Slovenija

Pejovnik: Namesto z izobrazbo se ukvarjamo s preživetjem

Ljubljana, 06. 03. 2013 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rektor ljubljanske univerze Stanislav Pejovnik opozarja, da je univerza dosegla rob, čez katerega več ne sme. Univerza potrebuje dodatnih 10 milijonov evrov za letošnje leto, za prihodnje pa še dodatnih 15 milijonov evrov.

Finančna situacija na ljubljanski univerzi je po besedah rektorja Stanislava Pejovnika kritična in vprašanje je, ali bodo bolonjsko reformo sploh lahko izpeljali. Univerza je zmanjšala proračun za 25 milijonov evrov in število zaposlenih za pet odstotkov, s tem pa dosegla rob, preko katerega več ne sme, je poudaril na novinarski konferenci.

Rektor ljubljanske univerze Stanislav Pejovnik
Rektor ljubljanske univerze Stanislav Pejovnik FOTO: POP TV

Po navedbah Pejovnika Univerza v Ljubljani (UL) ta hip potrebuje dodatnih 10 milijonov evrov za letošnje leto, v prihodnjem letu pa za izvedbo bolonjskega študija še dodatnih 15 milijonov evrov.

Vrnili so se v leto 2008

Ljubljanska univerza je po petih letih pristala na enakih sredstvih financiranja kot leta 2008, ko je za izvajanje študijskega procesa iz proračuna prejela 155 milijonov evrov, je poudaril Pejovnik in dodal, da je v letošnjem letu vsota po uredbi o financiranju visokega šolstva spet enaka. Na UL vztrajajo na tem, da se financiranje ne vrne na leto 2008, ampak na leto 2011, ko so prejeli 178 milijonov evrov.

V lanskem letu je univerza po njegovih besedah naredila nekaj korakov, na katere kot rektor naše največje univerze ni ponosen: zmanjšala je proračun za 25 milijonov evrov in tudi število zaposlenih za pet odstotkov oz. za 300 zaposlenih. "To so številke, ki pomenijo, da je univerza dosegla rob, preko katerega več ne sme. Zato moramo jasno in glasno povedati vsem, da se najboljša slovenska univerza uničuje in da nismo več sposobni narediti kar koli v smeri ohranjanja kakovosti," je zatrdil Pejovnik.

Univerza je lani zmanjšala proračun za 25 milijonov evrov in tudi število zaposlenih za pet odstotkov oz. za 300 zaposlenih.
Univerza je lani zmanjšala proračun za 25 milijonov evrov in tudi število zaposlenih za pet odstotkov oz. za 300 zaposlenih. FOTO: Thinkstock

Spomnil je, da vse to vpliva na izvedbo bolonjskega procesa glede na to, da bo v študijskem letu 2013/14 univerza v celoti začela izvajati peti letnik reformiranih bolonjskih programov. Opozoril je, da s takšnimi sredstvi že v zadnjih treh mesecih tekočega študijskega leta preprosto ne bodo več mogli izvesti študijskega procesa.

Pejovnik opozarja, da bi se morala univerza ukvarjati z izobraževanjem mladih, ne pa s preživetjem.
Pejovnik opozarja, da bi se morala univerza ukvarjati z izobraževanjem mladih, ne pa s preživetjem. FOTO: Thinkstock

O tem, kaj se bo zgodilo z reformo na univerzi, mora po njegovem mnenju sicer odločiti tisti, ki je za to najbolj odgovoren, to pa sta v tem primeru ministrstvo za izobraževanje oz. vlada.

"Naša naloga je, da povemo, da univerzo preživetje ne zanima. Univerza, ki bi se s tem ukvarjala, je za državo nekoristna," je ogorčeno dejal Pejovnik. Po njegovem mnenju mora univerza skrbeti za to, da mladi dobijo ustrezno izobrazbo, ki jim bo omogočala kompetentnost kjer koli v Evropi.

Zato želijo z vlado oz. ministrstvom skleniti triletna dogovora o tem, kaj "naj univerza v prihodnjih treh letih za državo naredi, in o najnižjem možnem obsegu financiranja". Tako da bodo v nekem ustvarjalnem miru po besedah Pejovnika sicer "skromno, a vendar še vedno kakovostno izobraževali".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
06. 03. 2013 23.14
+3
Pejovnik,če boste spoznali Bratuškovo za genialno,bo denarja ko pečka.
Bojan-F
06. 03. 2013 22.58
Imamo svojo nacionalno državo ... baje tisočletni sen naših dedov. Da imamo nacionalno državo je prvi pogoj, da smo Narod. Da smo Narod, pa ni samo po sebi umevno. Zadnjih 150 let so v Evropi izginile etične skupine večje kot je bila slovenska (Rusini, Sardi, Furlani, ...). Za Hasburžane smo bili diskriminirani, vukojebina ali vsaj ne-bodi-ga-treba do 16.10.1918. Ko preverimo, kaj nas je razlikovalo od drugih pridemo do dejstva, ki sveti kot svetilnik ... imeli smo intelektualno špico (brez duhovščine) na ravni nemško govorečih sodržavljanov ali Čehov. Mogoče pismenost ni niti ni bila tako izrazita, razliko je delala intelektualna špica. Torej odlično šolstvo in v tem sestavu odlične univerze so pogoj za narodov obstanek.
Bojan-F
06. 03. 2013 23.04
Pa še to: članek se je dokaj hitro umaknil iz prve strani, kako to?
zoobkozob
06. 03. 2013 19.34
+1
aja,sedaj ko je padla vlada jj,pa ni važna izobrazba in plagiatorstvo,sedaj pa rabijo pol leta da preverijo,to so pa levičarji,kdor take stvari spregleda je pa res slep
Bojan-F
06. 03. 2013 23.03
+1
Diplomska naloga g. Janša Janeza je dokazano zmazek tudi po kriterijih iz začetkov 80-tih let (dokazano mnogo pred zadevo Bratušek) ... "i nikome ništa" bi rekel pokojni slovenski politik. V vseh teh letih nisem zasledil take čistunske angažiranosti, kot v zadnjih 5-tih dneh.
wolfterier
07. 03. 2013 10.11
+2
Levaki lažejo..Janša tudi,levaki kradejo,Janša tudi,levaki goljufajo Janša tudi,Lukšička ima kliniko,Janša tudi,Pejovnik ima grmovje na glavi,ne,ne,Janša ga pa nima.
Buco -
06. 03. 2013 19.22
ja normalno... boj za obstanek je pač pomebnejši kot... kaj ste že rekl tle?
pedritsegonita
06. 03. 2013 19.21
+4
Na Ljubljanski univerzi je zaposlenih 6000 ljudi? A se oni mal norca delajo iz nas? Sicer pa ni problem izračunat, zakaj požrejo tok denarja. Povrečna bruto plača na univerzi je 1.500€ .
(nekdo)
06. 03. 2013 18.41
+11
Pa vi komentatorji niste normalni ... Ljubljanska univerza je med 3% najboljših univerz na svetu in vi bi vse to uničili?! Kako ste lahko tako ozkogledni? Kaj pa, ko bo vaš otrok hotel študirat? Javno šolstvo bo v razsulu in kaj potem? Si boste s to svojo opevano delavsko plačo lahko privoščili zasebno univerzo za 5.000 evrov letno?! Mislim, da ne ... Izobrazbo si bo lahko privoščila samo še elita in si tako prisvojila še zadnji kanček skupnega družbenega bogastva!
Branka Novakovi?
06. 03. 2013 18.49
-2
tako pa je že vsak drugi človek magister, doktor, ali ne vem kaj. Pol pa gledaš kako izobraženi ljudje jočejo ko ne dobijo dela. Sposobni pa odhajajo v tujino plačevat davke tujim državam,... In še to; slovenci smo v svetovnem merilu med 5% najbogatejših zemljanov, pa nekateri ljudje vseeno nimajo za burek...
Jakobjak
06. 03. 2013 18.52
+5
dobri profesorji in raziskovalci odhajajo in z lahkoto dobijo bolje plačano službo v gospodarstvu...in kdo bo ostal na faxu, za slabo plačo...tisti , ki ne morejo drugje dobit službe..... žalostno prihodnost si delamo s tem, ko niti malo ne pomislimo naprej.....
(nekdo)
06. 03. 2013 18.56
+5
Branka_N Doktorski naziv je v v Sloveniji plačljiv, tako da ne vem v čem je tukaj problem. Kdor ga hoče in si ga seveda lahko privošči naj ga le opravi, škoditi ne more. Kaj predlagaš, da se v Sloveniji ti programi ukinejo in nimamo več izobraženih kadrov. Odlična vizija, ki nas vodi v svetlo prihodnost ... SREDNJEGA VEKA! Mimogrede, Nemčija, po kateri se tako radi zgledujemo, je dvanajst let nazaj tudi doživljala hudo krizo in pričela z radikalnim varčevanjem, ki pa SE JE ŠOLSTVU IZOGNIL, in poglejte, kje so danes ...
wolfterier
07. 03. 2013 10.17
+2
FDV je rdeči lemenat.Kar poglejte,kam so nas spravili ti plagiatorji.Toliko profesorjev,pa tako butasti državljani...
Follow me
06. 03. 2013 18.29
+3
Naj ne kupujejo nepotrebne tablice itd. pa bo nekaj denarja se nabralo. Ne bi govoril če nebi vedel iz prve roke.
Aryamehr
06. 03. 2013 18.28
+0
HAHAHAHAHAHA, NE
Mr.Somebody
06. 03. 2013 18.00
+14
ma dej ta univerza mi gre pa počas že resno na določen spolni organ. Nonstop jamrajo kok nimajo denarja a ubistvu so za to, kar počenjo, še predobro plačani. Povprečni profesor pride odpredavat tistih par urc na teden, potem pa zgine neznanokam, da na mail odgovori rabš tok sreče kot za zadetek sedmice, izpite popravljajo po več kot en teden, večina se jih obnaša popolnoma arogantno in človek dobi občutek, da so tam samo zato ker morajo biti. Glede na kakovost in vloženga truda s strani zaposlenih na univerzi, slednja prejema še preveč denarja od države. Sam jokajo cele dneve.
Mr.Somebody
06. 03. 2013 18.01
+12
da ne govorim o tem da jih je 95% filozofov in pozerjev brez kakršnihkoli izkušenj v realnem sektorju.
scar_face
06. 03. 2013 18.43
+2
Jaz imam drugačne izkušnje s profesorji. Z vsemi se dobro razumem, nekateri mi na maile, sporočila na fb itd. odgovorijo praktično še isti, drugi pa kakšen dan kasneje. Seveda so tudi izjeme. Ne metat vseh v isti koš. Obstaja veliko odličnih profesorjev. Če se ne vlaga v šolstvo, potem se posledično ne vlaga v prihodnost. Moj pogled pač.
kobajagi
06. 03. 2013 18.58
-1
kaki realni sektor? kdo te je naučil pisat in brat? drugič pa te naj nek zeliščar porihta, ko boš celi bogi...ne razumete da brez javnega sektorja družba ne funkcionira? a so javni delavci krivi, da so določeni zafurali gospodarstvo???
wolfterier
07. 03. 2013 16.23
+1
Določen del krivde že imajo,poglej samo kobajagija,kakšno slovenščino uporablja.Premalo efekta za velike denarje.
Leonardo09
06. 03. 2013 17.39
+11
so se tile na univerzi kdaj vprašali od kod bi lahko prišli ti silni milioni?
SuperLolek
06. 03. 2013 17.05
+2
Vsi ki se pritožujete nad plačami profesorjev se zamislite če bi se strinjali s tem da vašemu otroku na univerzi predava nekdo s srednjošolsko izobrazbo. Vsi ki mislite da je univerza nepotrebna, premislite kje se je šolal Pipi Strel, kje strokovnjaki ki so ustanovili Krko, kje so se šolali vodilni v nekdanjih slovenskih potjetjih fruktal, TAM... Izobražene ljudi rabimo če nočemo biti hlapci. Ne razmišljajte tako ozkogledo češ "profesor ki nič ne dela ima 3x večjo plačo kot delavec ki dela vsak dan ogromno" in zaradi foušije zahtevati da ga odpustijo. Dobre profesorje zaenkrat imamo (tudi slabe, to drži), zavedati pa se moramo da dobri profesorji nimajo težav z iskanjem zaposlitve in bodo šli v druge države če bo treba. S tem izgubimo slovensko znanost in možnost poučevanja v slovenskem jeziku, domače strokovanjake ki bi lahko postavili naša podjetja in postanemo povsem odvisni od tujcev. Glavno da je denar za zasebne šole, za javne ga pa ni. In slovencem je važno samo to da so lahko profesorjem fouš ker imajo višje plače...
SuperLolek
06. 03. 2013 17.09
+8
P.S.: S tem zniževanjem sredstev se bomo pravzaprav znebili samo dobrih profesorjev ki nimajo težav z iskanjem zaposlitve drugod. Slabi profesorji pa bodo ostali...
Huey
06. 03. 2013 18.00
+1
SUper lolek ne gre se za nobeno fovšijo! Grese za to da so priviligiranci v JU/JS naprtili delavcu takšne davke ne je pahnjen na stopnjo sužnja zaradi nedela ogromnega parazitskega aparata! To je vse kar je za razumet!
coklarca
06. 03. 2013 18.16
+3
Baje se zunaj tepejo za naše profesorje.Dobri študentje morajo če hočejo res pridobit znanje na študij v tujino.Res pa niso vsi za v en žakelj.To je kot kulturniki,beži od tistih,ki samo jamrajo.
remial122
06. 03. 2013 16.59
+5
6000 zaposlenih na univerzi (300:5x100)?!!!!!!!!
Ata_Smrk
06. 03. 2013 16.57
+5
doc. jure janković je z enakimi odovori prejsnjemu zmagal na mundialu pozitivne farse. take rabimo.
remial122
06. 03. 2013 16.57
+1
6000 zaposlenih na univerzi (300:5x100)?!!!!!!!!
Huey
06. 03. 2013 16.48
+13
Še en izmed višjih v JU/JS ki živi na svojem planetu. Človek božji, daj se vprašaj kam ste vi in tvoji kameradi, pahnili delavca s svojimi davki? Zato da lahko klikate smrkce v klima pisarnah? Ti jaz povem, delavca ste pahnili naravnost pred vrata Karitasa in RKja! Lopov hujskaški, kr delaj se norca iz delavnih ljudi, dolgo se ne boš!
antonino
06. 03. 2013 16.45
+14
VSI BI SAMO RABILI - ZAČNITE DELAT, PA BOSTE IMELI - NE PA 50 LET PREDAVAT ENO IN ISTO STVAR, ČEPRAV SE JE SVET 10X SPREMENIL. Večina predavateljev sploh pozabi iti z časom naprej - in potem so oni strokovnjaki - beda
antonino
06. 03. 2013 16.42
+8
JAZ SEM ZADOVOLJEN Z 10000€ -
Adolph
06. 03. 2013 16.12
+4
Za kaj pa rabite univerzo . . . Ste ja vsi takoooooooo pametni . . .. . Pojdite rajsi posteno delat . . .. Karkoli . . .. . .
?\?~
06. 03. 2013 16.00
+24
Pejovnik....delat se spravi......pa ne flancaj - kdo vas bo futral, če nimamo gospodarstva???
Branka Novakovi?
06. 03. 2013 16.00
+28
gospod naj si pogleda na ravni katerega leta je šele gospodarstvo. Sploh pa fakultete pri nas nimajo neke dolgoročne vizije in cilja. Ustvarja se preveliko število nuporabnih strokovnjakov, od katerih v gospodarstvu ni neke koristi, še tisti ki je koristen pa pobegne, ko vidi kakšna je situacija tukaj. V praksi ustvarjamo visoko izobražen kader za tujce - zastonj.
roqueallegro
06. 03. 2013 19.38
+1
Kako prosim? Strojna fakulteta v ljubljani ima cel kup strokovnjakov oz. le redko kater ni strokovnjak svetovnega merila, ki je pri gospodarstvu pripomogel ogromno. Da ne govorim o patentih in inovacijah, s katerimi so generirali ogromen plus za slovensko gospodarstvo. Niso zastonj laboratoriji in raziskave veste? Seveda bi pa tudi tak strokovnjak zahteval svoj delež...