Slovenija

Da ne bo prečkanje ceste igra z življenjem, policisti izvajajo preventivno akcijo

Ljubljana/Kranj, 06. 10. 2015 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ko zagledate osebo, ki stoji pred prehodom za pešce, ali zmanjšate hitrost in ustavite ter ji omogočite varno prečkanje ceste? Kaj pa, ko ste v vlogi pešca? Ali uporabljate odsevnike, ko se ob mraku vračate domov, prečkate cesto, ko na semaforju gori zelena luč in tam, kjer je prehod za pešce?

Do 18. oktobra po Sloveniji poteka preventivna akcija za večjo varnost pešcev v prometu, v kateri policisti preverjajo, ali pešci in vozniki v odnosu do pešcev upoštevajo cestnoprometna pravila. Največ pozornosti v akciji policisti namenjajo varnemu prečkanju ceste in hitrosti v območjih, kjer je največ otrok in pešcev. Namen akcije je zmanjšanje števila nesreč, v katerih so udeleženi pešci, ter zmanjšanje teže posledic teh prometnih nesreč. Drugi cilj pa je povečanje uporabe odsevnih teles pešcev, ki so nadpovprečno izpostavljeni tveganjem prometnih nesreč in zmanjšani vidljivosti.

Predvsem v jesenskih in zimskih mesecih se zgodi največ prometnih nesreč z udeležbo pešcev, saj so temnejši deli dneva daljši in je vidnost pešcev v cestnem prometu slabša.
Predvsem v jesenskih in zimskih mesecih se zgodi največ prometnih nesreč z udeležbo pešcev, saj so temnejši deli dneva daljši in je vidnost pešcev v cestnem prometu slabša. FOTO: Thinkstock
Predvsem v jesenskih in zimskih mesecih se zgodi največ prometnih nesreč z udeležbo pešcev, saj so temnejši deli dneva daljši in je vidnost pešcev v cestnem prometu slabša. Zato je za boljšo vidnost pomembno, da pešci uporabljajo svetlejša oblačila in odsevna telesa, vozniki pa predvidijo njihovo prisotnost na izpostavljenih mestih ter njihova ravnanja v cestnem prometu.

Ker se še vedno prepogosto dogaja, da vozniki ne upoštevajo pešcev, ki stojijo pred prehodom za pešce, policisti znova pozivajo vse voznike, naj pešcem vedno odstopijo prednost. Prehodu za pešce naj se vozniki približajo z zmanjšano hitrostjo in se pravočasno ustavijo pred in ne na prehodu, v nobenem primeru, pa naj pešcev ne poskušajo obvoziti, ko so ti že na prehodu.

Še posebna pozornost naj bo namenjena pešcem – otrokom, zlasti v jutranjem in popoldanskem času na šolskih poteh ter v okolici vrtcev, šol in igralnih površin.

Prav tako policija svetuje previdnost pešcem. Tudi pešci morajo upoštevati cestnoprometna pravila in uporabljati njim namenjene prometne površine. Pešci morajo cesto previdno prečkati na označenih ali semaforiziranih prehodih za pešce, v nočnem času, v mraku in ob slabši vidljivosti pa naj uporabljajo odsevna telesa. Če je to kresnička, naj visi ob tistem boku ali kolenu, ki je bliže cesti.

Na Gorenjskem je bilo letos v nesrečah udeleženih kar 36 pešcev. Od tega so sami povzročili zgolj štiri prometne nesreče.
Na Gorenjskem je bilo letos v nesrečah udeleženih kar 36 pešcev. Od tega so sami povzročili zgolj štiri prometne nesreče. FOTO: Thinkstock

Kje prežijo največje nevarnosti?

Najbolj nevarne situacije za pešce so hoja po prometnih površinah, kjer njihovo zadrževanje ni dovoljeno. To so avtoceste, hitre ceste in ceste rezervirane za motorna vozila. Nevarni sta tudi nepravilna hoja in prečkanje ceste na
nepreglednih delih ter situacije, ko pešec nenadoma stopi na cesto, torej še preden se prepriča, če to lahko stori varno.

Med 1. in 18. oktobrom poteka drugi del akcije za večjo varnost pešcev. Pešci so ranljivejša skupina udeležencev v cestnem prometu. Med ogrožene udeležence spadajo predvsem otroci, mladoletniki in starejši.

Vozniki pa nevarnost najbolj povečujejo s prehitro vožnjo, vožnjo pod vplivom alkohola, nepredvidevanjem situacij in uporabo mobilnih telefonov med vožnjo, kar bistveno zmanjšuje pozornost voznika na dogajanje na cesti.

Žalostna statistika

V devetih mesecih letošnjega leta je v prometnih nesrečah umrlo že 11 pešcev, v enakem obdobju lanskega leta pa 8 pešcev. Delež umrlih pešcev se je glede na vse udeležence, ki so umrli v prometnih nesrečah, v letošnjem letu povečal z 9 odstotkov na 11 odstotkov.

Na Gorenjskem je bilo letos v nesrečah udeleženih kar 36 pešcev. Od tega so sami povzročili zgolj štiri prometne nesreče. V vseh teh nesrečah samo štirje pešci niso utrpeli telesnih poškodb, kar potrjuje dejstvo, da so pešci med
najbolj ogroženimi prometnimi udeleženci in jim je zato treba nameniti posebno pozornost, še dodajajo na PU Kranj.

Lani 13 odstotkov vseh žrtev med pešci

V letu 2014 je v prometnih nesrečah umrlo 14 pešcev, kar je 13 odstotkov vseh žrtev v letu 2014. Glede varnosti pešcev se kaže trend zmanjševanja števila žrtev, še vedno pa ostajajo ena izmed najboljogroženih skupin udeležencev v prometu (takoj za vozniki in potniki v osebnih avtomobilih), med njimi pa so najbolj ogroženi pešci stari nad 65 let.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

general911
07. 10. 2015 07.40
Vozniki so sadisti
tir1A
06. 10. 2015 23.53
+0
Pred kratkim sem bil v Londonu. Tam so pešci res kot kure, saj hodijo kar čez rdečo (verjetno je bilo veliko od teh turistov ali priseljencev, pa vendar), na skoraj vsakem prehodu sem to doživel, se ne spomnim na katerem nisem (in to zelo prometne ceste - večpasovne). Čudim se, da nimajo več nesreč, a vozniki so le previdni glede tega, saj nočejo, da jim nekdo pristane na havbi. Pri nas je kultura pešcev v urbanih naseljih na malo višjem nivoju (če bi bila naša mesta večja, verjetno to ne bi veljalo), je pa nižja pri voznikih avtomobilov, saj sploh ne opazijo, da nekdo čaka na prehodu (na primer, velikokrat se zgodi, da z avtomobilom ustavim pešcu, a kaj ko iz nasprotne smeri avtomobili kar vozijo, dokler nekdo celo ne opazi, kaj se dogaja v prometu). Pa še nekaj: Ko sem nekaj let nazaj delal izpit za avto, je veljalo da, če ne ustaviš pešcu na izpitni vožnji, izpita ne narediš! Tako so me tudi učili v avtošoli. Pravila so torej jasna, le držati se jih nočemo. Za varnost vseh udeležencev v prometu ja tako tudi najboljše, vse ostalo predstavlja večje tveganje za varnost.
hcaine8
06. 10. 2015 21.20
+4
Naj bo ustavljanje pešcem stvar kulture, tako kot spuščanje s priklopov. Če je za teboj prazno, pelješ mimo, samo če je kolona, ustaviš pešcu, ki bi sicer čakal v nedogled.
hcaine8
06. 10. 2015 21.17
+6
Če se že povsod gremo neko ekologijo, se jo pojdimo še tukaj. Kaj je lažje ustaviti, predvsem pa spraviti nazaj v gibanje, 2.000kg avtomobila pri 50km/h ali največ dobih 100kg težko rit pešca pri 5km/h? V moji mladosti smo pred prehodom počakali, da se je cesta izpraznila in šele potem šli čez cesto, danes pa pešci brezobzirno skačejo po cesti ne glede na prehod! Prav namerno se obrnejo stran in se delajo, da avtomobila ne vidijo!
lenoritis86
06. 10. 2015 16.12
-1
edine pešce ki spoštujem so otroci ki so res nedolžna bitja
AtaAufbiks
06. 10. 2015 14.47
+1
Spet se bodo policaji izživljali. Verjetno bodo spet popisovali parkirane avte, na sodišču jim pa itak vse verjamejo, samo da se polni proračun!
tepee
06. 10. 2015 13.47
+8
pred pol ure mi je ženska prečkala cesto kot kura,izven prehoda za pešce,pa še mastna cesta je bila.sreča.
the kop
06. 10. 2015 13.17
+12
ravno včeraj me je nekdo skoraj povozil ko se je na prehodu prižgala zelena luč! frajer ni niti pogledal!
asgml
06. 10. 2015 12.52
+7
Na ptehofu pred naso solo vozniki zelo pogosto izsilijo pesca pri zeleni luci.zadnjic sem videla, ko je nekdo pred mojimi ocmi to naredil moji hceri, ki je sla v solo.dajte kamere na vse prehode prosim
Johnny Š.
06. 10. 2015 12.46
+12
Za nesrečo je v 99% primerov potrebna nepazljivost vsaj dva udeleženca. Za pešce, če ste pred prehodom za pešce in vidite le en avtomobil na cesti, bodite prijazni in ga spustite naprej s potezo roke, potem pa prečkajte. Kot voznika, zelo me moti, da se pešci kar nespametno mečejo na cesto. V omenjenem primeru, bi pešec lahko počakal 2 sekundi da grem mimo in potem prosto prečkal cesto. Neee, on bo kar skočil pred avto, me prisilil da se ustavim iz 40km/h, zapovrh na prehodu hodil po polžje itn. Zadnjič je punca z mobitelom na ušesu, ne da bi sploh pogledala, kar zavila s pločnika na prehod. Čeprav sem peljal le 30km/h, dočakal sem jo s pritisnjeno hupo in se je umaknila, vzgojno. Naslednjič bo nekdo drug peljal 60km na uro in jo bo zbil. Pešci se moramo pazit veliko več, saj ti res nič ne pomaga, če imaš prav po zakonodaji, pa končaš zlomljen na urgenci ali celo na žalah.
nevseverjet
06. 10. 2015 12.42
+5
sem voznica, kolesrka in pešakinja.........pred cca 20 leti so bili vozniki na cestah vsemogočni, brez kulture, pešci in kolesarji pa normalni, danes je pa ravno obratno, vozniki so se normaliziral, pešci in kolesarji pa slabši kot kure !..... Tako, da mislim, da je čas, da se začne poostreno kontrolirat pešce in kolesarje, predvsem slednje. ne vem, ali kolesarji res ne vedo po kateri strani se vozi, ker v LJ jih cca 50% vozi v napačno smer, da ne govorim o vštric vožnji in vožnji po sredini ceste. .......
mak0521
06. 10. 2015 12.27
+9
akcijo izvajajo, da napolnijo proračun...
nevseverjet
06. 10. 2015 12.43
+3
enakostzavse
06. 10. 2015 12.11
+11
Otrokom, v dežju, staršem z majnimi otroci ja, ustavljam. Me pa moti ko nekateri ne vedo ali bi šli čez, s telefonom v roki ali na veliko čvekajo o "zelo pomembnih" zadevah. Eni kar brez pogledov levo-desno gredo čez prehod, kot da je to samoumevno. V glavnem. Arogantneži, za volanom ali na prehodu, slej kot prej naletijo na močnejšega. Naj se v to smer razmišla in ne v to, da ima pešec a priori prednost.
asgml
06. 10. 2015 18.55
-3
Na prehodu je treba ustavit VSAKEMU pescu.pesec ni dolzen gledat levo desno ker ima itak prednost on.
496344
06. 10. 2015 20.55
-1
ginem
06. 10. 2015 12.10
+9
Namontirat kamere in spremljat vsakega pešca.če ta ne pogleda levo in desno je kazensko kot če voznik ne da žmigouca.Hitro bi se napolnile blagajne.
slayer2
06. 10. 2015 13.02
+3
Se strinjam,posledično bi se videlo kako vozniki kot po tekočem traku vozijo čez rdečo!!!
lenoritis86
06. 10. 2015 11.27
+22
nekateri pešci so kot teleta gredo čez prehod brez da bi pogledali če je varno.nema veze sej krije zavarovalnica
kraljicavesolja
06. 10. 2015 11.45
+0
slayer2
06. 10. 2015 12.00
+4
Nekateri vozniki gredo kot teleta čez rdečo,pa to!!!
enakostzavse
06. 10. 2015 12.16
+1
slajer, daj najdi vzporednico, katera bo vsaj malo imela nekaj skupnega z temo tukaj.
slayer2
06. 10. 2015 12.49
+0
Vzporednica se nanaša na komentar od lenoritega,če je pa nisi našel,pa preberi še 10x,mogoče bo pomagalo!!!
batom@pinkponk.com
06. 10. 2015 11.25
+16
Pešec se veliko lažje ustavi, poleg tega pa vsako ustavljanje vozila in potem speljevanje povzroča bistveno več izpustov. Prometna kultura mora biti na obeh straneh, pešci so velikokrat preveč zaverovani v svoj prav in brez spremembe hitrosti zakorakajo na prehod. Vendarle so šibkejši udeleženci in morajo biti bolj previdni.
kraljicavesolja
06. 10. 2015 11.29
-2
Ti si pa šibkejši od tovornjaka. Vemo pa, kok mate za povedat čez tovornjakarje.
nik500
06. 10. 2015 11.37
+3
Pejt v Avstijo s takim načinom razmišljanja pa ti bo polizei lepo napisal kazen. Po tanovem je v Srbiji 1 kazenska točka če ne ustaviš pešcu na prehodu.
batom@pinkponk.com
06. 10. 2015 11.48
+13
ne govorim o predpisih, saj so velikokrat nesmiselni. govorim o prometni kulturi in zdravi pameti v praksi. jaz sam sem zelo previden pri tovornjakarjih, ker vem, da on mogoče še opazil ne bo, ko me bo nagazil, tako da mu pustim "prednost močnejšega".
lenoritis86
06. 10. 2015 11.25
+3
ma jok jaz se ne ustavim grem čez pešca enkrat pol pa še v rikverc čez njega
slayer2
06. 10. 2015 12.01
+1
Upam da se srečava kdaj.pa da te vidim junaka!!!
lenoritis86
06. 10. 2015 16.10
+3
ko me boš zagledal boš že z rikvercom povožen
nik500
06. 10. 2015 11.24
+9
Kakšne so kazni za pešce pa niste napisali.
MaJya
06. 10. 2015 11.19
+16
Res je..doskrat so pesci,kolesarji neprevidni..sam zou mors doskrat kot pesec stopit na cesto,da ti sploh kdo ustavi..sama ko vozim,vedno ustavim in omogocim pescu da gre lahko cez cesto..sem pa tudi doskrat kot peska pa mi slabo rata ko vidim kako se vozniki vozijo kot da te ni!!!
maajde
06. 10. 2015 11.39
+16
S tem komentarjem se strinjam. Kone koncev je enako število nevzgojenih voznikov, kot tudi pešcev in kolesarjev. Problem je le v tem, da dejansko pešec redko odgovarja za svoja dejanja....
kraljicavesolja
06. 10. 2015 11.16
-4
A je res tok težko pazit še na kakšnga druzga, kokr pa sam nase. Najhujši ste vozniki avtomobilov, valda moraš pazit na pešce pa kolesarje, no.
MaJya
06. 10. 2015 11.19
-1
maajde
06. 10. 2015 11.25
+18
Pa saj vozniki pazimo tudi na vas pešce. Ampak vsa odgovornost je na vozniku tudi takrat, ko bi sicer pešec lahko prispeval vsaj malo k svoji varnosti. Kdo se lažje ustavi? Pešec, pri hoji 4km/h,ki tehta 15x manj kot povprečen avto, ali avto pri 40 km/h, ki je le še par metrov pred prehodom, pri pešcu pa ni prepoznati njegove namere, da bo šel čez cesto - samo naenkrat se obrne, zaštarta na zebro in to je to. In je bum. Še prekleto smo pozorni. Konec koncev pa si kraljica vesolja. Tudi ceste? Lahko si dokler te eden ne zbije, ker se ne znaš prepričati ali lahko varno stopiš na prehod za pešce...... potlej boš lahko kraljica travme ali podzemlja.....
kraljicavesolja
06. 10. 2015 11.28
-2
Maajde, jst sem tud voznica, sam mam mal kulture. Drgač pa prvo pravilo prometa je predvidevanje.
maajde
06. 10. 2015 11.36
+4
kraljicavesolja
06. 10. 2015 11.38
-6
Maajde, piš bolj počas, ker slabo berem, hehe.
Alojz Loren?ak
06. 10. 2015 11.38
+8
Sem doživel, da mi je pešec stekel na cesto pred tem pa je klepetal z nekom, kako bi mogel predvidevati? Preden se stopi na cesto se je potrebno prepričati, če je varno sicer sem uspel ustaviti lahko pa bi se končalo tudi drugače