Slovenija

Pešci, sami poskrbite za svojo varnost

Maribor, 30. 09. 2011 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Varnost pešcev se je v tem letu poslabšala, zato bodo policisti pešce ozaveščali, kako naj sami najbolje poskrbijo za svojo varnost, s poostrenimi nadzori pa bodo ugotavljali tudi kršitve voznikov.

Pešci so med najbolj ogroženimi skupinami udeležencev v cestnem prometu, saj je delež mrtvih na 100 poškodovanih med najvišjimi glede na druge skupine udeležencev. Najbolj ogrožena starostna skupina so še vedno starejši pešci in mladoletniki. Večina nesreč, ki jih povzročijo starejši pešci s svojimi napakami, so posledica slabšanja psihofizičnih sposobnosti človeka, neustrezna barva oblačil in neuporaba odsevnih teles. Pri mladoletnikih pa je v veliki meri prisotna lahkomiselnost ravnanja v cestnem prometu, opozarjajo na PU Maribor.

Pešci - 4
Pešci - 4 FOTO: Aljoša Kravanja

Najpogosteje pa so pešci žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov, predvsem zaradi neprilagojene hitrosti in ogrožanj pešcev na prehodih za pešce. Zanemariti ni mogoče niti nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Z namenom, da bi izboljšali varnost pešcev v cestnem prometu v jesenskem času, še posebej starejših oseb in otrok, bodo policisti med 1. in 22. oktobrom na območju celotne Policijske uprave Maribor izvajali povečane represivno preventivne aktivnosti.

Na območju PU Maribor se je varnost pešcev v cestnem prometu v letošnjem letu poslabšala. Policisti so obravnavali 86 (lani 91) ali 5 odstotkov manj prometnih nesreč, v katerih so kar 4 (lani noben) pešci umrli, 10 (lani 9) je bilo hudo in 74 (lani 75) lahko telesno poškodovanih.

Preventivne aktivnosti bodo usmerjene predvsem v ozaveščanje pešcev, da morajo sami čim bolje poskrbeti za svojo varnost v cestnem prometu, represivne aktivnosti pa bodo usmerjene v umirjanje hitrosti voznikov na območjih, kjer se pešci najpogosteje zadržujejo. Z dodatnimi poostrenimi nadzori bodo policisti ugotavljali kršitve voznikov, ki ne upoštevajo prednosti pešcev na prehodih za pešce in ne upoštevajo omejitev hitrosti, ter kršitve pešcev, s poudarkom na osvetlitvi, nepravilni hoji in prečkanju cest.

Policija svetuje

Pešci poskrbite, da boste v prometu vidni; nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vašo vidnost (odsevne trakove, kresničke), prav tako upoštevajte prometne predpise; prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce, hodite po pločnikih (če obstajajo) oziroma ob levem robu ceste in poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu.

Bodi previden - 2
Bodi previden - 2 FOTO: Blaž Garbajs

Vozniki pa upoštevajte, da so na cestah tudi pešci in jim odstopite prednost. Hitrost prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve, na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, pa vozite še posebej previdno (pred šolami, v naseljih). Zunaj naselij vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

binmister
30. 09. 2011 14.48
Če avtomobilisti divjajo sigurno niso k temu krivi pešci ???