Slovenija

Pet let od prepovedi kajenja v javnih in delovnih zaprtih prostorih: kakšne so spremembe?

Ljubljana, 05. 08. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mineva pet let od prepovedi uporabe tobačnih izdelkov v javnih in delovnih zaprtih prostorih. Z zakonom se je omejila izpostavljenost dimu. Gostinci in igralničarji pa ocenjujejo, da so zaradi zakona ob vsaj 20 odstotkov prihodkov.

Točno pred petimi leti je začela veljati novela zakona o omejitvi uporabe tobačnih izdelkov. Popolna prepoved kajenja velja za vse zaprte delovne in javne prostore, kajenje pa je na teh mestih mogoče le v kadilnicah. V teh se zaposleni lahko zadržujejo le v času, ko se tam ne kadi, v njih se ne sme jesti ali piti.

Z novelo je ministrstvo za zdravje v prvi vrsti želelo zaščiti zaposlene vseh poklicnih skupin pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu ter zmanjšanje dostopnosti do tobačnih izdelkov mladoletnim osebam. Dolgoročni cilj novele pa je zmanjšanje povpraševanja po tobačnih izdelkih, zmanjšanje deleža kadilcev med mladimi in odraslimi ter povečano opuščanje kajenja.

Novela zakona o omejitvi uporabe tobačnih izdelkov je začela veljati 5. avgusta 2007.
Novela zakona o omejitvi uporabe tobačnih izdelkov je začela veljati 5. avgusta 2007. FOTO: Thinkstock

Pomembno upadel obseg izpostavljenosti tobačnemu dimu

Resne in nevarne posledice za zdravje, podobne škodljivim učinkom kajenja pri kadilcih, se lahko pojavijo tudi po dolgotrajni izpostavljenosti tobačnemu dimu. Po uveljavitvi novele je v Sloveniji pomembno upadel obseg izpostavljenosti tobačnemu dimu v vseh prostorih, kjer zakon kajenje prepoveduje, navajajo na Inštitutu RS za varovanje zdravja (IVZ).

Medtem ko sta bili pred uvedbo protikadilske novele tobačnemu dimu izpostavljeni dve tretjini odrasle populacije, pa je bila v raziskavi iz aprila 2008 različno pogosto in različno dolgo izpostavljena približno polovica polnoletnega prebivalstva, kažejo podatki IVZ.

Danes raziskave kažejo, da kadi četrtina odrasle populacije. Zadnja metodološko zahtevnejša raziskava na večjem številu prebivalcev je bila sicer opravljena leta 2007, podatki primerljive raziskave pa bodo znani predvidoma ob koncu letošnjega leta.

Najobsežnejši upad izpostavljenosti so zabeležili v gostinskih lokalih, kar lahko v celoti pripišemo ukrepu prepovedi kajenja v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih. Pomembno se je zmanjšala tudi izpostavljenost na delovnih mestih in v domačem okolju, zmanjšal pa se je tudi povprečni čas izpostavljenosti. Pomembno zmanjšal se je delež zelo izpostavljenih tobačnemu dimu – s 27 odstotkov odrasle populacije v letu 2006 na nekaj več kot 21 odstotkov oseb v letu 2008.

Vendar pa se delež kadilcev po uvedbi protikadilske zakonodaje ni bistveno znižal. Prvi dve leti so na ministrstvu za zdravje sicer beležili občuten upad deleža kadilcev, a je v zadnjem času kajenje znova v porastu. Raziskave so sprva tudi kazale na to, da so se po prvem mesecu veljave protikadilske novele skoraj trije odstotki ljudi začeli odvajati od kajenja, 14 odstotkov pa jih je razmišljalo o tem, da bi prenehali.

Z zakonom se je omejila izpostavljenost dimu, medtem ko delež kadilcev v tem obdobju ni bistveno padel.
Z zakonom se je omejila izpostavljenost dimu, medtem ko delež kadilcev v tem obdobju ni bistveno padel. FOTO: Thinkstock

Zaradi novele 20 odstotkov manj prihodkov

Najglasnejši nasprotniki takšne zakonske ureditve pred petimi leti so bili gostinci. Iniciativa Združenja ponudnikov gostinskih storitev ter stranka SNS sta takrat tudi vložili pobudo o ustavni presoji novele, kar pa je ustavno sodišče zavrglo, pozneje so proti zakonu nasprotovali tudi z državljansko nepokorščino.

V Turistično-gostinski zbornici danes ocenjujejo, da zaradi posledic zakona od leta 2008 beležijo vsaj 20 odstotkov manj prihodkov, od česar se v vseh teh letih še niso pobrali. Kot so navedli v zbornici, je posebej prizadeta igralniška panoga, saj so sosednje države po poprejšnji uvedbi hitro omilile tovrstne prepovedi za igralnice, ko so spoznale njihove pogubne posledice na dejavnost, ki "prinaša zlata jajca".

Zbornica je pristojnim predlagala, naj tudi pri nas naredijo izjeme vsaj za igralnice, ki imajo posebej visoke strope ter odlično prezračevanje in naj se dovoli vsaj vnos pijače v kadilnico. Po predpisih mora namreč kadilnica prečistiti zrak za 99,9 odstotka tobačnemu dimu specifičnih sestavin, zato ne vidijo zadržkov, da se tovrstna praksa ne bi dovolila.

Več kot 41.000 nadzorov in več kot 1,4 milijona evrov glob

Izvajanje oz. kršitve zakona nadzirata dva inšpektorata. Ministrstvo za zdravje pregleduje ustreznost izvajanja zakona glede ureditve kadilnic in prepovedi kajenja na javnih zaprtih prostorih, medtem ko inšpektorat za delo nadzira upoštevanje zakona na delovnem mestu.

Zdravstveni inšpektorji so opravili več kot 41.000 nadzorov glede spoštovanja protitobačnega zakona in izrekli za več kot 1,4 milijona evrov glob. Največ kršitev beležijo v gostinskih lokalih, v povezavi s kadilnicami in zaradi kajenja v prostorih, ki ustrezajo definiciji zaprtega javnega prostora – različne terase, atriji in zimski vrtovi.

Inšpektorji za delo pa ugotavljajo, da je število prijav o kršitvah s področja prepovedi kajenja nizko. Tudi inšpektorji ob izvajanju inšpekcijskega nadzora ugotavljajo, da delavci in delodajalci praviloma spoštujejo določbe zakona, je pojasnil glavni inšpektor za delo Franc Rančigaj.

Gostinci in igralničarji danes ocenjujejo, da so zaradi zakona ob vsaj 20 odstotkov prihodkov.
Gostinci in igralničarji danes ocenjujejo, da so zaradi zakona ob vsaj 20 odstotkov prihodkov. FOTO: Thinkstock

Obetajo se nove spremembe protitobačne zakonodaje

Stroka že poziva k novim ukrepom na področju zaostrovanja protitobačne zakonodaje. Helena Koprivnikar z IVZ tako predlaga nadaljnje višanje cen tobačnih izdelkov, popolno prepoved oglaševanja in razstavljanja tobačnih izdelkov na prodajnih mestih, slikovna in večja opozorila na škatlicah tobačnih izdelkov in na druge načine zmanjšana privlačnost tobačnih izdelkov, vključno s prepovedjo dodanih okusov ter zmanjšanje dostopnosti tobačnih izdelkov.

Po petih letih se obetajo nove spremembe protitobačne zakonodaje. Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, mora Slovenija do marca 2014 uskladiti zakonodajo z evropsko direktivo, s katero bodo uvedli 14 posodobljenih rotirajočih zdravstvenih opozoril na hrbtni strani škatlic tobačnih izdelkov.

V pripravi pa je tudi revizija celotne direktive o tobačnih izdelkih, ki je odziv na zahteve Evropskega parlamenta in Sveta ministrov ter na poročilo komisije o uporabi direktive o tobačnih izdelkih iz novembra 2007. Trenutno poteka formalna medsektorska konzultacija na ravni EU v zvezi s temi predlogi sprememb direktive. Javnosti bodo sprejete možnosti, pri katerih gre za politične odločitve, dostopne predvidoma konec leta 2012.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (461)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uroš Leskovšak
06. 09. 2012 00.54
+2
ČE KDO KADI ALI NE JE NJEGOVA OSEBNA STVAR!!! nimaš pravice rečit da dela narobe, ker je to vtikovanje v njegove življenje! ČE BI VI PRED SVOJIM PRAKOM POMETLI BI MELI ZA CELO ŽIVLJENJE DELA ne pa se ubadat s kadilci...
BMWmunja
06. 08. 2012 14.26
bunak@ Hej stari, tebi pa sem moral dati plus. Se spomniš, kako sva včasih uživala v "Borkum riff" robi?
kleopatra-1
06. 08. 2012 14.09
+7
Učinki takona: število kadilcev ni upadlo, država še vedno služi s trošarinami enako, padec prometa gostincem za 20%, dvig prometa farmaciji zaradi povečanega števila obolenj pozimi, ko morajo biti kadilci zunaj.
Nino Kopše
06. 08. 2012 14.06
+7
Ga. Helena Koprivnikar še očitno ni slišala za diskriminacijo. Kaj če bi recimo naredli en register, pa bi tisti, ki radi jejo, mogli plačat več za hrano, zato da bi na silo shujšali? Človeka je treba sprejet takega kot je. Vsak ma svoje navade in svoje veselje, pač tisti ko ne kadi, zapravi denar za drugo bedarijo. Sploh pa da ne omenjam starejših, ki so v svojih čebelnjakih zaprti cele dneve, brez da prezračijo kaj... tam pa lahko te normalno dihajo?? Glede zakona pa lahko samo to rečem... ko pride pomlad, pa posije zunaj sonček in vidim na terasah, kak se lepo sončijo starejši in nekadilci, bi najrajši enemu tilnik obrno... zakaj v zakonu ne piše, da naj bojo nekadilci notri, če so gostinsci že mogli zgubiti toliko prometa zaradi njih, ker jih je vse tak motilo??
bublika
06. 08. 2012 13.51
-6
Dodatno je potrebno cigarete obdavčiti in namesto gorivom njim drastično povečat trošarine. Rezultat : več denarja v blagajjni, zmanjšanje kajenja in števila obolelih, nekadilci bodo lahko zadihali, pa še gorivo bo cenejše.
KVAJSTABO
06. 08. 2012 17.23
+4
A, dej no...ti si pa gotovo matematik, da te kap. A ? Na kolo po zdravo telo pa ne rabiš cenejšega bencina. A zate so izpušni plini zdravilni a kaj. Ne drobi bedaste, plizzzzzzzzzz
KVAJSTABO
06. 08. 2012 13.41
+11
če so geni brezhibni ni bojazni, da bi te pobralo zaradi cigaret. Pa migat je treba, ne pa na vse riti sedet... Moteči kadilci na balkonih...??? Zapri okna in stvar rešena! A je mogoče kdo od tistih , ki udrhajo po baklonskih kadilcih pomislil, da kadar recimo kuha vampe ali zelje, da to sosedu ne diši (mogoče ima alergijo..a?)... kaj pa takrat, ko praznijo vaše greznice... Mal se ohladte, bodite kul, nasmehnite se...smeh je pol zdravja. Treba je biti strpen, razumen.... in to je vsa umetnost. Če to soseda sprošča je bolj, da enega prižge kot, da dobi živčni zlom.
Tonček Balonček
06. 08. 2012 08.55
+12
S tem kajenjem je podobno kot s kriminalom. Država se sparvi na male ljudi, kadilce in krje tatove, pri pomembnih onesnaževačcih in tajkunih pa miži na in si zastiska ušesa! Si perdstavlajte, d abi si Bavlar ali Zidar prižgala ciogareto ba sodišču? Takoj bi ju oglobili, če en celo zaprli! Ampak ljudje iamjo občutek, kao država in obalst skrbita za njih, glede zdravja in premoženja! A ni to lepo videti? PA spasjim lajanjem se je tudi že žačela ukvarjati! Ampak ljudje bodo evdno nasedali an et szvari, briga jih cemetarna, toplarna, termoelektrarna... to ni nič v primerjavi s kajenjem in krajami koles!
siupamoizvedetiresnico
06. 08. 2012 07.42
+13
Ne vem zakaj je tako težko postavit zakon po katerem bi si gostinci sami izbirali, kakšen lokal bodo imeli kadilski ali nekadilski?
Nino Kopše
06. 08. 2012 14.12
+6
očitno je država mela premalo profita od gostinstva, pa so morali manjšino pohodit...
SlovenecPac
06. 08. 2012 02.07
-29
Kadilci ste usi ene butare. Mislte kaj ste k se klele neki repenčte zarad zakona o omejitvi kajenja. Če ste tukej tolk pogumni, pa pejte še v gostilno pa si tm cigareto pržgite, pa boste potem vidl, kakšne sankcije vas bojo čakale. :D Jst osebno nism nikol kadil in nikol tud ne bom (niti me ne zanima kako vs cigarete pomirjajo ipd.), isto ne pijem alkohola, in sm na to ponosen!! & Poznam velik oseb ki so kadile in umrle zard raka :D
Haloška ikebana
06. 08. 2012 03.44
+25
Tudi jaz poznam veliko oseb, ki so umrli neumni. Pa sam ne kadim, spijem pa že kaj tu in tam. Ampak to še ne pomeni, da sem kaj boljši od tistih, ki kadijo, tako da SlovenecPac malce olike prosim in ne nestrpnosti trosit okrok sebe.
pupa_od_anbot
06. 08. 2012 07.59
+10
Slovenec, sej te noben ne sili, zato se ne vtikaj...
krajct
06. 08. 2012 14.23
+5
slovenac tudi seksaš ne pa kaj to je tvoj problem
SlovenecPac
06. 08. 2012 14.25
-5
@pupa_od_anbot In zakaj nej se ne utikam? kadilci bi mogl bit usi diskriminirani ker uničujete živlenja nam - nekadilcem, k se usaj zavedamo kuko nezdravo je kajenje!! Sploh pa ne vem kaj mate od tega – aja sej res, kajenje vas pomirja hahahahahaha
Nino Kopše
06. 08. 2012 14.43
+4
SlovenecPac ti ko si betonar, boš ziher prej hin, kot pa kmet ni kadi... poglej športnike, ki niso nikoli kadili, pa so umrli zarad pljučnih problemov. Ajaaa verjetno so hodli v gostilne prej vsak dan po 6ur, pa jim je dim škodoval.. Brawo! Preveč časa posvečaš televiziji... in verjetno se ti družiš samo z nekadilci ne? seveda...
73nati
22. 01. 2014 19.37
je pa res da smrdi k hudič v prostorih kjer se kadi
crna123456789
06. 08. 2012 01.07
+5
Ma ta zakon je zakon! Še dobr da so ga obveljavl...k po eni strani je dobr za nekadilce k lahk uživajo brez cigaretnega dima pa tud sama spoštujem nekoga k ne prenese cigaretnega vonja pa se odmaknem stran kadit ker tud sama sm kadilka...pa k vstopš v lokal ni več unga smrdečga vonja po čikih pa ceu lokal u megli... haha
Garbin Garbini
06. 08. 2012 13.38
+6
ja saj ti dam po eni strani prav,ampak je smešno,ko so toplejši dnevi,vsi nekadilci zasedejo prostore na raznih terasah tako da ni prostora za kadilce......to pa ni pošteno in naj gredo sedet v lokale...
BMWmunja
06. 08. 2012 01.06
-17
Ta zakon, ki mu jaz niti ne bi rekel protikadilski, ima eno VELIKO pomanjkljivost. V zadnjih petih(!) letih se je v strjenih naseljih v večstanovanjskih zgradbah zelo razpasla neverjetno brezobzirna razvada, da je sedaj moderno štediti oplesk, zrak in pohištvo v lastnem stanovanju, ter kaditi na balkonih in tako nič krivim nekadilcem zasmrajati okolico, da niti oken ne moreš odpreti, ker smrdi že cela soseska. Sam sedaj, ko so temperature neznosne, skušam smrad sosedov odgnati z ventilatorjem (15 col, puna hitrost). Priznati moram, da nimam ravno velikega uspeha. Sosede, ki žjavijo na balkonu 15 m vstran etažo nižje zavoham v trenutku in v bran postavim na moj balkon ventilator. Njih intelekt ni na takem nivoju, da bi stvar zapopadli in me samo gledajo kot vbujta teleta, ter zasmrajajo širšo okolico dalje. Balkon nima kvadratnega metra pa jim včasih uspe, da smodijo po štirje. Posledično pa še kdaj pa kdaj čez polnoč tam nemoteno basirajo, da niti spati ne moreš. In takih je po balkonih več kot tistih, ki jim to smrdi. Vem, da je v parlamentu bil na sceni usnutek takega aneksa k zakonu, kaj pa se je z njim zgodilo, pa ne vem. Po ustavi RS ima vsak državljan pravico do vode, dela in zraka. No, vodo zadnja leta že občutno plačujemo, zraka (še) ne, razen posredno neke pravne osebe (CO2 odpustki). Torej, ali morda kdo ve, kaj je z zakonom o kajenju na balkonih namesto v svojih stanovanjih oz. na kak način brezobzirneže onemogočiti. Upravniki večstanovanjskih stavb so tako ali tako popolnoma zanič in v mnogih primerih delajo celo proti interesu stanovalcev, kot je to primer pri dimnikih, ki dima niso videli že 20 let, dimnikarji pa se še kar vsako leto pasejo in za 15 min. "dela" zaračunajo cca 550 evrov, naš upravnik pa nič, in še kar nič, in dokler ga bomo gledali ne bo ukrenil nikoli nič. Nagnati bi ga bilo treba!
Haloška ikebana
06. 08. 2012 03.47
+4
Da ti nebom pubecof zrihto,ke ti bojo kuj durh hodli kadit na Osojnikovo c. pa to kaka druga zelišča ne samo tobaka, pa da te te vidimo če se boš ke buno. ;-)
290ktober
06. 08. 2012 10.56
+6
Raje se sam preseli- pa boš ugotovil ,da so onesnaževalci okolja-termoeletrarne, kamioni...Ti bi pa se kot Butalec spravil nad sosede.....razmisli raje kaj si in kaj bi rad...
Plemenko Grega
06. 08. 2012 12.52
+8
ka je steboj človek??? če jaz kadim je to moja odločitev in če kadim na balkonu in to celo na svojem keri te ti si ka mi boš govoru da nea smem tam kadit...halllo!!!!! mam občutek da maš paranojo pred dimom ker zunaj na 15 metrof neboš ti mene zavohal kak kadim to še froc mali ve ebote... poleg tega da smo kadilci diskriminirani po celi državi bi zaj rad da še doma nea smem delat kaj želim... samo me zanima kje sediš v bifeju poleti, zunaj al notri?? grem se stavit da zunaj tako kot moram tudi jaz in kje sediš pozimi?? definitivno notri a jaz moram biti zunaj na mrzlem kajti zame je prepovedano skaditi cigareto ob kavi in moram biti zunaj na mrzlem. potem pa me še poleti taki kot si ti zunaj gledo gledate ker kadim,not se spravi pa tam na sparini sedi pa nea vun na teraso hodi tak ko moraj jaz zunaj pozimi bit sicer pa..te je pa ja bolše da me kuj vbiješ ker kadim tele mamimo fotrova pamet ... ti boš meni govoru kaj bom doma na svojem delu,, da si moj sosed ziher reskiram pa neko sranje na balkon postavim ka se bo kadilo direkt do tebe in to iz hudobije ker si taki človek...
BMWmunja
06. 08. 2012 13.28
-2
Odgovor vsem tistim, ki se obnašate kot ježi v lisičji votlini: Nihče razen zdravnikov vam ne pravi, da ne smete kaditi. Tudi jaz ne. Pravim vam le to, da s to svojo razvado ne obremenjujte drugih in smrdite sebi v svojem bivalnem prostoru. Balkoni niso masovne kadilnice in sosedje nismo vsled tega, da nam nenehno smrdi v stanovanje, osrečeni. Sosed nekadilec ni prav nič kriv za to vašo razvado in zasvojenost in valjda ni dolžan vohati te svinjarije. Še pred 20 leti so se na sestankih delavskih svetov, samoupravnih delavskih kontrol, na voliščih in kaj jaz vem kje še vse, že na samem začetku z žepov začele vlačiti škatle cigaretov in vžigalniki. Čez slabo minuto je v takih prostorih postala vprašliva že vidljivost, kaj šele razsodnost in zdravo razmišljanje. Danes je, kar se tega tiče, vse močno drugače. Na srečo, saj je že bil skrajni čas! A tudi zasmrajanje z balkonov bo čez leta postalo le bled spomin na sive čase tovrstne brezobzirnosti. Na žalost pa se bojim, da vi junaki tega ne boste dočakali, ker kajenje prinaša resne bolezni...
DAEMONIUM
06. 08. 2012 18.42
+2
mene pa moti smrad vampov, ki jih doma kuhaš saj se njihov smrad širi skozi tvoja balkonska vrata. Zato predslagam da se v tvoijem stanovanju zazidajo vsa okna in balkonska vrata ali pa si nabavi čistilno naporavo.
BMWmunja
06. 08. 2012 23.30
-3
Neumno in brezplodno govoričenje na pamet. Pa če bo komu lažje pri srcu...nikoli ne kuham.
BMWmunja
06. 08. 2012 23.39
-1
Matjaž Škrila@ / Če se s takimi "zeliščarji" družiš me niti ne bi čudilo, če bi ta zelišča jedli, nato pa še prežvekovali...
fcb4ever
05. 08. 2012 23.21
+2
Super, da ni več zakajenih prostorov in greš vsaj na pijačo lahko kot človek..
DeadBull
05. 08. 2012 23.49
+21
No potem pa tudi poleti sedi notri, kot moram jaz zunaj pozimi, ne pa da mi sedaj plac zasedate....
Anch2
06. 08. 2012 10.04
+0
Itak ima že vsaka gostilna tudi zunaj urejeno ogrevanje, sicer pa si lahko tudi ti doma in kadiš v sobi.
WikiX
05. 08. 2012 22.46
+31
Spet zavajujoča državna statistika, ki pove vse razen bistva. Relevantne števike bi bile edino, koliko vsega tobaka se je prodalo v Sloveniji prej in danes, vključno s prešvercanimi cigareti iz bosne. Tisto o pasivnih kadilcih je neumnost, vpliva, ampak minimalno, kvečjemu tam, kjer se je kadilo v tesnih in neprezračenih prostorih, ulični smog je veliko bolj škodljiv od gostilniškega dima. Poglejmo pa priljubljena srečališča ljudi,kjer smo se od nekdaj dobivali in se dogovarjali za raznosodelovanje, poleti so vrtovi prepolni kadilcev, čez zimo pa so lokali v glavnem prazni, tudi nihče ne piše koliko ljudi se je prehladilo zaradi prisilnega kajenja na prostem, s čimer so želeli brezvstni teroristi odvajati kadilce. Tobak je strup, vendar še vedno manj kot vse oszalo, s čimer nas ubija neodgovorna civilizacija. To ni nobeno opravičilo, cigarete so škodljive, vendar niso smrtonosne, človeka ubije šele slog življenja, ko iz depresije in obupa le še kadi doma pred ekranom. Če hočejo odvajati ljudi, zakaj ne delijo zastonj odvajalnih sredstev, kot so včasih kondome za kontracepcijo, žvečilni in nikotinski obliži sami po sebi skoraj nič ne stanejo, prodajajo jih pa držaje kot droge. Tudi pri teh niso nič boljši, namesto da bi jih ločili med nevarne in zmerne, naša država regulira trg obeh in umetno navija cene, s svojimi dilerji. Smrtnonevarne droge so praktično cenejše od nedolžne marihuane, medtem ko alkohol drži svojo stabilno visoko ceno, saj ga lahko natančno in poceni mešajo v pivo ter druge alkoholne zvarke. To je ena sama hinavščina,če bi imeli pravo državo, bita poskrbela za ugodje in blaginjo vseh svojih državljanov, ne pa le izkoriščala, kaznovala in zatirala vse, kar je del dnevne preskrbe, od katere smo odvisni, pa naj gre za vodo, hrano ali alkohol in cigarete ali celo osebno svobodo, vse so nam ti brezvestni, kompulzivno pohlepni psihopati uničili, zdaj pa opravičujejo svoje zločine in tiranijo z brezvezno propagando. kot da jim moramo biti za lažno benevolentno skrb še hvaležni.
layers
06. 08. 2012 01.24
+10
siupamoizvedetiresnico
06. 08. 2012 07.40
+11
Jeanus1
05. 08. 2012 21.58
+2
Helenca, recimo da ti paše s.e.x, me zanima kako bi se počutila, ko bi ti ga z zakonom prepovedali?
DAEMONIUM
05. 08. 2012 21.57
+14
Nekadilce je potrebno 50% dodatno obdavčiti, ker bolj zdravo živijo in poslednično dalje živijo zaradi česar bodo znatno bolj obremenili zdravstveno blagajno in predvsem pokojninski fond! Pa tudi centri za socialno delo bodo imeli veliko več dela, kar bo terjalo dodatna denarna sredstva iz proračuna, z 90 in 100 letniki v plenicah!
Jeanus1
05. 08. 2012 21.59
+5
tepee
05. 08. 2012 22.13
+5
Anch2
05. 08. 2012 22.18
+8
ker zdravljenje bolezni je pa zastonj?....mogoče bi pa denar ki ga porabiš za nakup cigaret varčeval za pokojnino?
DAEMONIUM
05. 08. 2012 23.40
+7
BaseljL...koliko si star? 7-8 let? A je to nova slovenščina sa Jesenica, Velenja ali pa posrbljena slovenščina v slogu "piši kao što govoriš"?
Uporabnik4603
05. 08. 2012 21.19
+7
Res eni mislite samo nase, le zakaj bi vsi mogli ta smrad dihat, kaj šele natakarji cel dan v dimu, super da so prepovedali kajenje in kar tako naprej
DAEMONIUM
05. 08. 2012 21.18
+40
speljite se v tri krasne idi...oti!!! Navadni evro hlapci, slabši kot dunajski kočijaši,. je ta naša zgrešena politika. V Avstriji je še danes dovoljeno kaditi oz se lastnik lokala sam odloči kako in kaj. Slovencelji pa smo šli tako daleč, da bi še doma prepovedali kaditi in bi potem sosed soseda prijavljal. Neverjetno pritlehna nacija, ki ji ni para v EU smo. Imamo se kao za nekaj v resnici pa smo zadnji med zadnjimi, to je realnost. Tudi prepoved alkohola do 10 ure zjutraj je slovenska posebnost, tega okoliške države ne poznajo. In je zaradi tega manj pijancev? Manj kadilcev? Edini rezultat je slabše obratovanje vseh gostinskih lokalov in poslednično milijoni manj vplačanega davka v proračun. Tudi tisti ki vneto podpirajo te neumno zahojene zakone poslednično plačujejo cveno tega preko dražjega kruha, mleka in še huje bo. V tej banana državi je že itak vse prepovedano, na vsakem koraku te nekdo kaznuje in se počutiš prav svobodnega, ko greš v katero od sosednjih držav. Tako daleč smo pripeljali našo pritlehnost, da *ebemo svoj narod, da bi Bruslju zlezli v rit. Zato pa smo tam kjer smo, 21 let smo vrgli proc kler je bil bolj bistven cigaret in alkohol kot pa da bi zatrli gospodarski kriminal kot so ga sosednje države. Samo v takšni državi kot je naša je možno sda Kordež kio je pokradel dokazanih 12 m eur, hodi naokrog in še kar predava?! Kje v EU bi bilo kaj takšnega sploh še mogoče? Naši dušebrižniki pravijio nedolžen dokler mu ne dokažejo-dokazali pa ne bodo nikoli, ker je sistem njim pisan v prid!!! .Da človek bruha od gnusa kako smo majhni in zahojeni!
BMWmunja
06. 08. 2012 13.33
+1
Točno TEUFEL, v Avstriji ni prepovedi kajenja v lokalih. Zakaj je tako je popolnoma razumljivo. Redko komu pade na pamet, da bi v prostoru, kjer recimo strežejo jedi, kadil. Enkrat samkrat sem to videl v Grazu. A za tisto mizo so govorili ijekavščino...
zwqne
07. 08. 2012 15.12
+1
Bravo TEUFEL !! Res smo pravi "bećki konjušari" :( Ukvarjamo(jo) se s prepovedmi in kaznovanjem ljudi, ki jim polnijo državno blagajno, na drugi strani pa se veselo kradejo (vsaj) milijoni evrov! G.(?) Kordež, ki je med drugim tudi meni vzel službo, se veselo sprehaja naokoli in se "ceri" pred kamerami. Da drugih niti ne omenjam... Res je - imamo se za "oh in sploh", v resnici pa se samo KRADE in Bruslju leze v ta zadnjo!! Zahojeno in skorumpirano do BRUHA (kot pravilno ugotavljaš) !!
hcaine8
05. 08. 2012 21.16
-15
Če kdo kadi, naj uničuje sebe in ne svoje okolice. Torej kadilcem je potebno le podvojiti premijo zdravstvenega zavarovanja in pa prepovedati kajenje, če se v radiju 2m od njih nahaja nekadilec.
gremonasprehod
05. 08. 2012 21.39
+14
od tebe je pa sama korist na tem svetu, ne?.....če bi imeli pri tebi kaj operirati bi ti priporočil možgansko operacijo, tako pa...
JurijGrmMlajsi
05. 08. 2012 22.51
+12
hcaine8 Lahjko, a le če bo to veljalo tudi za debeluhe in alkoholike, ker to dvoje ni nič manj nevarno.
Jure Herer
05. 08. 2012 21.11
+16
mislim da je hrana bolj važna
Super1337
05. 08. 2012 21.42
-5
se strinjam... samo za kadilce so čiki bolj pomembni kot hrana... če sklepam po komentarjih kadilcev... izgovor da je kajenje škodljivo, pa dajejo alkoholu pa vsemu drugemu samo čikom ne....
pika50
06. 08. 2012 20.36
+1
Ali je pri nas samomor kaznivo dejanje? NI! In kajenje, pitje, nezmerno prehranjevanje in vse ostale pregrehe so počasen samomor. Do katerega imamo torej pravico. Saj nismo opravilno nesposobni, da nam poskuša država kar naprej nekaj prepovedovati.
Dongjang1
05. 08. 2012 21.10
+20
sicer ne kadim, je pa to butast zakon - tist ko mu paše naj kadi v lokalu kjer se kadi, ostali ki pa ne kadijo naj pa hodijo tam kamor jim paše - al pa naj bodo doma
BMWmunja
06. 08. 2012 13.47
-2
A si pomislil na to, da bi morda kadilci raje bili tisti, ki bi kadili doma, ostali pa bi se sprehajali, kjer bi jim pasalo. Kajenje je prišlo okoli 400 let nazaj z ameriških ozemelj in sicer od indijanskih, torej tamkajšnjih plemen,