Slovenija

Petim bolnišnicam grozi blokada računa

Ljubljana, 04. 07. 2013 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pet bolnišnic je tik pred tem, da jim Kemofarmacija zaradi neplačevanja računov zagrozi z blokado računa. Veledrogerist Salus je že vložil izvršbe zoper nekatere bolnišnice. V bolnišnicah poudarjajo, da denarja za poplačilo enostavno nimajo.

Petim bolnišnicam grozi blokada računa.
Petim bolnišnicam grozi blokada računa. FOTO: Thinkstock

Predsednik uprave Kemofarmacije Davorin Poherc je potrdil sredine navedbe generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Sama Fakina na seji odbora za zdravstvo, da so pred tem, da blokirajo račune petim slovenskim bolnišnicam.

Kot opozarja Poherc, je zaradi zamud pri plačevanju že ogroženo poslovanje Kemofarmacije. Nekatere bolnišnice zamujajo že več kot 150 dni oz. več kot pet mesecev, medtem ko je zakonit rok za plačilo 30 dni, skupne zapadle terjatve bolnišnic do Kemofarmacije po njegovih navedbah znašajo okoli 10 milijonov evrov.

"Prišli smo do točke, ko ne moremo več nič narediti in smo prisiljeni izterjati svoj denar. Če želimo pri sebi preprečiti težave, moramo to narediti," je dejal.

Najbolj kritične naj bi bile pri zamujanju s plačili računov izolska, jeseniška, ptujska, slovenjgraška in murskosoboška bolnišnica.

V Salusu še vložili izvršbe, nekaterim začasno ustavili dobavo zdravil

V Salusu so potrdili, da so v preteklosti že vložili izvršbe zoper nekatere bolnišnice. Tudi Salusu bolnišnice dolgujejo več milijonov evrov, s plačili pa nekatere zamujajo tudi več kot 150 dni.

"Vsak dan pregledujemo vrednost zapadlih obveznosti in čas zapadlosti obveznosti, ki jih imajo bolnišnice do nas, in se na podlagi dejstev in razgovorov z bolnišnicami odločamo za različne ukrepe," so zapisali v Salusu.

Poherc pojasnjuje, da so nekaterim začasno že ustavili dobavo zdravil. Ob tem opozarja, da je kritična meja do drugih poslovnih partnerjev bistveno nižja kot do bolnišnic, saj da le zaradi pomena bolnišnic tolerirajo tako dolge plačilne roke. Ob tem se sprašuje, "do kdaj dobavljati, če je kupec insolventen".

Vodstvo Kemofarmacije je o plačilni nedisciplini bolnišnic obvestilo vse državne organe, med drugim so na skupnih sestankih iskali rešitve, je dejal Poherc. A opozarja, da dolgoročnih ukrepov vlada še ni sprejela, kratkoročnih operativnih rešitev bolnišnic pa več ni.

V Slausu pa menijo, da bi lahko problem zamud s plačili rešili z zagotovitvijo novih sredstev in da bi ZZZS znova sprotno obračunaval akontacije za opravljene storitve bolnišnicam, torej da bi bolnišnice prejemale denar od zdravstvene zavarovalnice vsakih 10 dni za tekoči mesec.

Bolniška postelja
Bolniška postelja FOTO: Reuters

Na ministrstvu brez odziva

Splošni dogovor za letošnje leto predvideva, da se drugi in tretji del mesečnega nakazila prenese na naslednji mesec. To je ZZZS izvedel v februarju, tako so izvajalci zdravstvenih storitev takrat prejeli le polovico mesečnega nakazila, kar je močno poslabšalo njihovo likvidnost. Nato so se partnerji v zdravstvu odločili, da bo ZZZS izplačilo dela mesečnega nakazila bolnišnicam zamaknil postopoma. Vsak mesec tako dodatno zamaknejo nakazilo za tri dni.

Na ministrstvu za zdravje se danes še niso odzvali na problematiko, saj je minister Tomaž Gantar na ministrskem zasedanju o prehrani in gibanju na Dunaju. Predvidoma bo dal izjavo za javnost v petek.

Bolnišnice pravijo, da denarja nimajo

Pacientom zaenkrat ni treba skrbeti, saj bolnišnicam zdravil ne bo zmanjkalo, torej morebitne blokade ne bodo občutili. V bolnišnicah poudarjajo, da denarja za poplačilo enostavno nimajo. Kljub temu, da se trudijo racionalizirati poslovanje in zmanjšujejo stroške od države od zdravstvene zavarovalnice dobijo vse manj denarja oz. jim ta ne izplačuje pravočasno svojih obveznosti, nabavne cene recimo zdravil pa ostajajo skoraj nespremenjene. Če do blokade res pride, denarja za plače zaposlenih v  petih bolnišnicah ne bo in to že prihodnji mesec.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tamdam
05. 07. 2013 08.18
+2
Bom omenil samo dve stvari: 1. škatlica Aspirina pač v tujini košta 0,65€ pri nas mislim, da je okoli 4€!!!! 2. Razni dobavitelji sploh pa močni podkupujejo zdravnike , ki odločajo, kateri novi aparat je boljši in primernejši za njih. Provizije so kar krepko čez 60.000€ Obe zadeve dokazljive, če bi se vrli novinarji lotili svojega dela! No jaz pa čez mejo kr pojdem, ker mam te Banane republike že dost, saj ni prihodnosti za mojega otroka. :(
askralj
05. 07. 2013 06.42
+6
Doktorji so vedno med rekorderji po zašlužku sploh se ne čudim... Naj se par ljudi ki so pokradli pozapre pa bo hitro vse normalno, ne pa da čuješ kak novi preplačani aparati ležijo v kleti na starih pa čakalne vrste za več ko leto vnaprej...
Dragica Lešnik
05. 07. 2013 07.37
+5
naj vodilnim v zdravstvu znižajo plače...
ole-ole
05. 07. 2013 07.53
+0
Da postane nekdo zdravnik potrebuje 23 LET napornega šolanja in sedaj naj ima zdravnik nižjo plačo kot dimnikar s koncesijo, še predobro zdravstvo mamo kako vsi privatniki izbegavajo plačevat prispevke.
Migremonadob
05. 07. 2013 04.42
+0
Dobro nam gre, v Grčiji se že zaprtli oz. se menijo kero bolnišnico zapret pa to ....
Pjeva? Tuge
05. 07. 2013 01.30
+15
Kaj je voluharji birokratski a vam voda puša na vseh koncih in krajih, u rit si utaknite te vaše diplome zalega skorumpirana. In kaj ste dosegli z dodatnim zavarovanjem razen nulo u kasi. A zdaj že študirate, da bi šli na 500 eur je 330 eur premal vas že spet moj tošl srbi. Ampak enkrat se boste moral začet preštevat in delat kot se spodobi.
"brez imena"
05. 07. 2013 00.17
+16
Opustijo naj tista "zdravila", ki prinesejo več škode kot koristi, kemofarmacije pa naj postavijo bolj realne cene zdravil, pa bo denarja več kot dovolj.
Pjeva? Tuge
05. 07. 2013 01.20
+19
Opustijo naj Vzajemno in ostale zavarovalnice, ki samo zajedajo sredstva ter bataljon strokovnih služb po pisarnah.
Buena Vita
05. 07. 2013 00.16
+12
roparji in lobisti morajo proč postaviti normalne temelje ,normalne in sposobne ljudi, in zdravstvo bo cvetelo
gizadlinka
04. 07. 2013 23.36
+1
tudi v bolnicah so rezerve, ampak eni pač morajo imeti velike plače in razna dežurstva, če si pa slučajno v bolnici, pa vidiš, da nobenega ni od nikoder, zjutraj vizita, ko vidiš zdravnika, potem pa cel dan NIČ. Tudi ponočni bog ne daj zdravnika zbujat.
Nauders
04. 07. 2013 23.25
+5
zdravstvo je nujno potrebno vojska je totalno nepotrebna, vendar še vedno potrebna zaradi; navada, tradicija, okus, torej naj tako ostane za večno, kekci, če se nočte spremenit, potem itak da ne bo bolje
Robin Gunner
04. 07. 2013 23.56
+9
ce ne bi bilo vojske ali oborozenega odpora, bolnice sploh uporabljal nebi ker bi nas ze iztrebl. drugace pa raje povej zakaj morajo ljudje na operacije na privatne klinike in zakaj morajo zicat folk da zbira kes da gre na te operacije, ce so nasi v javnem sektorju tko sposobni in je to najboljsi sistem, ki ti avtomatsko vzame vsak mesec od place in je vedno v izgubi, in kateremu prihodnost je vedno bolj crna. povej zakaj pol cel svet ne hodi v slovenijo na zdravljenje v nase javno zdravstvo ce je tko dobro in tko pocen.
master69
05. 07. 2013 00.28
+8
To je najbolj zgrešeno, da ti zavarovalnica vsak mesec trga za osnovno ali dodatno zavarovanje!!! Na koncu pa denarja za bolnišnice enostavno ni!!! Potreben bi bil večji nadzor, kam se ta denar dejansko steka. Po moje ostane pri zavarovalnici!! Ker očitno za zdravstveno oskrbo denarja enostavno ni !!
Annie=)
04. 07. 2013 23.25
+20
za bruhat! še dobr da nikol ne zmanjka dnarja za nlb, a ne
MucekMacek
04. 07. 2013 23.24
+1
farmacevtska mafija na delu.
Robin Gunner
04. 07. 2013 23.15
+11
Najbolj kritične naj bi bile pri zamujanju s plačili računov izolska, jeseniška, ptujska, slovenjgraška in murskosoboška bolnišnica. Pa vam vsak mesec vzamejo od place. Kmalu nam bo Bratuskova spet vzela nekaj vec za javno zdravstvo. Tko je to, eni morajo dobit 10.000 evrov place, zato pa pol nimajo za pokrivanje stroskov. Ker je javnega sektorja pac prevec, denarja zmankuje, cene gredo gor, in resitev ki jo ponuja levica, je se vec davkov in prispevkov, dokler ne boste prisli do te stopnje ali boste lacni ali boste imeli javno solstvo in zdravstvo, da boste lahko podpirali struklje in podobne oderuhe.
žuga
04. 07. 2013 23.11
+9
Denar plačujemo raznim zavarovalnicam namesto zdravstvu...ukinit vse zavarovalnice,denar zdravstvu in problem rešen......tako se je delalo v yugoslaviji pa ni bilo nobenih čakalnih vrst kot danes !!!
žuga
04. 07. 2013 23.12
+5
Vse kar je blo v Yugi dobro smo ukinili zato pa danes tako jočemo,ker so nas tako žejne prepeljali prek vode naši vrli osamosvojitelji Mimogrede tudi ne dosegamo več niti 50% BDP iz leta 1989 !!!!
Annie=)
04. 07. 2013 23.27
+3
pa kaki yu - poglej kako ima anglija svoj national healthcare... v primerjavi z njimi smo manj socialna država kot somalija
leichy14
04. 07. 2013 22.44
+14
Pa še to da povem da se malo zamislite kake imamo politike...Denarja v zdravstvu skoraj ni za plače, visokih šol za zdravstvo so pa v zadnjih letih odprli na vsakih 100km eno (LJ, MB,NG,IZ, NM, Jesenice)...Prvič se državo izčrpava zaradi financiranja takih šol in plač zaposlenim ki so ogromne, celo višje kot v bolnišnicah nekje! Ker je posledično vedno več diplomiranega kadra,zaposlitev novih ni, gredo lahko diplomanti po novem samo še na zavod in črpajo še socialno pomoč....ali pa v pekarne prodajat kruh....tako politiko ima naša država...namesto da bi omejili število novih šol in raje obnovili ali kupili opremo za bolnišnice!
leichy14
04. 07. 2013 22.38
+19
Prvo treba uredit da ni posrednikov pri prodaji zdravil, ampak da je podjetje državno in ne zaračunava ogromnih marž na zdravila bolnišnicam in nekdo na ta račun zelo neupravičeno služi po mojem mnenju, kot drugo treba določene plače omejiti, se strinjam da če mora biti kdo plačan je to zdravnik in zdravstveni kader, samo nekatere plače ki gredo proti 10-20.000 so pretirane in to za zdravstvene domove! Treba tudi kontrolirati uprave bolnišnic, povečini so direktorji zdravniki, nebi bilo slabo da se da na ta mesta sposobne ekonomiste...oni pa naj delajo tisto kar najbolj obvladajo. Pa ZZZS bolj pod kontrolo imet
o22
04. 07. 2013 23.01
+3
točno to že govorimo dobrih 5 let ,prej več .,pa nič od tega samo BESEDEEEEE
žuga
04. 07. 2013 23.05
+5
Kaj naj rečem.....v Yugoslaviji so bile stvari veliko veliko bolj pošlihtane,v Sloveniji se sam krade !
master69
05. 07. 2013 00.35
+5
Točno to, zakaj so sploh posredniki pri prodaji zdravil. To je sramotno, zdravnik je dobro plačan, zdravstveni kader je slabo!! Kontrolira se po moje nič od tega!!! Ker če bi se, bi par ljudi šlo v zapor definitivno!! Sam da zadeve gredo iz dneva v dan, pa je!!
Northwest
04. 07. 2013 22.21
+5
Bankrot drzave je zal vse blize.
motomar123
04. 07. 2013 22.06
+3
vzameš kjer je in daš kamor ni
unatm
04. 07. 2013 22.04
+8
najprej denar na NLB pa NKBM pa, a A banka sploh še diha ?.... pol pa za kakega bolanega davkoplačevalca...
motomar123
04. 07. 2013 22.03
+9
500 miljonov pokradejo na leto na račun zdravstva zdaj pa je problem 8 miljonov
tomoslaura
04. 07. 2013 22.03
-4
Bolnica v vsako vas tako kot občina v vsako vas! To so slovenceljni želeli in to imajo!!!!
D3LIJA
04. 07. 2013 22.51
+2
tomoslaura a si ziher? pejt mal v pomurje pogledat. zdravstveni dom je mogoče res tu pa tam kakšen,bolnica je pa samo 1
motomar123
04. 07. 2013 22.02
+1
500 miljonov pokradejo za zdravstvo na leto pa je problem 8 miljonov