Slovenija

Janša: Več špekulacij, kot jih najdete na Wall Streetu

Ljubljana, 21. 11. 2011 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Ne samo da nisem dobil nobene obljube nagrade, z ljudmi, ki so omenjeni v obtožnem predlogu, se nikoli nisem niti pogovarjal o Patrii," je po skoraj osemurni obravnavi v zadevi Patria dejal Janša, ki meni, da bi se vse, kar je napisano na 80 straneh, dalo napisati na štiri strani.

Na Okrajnem sodišču v Ljubljani se je danes nadaljevalo sojenje obtoženi peterici v zadevi Patria, vendar so v sodno palačo na Miklošičevi ulici prišli samo trije, in sicer predsednik SDS Janez Janša, nekdanji direktor HSE Jože Zagožen in brigadir Tone Krkovič.

Sojenje v primeru Patria
Sojenje v primeru Patria FOTO: POP TV

Ivan Črnkovič je prek odvetnika sodišču že v petek posredoval zdravniško opravičilo, vabilo Walterju Wolfu pa sploh ni bilo izkazano. Njegov zagovornik Andrej Kac je razložil, da je Wolf zaradi slabega počutja odšel domov v Kanado, vendar se namerava vrniti v Slovenijo, čeprav še ne ve kdaj. Sodnica je tako Wolfa kot Črnkoviča začasno izločila iz postopka.

'Velikega poka' ni bilo

Obravnavo spremlja tudi več podpornikov SDS, zjutraj jih je bilo okoli trideset, nato pa so postopoma začeli odhajati. Incidentov ali izgredov ni bilo. Nekateri med njimi so pojasnili, da so prišli samoiniciativno kot javnost, da se niso nič dogovarjali oziroma organizirali, za obravnavo pa da so izvedeli iz medijev. Pred obravnavo so pred sodiščem vzklikali "Janša, Janša“, nekdo pa je nosil tudi transparent z napisom "Rdeči nam kradejo“.

V SDS so se od morebitnih provokacij že v nedeljo distancirali. Medijem so namreč sporočili, da so pridobili informacije, da nameravajo "organizatorji Velikega poka zrežirati incident pred sodno palačo na Miklošičevi". Ob tem so dodali, da stranka zagovarja ustavno pravico do mirnega zbiranja in zborovanja, obsoja pa vsakršno izgredništvo.

Janša: Sodnica z napačnim pravnim poukom do obravnave tik pred volitvami

Sodnica Barbara Klajnšek je z napačnim pravnim poukom dobila izgovor, da je razpisala obravnavo tik pred volitvami, kar je ukrajinski model, je pred začetkom današnjega naroka v zadevi Patria povedal Janša. Poudaril je, da obžaluje, da ima "politična konkurenca za te volitve enak negativni program kot leta 2008". Po njegovih besedah se vse koncentrira na "politični proces", namesto da bi se pripravljali na težave, ki jih bo treba reševati po volitvah 4. decembra. Na sodišču so tisti, ki naj bi neugotovljenega dne na neugotovljen način in na neugotovljenem kraju sprejeli neko obljubo, kar je "čisti absurd", ne pa tisti, "ki so dokazano dobili denar od Patrie", je dejal.

Povedal je še, da se na sklep o zavrnitvi dokazov po zakonu ni mogoče pritožiti na višje sodišče, zato se njegov odvetnik Franci Matoz na sklep tudi ni pritožil. Kljub temu pa je sodnica Klajnškova v pravni pouk zapisala to možnost, zato so se pritožili nekateri drugi odvetniki. "Na ta način je sodnica z napačnim pravnim poukom dobila izgovor, da je razpisala obravnavo tik pred volitvami, kar je ukrajinski model," je še poudaril predsednik SDS.

Proces, poln zapletov

Janša označuje sojenje za politični konstrukt, a sodišče obtožbe zavrača.
Janša označuje sojenje za politični konstrukt, a sodišče obtožbe zavrača. FOTO: POP TV

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je dopoldne začel s prebiranjem obtožnega predloga, vendar je v skoraj osem ur dolgem naroku prebral le 56 od več kot 80 strani. Sodnica je namreč zaradi izteka delovnega časa sodišča obravnavo prekinila, nadaljevali pa jo bodo prihodnji ponedeljek.

Ferlinc je med prebiranjem obtožnega predloga velikokrat omenil političen vpliv, ki naj bi ga podjetje Patria potrebovalo za zmago na razpisu za proizvodnjo osemkolesnikov. V obtožnem predlogu med drugim piše, da so v finskem podjetju Patria vedeli, da tudi najboljša ponudba prinaša le 40-odstotno možnost, da bi jih izbrali na razpisu. Preostalih 60 odstotkov za zmago na razpisu pa da je predstavljala politična odločitev, zato naj bi si morali zagotoviti tudi tovrsten vpliv.

V ta namen naj bi v Patrii prišli tudi do Zagožna, politika, gospodarstvenika in dobrega znanca takratnega predsednika vlade Janše. Zagožen naj bi bil med drugim zadolžen za "iskanje najboljšega partnerja Patrii v Sloveniji". Kot je znano, je slovenski partner postalo podjetje Rotis, njegov lastnik pa je prav tako obtoženi Črnkovič. Zagožen naj bi po navedbah iz obtožnice med letoma 2005 in 2006 večkrat zahteval 30-odstotno predplačilo za posredovanje pri sklenitvi posla. Ta denar, več milijonov evrov, naj bi Patria tudi nakazala februarja 2007.

Odmevne priče in kazen odvetniku

Matoz je želel na prostor za priče povabiti novinarja Dejana Karbo, ki je moral sojenje zapustiti, saj priča ne sme poslušati zagovorov ostalih pričujočih. Ker je Matoz navkljub opozorilom skočil v besedo sodnici, mu je bila izrečena globa v višini 350 evrov.

Sojenje - 8
Sojenje - 8 FOTO: Damjan Žibert

Tudi Ferlinc je v obtožnem predlogu razkril, koga kot pričo želi tožilstvo. Med njimi so nekdanji predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski, predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac in direktor Viator & Vektorja Zdenko Pavček. Prav tako predlagajo tudi priče iz Finske, med drugim nekdanjega direktorja Patrie Jormo Wittakorpija in predstavnika Patrie za Slovenijo Reija Niittynena.

Zagožen: Niti enega dokaza ni zoper mene

Zagožen je ob robu sojenja povedal, da so se lobisti očitno med seboj hvalili, kakšno podporo imajo v Sloveniji. "Niti enega dokaza ni zoper mene," je poudaril in napovedal, da bodo to v nadaljnjem postopku tudi dokazali.

"Danes smo se naposlušali več špekulacij, kot jih lahko najdete na Wall Streetu," pa je po naroku povedal Janša. Kar je napisano na 80 straneh obtožnega predloga, bi se po njegovih besedah dalo napisati na štiri strani. Kot je poudaril, so nekateri v zadevi Patria očitno dobili denar, vendar tistih na sodišču ni. "Ne samo da nisem dobil nobene obljube nagrade, jaz se z ljudmi, ki so omenjeni v obtožnem predlogu, nikoli nisem niti pogovarjal o Patrii," je pojasnil.

Janšo je pred državnozborskimi volitvami sicer podprl tudi finski premier Jyrki Katainen, o čemer je predsednik SDS danes povedal, da "očitno na Finskem vedo, za kaj gre".

Sojenje obtoženim se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov patria. Vsi obtoženi očitke zanikajo, zadevo Patria pa označujejo za političen proces.

Že v uvodnih narokih sojenja je obramba zahtevala izločitev nekaterih dokazov, ki naj bi bili na Finskem in v Avstriji pridobljeni s kršitvijo človekovih pravic. Ferlinc, ki je zadevo Patria prevzel po umiku Zobec Hrastarjeve iz tožilskih vrst, je navedbe zanikal.

Zahtevo odvetnikov obrambe po izločitvi dokazov je zavrnila tudi sodnica Klanjškova, vendar so se nekateri odvetniki pritožili na višje sodišče. To je pred dnevi pritožbo iz formalnih razlogov zavrglo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1281)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CyberWorm777
26. 11. 2011 08.38
metal je zakon : )))
partizan71
23. 11. 2011 17.39
-2
Kućanovi diverzanti v polnem zagonu !
saintjozef
22. 11. 2011 19.41
-2
Andrej Kac je razložil, da je Wolf zaradi slabega počutja odšel domov v Kanado --Je spet koga prežvečil?
upornik_007
22. 11. 2011 19.10
+1
pop tv kva ste to neki spremenili kdo vam je dovolil kaj zdj mislite da ste cari sam niste!!!
KenBlock
22. 11. 2011 23.48
upornik_007
22. 11. 2011 19.08
+1
1269 komentarjev o neki osebi janez janša res zalostno
korintos1
22. 11. 2011 19.19
-1
partizan71
23. 11. 2011 17.39
-1
Milan Koleznik
22. 11. 2011 18.19
+3
kako lahko tožen človek kandidira za vlado naše države,kako je mogoče,če pri nas navaden človek naredi prekršek in je v postopku,ne more se vpisati ali dati prošnjo za državno službo policista,kako lahko potem nekdo hoče vladati če je v postopku in obtožen.ali so dvojna merila povsod,ali rečete te pustite,druge zaprite,kje je tu demokracija da smo vsi enaki,enako velja za JanKOVIČA in Viranta,KAKO DELUJE NAŠE SODSTVO,KAKO DELUJE POLICIJA,AFERE ZA AFERO AMPAK NOBENEMU MAR,ŠE BOJIJO SE JIH,OBUPNO IN NEREALNO,KOT KAVBOJSKI FILM.
korintos1
22. 11. 2011 18.26
+2
A Virant in Jankovič sta tudi v sodnem postopku?
Tonček Balonček
22. 11. 2011 18.36
+3
Ni le tožen, proti njemu poteja sojenje, zadnja faza pred izrekom sodbe! Ampak zanj veljao drugačni zakoni, saj nas je osvobodil! Poelg etga kandidira za poslanca, en za učitelaj ali varuha v Vartsveno dlovnem centru ter vsled tega ne rabi potrdila!
robba
23. 11. 2011 19.31
triki berije. pokažte mi ga pa bom že našel krivdo?! kolk eni to obvladajo..
korintos1
22. 11. 2011 18.13
-4
Sedaj pa neki deda na kanalu A spet nekaj laže o našem Janši. Pravi da je zelo krut človek in še in še.
prašek
22. 11. 2011 18.16
-5
Tega dedka bo imenoval "politični konstrukt iz Švice".
rajonar
22. 11. 2011 18.28
+1
do sedaj so se še vsi ti strički izkazali za velike prevarante in lažnjivce
korintos1
22. 11. 2011 18.29
+0
Pa ne menda iz druge Švice? Prašek, kaj bi tvoji otroci mislili o očetu, če bi se vsaki dan take stvari javno po medijih objavljale?
korintos1
22. 11. 2011 18.30
+0
rajonar si v to prepričan? Plaz lahko nadzoruješ, ko pa se premakne, potem pa se več ne da ustaviti.
rajonar
22. 11. 2011 18.32
-3
Sicer pa takšno neverodostojno zgodbo lahko objavi le Akanal
prašek
22. 11. 2011 18.33
+1
Da Grimsovizija tega ne bo objavila si lahko prepričan !!!
korintos1
22. 11. 2011 18.35
rajonar Tudi Jankovič in Virant sta svojo
korintos1
22. 11. 2011 18.37
+0
prašek danes še mogoče ne, jutri pa bova tudi tam to poslušala, in še mogoče kaj zraven.
korintos1
22. 11. 2011 18.38
+1
rajonar Tudi Virant in Jankovič sta svoj križev pot začela na A kanalu.
prašek
22. 11. 2011 18.43
+0
Težko verjamem, da bom jaz odprl Grimsovizijo, mi nekako ne potegne. Preklopim samo takrat, kadar na POPu Katja Jevšek napoveduje vreme ! Je ne prenesem !!
korintos1
22. 11. 2011 18.48
+1
Sem tudi na POPu, samo Katjo pa raje vidim pri oblačnem vremenu kot pa enega pri lepem sončnem.
robba
23. 11. 2011 19.34
korintos 22.11.2011 18:29:18 0 Pa ne menda iz druge Švice? Prašek, kaj bi tvoji otroci mislili o očetu, če bi se vsaki dan take stvari javno po medijih objavljale?
prehlad
22. 11. 2011 17.47
+0
KAJ NISEM PRAVILNO NAPISAL
robba
22. 11. 2011 17.46
+6
Janša in Matoz Janša označuje sojenje za politični konstrukt, a sodišče obtožbe zavrača. (Foto: POP TV) Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je dopoldne začel s prebiranjem obtožnega predloga, vendar je v skoraj osem ur dolgem naroku prebral le 56 od več kot 80 strani. a so te strani tolk velike al ta model tko slabo bere,da ni sposoben v osmih urah pračitat 80 strani?
korintos1
22. 11. 2011 17.56
-1
Potem pa to več ne bi bil veliki pok. Samo obrazi so pa resni na obeh straneh.
Tonček Balonček
22. 11. 2011 18.01
+2
Verjetno obtoženi ni dovolj hitro dojemal in je zagovornik zahteval prekinitrve in počasnejše branje. Obtožnica se bere zaradi publike in obtoženih, sodnik in tožilec jo že poznata! A še nikoli nisi si bil na kakšnem sojenju?
robba
22. 11. 2011 20.03
+1
teb so že sodil?in kaj naj bi tam počel,tona?
MOSSAD003
22. 11. 2011 17.35
+2
Trdeč ga že 25let pedenjao pa še kar NČ...ejga Sam Rdečuhi volo pa mate....ejga ,-)) g.Janša,SLAVA VAM !!!
korintos1
22. 11. 2011 17.37
-3
MOSSAD003
22. 11. 2011 17.41
+1
korintos1
22. 11. 2011 17.50
+2
MOSSO Včasih so kje rekli: Slava vam junaki, pa sem mislil da se je kaj hudega zgodilo.
MOSSAD003
22. 11. 2011 18.02
-1
Nam ruralcem je treba pač narisat...pa to TETO vparš ,-)
korintos1
22. 11. 2011 18.17
-2
korintos1
22. 11. 2011 17.33
-1
Zakaj je pa Janez poreden bil. Lepo bi počakal rednih volitev, in bi imel že to za sabo. On je pa vedno rovaril in rušil vlado, sedaj se mu pa vrača.
robba
22. 11. 2011 17.49
+2
Janšo je pred državnozborskimi volitvami sicer podprl tudi finski premier Jyrki Katainen, o čemer je predsednik SDS danes povedal, da "očitno na Finskem vedo, za kaj gre". a je tud on z janšatom? in lepo bi ga obsodil,leta kerega že,ob vseh strašnih dokazih,in ne bi bilo dvoma. oni pa ves čas špekulirajo,sam tokrat se jim ne bo izšlo...
korintos1
22. 11. 2011 18.00
+1
robba Kako pa na finskem ne bi o tem vedeli, saj jim je dober posel zrihtal. Pa tudi Angela ga je fejst pohvalila da je bil proti reformam.
robba
22. 11. 2011 20.05
tron3
22. 11. 2011 17.11
+2
Prepričan sem da je JJ čisto navadna špekulacija od osamosvojitve naprej, ker se ni šlo v bistvu za samostojnost Slovenije, temveč za RAZDELITEV DRUŽBENEGA PREMOŽENJA NAJBOLJ ZASLUŽENIM POSAMEZNIKOM IN SKUPINAM, za to smo se v bistvu slovenci pred 20 leti odločali na referendumu, zato je JJ čisto navadna PREVARA
robba
22. 11. 2011 17.50
+2
a je jj kučanov človek? ker vse bogastvo drži v rokah forum 21,katerga vemo kdo je ustvaril..
tron3
22. 11. 2011 17.58
-1
kolikor mi je znano je na FDV-ju s takim zanosom pel partizanske pesmi in korakal po predavalnicah, da še ima sedaj težave, kot so npr. katastrofalna drža in težko se izraža
srebrnibreg
22. 11. 2011 17.09
+3
Lahko bi že zdavnaj bilo vse rešeno, če se obtoženi ne bi na vse načine izmikali stopiti pred sodnike. Čisto po svoji krivdi proces so pripeljali v ta čas.
loden
22. 11. 2011 17.48
-1
robba
22. 11. 2011 17.52
+2
leta 2008 so imel trdne in neizpodbitne dokaze?! zakaj ga niso takrat pohopsal?
MOSSAD003
22. 11. 2011 17.58
+2
srebrnibreg A si ti od Mag.Jakliča sošolc...pa to??
madaja
22. 11. 2011 16.56
+3
pa kako da to niso rešli že na prejšnjih volitvah vsakokrat ga serjejo s to patrio
prašek
22. 11. 2011 17.07
-3
Seveda si ti prepričan/a, da se takšna malenkost reši kar v enem tednu ???
korintos1
22. 11. 2011 17.24
-2
prašek pozdravljen Ja kam pa naj Janša prestopi, stopi, odstopi, a še ima kje kaj prostora?
Tonček Balonček
22. 11. 2011 17.29
+1
Lahko ustanovi novo stranko, saj ga imajo v SDS tudi že poln kufer!
robba
22. 11. 2011 17.54
+1
prašinaru,ne v enem tednu,že pred tremi leti so imel oz. ste imel neizpodbitne dokaze,sedaj pa teden dni pred volitvami spet nekaj nabijate. tokrat ta scenario ne bo uspešen...
prašek
22. 11. 2011 16.47
-5
Ne vem, kakšna napaka se jim je prikradla, zato še enkrat : Sicer Katarina ni moja izbira , ampak , ona je takoj odstopila, ko je bil izražen sum o korupciji. Janezek pa z 80 strani dolgim obtožnim predlogom še kar vztraja !! In vi desnosučni guruji komentiranja, ste pljuvali po Katrci in branite Ivana !!
MOSSAD003
22. 11. 2011 17.05
+4
Preiskava,pa dva meseca po odstopu....pa to A so organi pregona premelo vztrajali-Pomoje so tetris špilal ,-))
prašek
22. 11. 2011 16.45
-2
Si zdaj zadovoljen _maksi ???
kosir_maks
22. 11. 2011 15.59
+3
Prašek : Že stopetinpedesetič : To je obtožni predlog ne obtožnica, Sicer pa dokler ima JJ puf na hiško na Štajerskem in levaki še niso našli računov v tujini , je jasno da ni JJ dobil nič zato je čist ko suza ,,,,, za razliko od opankarja ali Kresalove z avtom brez plačila davka in podobno.
korintos1
22. 11. 2011 17.38
maks Ves denar je dal otrokom, saj tako skrbni očetje delajo.
nefretete
22. 11. 2011 15.54
+0
Em, oprostite, sem mislila, da sem prišla na Kure. Kje pa sem? He, he... Bravo!!!
saintjozef
22. 11. 2011 16.16
+1
robba
22. 11. 2011 17.58
+1
nefra,si ti kaj velik sproducirala? si kdaj v gospodarstvu delala? aja,ti imaš penzija... zaslužna...
nefretete
22. 11. 2011 21.12
Uživam, ko ugibate, se petelinite ali kokodakate... Vidi se, da ste malo panični! He, he... Kar mirno, še ni december.
MOSSAD003
22. 11. 2011 15.24
+2
Sam smo pa dase...ejga P 4letih,nam samo STOLI v dvorani klapajo-NAPREDNO ni kej ,-))
Tonček Balonček
22. 11. 2011 15.13
+2
Premier države, kjer ima Paria Vehicles "v ognju" polmiljardni posel s Slovenijo, ki visi v zraku in se lahko realizira le v primeru zmage Janeza Janše bi bil totalno nerazumen, če ne bi z vso svojo avtoriteto in osebo podprl Janeza Janše. Ta "referenca" je seveda popolnoma transparentna. Spomnimo se, kako je Merklova hvalila Sanaderja. Čakamo še na Berlusconijevo in Sarkozyjevo podporo, papež pa je plemenit in ne daje izjav osebno, vse prepušča župnikom, bazi takorekoč! Demokratično! Vsak katolik ve, da če bom volil levake, nikoli ne bo prišel v nebesa in sedel na Očetovi desnici!
robba
22. 11. 2011 18.00
aja,drgač bi bil pa zdenko ta glavn,sedaj pa ko ni dobil kšefta pa mu vse firme propadajo... pa kaj ni bil ta tip nekje v gzs,podjetnik al nekaj takega leta...? bruka...
korintos1
22. 11. 2011 18.04
Robba Če bi bil Zdenko prvi pri poslu, potem Janez ne bi bil prvi po obtožnicah in sodnih postopkih pri tem poslu.