Slovenija

Petra Lesjak Tušek prva ženska na čelu društva novinarjev

Ljubljana, 24. 09. 2015 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Petra Lesjak Tušek pravi, da njen položaj ni in nikakor ne bo lagoden, še posebej ne v vse bolj nestabilnih razmerah v medijih. Sama izpostavlja boj za novinarske profesionalne standarde in proti nadaljnji degradaciji poklica na vseh ravneh.

Novinarsko pot je 40-letna Lesjak Tuškova začela na Radiu Slovenija kot dopisnica, nadaljevala pri Večeru kot dopisnica s Koroške in v mariborskem uredništvu gospodarstva in regij. V mandatu 2011-2015 je bila članica upravnega odbora DNS. Po izobrazbi je univerzitetna diplomirana novinarka in magistrica komunikoloških znanosti. Je tudi prejemnica nagrade Bratstvo resnice DNS kot perspektivna novinarka.

Skupščina Društva novinarjev Slovenije (DNS) je danes za novo predsednico društva s štiriletnim mandatom izvolila novinarko Večera Petro Lesjak Tušek. Vloga predsednice – prve ženske na čelu DNS – po njenih besedah ni in nikakor ne bo lagoden položaj, sploh ne v zdajšnjih, vse bolj nestabilnih razmerah v medijih.

V nobenem primeru pa turbulentnih časov, ko se odvija več pretresov hkrati in ko so resno načete tudi eksistence novinarjev, ne bo mogoče prebroditi brez širše aktivacije novinarjev, povezovanja in sodelovanja, kot tudi ne brez solidarnosti, je po izvolitvi poudarila Lesjak Tuškova. Njen protikandidat je bil upokojeni novinar Dnevnika Marjan Lekše.

Za kaj se bo borila?

V svojem programu nova predsednica DNS, ki je na tem položaju nasledila novinarja Večera Matijo Stepišnika, izpostavlja boj za novinarske profesionalne standarde in proti nadaljnji degradaciji poklica na vseh ravneh. Prizadevala si bo za DNS kot močno, reprezentativno in aktivno povezavo novinarjev, v kateri se članstvo aktivira in deluje decentralizirano.

Opozorila je tudi na pomen zahtev, ki jih bo sprejela današnja problemska konferenca DNS in Sindikata novinarjev Slovenije, naslovljene pa bodo na državo, lastnike medijev, uprave in nenazadnje na uredništva. Novinarski profesionalizem je po njenih besedah v času napetosti toliko pomembnejši.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofanatik
25. 09. 2015 07.21
+2
Saj mediji in novinarji niste drugega kot posiljevalci sloovc z reklamami, obvladate pa samo še kopy/paste
Jarej
24. 09. 2015 22.04
+5
Najbolj pomembno je objektivno poročanje novinarjev in ne senzacionalistično, ki ga je večkrat zahtevala, in tudi sama kdaj pisala v tem slogu. Tega ne bo več?
endva
25. 09. 2015 08.44
+3
Drži. Zaprisežena braniteljica in propagandistka interesov lastne klike (beri bivših komunistov). Do nasprotnikov senzacionalistična in brezobzirna!
JosipBrozDrugi
24. 09. 2015 21.44
+1
Kdo je ta "lepotička"?
ssecnik
24. 09. 2015 18.33
+5
Ti lažnivci imajo celo svoje društvo.Upam,da jih obišče en tak,kot je tiste v Franciji.
zaenotnost
28. 09. 2015 08.43