Slovenija

Pet občin dobilo nadomestnega župana

Slovenj Gradec/Krško/Duplek/Destrnik/Bovec, 25. 03. 2012 21.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V drugem krogu nadomestnih županskih volitev je v Slovenj Gradcu zmagal Andrej Čas. Volitve županov so potekale še v Krškem, kjer je zmagal Stanko, v Dupleku je zmagal Horvat, v Destrniku Vindiš, v Bovcu pa Germovšek.

Andrej Čas (desno) je v Slovenj Gradcu zbral več glasov kot Ksandi Javornik.
Andrej Čas (desno) je v Slovenj Gradcu zbral več glasov kot Ksandi Javornik. FOTO: 24ur.com
V edini slovenski mestni občini poleg Ljubljane, kjer so po izvolitvi Matjaža Zanoškarja v državni zbor morali izpeljati nadomestne volitve, je v boju med dvema neodvisnima kandidatoma ob 51-odstotni udeležbi zmaga pripadla Andreju Času, ki je prejel 51,6 odstotka glasov. Njegov protikandidat Ksandi Javornik pa je prejel 48,4 odstotka glasov.

V Slovenj Gradcu je bila bitka za županski položaj zelo tesna že v prvem krogu, ko je prišlo do enakopravnega boja treh kandidatov, v katerem pa je največ glasov, skoraj 26 odstotkov, prejel Javornik, medtem ko je Čas dobil 23 odstotkov glasov. Z dobrimi 20 odstotki je brez drugega kroga ostal kandidat SD Jurij Šumečnik.

Andrej Čas je 54-letni inženir fizike, trenutno je direktor podjetja Hmezad Žalec. Za župana je kandidiral s podporo Slovenjegraške liste, Gibanja TRS in Civilne iniciative za razvoj Koroške CIRK. Čas je bil občinski svetnik v Slovenj Gradcu v mandatu 1994-1998, takrat v stranki SDS, danes pa ni član nobene stranke.

Krško

V Krškem je po vseh preštetih glasovnicah v drugem krogu s 65,19 odstotka glasov zmagal kandidat SLS s Miran Stanko. Na drugo mesto se je s 34,81 odstotka glasov uvrstil kandidat SDS s podporo NSi Cvetko Sršen. Po še neuradnih podatkih občinske volilne komisije v Krškem je bila volilna udeležba 37,07-odstotna.

Cvetko Sršen (levo) je v drugem krogu dobil manj kot 40 odsototkov glasov.
Cvetko Sršen (levo) je v drugem krogu dobil manj kot 40 odsototkov glasov. FOTO: 24ur.com

55-letni samostojni podjetnik Stanko je inženir gradbeništva, diplomirani ekonomist in magister informatike, v treh mandatih pa je bil krški občinski svetnik. Med drugim je bil član upravnega odbora Nuklearne elektrarne Krško (Nek), nadzornega sveta Gen energije in nadzornega odbora sklada za financiranje razgradnje Nek.

Novoizvoljeni župan bo nadomestil dolgoletnega krškega župana Franca Bogoviča, ki je bil na decembrskih predčasnih parlamentarnih volitvah izvoljen za poslanca SLS in nato imenovan za ministra za kmetijstvo in okolje.

Duplek

V Dupleku sta se v drugi krog uvrstila Danijel Štumberger (SLS in SDS) in Mitja Horvat (neodvisni). Po neuradnih izidih naj bi Horvat dobil kar 78 odstotkov glasov, Štumberger pa 22. Volilna udeležba je bila ob zaprtju volišč 51-odstotna.

Mitja Horvat (levo) je prepričljivo premagal kandidata Danijela Štumbergerja, ki sta ga podprli SDS in SLS.
Mitja Horvat (levo) je prepričljivo premagal kandidata Danijela Štumbergerja, ki sta ga podprli SDS in SLS. FOTO: 24ur.com

Destrnik

V Destrniku sta se v drugi krog uvrstila Vladimir Vindiš (SDS) in Albin Vajngerl (SLS). Zmagal je Vindiš, za katerega je glasovalo 58,47 odstotka udeležencev volitev, za Vajngerla pa jih je glasovalo 41,53 odstotka. Do 19. ure je bila udeležba 71,12-odstotna.

Vindiša (levo) je podprlo skoraj 59 odstotkov volivcev.
Vindiša (levo) je podprlo skoraj 59 odstotkov volivcev. FOTO: 24ur.com

Bovec

V Bovcu je bila udeležba do 19. ure 55,91-odstotna, volivci pa so izbirali med Davorjem Gašperčičem (SDS) in Sinišo Germovškom (nestrankarski kandidat). Zmagal je Germovšek, za katerega je glasovalo 51,9 odstotka volivcev, za Gašperčiča pa 48,1 odstotka.

Germovšek (desno) je zmagal z majhno prednostjo.
Germovšek (desno) je zmagal z majhno prednostjo. FOTO: 24ur.com

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RMM
26. 03. 2012 13.54
-3
R.I.P-ljubljana!
ill_be_back
26. 03. 2012 00.21
+1
P.S. čestitke za izvolitev župana !
ill_be_back
25. 03. 2012 22.53
+3
Mitja Horvat sedaj pa drži obljubo da boš prisluhnil pametnim nasvetom in seveda ostani neodvisen kandidat v svojem delovanju ! veliko uspeha ti želim ! moj prvi nasvet je da diode uvedemo za javno rasvetljavo v naši občini!