Slovenija

Pet inštruktorjev za Iračane

Nica, 10. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija bo za urjenje iraških častnikov namenila pet inštruktorjev, ki bodo delovali izven Iraka, najverjetneje v Jordaniji.

To so potrdili iz delegacije obrambnega ministra Karla Erjavca, ki se v Nici udeležuje dvodnevnega neformalnega srečanja obrambnih ministrov zveze Nato.

Pripadnike iraških varnostnih sil bodo urili tudi Slovenci, a ne v Iraku (Foto: Reuters)
Pripadnike iraških varnostnih sil bodo urili tudi Slovenci, a ne v Iraku (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Slovenija je v Irak že poslala tudi večjo količino orožja in obljubila finančno podporo enotam za urjenje iraških varnostnih sil v tretjih državah. Sicer so obrambni ministri spregovorili še o Kosovu, pri čemer je Erjavec poudaril prispevek Slovenije k povečanju stabilnosti in varnosti v tej pokrajini, hkrati pa napovedal, da bo delovanje na tem območju tudi v bodoče prioriteta za Slovenijo.

Bolj dejavno slovensko sodelovanje Slovenije pri stabilizaciji Iraka je že sredo v Bruslju po delovnem kosilu zunanjih ministrov zveze Nato z ameriško državno sekretarko Condoleezzo Rice napovedal slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel. Pri tem je pojasnil, da je Slovenija novim iraškim oblastem ponudila pomoč v orožju in vojaški opremi, in sicer v vrednosti pet milijonov evrov. Kot je pojasnil, gre za orožje in opremo, ki je Slovenska vojska predvsem na račun procesa preoblikovanja oziroma zmanjšanja števila vojakov ne potrebuje več. To so danes potrdili tudi iz delegacije obrambnega ministra. Za financiranje urjenja iraških varnostnih sil v tretjih državah naj bi Slovenija namenila sto tisoč evrov, ki jih bo zagotovilo obrambno ministrstvo.

Predvidenih je skupaj 300 inštruktorjev

Generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer je sicer v Nici članice zavezništva pozval k bolj dejavnemu sodelovanju pri zagotavljanju inštruktorjev za iraške častnike. Za zdaj jih od predvidenih 300 inštruktorjev v programu deluje 110 iz desetih članic Nato, in sicer vsi v Bagdadu. Po pričakovanjih de Hoopa Schefferja naj bi se to število v prihodnjih tednih dvignilo na najmanj 160. Generalni sekretar zavezništva je izrazil tudi upanje, da bo lahko na vrhu Nato 22. februarja v Bruslju že lahko poročal, da v programu, v okviru katerega naj bi izurili tisoč iraških častnikov letno, sodeluje vseh 26 članic zavezništva.

Tudi Francija in Nemčija za inštruktorje, a izven Iraka

Po navedbah diplomatskih virov naj bi bile za sodelovanje pri urjenju iraških častnikov pripravljene pravzaprav vse članice, vendar številne samo izven Iraka. Podobno kot Slovenija sta tako svoje sodelovanje pri urjenju iraških častnikov napovedale tudi Francija in Nemčija, ki sta nasprotovali vojaškemu posegu v Iraku. Francija bo iraške častnike urila v Katarju, Nemčija pa jih že uri v Združenih arabskih emiratih. Španija pa je na primer iraške častnike povabila kar na domača tla.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja