Slovenija

Peterle 225.000 evrov, Türk 291.836

Ljubljana, 09. 11. 2007 17.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Volilna štaba Lojzeta Peterleta in Danila Türka sta posredovala podatke o zbranih in porabljenih sredstvih za volilno kampanjo.

V volilnem štabu Lojzeta Peterleta so do četrtka za volilno kampanjo zbrali okoli 300.000 evrov, porabili pa so jih okoli 225.000. Precej podobne so številke pri volilnem štabu Danila Türka - do srede so zbrali 238.798, porabili pa 291.836 evrov. V obeh štabih bodo največ denarja odšteli za oglaševanje in volilne shode.

Peterle: 225.000 evrov

V volilnem štabu Lojzeta Peterleta dokončnega obračuna o tem, koliko denarja bodo porabili v volilni kampanji še nimajo, saj po njihovih besedah nekateri računi še prihajajo. "Lahko pa povemo, da smo do zdaj zbrali okoli 300.000 evrov, od katerih smo jih do četrtka porabili okoli 225.000 evrov. Največji strošek pri tem predstavljajo stroški za oglaševanje in volilne shode," so dejali.

Največje stroške v Peterletovi kampanji predstavljajo stroški oglaševanja in volilnih shodov
Največje stroške v Peterletovi kampanji predstavljajo stroški oglaševanja in volilnih shodov FOTO: 24ur.com

Do zdaj so največ denarja zbrali s prostovoljnimi prispevki posameznikov in prošnjami za donacije, ki so jih poslali na naslove večjih podjetij. V Peterletovem štabu navajajo, da so v prošnje vključili tudi opozorilo, da zakonodaja podjetjem, ki so v večinski lasti države, prepoveduje donacijo sredstev. Na vprašanje, ali so denar za kampanjo darovale tudi politične stranke, so odgovorili, da ne.

Türk: 291.836 evrov

V volilnem štabu Danila Türka so do srede zbrali 238.798 evrov, porabili pa so jih 291.836 evrov. Po njihovih besedah so se s prošnjami za donacije obrnili na nekaj manj kot 2000 podjetij, ki izpolnjujejo zakonske pogoje. Financiranje volilne kampanje so omogočili tudi preko številke 2929, preko katere so lahko posamezni donatorji preko sporočil SMS donirali po en evro. "Vsega skupaj je doniralo 105 večjih in precejšnje število malih donatorjev. Med drugim Danilo Türk, ki je nakazal zakonsko dovoljen prispevek," so sporočili.

Danilo Türk v predvolilnem štabu
Danilo Türk v predvolilnem štabu FOTO: POP TV

Na vprašanje, ali so denar za kampanjo donirale tudi politične stranke, niso podali konkretnega odgovora. Sporočili so, da volilno kampanjo vodijo v skladu z zakonom, zato bodo donatorje v skladu z zakonskimi določili navedli po zaključeni kampanji.

V štabu sicer ocenjujejo, da jih bo celotna volilna kampanja stala 380.000 evrov oziroma 55 odstotkov zakonsko dovoljenih sredstev. Od tega so za stroške oglasov in za druge stroške povezane z zbiranjem podpisov do pričetka uradnega dela kampanje, že porabili 12.787 evrov, največ preostalega denarja pa naj bi porabili za izdelavo časopisa, oglaševanje in plakatiranje.

Za potrebe lastnega nadzora volilne kampanje so najeli tudi revizorsko hišo, ki upoštevaje ustrezne zakone, dosedanjo prakso in tolmačenja računskega sodišča, sproti skrbi za zakonito porabo sredstev med samo volilno kampanjo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.