Slovenija

'Pilota ni za krmilom, je na WC-ju in bruha'

Ljubljana, 30. 11. 2010 17.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / P.J. / M.K.
Komentarji
222

Lahovnik je prepričan, da bi se Slovenija iz težav lahko rešila s predčasnimi volitvami. Meni, da ta vlada ni sposobna zagotoviti političnega konsenza za izvedbo nujnih reform, zato bi tudi morala predčasno končati mandat.

Lahovnik je julija izstopil iz Zaresa kot gospodarski minister.
Lahovnik je julija izstopil iz Zaresa kot gospodarski minister. FOTO: Aljoša Kravanja

Nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik je bil na posvetu z naslovom Resetirati Slovenijo, ki ga je organiziral Inštitut dr. Jožeta Pučnika, kritičen do dela vlade. Kot je dejal, je Slovenija še vedno v krizi in se vrti v začaranem krogu.

Lahovnik je še prepričan, da vlada ne vlada, ker za krmilom ni nikogar, so pač so v ozadju tranzicijska omrežja. "Pilota ni za krmilom, je na WC-ju in bruha, stevardesa je šla, eni molijo, tretji pač čakajo, da vožnja mine do konca dve leti. Lepo se vidi, kako je paraliziran politični in gospodarski sistem," je slikovito posredoval svoje mnenje nekdanji gospodarski minister.

Glede sprejemanja reform ima Lahovnik občutek, da vlada ne uspe zagotoviti političnega konsenza za njihovo sprejetje. Kot poudarja, vlada ni izvedla še nobene reforme, a ima kljub temu že najnižjo podporo javnosti. Prepričan je, da reform ne more izvesti tudi zato, ker koalicija ni reformna. "V taki situaciji so najboljša rešitev predčasne volitve, kar pa je zaradi zakonskih omejitev v Sloveniji težko izvesti," pravi nekdanji član Zares in dodaja, da bi Slovenija potrebovala močno vlado z dvotretjinsko večino, saj bi bila le ta sposobna izvesti tudi reformo pravosodja, ki bi bila nujna.

Rado Pezdir
Rado Pezdir FOTO: POP TV

Pezdir: Rešitve so znane, treba jih je le izvesti

Ekonomist Rado Pezdir, ki je znan predvsem po svojih civilnih iniciativah, je dejal, da z razpravami o ekonomiji ne bomo rešili nič, saj je jasno, kaj je treba storiti. Problem torej ni, da ne vemo, kaj storiti, temveč, da vladna koalicija tega ne more več početi, pravi.

Kot pravi, imamo v Sloveniji inflacijo besede reforma. "Pahor stalno govori o reformah, reforme pa ni nobene. V Sloveniji smo tako obstali z ljudmi, ki se jim ničesar več ne da dopovedati in razložiti," je prepričan Pezdir.

Pezdir je še dejal, da tudi v opoziciji ne vidi neke alternative, saj se stranke niso prestrukturirale.

Kot primer je navedel privatizacijo NLB, ki je ni naredila nobena vlada. Kot pravi, se vse politične mreže napajajo v tej banki, zato bi bila njena privatizacija nujna. Tako pa smo že trikrat dokapitalizirali NLB, pa še vedno posluje slabo.

Meni, da so koalicijske politične stranke le ekspoziture interesnih skupin in mrež in se sprašuje, ali so te mreže Slovenijo prevzele že do te mere, da jim nihče nič ne more. "Na ta način ne gre več – država razpada pred našimi očmi," poudarja.

Možno rešitev tako vidi v civilni iniciativi, ki lahko opozarja in priganja vlado, da zagotovi "stabilnost sistema".

Pavliha: Zloraba prava je tako škodljiva, kot kršitve prava

Pravnik Marko Pavliha, ki se je prav tako udeležil posveta, pa medtem poudarja, da niso samo ekonomski razogi krivi, da smo, kjer smo. "Gre za etično krizo," ki pa ni samo v Sloveniji, je prepričan.. Opozoril je tudi na zlorabe prava, ki da so ravno tako škodljive za državo kot kršitve prava.

Prisotni kakšnih bistveno novih idej niso predstavili, saj kot pravijo, je bilo že vse tiisočkrat ponovljeno, problem je samo v tem, da tega ne slišijo pravi ljudje.

Janez Šušteršič
Janez Šušteršič FOTO: POP TV

Šušteršič: Morda bi morali spremeniti tudi financiranje strank

Janez Šušteršič s koprske fakultete za management je zatrdil, da je bolj kot o strankah in političnih voditeljih treba razmišljati o institucijah.

Čeprav ocenjuje, da se bodo na političnem prizorišču pojavili novi akterji - omenil je Lahovnika in ljubljanskega župana Zorana Jankovića - pa je prepričan, da ljudje ne bi smeli čakati na rešitelja, ki se bo čudežno pojavil.

Bolj kot v večinskem sistemu alternativo vidi v morebitnem predsedniškem sistemu. Sprememb je po njegovi oceni potreben tudi sistem financiranja strank, kjer največ denarja dobijo najmočnejše stranke.

Razmišlja tudi o morebitnih omejitvah mandata za javne funkcionarje in prevetritvi socialnega partnerstva, želi pa si tudi državljanske pokončnosti. Prav tako si želi močnejših vlad ter večjo vlogo civilne družbe prek referendumov in državljanskih pobud.

Šušteršič namreč ugotavlja, da trenutno v Sloveniji niso potrebne zgolj gospodarske in socialne reforme, temveč spremembe političnega sistema, saj so vodilni politični in družbeni akterji izgubili zaupanje in legitimnost, da določajo smer razvoja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (222)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rob3rt
01. 12. 2010 20.45
Tu ni potreben RESET ampak FULL ERASE hard diska in back-upov operacijskega sistema PROZORI 1943 (by Avnoj).
Jimi1
01. 12. 2010 10.50
Vprašanje, ki se razmišljujočemu državljanu postavlja pa je; "Kako doseči odstavitev 20 in več letnih prikoritnikov od korita, jih soditi in iti v NEW DEAL".... Imam občutek da se to zlepa ne bo nikoli zgodilo in bo prej propadla slovenska država !
OrodniK
01. 12. 2010 10.27
Kaj se nekateri spravljate na Lahovnika? Da je sedaj pameten in da bi lahko on to počel?! ON BI TO POČEL, PA ZARADI KOALICIJE IN PRITISKOV NI MOGEL, ZATO PA JE IZSTOPIL!!! Nekateri imajo pa res kratek spomin.....
12345s
01. 12. 2010 10.13
Lojzić, o komu ti to?! he he he
Alojzij.K
01. 12. 2010 10.09
Zanimiva oseba. Pa še kar nekaj pridevnikov bi se našlo zanj. Prej, ko je še grel ministrski stolček vlade in koalicije ni mogel prehvaliti, zdaj pa pljuva čez njo. Škoda, da tudi prej ni bil tako glasen. Predragi gospod, biti general po bitki je najlažje. To zna vsak izmed nas.
12345s
01. 12. 2010 09.09
he he tomo2, čvekači in mafiozoti, so tisti ki se krčevito oklepajo državniških funkcij, ne glede na to, kakšne svinjarije bodo mogli delati.
tomo2
01. 12. 2010 09.00
Res zanimivo, kako so vsi polni idej, kadar nimajo državnih funkcij. Zakaj pa ni delal tega, ko je bil minister. Ker je čvekač in populist, takim pa je bolj pomembno kako jih vidi javnost kot pa reforme. Potem pa daje take gostilniške primerjave. Brezveze. Namesto pametnih pobud, samo gobezdanje v tri dni. Edini, ki realno vidi stvari je Šušteršič, za ostale je brezveze zgubljat besed.
julij13
01. 12. 2010 08.41
Ha ha prišli bodo drugi in zopet bo po starem......Tako da ni upanja...
beligad
01. 12. 2010 08.38
Vse gre po scenariju skupine Bildeberg.
andrejyyy
01. 12. 2010 08.38
Lahovnik - kako te ni sram?!? Imel si možnost in si potegnil rep med noge, sedaj pa boš kritiziral in se širokoustil - slabič pobalinski! Bil si gosp.minister in nisi naredil nič, samo frajerja si igral pred kamerami - dvoličnež!
resslovenka
01. 12. 2010 08.28
Novi obrazi, novi ljudje, moralne in etične vrednote pa bo. Predvsem mladi se morajo vključiti v dogajanje. Za njihovo bodočnost gre. Ta vozel je treba presekati, državo je potrebno prenoviti od A do Ž, na vseh področjih. To bo dolgotrajen proces in na poti veliko ovir in spotikanj. Pa vendar je res skrajni čas. Trenutno dogajanje je katastrofa, ki so jo pozvročili pogoltnost, pokvarjenost in totalno izgubljen čut do sočloveka.
WikiX
01. 12. 2010 08.28
Politično izbrani Lahovnik je bil nesposoben pod vsako vlado, njegovi projekti so po vrsti zahojeni, ko ima naivnega Pezdirja zraven, bo pa šlo? Nikoli in nikdar ne bo uspelo nikomur, ki si je že umazal roke in preklel dušo, v našem prekletem političnem prostoru. Prav vsi so bili izbrani po evgeničnem ključu, že po občinskih organih in društvih, kaj šele na vrhu. Ne verjmem, da so se enkrat samkrat zmotili, vendar Slovenci menda živimo večno, pa se še enkrat prepričajmo, da so osamosvojitelji zares izbirali same pokvarjence in bedake. Tako butast in slep narod, si drugega niti ne zasluži.
Felix1
01. 12. 2010 08.27
b77, VSEGLIHAR. Krasno, zaradi takih, kot si ti, smo tu, kjer smo.
b77
01. 12. 2010 08.01
polovica prisotnih fosilov se zopet štuli in pametuje! NOBENEGA, PRAV NOBENEGA BIVŠEGA POLITIKA NOČEMO VEČ! SO VSI JALOVI!!!!!!
bnam 2707
01. 12. 2010 07.56
Bolj pravilno bi bilo Slovenijo formatirati in postaviti nove temelje za drugo republiko.Prvo smo namreć že zdavnaj izgubili zaradi gospodarske in politične vrhuške,ki je oblast izskoristila v svoje podle namene. Format and enter.
osamosvojitelj
01. 12. 2010 07.53
Lahovnik je spet pameten; delati je moral za dobro Slovenije in njenih državljanov, ko je bil minister, ne pa, da sedaj modruje "kaj vse bi morali"!!!
bukefal
01. 12. 2010 07.39
<<< Popravek, prišlo je do tipkarske napake. Ni šlo za 'judje' v stalinističnih časih, temveč za 'ljudje'. Oprostite tiskarskemu škratu! >>> Če samo pomislim, kaj vse so morali ubogi ljudje pretrpeti zaradi KGB-ja v hudih stalinističnih časih, me kar strese. In ko se spomnim na naš KGB (Kresalovka, Golobič, Barbika) in trpljenje slovenskega naroda, me zruka še bolj!!!
bukefal
01. 12. 2010 07.36
Če samo pomislim, kaj vse so morali ubogi judje pretrpeti zaradi KGB-ja v hudih stalinističnih časih, me kar strese. In ko se spomnim na naš KGB (Kresalovka, Golobič, Barbika) in trpljenje slovenskega naroda, me zruka še bolj!!!
CSI-Morost
01. 12. 2010 07.15
Namesto da bi seksal...
Buena Vita
01. 12. 2010 06.49
KAPITAL JE SUPER ZADEVA POŽREŠNA POLITIKA IN MAFOIZOTI,ELITA LOPOVOV IN GOLJUFOV NI DOBRA STVAR, SKORUMPIRANO SODSTVO,SKORUMPIRANA POLICIJA,USTRAHOVANI IN PODKUPLJENI MEDIJI ANARHIJA,TE ZADEVE SO SLABE IN OOH IN OH,PAHOR JE TISTI KAR JE NAJSLABŠE ZA SLOVENIJO SRAMOTA POKVARJENA,,, TERORIST NAJHUJŠE SORTE JE TA LAŽNIVI POKVARJENEC