Slovenija

'Zaostritev stavke policistov ne bo v škodo državljanov'

Ljubljana, 15. 05. 2012 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Policijska sindikata sta odločila, da bosta zaostrila stavko, in to tako, da bodo policisti svoje delo opravljali temeljiteje. Če bo treba, bosta pripravila tudi protestne shode, sicer pa je Uroševič od ministra Gorenaka zahteval, da se opraviči za svoje besede.

Stavkovna odbora obeh policijskih sindikatov, ki stavkata, ker želita, da bi se vlada z njima pogajala o plačah, in nasprotujeta sprejetim varčevalnim ukrepom v javnem sektorju, sta se dogovorila, da z jutrišnjim dnem zaostrita stavko.

"Zaostritev stavke pomeni, da bomo vse stavkajoče pozvali k temeljitejšemu opravljanju nalog, ki jih v skladu s 84. členom zakona o policiji morajo opravljati, hkrati pa, da pazijo tudi na svojo lastno varnost. To v praksi pomeni, da se vsi postopki, ki jih izvajajo, zavlečejo oz. trajajo dlje kot ponavadi," je za 24ur.com pojasnil predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič in predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič
Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič in predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič FOTO: Miro Majcen

Policisti naj bi tako več pozornosti usmerili v naloge, ki jim jih za čas stavke nalaga zakon. Ta predvideva, da morajo varovati življenja in premoženje, preprečevati, odkrivati in preiskovati kazniva dejanja, odkrivati storilce kaznivih dejanj in drugih iskanih oseb ter jih izročati pristojnim organom, varovati določene osebe, organe, objekte, okoliše, delovna mesta in tajnost podatkov državnih organov, vzdrževati javni red, nadzirati in urejati promet na javnih cestah, varovati državne meje in opravljati mejne kontrole ter opravljati naloge, ki jih določajo predpisi o tujcih.

Uroševič zagotavlja, da bo tako zagotovljena varnost države. Pri tem pa je zatrdil, da stavkajo proti vladi, zato s stavko ne želijo kakor koli škodovati državljanom. "S stavko nikakor ne želimo prizadeti prebivalcev oz. vplivati na varnostno situacijo v Sloveniji, to je naš prvi cilj. Naš drugi cilj pa je, da poskušamo doseči kar koli iz naših stavkovnih zahtev," je še dejal.

Pri stavki bodo vztrajali in zaostrovali tudi druge ukrepe, ki niso neposredno vezani na opravljanje del in nalog. Tako bodo, če bo treba, pripravili tudi protestne shode. "Zaostritev bo trajala do preklica oz. do trenutka, ko bomo zaznali kakršen koli signal, da se je kdo pripravljen z nami konkretneje pogovarjati," je pojasnil Uroševič.

Pojasnil je tudi, da oba sindikata veliko truda vlagata v prepričevanje članov, da je na prvem mestu varnost države, šele nato pride na vrsto njihov socialni in statusni problem, v katerega so zašli po sprejetju vladnih ukrepov. Pravi, da so tudi policisti, ki so v petek sodelovali v odmevni akciji, v kateri so po državi opravili okoli 70 hišnih preiskav, dali podpis za zakonodajni referendum o kršitvah pravic do regresa. Podali so tudi ločena pooblastila za tožbo za izplačilo regresa.

Petrovič: Učinkovitost stavke je izjemno visoka

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič pa je za 24ur.com pojasnil, da so se na stavkovnem odboru dogovorili, da vsebine zaostritve stavke ne bodo razkrivali, bo pa tudi po njegovih besedah prioriteta še vedno varovanje ljudi in premoženja. "Lahko pa povem, da smo ugotovili, da so efekti, ki smo jih želeli doseči, doseženi, kar pomeni, da je bila v zadnjem mesecu vlada prikrajšana, ljudem pa je bilo prizaneseno. Tako, kot stavkamo v letu 2012 tri ure, smo v letu 2010 stavkali deset dni," je dejal.

Učinkovitost stavke ocenjujejo za izjemno visoko, saj kaže, da policisti – v nasprotju s trditvami ministra Gorenaka – sledijo sindikatu. "Kajti sindikat ni nič drugega kot del zaposlenih v policiji in vsi sindikalisti smo v prvi vrsti tudi policisti."

Po Petrovičevih besedah pa je opaziti, da je med policisti na terenu izjemno nizka motivacija. "Ta segment je vlada s svojimi ukrepi zelo prizadela, mi pa pričakujemo, da bo prišlo do sprejemljivega in razumnega kompromisa – ne višanja plač, pač pa zavarovanja tistih, ki imajo izjemno visoko nevarnost in odgovornost," je zaključil.

Jezno pismo Uroševiča ministru Gorenaku

Uroševič je danes na ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka naslovil tudi odprto pismo, v katerem je izrazil ogorčenost nad njegovimi izjavami in nad "namerno izkrivljenim interpretiranjem dejanj policistov in članov PSS ter načrtnim diskreditiranjem, žaljenjem in poniževanjem policistov".

Sindikati, ki z vlado niso podpisali sporazuma glede zakona o uravnoteženju javnih financ, zbirajo podpise za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o zakonu. Danes so se jim pridržili tudi v organizacijah Nevidni delavci sveta in 15o.

Glede včerajšnje izjave, ko je Gorenak dejal, da mu ni žal zaradi odpovedi pogodbe o ureditvi medsebojnih razmerij, bodo tako, kot so že včeraj napovedali, zoper ministra vložili kazensko ovadbo, ker je po njihovem mnenju nezakonito razdrl pogodbo ter s tem želel onemogočiti zakonito stavko policistov in zaposlenih na MNZ.

Zavračajo tudi izjave, da vodstvo PSS živi v svojem svetu in daleč od pričakovanj tistih, ki delajo na terenu. Pravijo, da vsi policisti vsak dan delajo korektno in pošteno, tako kot so delali tudi v petek, ko je potekala odmevna akcija proti tihotapcem in preprodajalcem orožja ter droge. Akcija po njihovih besedah potrjuje profesionalnost in strokovnost policistov ter dosledno spoštovanje zakonodaje, česar pa za Gorenaka ne "morejo enakovredno trditi".

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak
Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak FOTO: Blaž Garbajs

Uroševič je tudi zapisal, da zakon o policiji pri stavki še najbolj omejuje kriminaliste, saj morajo tudi v času, ko stavkajo, preprečevati, odkrivati in preiskovati kazniva dejanja. "Iz navedenega jasno izhaja, da so Vaše izjave popolnoma nekorektne, zavajajoče, nesramne in žaljive. Policisti, udeleženi v petkovi akciji, so postavili prioritete državljanov in javne varnosti pred svoje prioritete ter šibek ekonomski položaj in so se tako, kot jim to nalaga zakon, odzvali in sodelovali v petkovi akciji, kjer so profesionalno opravili svoje delo," ugotavlja Uroševič.

Gorenaka opozarjajo, naj razmisli o svojem delu

V nadaljevanju pa je zapisal, da nihče od kriminalistov in policistov, ki so sodelovali v petkovi odmevni akciji, ni mogel izbirati med tem, kaj bo delal in česa ne. Pri tem Uroševič poudarja, da je bila med njimi večina najslabše plačanih policistov in kriminalistov. "Nikakor pa to ne more potrjevati, kot tega tudi ne potrjuje, da smo policisti zadovoljni s svojimi plačami in statusom ter da zahteve policistov niso usklajene z vodstvom sindikata," zatrjuje predsednik sindikata.

V PSS zato zahtevajo opravičilo ministra za "zlonamerne besede" in ga pozivajo, da resno razmisli o svojem načinu vodenja ministrstva ter svojem odnosu do zaposlenih na notranjem ministrstvu in policiji, "saj je že od samega nastopa funkcije vsak sleherni trenutek namenil zaničevanju, žaljenju, poniževanju in diskreditaciji" policistov in zaposlenih na MNZ.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (316)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dani039
16. 05. 2012 17.35
VW Češky Enemu višjemu inšpektorju iz GPU.
Ss9
17. 05. 2012 09.06
teli kriminalisti za organiziran kriminal imajo plače, z dodatki in pripravljenostjo okrog 1.500 eur, brez malice in prevoza, in okrog 10 let delovne dobe...
Ss9
17. 05. 2012 09.07
-1
zato tudi ne stavkajo in so delali, logično za ta denar
saintjozef
16. 05. 2012 13.32
+3
Gorenaka opozarjajo, naj razmisli o svojem delu --misija nemogoče.
prašek
16. 05. 2012 13.34
+3
prašek
16. 05. 2012 08.12
+7
Policisti Če popustite , vam bom zameril !!!
mirotanja
16. 05. 2012 10.36
+5
Dajmo malo spodbude policistom, to je najmanj, kar jim lahko damo!
hanoveranec
16. 05. 2012 12.51
-4
prašek
16. 05. 2012 12.58
+2
Najbolj inteligentni so pa komentarji konja iz Hannovra
hanoveranec
16. 05. 2012 13.10
-5
bolj inteligentni, kot od "kvazi"doktorjev...........
prašek
16. 05. 2012 13.29
+3
irhaela
16. 05. 2012 07.39
+6
Tu sploh ne mislim komentirati o plačah policistov in pa o njihovi "lenobi" , kaj tukaj večina zagovarjate. Biti policaj je častno mesto, ki opravljajo tvegana dela. Ne govorim o policistih, ki čepijo v pisarnah, govorim o terenskih policistih, ko lovijo kriminalce in cestnoprometne prekrškarje! Kolikokrat so bili izpostavljeni zmerjanja in fizičnega obračunavanja s strani prekrškarjev. Terenski policisti morajo biti pripravljeni 24 ur na dan, ne glede na to, da so se komaj vrnili z dela domov. Če dobijo klic, da jih nujno rabijo, se morajo podvizati pozivu. Se pravi, da si ne smejo privoščiti doma kakšen kozarček vina za sprostitev, ko se vračajo domov. Slovenska policija je zelo učinkovita in deluje s polno paro, a kaj, ko naletijo na žgečljivo situacijo, kot so bili afera bulmastifi, orožarska afera, afera Patria in ostale afere, v kateri je vpleten sam vrh naše vlade. Policisti opravijo delo in predajo zapisnike nadrejenim. Točno vedo, kdo vse je vpleten, ali zaradi stopnje tajnosti morajo o tem molčati. Policisti zapisujejo in ovadijo domnevne prekrškarje, kot sta bila že večkrat vpletena koprska in mariborska župana, a kaj, ko pa tožilstvo in podkupljeno raziskovalno sodstvo pometajo policistove dokaze pod prag. Vsaka čas vsem policistom, ko so izvrševali racijo za mamilarsko in orožarsko tolpo pred kratkim v kranjskem in koprskem področju. Intenzivno in preko svoje moči so izvajali to racijo. Do sedaj še nisem slišala našega cenjenega in poštenega ministra Gorenaka, kot se ima takšnega, da bi policiste pohvalil in jih nagradil za takšna dejanja, ko so imeli opravka z nevarnimi kriminalci. NOBENE POHVALE S STRANI GOSPODA GORENAKA! Nasprotno, ponižuje jih in cinično komentira, da imajo policisti še predobre plače! Tako dragi moji, brez policistov, plavih angelov smo vsi državljani pečeni! No kdo ima prav? Ali policijski sindikat ali samooklicani vrli in pošteni gospod minister Gorenak?
mirotanja
16. 05. 2012 10.34
+3
Končno še nekdo, ki razmišlja brez pritiska politike. To kar poskuša politika narediti s policijo zelo skrbi. Verjemite, vsi skupaj bomo čutili posledice, še najmanj pa trenutno aktualna politika. Močno me tudi skrbi, KJE JE STROKA?
hanoveranec
16. 05. 2012 12.53
-4
meni napišejo kazen, ko sploh nisem storil prekrška...... za polnjenje proračuna......... buuhaaaaaaaaaaa
nemarx
16. 05. 2012 07.11
-2
Kaj pa je zahteva po višjih plačah v obdobju krize drugega kot škoda v žepih državljanov ??? Kaj pa je izplačevanje visokih plač pisarniškim policajem drugega kot škoda v žepih državljanov ??? Vedno več policajev sedi v klimatiziranih pisarnah in prejema visoke plače in le še kakšnih 50% jih dela na terenu in ironija ti terenci imajo res prenizke plače. Kaj ukreniti, zaposliti še nekaj terenskih policajev, jim nekoliko dvigniti plače, 80% pisarniških policajev pa naj plačije KPS, saj za njih tudi že sedaj delajo, plačujemo pa jih vsi državljani.
Uporabnik811241
16. 05. 2012 06.57
+2
Policisti ,ki ga nonstop trobite o vaših sposobnostih ,izobrazbi ,izpostavljenosti življenja in razno blebetanje koako se vaš poklic ne more primerjati z gradbinci in podobno res se ne more saj je vaš bolje plačan od gradbinca in drugih ! O tveganju pa koliko policistov je umrlo na delovnem mestu in koliko gradbenih delavcev in raznih terencev ,ki so padli z odra , lestve ,se kaj prevrnilo na njih , padli z strehe ,padli v iskop ,ali jih kaj zasulo in so umrli vse to so poklicna tveganja in to za manj denarja pa še več morajo delat !
hanoveranec
16. 05. 2012 12.54
-1
SimonaHamer
15. 05. 2012 23.47
+1
BERAČI Mi, kar je nas, od vekomaj brez doma, vsi tavamo iz mraka v noč zgubljeni, kakor slepci tipajoč za belo stezo, ki do sonca roma. Mi, kar je nas, smo izobčeni berači. Iztezamo premražene roke, da vanje toplo ujeli bi srce, ko gnev nam zadnje lepe misli slači. Mi, kar nas je, smo vendarle bogati. Iz roke v usta kar tja v dan živimo brez straha, da lahko še kaj zgubimo. Če vsem, ni treba nam se smrti bati. Mila Kačič
slonicka
15. 05. 2012 21.39
+7
vsaka država ima policijo zato da zašćiti svoje državljane je pa treba razumeti da so slovenijo ti lopovi poravbali našo državo in ni nić novega da policija tudi plaće nebo imela in bojo na istem kot nekateri delavci
pupa_od_anbot
15. 05. 2012 22.07
+2
sem bila zbrisana, še enkrat: probaj na portalu sidikata pogledat kako so oz. se končujejo njihove preiskave...
Jeanus1
15. 05. 2012 23.31
-1
So še vedno v fazi zbiranja obvestil, kot vedno! če ne bodo vedli, bodo že poklicali na pomoč občane na zastonj številko!
mirotanja
16. 05. 2012 10.39
+1
očitno je Slovenija še bogata, treba je diskreditirati policijo, da se ukvarja sama s sabo, v temu času pa poravbat še tisto, kar je ostalo.
titovka
15. 05. 2012 21.30
+8
gremo modri angeli...na vse ali nič.... sedaj se gre za državo in za nespametno ljudstvo katero noče dojeti, da se gre tukaj za nas in državo...sedaj bi morali skupaj stopiti vsi in se vzeti v bran v bran nam in državi...slovenski človek zbudi se!!!!!
Buena Vita
15. 05. 2012 21.51
-8
,s policijo še češenj negrem zobat ,tele priosmojeno,kaj smo v vojni ponzakonu mora ta parazitarska bagra delati,ker pa ni nikoli delala si privoščijo svinjarije ,ustvarjalci svinjarij
titovka
15. 05. 2012 21.55
+5
mirotanja
16. 05. 2012 10.41
-1
titovka, pusti ga, saj ni sam kriv ..... Se pa s tabo globoko strinjam, utišati je treba tiste, ki si upajo, s povprečneži pa je izjemno lahko pometati
hanoveranec
16. 05. 2012 12.55
-2
pupa_od_anbot
15. 05. 2012 21.17
+3
resno! povejte, kakšna "štala" bi ratala, če bi tiste račke povozili....in bi nekdo dal gor kot je reševanje???? (drgač policaje podpiram, kot je nekdo spodaj napisal JS je testni, penzionistom so pobrali "dodatek2, realni pa še pridete na vrsto!)
lombroso
15. 05. 2012 21.02
+7
Ja terenskih policistov je res premalo vsaj v okolici Bleda, vsaj v nočnem času. Če se fantje zvečer v gostilni pod vplivom maliganov mal "sporečejo", intervencije sploh ni, oziroma pridejo z veliko zamudo. Dva policista z Bleda, dva z Jesenic in dva iz Radovljice ne morta umirit niti upokojencev, ki se sporečejo pri balinanju. Pisarne v Kranju pa polne tistih pametnih od 7-15 ure.
Jeanus1
15. 05. 2012 23.28
-6
Zgleda, da je na forumu tričetrt slovenskih policajev. Ali nimate drugega dela? Aja, imate premajhne plače...ha ha ha ha...
Kronjo Motorka
15. 05. 2012 18.34
-9
Če bi delavci v zasebnem sektorju stavkali kot ti v javnem bi bili v kratkem brez službe. In če bi slučajno stavkali ne bi nič dosegli ž, ker je itak polovico podjetij propadlo. Nekaterim se nam je plača znižala za 50%, če bi se nam za 10% kot v javnem sektorju bi bili zelo veseli.
titovka
15. 05. 2012 21.30
+10
boljš brez tistih 400e kot biti hlapec!!!!
gregor153
15. 05. 2012 21.48
-1
tebi je najlažje to rečt ker delaš v javnem sektorju. Povej to ljudem ki delajo v gospodarstvu in morajo preživeti, hkrati pa dajati za vaše plače, ti jih pa še žališ!!
titovka
15. 05. 2012 21.57
+10
pa kaj sem ti jaz kriva, ker ste imeli tako dobre menedžerje v gospodarstvo, da so pokradli naše gospodarstvo...ko je gospoda kradla ste vsi bili tiho...kaj vam je sedaj za vse kriv javni sektor...poglej v janšev sektor za koliko je svojim delavcem in sebi zvišal plače...kaj to vas pa nič ne moti????
lepota in zdravje
15. 05. 2012 18.02
+12
Če bi se slučajno Strojanovi selili, prosim policijo,da pred vožnjo najprej preverijo dokumente voznikov.
Jeanus1
15. 05. 2012 23.33
+5
Še prej pa veljavnost prometnih dovoljenj policijskih vozil, da ne bo pomote. In stanja gum na kolesih avtomobilov...
Kevin Venta
15. 05. 2012 17.57
+7
delavci stavkajo tako, da NE delajo.. policisti pa stavkajo tako, da še bolj delajo.. kje je tu logika? xD hahahahaha :D
Kronjo Motorka
15. 05. 2012 18.31
-7
Zato ker po navadi ne delajo nič. Drugega kot dat pihat itak ne znajo, ko pa izpolnejo normo pa v gozd počivat.
dajno
15. 05. 2012 20.42
+3
Zato, ker, ko normalno "delajo" v bistvu stavkajo
kadulja
15. 05. 2012 22.01
+4
Brane ti si pravi kretenčič ki nič ne bere ampak nekaj na pamet komentira. policisti ne morejo štrajkat ker jim je to z zakonom omejeno in morajo opravljati določene naloge, da ti lahko v miru in varno pišeš klamfe pod članke
Jeanus1
15. 05. 2012 23.15
-1
Potem pa nehajte štrajkat, če ne štrajkate, pojdite raje v senco ali pa v grmovje, tako kot vedno, telebajski!
Slava_Rusiji
15. 05. 2012 16.57
-6
Naj kar štrajkajo, bo vsaj na cestah mir :)
robertc
15. 05. 2012 16.39
+25
Če bi bil še sistem TITA ne bi bilo toliko tajkunov!
hanoveranec
15. 05. 2012 16.41
-7
titovka
15. 05. 2012 21.31
+6
WikiX
15. 05. 2012 16.36
-2
Sploh obstaja pri nas človek, ki bi policijskemu lobijo povedal, kar mu gre, kam so spravili državo s svojim (ne)postopanjem?
robertc
15. 05. 2012 16.40
+3
grikos
15. 05. 2012 17.20
+4
WikiX s teboj pa res ni nekaj vredu,še za policaja te nebi vzeli.
mlg
15. 05. 2012 16.18
+22
Preveliko javne uprave v 80' letih je bilo policistov za 2/3 manj,.. vendar so bili veliko bolj efektivni,.. Da ne omenjam občin,.. Kdo jih pa živi? Mi privatniki in delovna sila- zakaj, da nas pošiljajo od okenca do okenca, čemur ni konca in sami ne vedo kaj bi sami s sabo, ker nimajo nič za delati.
robertc
15. 05. 2012 16.37
+6
mlg verjetno si pozabil, da v 80 tih ni bilo toliko kriminala, ker SO SE VSI BALI TITA!! Ali pa zato ne veš, ker še te takrat ni bilo!
dani039
15. 05. 2012 16.42
+11
Policije je bilo ravno toliko, vendar so bili drugače razporejeni. Ja kam pa pridemo, če je od 9000 oseb s policijskimi pooblastili samo 2500 takšnih ki delajo "na cesti", pa s tem ne mislim samo prometnikov ampak tudi kriminaliste in ostale. 2/3 pa jih je na GPU in na policijskih upravah! Pa še od teh 2500 jih je več kot polovico tako imenovanih Schengencev, to so pa ti, ki čuvajo zeleno mejo..Tako se ne gre čudit da je 2000 podpisov zbranih.. Umetno ustvarjena delovna mesta, napredovanja zaradi formalne izobrazbe in ne zaradi sposobnost. Verjamem, da če bi bil Gorenjak kaj prida policist, bi bil še sedaj policist...V "njegovih" časih je zdrava sredina hitro izločila gnilo jabolko...
hanoveranec
15. 05. 2012 16.43
-7
bali Tita.... aahahahahahahahahahhahahahahahaha... ohohohohohohohohohohh... lol
WikiX
15. 05. 2012 16.57
+6
Niso se bali Tita, ta je s svojo tajno policijo kvečjemu poskrbel in zaščitil tiste zločine, ki so se zgodili, bali so se oblasti delavcev in vojske, med katerimi smo vsi živeli, šele notranji sovražnik je uničil te skupnosti.
grikos
15. 05. 2012 17.23
+2
mlg da bi policisti živeli od privatnikov močno dvomim,predlagam pa da naj bodo plačani od kazni katere pokasirajo,pol pa boš videl hudiča.sem 100% da ne bodo več štrajkal in zahteval večjih plač
titovka
15. 05. 2012 21.31
+7
TITO je bil car nasprot tega kar imamo danes!!!!SLAVA TITU!!!!
perice123
15. 05. 2012 22.29
+1
mal poglejte statistiko... policije je bilo veliko več, pa če bi takrat take komentarje pisali, bi pristali na Golem otoku al pa s svincem v tilniku brez sojenja!
titovka
15. 05. 2012 22.36
+5
takrat mi jih ni trebalo pisati, ker sem imela lepo življenje...takrat niso tako kradli, kot danes...miza je bila skoraj za vse enak pogrnjena!!!!!la danes njim polna miza nam niti drobtinice ampak smetnjaki!!!!
hanoveranec
16. 05. 2012 13.00
+1
Tito je bil zločinec, tako piše tuja literatura.....
robertc
15. 05. 2012 16.16
+28
Janša bi najrajši imel na cestah vojsko kot policijo. Pride mi tak naprej kot neki korejec!
titovka
15. 05. 2012 21.33
+3
robertc
15. 05. 2012 16.14
+22
Gorenak je sindikaliste vzel preveč osebno, kar pa ni profesionalno, zato se mu lahko zgodi, da bo odletel!