pred arbitražnim sodiščem, ampak smo poiskali tiste, o katerih mislimo, da so najboljši. Tokratna arbitraža je enkratna, zgodovinsko pomembna zadeva za slovensko državo. Tisti, ki so po svojem položaju odgovorni za izbiro našega arbitra, bi morali prevzeti odgovornost in izbrati primerno osebo," je zapisal.

Kot je pojasnil, ni nobenih zakonskih ovir, da ne bi "preprosto izbrali tistega, ki bi bil najprimernejši za to nalogo". Povedal je še, da je pred dobrim letom na prigovarjanje premierja Boruta Pahorja in drugih "pogojno privolil" v to, da prevzame "nehvaležno in odgovorno" vlogo slovenskega arbitra, ker je menil, da je tako prav in potrebno za Slovenijo.

"Potem so se stvari zgodile, kot se pač so," je še dodal, v svojem odgovoru pa med drugim tudi zapisal: "Sicer pa, kakor mi je bilo rečeno, je gospod, ki naj bi bil arbiter, že vnaprej izbran."

SDS bi z izbiro počakal

Na svoji spletni strani pa je stranka SDS zapisala, da bi bilo z odločanjem o slovenskem članu smiselno počakati na čas po volitvah. V največji opozicijski stranki menijo, da bi "morala vlada, ki odhaja, prenehati s kopičenjem ukrepov in odločitev, ki ne obvezujejo nje, ampak njene naslednike". Dodajajo, da je do podpisa hrvaške pristopne pogodbe z EU še nekaj časa.

O arbitražnem sporazumu smo lahko glasovali junija lani na referendumu.
O arbitražnem sporazumu smo lahko glasovali junija lani na referendumu. FOTO: SDS

Zapisali so, da je vlada "sprejela obveznosti v imenu Slovenije in za vso Slovenijo, ne da bi pred tem dosegla nacionalno soglasje, o katerem sicer rada govori". "Nekatere posledice vladnih odločitev, ki smo jih že davno označili kot zgrešene, bodo očitno nastopile šele, ko bo njihov povzročitelj že zapustil slovensko politično prizorišče. Z njimi se bo po vsem videzu ukvarjala nova vlada," še ugotavljajo v SDS. Prepričani so tudi, da bi moral biti slovenski arbiter izbran tako, da bi pri tem sodelovale vse politične stranke.

Razpis za slovenskega nacionalnega arbitra je bil sicer objavljen 15. julija, 30-dnevni rok za prijavo pa se bo iztekel v ponedeljek, 15. avgusta. Ker pa je v ponedeljek dela prost dan, se bo rok iztekel s potekom naslednjega delovnega dne, torej 16. avgusta. Na ministrstvu za pravosodje so do konca tedna prejeli eno prijavo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Schallabweiser
15. 08. 2011 18.54
torej, popušili smo na vseh frontah.....
Klemen Poljakovi?
15. 08. 2011 10.57
Jaz predlagam go. Sancinovo, ona je pravi "stručko" za arbitra!
prašek
15. 08. 2011 09.03
Devetdeset Zakaj bi bil prestar ???? »Po številnih zapletih je 14. julija letos pravosodno ministrstvo objavilo razpis za slovenskega arbitra; kandidat mora biti univerzitetni diplomirani pravnik, ki izpolnjuje pogoje za vrhovnega ali ustavnega sodnika. Pogoji za drugega so nekoliko bolj ohlapni; ustavni sodniki so lahko pravni strokovnjaki, stari najmanj 40 let. Le v starostni omejitvi so pogoji za vrhovnega sodnika nekoliko bolj sproščeni, saj zakon o sodniški službi mejo postavlja pri 30 letih. Vendar mora vrhovni sodnik izpolniti še pogoj, da je uspešno opravljal sodniško funkcijo najmanj 15 let ali ima najmanj 20 let delovnih izkušenj s pravniškim delom po opravljenem pravniškem državnem izpitu ali pa je univerzitetni učitelj prava z nazivom vsaj izredni profesor. Dodatni pogoj za arbitra je, da aktivno obvlada angleški jezik, saj bo ta uradni jezik tribunala. « Torej je starost nekako omejena na minimum, na maksimum pa ne !!!
jastreb13
15. 08. 2011 08.47
Ma kaki arbitraža...par posameznikov bo za svoje nedelo spet mastno zaslužilo na ta račun....najbolje,da se kar cela Slovenija prikluči Hrvaški....glede na to v kaki lopovski in nesposobni državi živimo bi nam sigurno bilo pod vsakim tujcem bolje....slovenski človek je itak postal suženj izkoriščevalskim oblastnikom...slovensko zemljo so in še bodo podarjali tujcem....tako, da v taki državi ni za pričakovat kake resne in uspešne prihodnosti....
devetdeset
15. 08. 2011 08.31
žalostno da Petrič kot ustavni sodnik ne ve, da ne izpolnjuje pogojev. Je namreč prestar. Dobro bi bilo da Dr. Petrič preštudira zakone, tudi glede starostnih pogojev.Pahor tega tako ne more vedeti, saj še marsikaj drugega ne pozna, od Petriča pa je to degutantno.
muri1
15. 08. 2011 00.23
Za arbitra bi moral iti Jelinčič,da bo še hrvatom pravljice govoril,mogoče mu nasedejo in odstopijo celo Istro,drugače pa bo pripeljal burmansega kralja.Petrič pa bi bilo bolše,da gre v penzijo,saj ni sposoben sprejemati odgovornosti.
KD_FT
14. 08. 2011 23.59
Ja, seveda .... da bo potem šla arbitraža v franže ... spomnite se Janšatovih in Sanaderjevih "dogovorjenih" incidentov!!!
CtrlDelete
14. 08. 2011 23.16
Za arbitre predlagam Janeza Janšo, Branka Grimsa in Zvonka Černača! Istra bo takoj naša......v sanjah!
Jožajoža
14. 08. 2011 21.02
SDS ŽE IMA SVOJO GARNITURO, KI CELO ŽE DOBIVA PLAČO iz proračuna.
rudra
14. 08. 2011 20.27
Samo da ni Šturm! Če bo on smo zadevo izgubili! Mogoče je pa Vlačič-ne me hecat. Pavliha, a se vi norca delate? Navaden kmet naj bo,ki zna sekirco v mizo zabit!
prehlad
14. 08. 2011 18.58
UH TUD LEVAKI SO NEZAUPLIVI . TUDI PETRIČU NE DIŠI.
Tone 12345
14. 08. 2011 18.56
HIPOKRATKA
14. 08. 2011 18.51
Trenutno se res nikamor ne mudi, volitve so pa itak že pred vrati.
Rok Nosan 1
14. 08. 2011 18.41
Pahor naj gre za arbitra. In potem naj on nase prevzame vso odgovornost za rezultat arbitraže.
tadejstein@email.si
14. 08. 2011 18.07
glede nato da je kresalka brez službe...naj ona kandidira...! :) sej kokr ona misli, je itak najbolj pametna in izobražena... prej naj jo nekdo samo še nauči katerega leta smo se osamosvojili.
mkug5g
14. 08. 2011 18.00
nima veze kdo bo, borut je piranski zaliv prodal ali bolje rečeno šenkal
neki.stajerc
14. 08. 2011 17.55
pa dajmo hvratom kar vse kaj bomo več po Tv poslušali brezvezno blebletanje in lapanje kak bi nas politiki po ovin kih spravili da damo hvratom celo primorsko in prekmurje dajmo še jim štajersko, dolenjsko,gorenjsko, koroško pa je to to pa bo mir pa naj nas pokolejo da bo mir ker to je že čista bedarija kaj se zdaj dogaja itak je jasno da če je komu kdo dolžan ozemlje so to hrvati nam in da so slovnski politiki odkar imamo pač svoje politike in to smo imeli že v habsburški monrahiji če ne že prej, prodajajo nonstop konstantno slovensko ozemlje za lastne interese v zgodovini se ni nič spremenilo ker se nonstop ponavlja samo vedeti moraš katera je prava in resnična zgodovina na konci pa "arbitraža" ??? hahaha čista nategancija
Josko82
14. 08. 2011 17.51
SDS je nasprotoval arbitražnemu sporazumu, zdej bi pa arbitra izbiral? Če nekdo verjame v projekt mu ga pač ne bi dal za vodit. A smo res tako neumni, da bomo dal nekomu, ki je naredil vse, da do sporazuma ne pride, da bo zdej izbiral? Pa sej niste normalni.
GSG-9
14. 08. 2011 17.49
Logično, sej ga ni pametnega človeka da bi prevzel nase to odgovornost. Zato je bil že referendum napaka, take zadeve mora reševati parlament in ljudje ki jih plačujemo za reševanje teh zadev. Sedaj so se pa politične stranke lepo odpovedale odgovornosti.
MOSSAD001
14. 08. 2011 17.32
Te levaki so res čisto mim...pa to Levaki baje jaslice že aprila postavijo...pa to