Slovenija

Penko: Načrtovano maščevanje

Ljubljana, 30. 06. 2008 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.Z./ Š.Z./ K.Š./ D.Š.
Komentarji
429

Državni tožilec Boštjan Penko in šef SCT-ja Ivan Zidar napovedujeta tožbe proti državi, saj naj bi bilo njuno pridržanje nezakonito. Penka policija sumi, da je zlorabil položaj, ko se je sestal z Zidarjem.

Direktor urada kriminalistične policije pri Generalni policijski upravi, Aleksander Jevšek, je pojasnil, da je kriminalistična policija v predkazenskem postopku zbrala dovolj informacij in podatkov za razlog za sum, da je višji tožilec Boštjan Penko storil kaznivo dejanja zlorabe uradnega položaja, prvi mož SCT, Ivan Zidar, pa naj bi ga k temu napeljeval.

Kriminalisti so Zidarjev službeni avtomobil včeraj zapečatili in odpeljali neznano kam, a so mu ga danes že vrnili. Čeferin je dejal, da ga tudi pregledali niso.
Kriminalisti so Zidarjev službeni avtomobil včeraj zapečatili in odpeljali neznano kam, a so mu ga danes že vrnili. Čeferin je dejal, da ga tudi pregledali niso. FOTO: Damjan Žibert

Položaj tožilca naj bi zlorabil, "ko se je v dneh od 9. do 29. junija letos večkrat sestal z osebo, ki je osumljena storitve večjega števila kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete". Penka naj bi k izvrševanju tega kaznivega dejanja napeljal Zidar, ki je vedel, da je Penko zaposlen na Vrhovnem državnem tožilstvu in pozna podatke in vsebine iz odprtih kazenskih in predkazenskih postopkov ter zadeve, ki jih obravnava skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Kriminalisti so o ugotovitvah sproti obveščali skupino tožilcev za pregon organiziranega kriminala, ki je tudi sicer pristojna za preiskavo in ugotavljanje okoliščin v "znanih gradbenih zadevah", je pojasnil Jevšek. Dodal je, da je skupina ves čas usmerjala preiskavo in ukrepe kriminalistične policije.

Brezigarjeva: Tožilec dolžan varovati

Nedolžen sem. Ivan Zidar

Jevšek je napovedal, da bodo v nadaljevanju postopka zoper oba podali kazensko ovadbo pristojnemu tožilcu. Ovadbo naj bi sestavili v naslednjih dneh. Pojasnil je še, da je bilo za oba odrejeno pridržanje po 157. členu zakona o kazenskem postopku, ki policiji omogoča, da zaradi izvedbe nujnih preiskovalnih ukrepov in dejanj osebo pridrži največ za 48 ur. Tako so oba danes ob 4.50 uri izpustili na prostost.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je dodala, da je policija podala tudi predlog za izdajo odredbe za hišno preiskavo. A preiskovalni sodnik takšne odredbe ni izdal. Brezigarjeva je opozorila, da je v tem primeru osumljenec državni tožilec, ki mu mandat še ni potekel. Poudarila je, da je državni tožilec dolžan varovati ugled in dostojanstvo tožilske službe in da so tovrstna srečevanja z osumljenci v nasprotju s tožilsko etiko. Ko pa gre za kazniva dejanja zlorabe uradnega položaja, bo tožilec po preučitvi vse dokumentacije ocenil in odločil v nadaljevanju kazenskega postopka.

Penko: Postopek se je zame šele začel

Vidno utrujen Penko je na novinarski konferenci povedal, da so mu policisti odvzeli prostost, ker naj bi zlorabil uradni položaj. Kaznivo dejanje naj bi storil kot višji državni tožilec, zaposlen na Vrhovnem tožilstvu. Pojasnili so mu, da naj bi v času, ko je bil še tožilec, že opravljal odvetniške storitve, za katere naj bi bil plačan. Tožilec namreč zaradi nezdružljivosti funkcije ne sme opravljati popoldanske dejavnosti.

Boštjan Penko je bil iz skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala na predlog generalne tožilke Barbare Brezigar odstranjen februarja. Ker se s tem ni strinjal, je vložil tožbo na Upravnem sodišču, obenem pa se je odločil, ''da se zaradi nedopustnega in politično motiviranega poseganja v njegove pristojnosti odpove tožilski službi''.
Boštjan Penko je bil iz skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala na predlog generalne tožilke Barbare Brezigar odstranjen februarja. Ker se s tem ni strinjal, je vložil tožbo na Upravnem sodišču, obenem pa se je odločil, ''da se zaradi nedopustnega in politično motiviranega poseganja v njegove pristojnosti odpove tožilski službi''. FOTO: Damjan Žibert
Zadeva nima nobene zveze z primeri, ki sem jih opravljal kot član skupine tožilcev. / … / Ničesar ne skrivam. Sestala sva se na javnem kraju in v mojem prostem času. / … / Plačila nisem prejel. / ... / V času aretacije sem imel v žepu 12 evrov. / … / Zadeva ne bo brez epiloga. Tukaj grem do konca. Boštjan Penko

Pojasnil je, da se mu z današnjim dnem izteka tožilska funkcija, odpoved je napovedal 4. junija, od takrat pa je bil na rednem dopustu. Od jutri najprej kariero začenja kot samostojni odvetnik, zato se je v času dopusta dobil s potencialnimi strankami, tudi z Zidarjem, kar se mu ne zdi sporno. Plačila naj ne bi prejel, z Zidarjem naj bi se srečal na pobudo njegovega odvetnika, katerega imena ni želel izdati. Prosil naj bi ga, naj mu kot bodoči odvetnik svetuje v kazenskem postopku, ki teče zoper njega na Okrožnem sodišču v Ljubljani, in sicer v zadevi Fiesa. Dogovorila naj bi se, da bosta sodelovala, ko bo začel opravljati odvetniško dejavnost. Zidar naj bi mu tudi izročil fotokopije kazenske ovadbe, zahteve za preiskavo in še nekatere listine. Prosil naj bi ga, naj jih pregleda pred morebitnim dogovorom o pravnem zastopanju, saj naj bi v zadevi Fiesa pred sodnika stopil v roku enega tedna.

Dejal je, da so ga okoli 15. ure, ko je odhajal s sestanka z Zidarjem, vklenili trije policisti v neprebojnih jopičih, ki so bili ali iz specialne ali posebne enote. Nadeli so mu zatezne lisice, ki naj bi jih na policijski postaji odstranjevali s kleščami oziroma lovskim nožem, ''saj jih drugače ni bilo mogoče spraviti z rok''. Po tem stavku so Penka premagala čustva. Planil je v jok in prosil za premor. Vrnil se je po približno petih minutah. Nadaljeval je, da so ga z marico prepeljali na Policijsko upravo Ljubljana na Sektor za gospodarsko kriminaliteto. Prišla naj bi tudi direktor kriminalistične policije, Aleksander Jevšek, in član tožilske skupine. Po nekaj urah naj bi mu izdali odločbo o odvzemu prostosti in pridržanju, nakar naj bi ga odpeljali na kriminalistično tehniko, kjer naj bi mu odvzeli tudi DNK.

''V pridržanju sem bil skupaj približno 15 ur,'' je povedal. Nato so ga izpustili, ne da bi ga zaslišali ali poklicali pred preiskovalnega sodnika, čeprav naj bi bil pripravljen pojasniti vse okoliščine. Sporočili naj bi mu celo, da je bil postopek zoper njega končan, ne da bi se sploh dobro začel. Sodišče naj bi namreč zavrnilo predlog za izvedbo hišne preiskave z utemeljitvijo, da kaznivega dejanja ni bilo. Penko še trdi, da so mu v zadnjih nekaj tednih - ''najprej brez kakršne koli zakonske podlage, nato pa na podlagi odredbe Vrhovnega tožilstva'' – tajno sledili in ga prikrito opazovali. Meni, da so represivni organi ravnali protizakonito. ''Osebno sem povsem prepričan, da je v celi zadevi šlo za vnaprej načrtovano osebno maščevanje.'' Sumi, da mu želijo preprečiti, da bi postal odvetnik. Napovedal je tudi, da bo zoper akterje postopka ''zaradi nezakonitega in protiustavnega ukrepanja'' uporabil vsa razpoložljiva pravna sredstva. ''S tem, ko so me zjutraj spustili na prostost, se postopek zame ni končal, temveč se je šele začel.'' Napovedal je kazenske in civilne postopke ter na Upravnem in Ustavnem sodišču.

Čeferin: Šlo je za blatenje imena

Penka so na Policijsko postajo Moste pripeljali okoli 22. ure, okoli 23. ure se mu je pridružil še Zidar. Oba sta izpustili okoli 5. ure, tako hitro pa naj bi na prostost stopila, ker naj policisti ne bi dobili naloga za hišne preiskave. Informacijo je za 24ur.com potrdil tudi Zidarjev odvetnik Aleksander Čeferin. Prepričan je, da nadaljnje preiskave ne bo, ''ker kaznivega dejanja sploh ni bilo in sta bila pridržana brez razloga''. "Zmotili so se," je zatrdil. Zidar in Penko naj tako ne bi bila zaslišana, ''ker nista osumljena nobenega kaznivega dejanja, vložena ni nobena nova kazenska ovadba, prav tako ni bila opravljena hišna preiskava''. "Imata pa oba oblateno ime," je poudaril Čeferin, ki o vzrokih pridržanja "ne želi ugibati".

Zakaj so ju pridržali?

Zidarja so spet prepeljali na policijo. Vztraja, da je nedolžen.
Zidarja so spet prepeljali na policijo. Vztraja, da je nedolžen. FOTO: Damjan Žibert

Pridržanje je torej lahko povezano z afero Čista lopata, ko so 12. februarja izvedli obsežno akcijo zoper gospodarski kriminal in pridržali Zidarja, direktorico Vegrada, Hildo Tovšak, prvega moža Primorja, Dušana Črnigoja, in Tomaža Žiberta iz Kontrole zračnega prometa. Na javno naročilo za izgradnjo 20 milijonov evrov vrednega novega centra za kontrolo zračnega prometa na ljubljanskem Letališču Jožeta Pučnika se je prijavilo šest ponudnikov, med njimi sta skupaj nastopala SCT in Primorje, Vegrad pa se je v boj za posel spustil sam. Tukaj pa naj bi se zgodba zapletla: Zidar naj bi podkupil enega od članov razpisne komisije – domnevno Žiberta –, zato da bi posel dobilo njegovo podjetje SCT. Kriminalisti so menda informacije o plačani podkupnini prestregli, začeli so prisluškovati in slediti tudi Žibertu. V prisluhe naj bi se ujela tudi Tovšakova, ki naj bi bila za to, da posel dobi Vegrad, tudi pripravljena plačati podkupnino.

Sporen naj bi bil tudi Zidarjev nakup nepremičnine v Fiesi, pri čemer naj bi zlorabil položaj, družbo SCT pa oškodoval za približno 122.000 evrov. Zidarju naj bi očitali tudi utajo davkov s pomočjo tako imenovanih "missing trader" podjetij, pri katerih je izterjava davščin zaradi težke sledljivosti odgovornih oseb izjemno težka.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (429)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

d.j.
30. 12. 2008 23.28
SKRAJNI ČAS JE ŽE,DA UVEDEMO FINANČNO POLICIJO
mac4_m
02. 07. 2008 19.15
leta in leta je bil predobro plačevan, da bi spravljal za rešetke največje gnoje našega naroda,.....ne,da bi se sestajal z tistimi, ki bi jih moral preganjati.....Kos, črni kos, se boš zbudil bos, si zasledil kaj korupcije al si že samoukinu korupcijsko komisijo? :)
Aurelius
02. 07. 2008 11.56
Sedaj pa se vidi, da Zidarju očitno voda močno vdira v grlo. S Penkom so ga začopatili ob "pregledovanju dokumentov o ovadbah, ki so bile podane zoper Zidarja" (Penkove besede). Zidarja zastopa najmočnejša odvetniška pisarna (Čeferinova), on pa se gre posvetovati tam z nekim Penkom ??? Lari-fari! Prizor s Penkove tiskovne konference pa je itak bil podoben kakšni španski limonadi. Tajkuni so močno vznemirjeni in zato pritiskajo na svoje politične in medijske služabničke, ki nato sprožijo medijsko gonjo proti največji pozicijski stranki. Ne daj se, Janez! Še bolj je treba pritisniti na te izkoriščevalce lastnega naroda. Štiri leta za šentviški predor? Pa kje drugje ste že videli kaj takega ??? Zidar pa si gre kupiti bivši SCT-jev počitniški dom, ki si ga je pred tem na firmine stroške preuredil v razkošno vilo !!!??? Navadna lopovščina !!! Sodniki pa seveda odreagirajo tako, kot jih je učil svetli socializem: črne grehe velikih mož našega naroda pometite pod preprogo, nato pa še bolj pritisnite na kurje tatove !!!
vetlan
01. 07. 2008 18.18
DragicaJ01.07.2008, 17:37Pa povejte če niste ovce. Od 9h se že nihče ne drži teme članka. He he In kdo je ovca ? Čredni instinkt ? Drugič ko greste v napad tri krat vdahnite in seveda Bronhi..."Lakše se diše".
DragicaJ
01. 07. 2008 18.15
# Prvo Borec 01.07.2008, 17:43 To je že tol predelan, da se več nam ne ljubi komentirat. Punca malo zamujaš na peron, vlak je odšel ! ______________________ PA ,PA...
Prvo Borec
01. 07. 2008 17.43
To je že tol predelan, da se več nam ne ljubi komentirat. Punca malo zamujaš na peron, vlak je odšel !
DragicaJ
01. 07. 2008 17.37
Pa povejte če niste ovce. Od 9h se že nihče ne drži teme članka.
Prvo Borec
01. 07. 2008 17.36
DragicaJ kurjo pamet imaš Ti, ker si se odzvala na izzivanje, da dokažeš, da nimaš kurje pameti, ampak večinoma pa zanikajo tisti, ki jo imajo in želijo, da se jih ne zbada, da imajo kurjo pamet. Pazi , da ne boš preveč zobala po tleh !!
DragicaJ
01. 07. 2008 17.24
# Prvo Borec 01.07.2008, 17:12 DragicaJ ti pa si res dragica s svojimi dragimi nasveti, ki so nas drago "koštali". Pojdi delat, ker tukaj pa res ne potrebujemo ženske kurje pameti. ________________________-- kurjo pamet odražajo tvoji odgovori.
hakihak
01. 07. 2008 17.20
exim srečo si imel, da si živel v času TITA NAJVEČJEGA OD NAJVEČJIH. edina škoda da ni trajal dlje časa. sem pa že napisal, da škoda ko niso indijancov zaprli v rezervate namesto, da so jih pobili. bi jih imeli na očeh in se to kar se dogaja nebi dogajalo, da se množijo kot podgane. ( PA NE MISLIM NA LEVAKE PO TVOJE)
Prvo Borec
01. 07. 2008 17.12
DragicaJ ti pa si res dragica s svojimi dragimi nasveti, ki so nas drago "koštali". Pojdi delat, ker tukaj pa res ne potrebujemo ženske kurje pameti.
DragicaJ
01. 07. 2008 17.09
vetlan 01.07.2008, 13:55 No ja, ta DragicaJ, lahko s tujim po koprivah maha. Tudi, če njej država pobere polovico, še vedno lahko živi na veliki nogi, saj plačamo mi _________________________ Doslej sem bila plačilni JAZ!
DragicaJ
01. 07. 2008 17.07
# vetlan 01.07.2008, 13:19 Prvo Borec, kar se tiče zdravstva, nimam besed, s katerimi bi izrazil svoja čustva. Kadar je pacient zaklal zobozdravnico, nisem bil niti malo začuden. Čudi me pa, da je takih primerov malo. Sram mi je, da to priznam, ker sem drugače proti nasilju. _____________________ne verjamem ti, da si proti nasilju, v tebi ga je zelo veliko.Vsaj po tvojih žolčnih izpadih do drugačnih.
DragicaJ
01. 07. 2008 17.05
# ivan.vindis 01.07.2008, 12:45 v svetu dejansko ni nič tako kot bi moralo biti. diktaturo komunizma je samo zamenjala diktatura kapitalizma. Kapitalizem se že kaže, kot novodobno suženjstvo in bogatenje peščice na račun večine. Če ne bomo zamenjali kapitalizma, se bo ponovil zelo hitro scenarij revolucij, ko bo imela večina revežev poln kufer vsega. Ker pa si verjetno ne želimo že preživelih sistemov, bi morali iskati nujno novo sistemsko ureditev. ___________________-to pa je resno in s tem se strinjam. pa kaj, ko tudi v revoluciji nastrada povprečen človek in ne vodja.
DragicaJ
01. 07. 2008 17.02
# vetlan 01.07.2008, 13:02 exim, je to vse, kar znaš reči ? Potem je skoraj celi svet primitiven, ker tako mnenje imajo celo njegovi nasprotniki na vseh koncih sveta. Malo pokukaj ven iz svojega oklepa. Zdaj še spomni dolgove in vso bedarijo, ki so jo nam "prodajali", pa pobijanje (mislim, da je bilo tega še premalo, glede na današnjo situacijo). Ampak smo prej imeli s čim vračati, s čim pa boš zdaj vračal, prav za prav prihodnja generacija ? Saj ni nič slovenskega. No, pa lepo uživaj v svojem prepričanju. ____________________________________... bomo lahko vračali. Saj vračamo tudi jugo dolgove!!!!!!!!
DragicaJ
01. 07. 2008 17.00
# vetlan 01.07.2008, 12:20 DragicaJ, pustite Tito pri miru. Je največji vodja vseh časov. Mogoče prej nismo pisali po forumih, ker tudi računalnikov ni bilo, ampak smo imeli kruh, ki ga zdaj vidi samo JJ v svojem smetnjaku. In ne mislite, da nismo v evedenci, ker nastopamo na tem forumu. "Črne pikice" že zdavnaj imamo in se tega zavedamo. ________________________________________... se . me ni bilo, ker nekateri moramo tudi delat... Nekateri( ovce) rabite vodjo, ker drugače ne znate. Mi je povedal sosed, da ko je tito umrl niso vedeli kako naprej, zato so šli iz reforme v reformo..do končnega poraza.
kritika@email.si
01. 07. 2008 16.13
Tudi sam sem formalno bolj izobražen, vendarle pa papir potrjuje le pridnost/vztrajnost in NE PAMET IN SPOSOBNOSTI! Žal se velikokrat, ko smo malce starejši v življenju pokaže, da so iz naših generacij najbolj uspešni tisti, ki so včasih sloveli kot največji butci. Človeštvo je namreč polno propadlih potencialov.
resslovenka
01. 07. 2008 15.12
exim Ej, kakšen bednik si pa ti. Pa kdo je tebi sploh dal doktorat? Naj mu ljubi bog oprosti. Daj povej enkrat za spremembo kaj pametnega in se ne ponavljaj kot kakšna stara raglja.
trout80
01. 07. 2008 14.03
Prvo Borec
01. 07. 2008 14.00
Fantje in dekleta za vse socialiste Vam zrihtam na stomatološki kliniki. Pridemo, pogledajo, poslikajo, popravijo, potem pa domov, ker čeljust mora počivati minimalno 15 dni do meseca dni, preden se kaj naprej dela. Lahko pod narkozo ali pa pod smejalnim plinom LOL Cena ?? Za socialiste na 24ur popust LOL