Slovenija

Peterle: Slovenija se pomika bolj proti letu 1941

Ljubljana, 24. 06. 2013 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lojze Peterle meni, da sta za Slovenijo možna dva scenarija. Ali bo šla naprej z "rdečo zvezdo" ali pa z "vrednotami osamosvojitve, ki jih je podprla plebiscitarna večina". Ob tem dodaja, da je problematična tudi kriminalizacija osamosvojiteljev.

Lojze Peterle
Lojze Peterle FOTO: Aljoša Kravanja

Evropski poslanec in predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle je na današnjem srečanju z novinarji ocenil stanje Slovenije. Po njegovem mnenju sta za Slovenijo možna dva scenarija, ali bo šla naprej z "rdečo zvezdo" ali pa z "vrednotami osamosvojitve, ki jih je podprla plebiscitarna večina".

Polarizacija po njegovem prepričanju ne prinaša ne razčiščenja in ne očiščenja. "Gre le za onemogočanje drugega," meni Peterle. Pri tem poudarja, da ni dober znak, da dneva državnosti ne moremo praznovati skupaj, in dodaja, "da polarizacija prazniku odvzema moč, ki nas druži". Po njegovem mnenju se Slovenija bolj pomika proti letu 1941 kot letu 2021. Poleg gospodarske krize je po njegovih besedah prisotna tudi kriza politične identitete, prihaja pa tudi do kriminalizacije osamosvojiteljev.

Poiskati bo treba notranje vzroke za krizo

Peterle je spregovoril tudi o krizi in izpostavil, da se danes o vzrokih zanjo govori neodgovorno. "Ne osamosvojitev, ne demokracija in ne EU niso krivi za krizo. Treba bo raziskati notranje vzroke zanjo. V kolikor do tega ne bo prišlo, ne bomo prišli do rešitve," je poudaril evropski poslanec.

Kot je izpostavil, pri odgovoru na krizo manjka moč učinkovitih ukrepov. Poleg tega namesto iskanja virov krize poteka debata o volilnem sistemu in reorganizaciji lokalne samouprave. Po njegovem prepričanju gre za zavajanje javnosti, da bi prikrili neodgovorno upravljanje z državnim premoženjem in bankami. Krize se, kot poudarja, ne more rešiti z dvigovanjem davka in povečevanjem javne porabe.

Ob tem je ocenil, da so po razpadu Demosa v Sloveniji prevladovale stranke, ki so imele politične korenine v drugem času. Tako so po njegovem mnenju na temeljih šibke pravne države nastale okoliščine, "v katerih so eni lahko uresničili željo imeti več na račun drugih". Kot pravi, je bil nadzor države v bankah in v drugih državnih podjetjih pri tem slab. Do korupcije je prišlo, ker je nehala delovati pravna država. Danes pa za to izstavljajo račun vsem državljanom in državljankam, kar je neetično in neodgovorno, meni Peterle.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (880)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone 12345
02. 07. 2013 21.13
+1
DEjte mi povedat kaj človek dela v bruslju za 10000eur z vsemi ugodnostmi!A mi lahko poveste!!
Tone 12345
02. 07. 2013 21.14
+1
in kdo ga plačuje za to!jest ga nisem volil nikol! ga niti ne poznam!!
Pošten Zvezdaš
02. 07. 2013 22.11
+6
medvedi po zimi spijo ,zato ga ni za poznat.,Toti je še ta pravi ki rat sega po zdomce ,ni mu zadost ,ne zaslušeno plačo ,še denar pobira ki namenjen za revne
Tone 12345
02. 07. 2013 21.06
+2
Ta je taprav!!
HooplaToopla
29. 06. 2013 02.29
+1
"Po njegovem mnenju sta za Slovenijo možna dva scenarija, ali bo šla naprej z "rdečo zvezdo" ali pa z "vrednotami osamosvojitve, ki jih je podprla plebiscitarna večina"." -- Povserm jasno je, da je edina možnost za lepo in svetlo prihodnost Slovenije ta, da komando prevzamemo Boljševiki. In da se vsaj omeji, če že ne prepove delovanje RKC na ozemlju Slovenije.
Pošten Zvezdaš
28. 06. 2013 21.31
+8
Totega barabina bi morali tudi poslat v Čuzo.,Pomal se pojavljajo ki so uničili Slovenijo.
urle3
25. 06. 2013 10.45
+3
Spoštovani osamosvojitelj g. Peterle, temu kje in kako smo in v katerme letu, ste TVORNO IN USTVARJALNO pripomogli tudi vi , z vašo cenjeno RKC in oboji ste pojem sprave in enakopravnosti!!! Pojdite lepo v (težko9 prisluženo penzijo in se nadaljnih nekaj desetletij ne oglašajte, ker vas je lahko sram v dno vaše krščanske duše, kaj ste pomagali ustvariti v zadnjih 22 letih!!!!
batom@pinkponk.com
24. 06. 2013 22.16
+9
v 1941 nas vleče SDS s svojo paranojo in bolestno ranjenim egom...
Götterdämmerung
24. 06. 2013 22.47
+1
V 1941 nas vleče tudi naša skupna slavna zgodovina, ko smo za štiri leta izgubili domovino, vendar so nas rešili naši slovanski bratje in sestre, zaradi katerih imamo danes spet svojo državo oziroma smo morali že v real socializmu poslušati slavospeve o njej, kar nas je tako ujezilo, da smo se celo odcepili od Jugoslovanske unije.
mark54
24. 06. 2013 22.04
+12
Peterle je spregovoril tudi o krizi in izpostavil, da se danes o vzrokih zanjo govori neodgovorno. "Ne osamosvojitev, ne demokracija in ne EU niso krivi za krizo. Treba bo raziskati notranje vzroke zanjo. V kolikor do tega ne bo prišlo, ne bomo prišli do rešitve," je poudaril evropski poslanec. Prav imaš Lojze. Za našo krizo so krive politične elite in RKC povezane z njimi ! In res je da gremo proti letom 41 !!! Le gdo vleče v ta leta ? ali ne tisti ki so se vrnili iz argentine misleč da je tu vse tako kot je bilo leta 41 ali celo nekaj let pred tem ? da se v teh letih niso zgodili domobranci , kolaboracija , državljanska vojna in povojno poboji kot posledica poraza ene opcije ki je stavila na napačnega konja !!! In tu so vzroki politične krize in posledično tudi gospodarske . Ker so eni mislili da jim pripada slovenija politično in gospodarsko ! Da imajo zgodovinsko pravico do vsega ! in so s pomočjo (finančno seveda in še kako ) RKC dobili politično moć in so zavladali sloveniji , ter nato HOTELI ŠE GOSPODARSKO ! Vse kar je bilo državno so hoteli sprivatizirati tako , da bi ustvarili SVOJO gospodarsko elito in imeli tudi gospodarskjo moć ! tu pa jim je svetovna kriza pomešala načrte in ni jim uspelo uspešno končati te operacije. In v tej paniki so pokradli kar se je še lahko in s tem uničili vse kar se je uničiti dalo. ZA NAMIO POTOP ! je bil moto ! Hoteli so vse pa so dobili bore malo. So pa uspeli uničiti večji del slo gospodarstva in kriza ki jo imamo je NAŠA, svet je že zdavnaj izven krize / razen držav ki so prešle podobno pot kot mi in so pokradli državo do iznemoglosti ! Ja Lojze nazaj ste nas pahnili ravno VI (TI ) in tvoji kompanjoni ki se danes de.rejo DRŽTE LOPOVA!! Zvezda ni tista ki bi zavirala naš pogled v prihodnost. tisti ki je NE MOREJO videti ( MARAJO ?) Tisti ki bi izbrisali 70 let zgodovine , tisti se vračajo nazaj. Vendar to ni mogoče in se boste morali sprijazniti da v sloveniji ne bo nikoli več kot je bilo pred 2.sv.vojno. KO boste to spoznali bo možna sprava in NAPEDEK ! To je pač enostavno tako in nobeden MINUS tega ne bo spremenil ( pa vem da jih boste natrosili za cel voz - minuse mislim ) Ampak resnica pač včasih boli ! ubežati pred njo pa ni možno !
Götterdämmerung
24. 06. 2013 22.44
+1
Saj nas Vatikan ni napadel, oni so samo mirno čakali, da je izgubljeni sin potrkal na njihova vrata.
Götterdämmerung
24. 06. 2013 21.10
+2
Ob koncu 1.svetovne vojne, med Rusko revolucijo, so Ruski vojaki masovno bežali iz Avstrijske in Nemške fronte, ker vojna ni imela več smisla. Pomešali so se med vojsko, ki je branila mesta in Moskvo, da bi jih ločili od domobranilskih garnizonov, so jim na kake pripeli plehnate zvezde. Šele, ko je Lenin ustanovil svojo Rdečo armado in so zavladali boljševiki, so te zvezdice prebarvali na socialistično rdečo ter je postala simbol delavcev in vojakov oziroma Sovjetov. Po drugi verziji, si je rdečo zvezdo izmisili Trotsky, ko je videl zeleno zvezdo na esperantistu Krylenku, ki je postal minister za pravosodje Sovjetske socialistične federativne Republike, dokler ga ni odstranila in pred vojaškim sodiščem ustrelila Stalinova NKVD, ker naj bi sprejemal anti svojetsko zakonodajo. Trotsky je iskal nekaj v rdečem tonu in mu je bila zvezdica tako všeč, da jo je leta 1929 omenil v svojem govoru, prvi pa naj bi jo nosili marinci iz Petrograda, namesto epolet na ramenih, kjer so si odstranili cesarske simbole, ki so dejansko začeli Oktobersko revolucijo. Rdeča zvezda se je razširila po celem planetu, uporablja se povsod, simbolično pa še vedno pomeni zmago nad fašizmom in nacizmom oziroma upor ljudskih množic pred tiranijo vseh vrst, saj jo še danes nosijo razni uporniki proti totalitarnim diktaturam, po vsem svetu. Nekatere Evropske državice so jo hotele izenačiti z nacističnimi somboli, predvsem Litva, Estonija, Madžarska, Češka in Slovaška, ki so predlagale tak zakon tudi Evropski skupnosti, podprl jih je tudi komisar za pravosodje EU Frattini, po rodu Italijan, vendar jih nihče drug ni podprl. Leta 2003 je Evropsko sodišče ugodilo tudi pritožbi Madžara Attile Vajnaija, ki si je med demonstracijami nadel rdečo zvezdo ter ugotovilo, da je bila njegova aretacija nezakonita, kršitev svobode izražanja, madžarski zakon o prepovedi simbolov totalitarizma pa diskriminatoren in preveč possplošen. Wikipedija omenja posebej tudi Slovenijo, ker pri nas še vedno pomeni simbol zmage nad nacizmom in smo jo upodobili tudi na jubilejnem kovancu za 2 evra, z likom partizanskega heroja Rozmana Staneta, kar nam Evropske države štejejo v veliko čast in spoštovanje.
Götterdämmerung
24. 06. 2013 20.32
+2
Iz Udba.net, dokument PE-TE-133.pdf; Alojz Peterle, roj. 5.7.1948 Dosje SDV: -0013606-00207 j. 13606 – številke dosjejev stalnih in obcasnih virov v RKC(rimokatoliski cerkvi) Lojze Peterle je torej tajni policist oziroma njihov ovaduh, ki je do razpada Jugoslavije aktivnbo sodeloval v Udbi in ovajal Slovenske državljane, za razne verbalne in druge delikte, kar je seveda tudi kršenje človekovih pravic in zločin proti človeštvu. Tako je, vsi pripadniki totalitarnega režima morajo stran, spokaj se Peterle! Pa kaj se to pravi, a zdaj nas pa udbaši zastopajo pred Evropsko skupnostjo, preoblečeni v neke krščanske demokrate? Padle so maske, ne rabimo več tajnih agentov, ki bodo kukali še iz smetiščnih kant in nas varovali pred samimi sabo, saj nismo Severna Koreja. Menda je pri nas dovolj izobraženih demokratov, ki lahko takoj zamenjajo vojaško milico, glede na komentarje dvomim, da bo kdo hotel, naj ga kljub vsem lažem in sprenevedanju še obdržimo.
Götterdämmerung
24. 06. 2013 20.33
+5
Tip je neke sorte tajni agent, razumete, vse kar reče je laž, ves čas igra, da bi zmedel nasprotnike, ki smo zanj zgleda vsi Slovenci. Pa kdo je sploh izvolil te tipe, a pri nas ni več nobenega raziskovalnega novinarstva, smo spet sami, za zidom?
Götterdämmerung
24. 06. 2013 21.09
+4
Kaj je, a ne morete verjeti, da vas je Lojze udbaš spet nategnil? Zakaj bi se tega sramoval, on vestno in korektno zgolj opravlja svoje delo, je dober servis državljanom, vi ste krivi, ker ste preveč naivni in zaupljivi. Vojska in policija imata pri nas vedno prav, to je najbolj žalostno od vsega, demokraciji smo pljunili v obraz, razglašamo se pa za največje demokrate na svetu.
sava27
24. 06. 2013 20.26
+9
katere pa so to vrednote g.peterlr-nauciti nase otroke,da se edino kriminal splaca,da moras biti danes pokvarjen,laznivec,goljuf...na ta nacin je tudi prislo do odcepitva,ker ste nam obljubljali med in mleko,v samem startu ste nam vsi lagali samo za svojo korist.a so to te vrednote.ja,definitivno bi mnogi sledili rdeci zvezdi in to z veseljem.vvsi vi politiki ste najslabsi vzgled nasim otrokom,glede morale in vsega,kar naj bi se imenovalo-vrednote.
resslovenka
24. 06. 2013 20.00
+12
Bi vprašala g. Peterleta, kje so vidne vrednote osamosvojitve? Jih ne prepoznam. Tolk smo zašli iz njihovih poti.
M_teorija
24. 06. 2013 19.39
+14
Ko vidimo značaj naslednikov belogardistov je jasno zakaj jih niti Italijani niti Nemci niso marali, kaj šele tisti na nasprotni strani. Zavezniki so že vedeli zakaj nočejo imeti z njimi opravka!?
M_teorija
24. 06. 2013 19.24
+7
Najbolj paradoksalni so Orgličar, pa razni akterji Merkator-Delo, ki trdijo, da smo skrenili z začrtanih poti. Žal smo večino točno na poti, ki so si jo začrtali. Ampak na njihovo žalost jih je narod spregledal!?
nitiniti
24. 06. 2013 19.22
+4
Tudi svojega raka je zdravil s postom...za druge...v praksi pa na jeziku
JApajaDAja
24. 06. 2013 19.21
+7
če se bo ponovilo leto 41 bo čistka temeljita!
plotter123
24. 06. 2013 21.40
+3
JE-BI-GA
24. 06. 2013 19.15
+21
Peterle bolje da utihneš, imaš veliko zaslug za Švico,ki jo imamo, upam da te na drugem svetu TITO prime v roke !!!!!!!!!!
plotter123
24. 06. 2013 19.09
+23
"kriminalizacija osamosvojiteljev " ??? A bejž no Lojze . JST sem glasoval ZA samostojno Slovenijo , kar je tedaj pomenilo v vseh naših glavah, da se bodo tatovi , goljufi, skorumpiranci in ostali kriminalci pospravili tja kamor pašejo. Kje se pa tu vidijo "osamosvojitelji" je pa dragi lojze vaš problem . Sicer pa ne si pripenjat medalje "osamosvojitelj " , ker TO SMO MI , VSI Slovenci, ki smo tedaj glasovali za samostojnost. Ti lojzek & co ste bili pa IZVOLJENI od ljudstva da opravljate SVOJE DELO za katerega ste bili tudi DOBRO PLAČANI. In očitno ga niste opravili dobro, če so izginili taki zakoni kot je " zakon o ugotavljanju izvora premoženja " , "Zakon o kapitalski ustreznosti prevzemnika " , in zakon o SDK. Če bi samo te tri stvari pustili na miru danes ne bi bili v riti. Tako pa lojzek bolje če tisto TITO-vo sliko prineseš nazaj v parlament, kajti takrat so delavci dobili redne plače, prispevki so bili plačani , podjetniki so dobili plačano v 30 dneh in tako dalje , ah seveda lopovi so bili pa lepo na DOB-u pri mirni. Sedaj se natančno vidi koga to zadnje skrbi !
bandit1
24. 06. 2013 19.18
+5
Lepo si napisal pa so dobili plačo za kar so "Kao" naredili in še dividende so si in si jih še vedno izplačujejo, dokler ne pocrkamo
drdra
24. 06. 2013 19.32
+6
pa še dobro je plačan za igrati orglice v bruslu
plotter123
24. 06. 2013 21.38
+3
...čeprav bi moral igrati klavir , tako kot Janša , Šešok , Bavčar, Šrot , Kordež, no hildica pa že ima nova okna.
plotter123
24. 06. 2013 21.54
+2
pa še tole dragi lojzek Zakaj nismo leta 1991 sprejeli zakona ki VSEM zaposlenim v Javnem Sektorju ( vključno z politiki, policaji, zdravniki itd ) V PRIMERU DAKAZA O PREJEMANJU IN DAJANJU PODKUPNIN , odvzel vsa delovna leta v javnem sektorju , kolikor so jih pač do tega kaznivega dejanja oddelali. Torej policaju recimo po 30 letih dela v policiji tik pred penzijo dokažejo kaznivo dejanje sprejemanja in dajanja daril in enostavno zgubi vseh 30 let. To imajo v ameriki po kateri se skorumpiranci v sloveniji tako radi zgledujejo.
nezaželjen
24. 06. 2013 19.09
+9
Leta 990 novopečeni gospod Petrle, orgličar in čvekalo, ne pozabi kdo je leta 945 odnesel zmago. Ta zmaga žal ni prinesla vsega tistega, kar so si tedanji slovenski zmagovalci želeli. Pa vseeno take packarije, kot je zapuščina Janše in njegovih oprodov pa vendarle ni bilo. Kar se pa željenega maščevanja za maščevanje tiče pa kar pozabi. Krivi so bili, so in bodo še vedno krivi!
Raspunin777
24. 06. 2013 19.03
-15
Glede na vse komentarje v katerih je moč prepoznati levi ekstremizem ter obdolževanje desničarjev za polom Slovenije bi dodal samo to, da se dobro ve kdo je kradel 70 let in gdo še vedno krade. Nacionalizacija premoženja po letu 45 , Forum 21 . To pove vse. Res niso potrebni komentarji!
plotter123
24. 06. 2013 19.11
+14
do leta 84 se ni kradlo , krasi se je začelo ko so taki kot so Janša Petrle, Bavčar itd postali člani ZKS , na polno so pa začeli krasti po letu 91
Iztok Strel
24. 06. 2013 19.14
+10
Brez veze mu govorit ker nebo nič zastopil. SDS to prepoveduje
plotter123
24. 06. 2013 18.58
+21
očitno se mu tresejo hlače , njegova tajnica iz SKD-ja Hilda je že tam kjer mora biti