Slovenija

Pediatrinja po mnenju sodišča kriva, ker ni zadostno spremljala stanja 16-mesečne deklice

Maribor, 26. 10. 2017 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okrajno sodišče v Mariboru je upokojeno pediatrinjo Olgo Krajnc v primeru 16-mesečne deklice, ki je aprila 2009 umrla na pediatrični kliniki UKC Maribor, obsodilo na deset mesecev zapora. Sodba še ni pravnomočna.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Smrt deklice, ki je bila v bolnišnico v prvi vrsti sprejeta zaradi rotavirusa
    02:04
    Iz SVETA: Smrt deklice, ki je bila v bolnišnico v prvi vrsti sprejeta zaradi rotavirusa
  • Iz SVETA: Kaj je pretehtalo pri sodnici, da se je odločila za obsodbo?
    01:23
    Iz SVETA: Kaj je pretehtalo pri sodnici, da se je odločila za obsodbo?
  • Iz 24UR: Zdravnica po osmih letih spoznana za krivo
    03:12
    Iz 24UR: Zdravnica po osmih letih spoznana za krivo

Okrajno sodišče v Mariboru je danes že upokojeno pediatrinjo Olgo Krajnc v primeru 16-mesečne deklice, ki je aprila 2009 umrla na pediatrični kliniki UKC Maribor, obsodilo na deset mesecev zapora. Sodišče je odločilo, da je pediatrinja opustila dolžno ravnanje in da ni zadostno spremljala stanja otroka. Sodba še ni pravnomočna, danes poroča Večer.

Krajnčeva je v svojem zagovoru poudarila, da se je pri deklici zgodil nepričakovan zaplet.
Krajnčeva je v svojem zagovoru poudarila, da se je pri deklici zgodil nepričakovan zaplet. FOTO: iStock

Olga Krajnc je bila 29. marca 2009, ko sta starša 16-mesečno deklico pripeljala na pediatrično kliniko v Univerzitetni klinični center (UKC) Mariboru, dežurna zdravnica. Deklica je ob prihodu v bolnišnico kazala simptome okužbe z rotavirusom, prejela je terapijo, ki ji jo je predpisala Krajnčeva.

Dekličina mama je pet ur po sprejetju v bolnišnico opazila, da deklica težko diha. Na pomoč je poklicala medicinske sestre, ki so deklico, ne da bi jo takoj začele oživljati, odpeljale v oddelek intenzivne nege. S pomočjo aparatov je deklica tam znova zadihala, dva dni kasneje je umrla.

Sprva je tožilstvo odgovornost za smrt deklice pripisalo zdravnici in še trem medicinskim sestram, ker pa je izredni nadzor v mariborskem UKC ugotovil veliko pomanjkljivosti pri organizaciji dela na pediatriji, je tožilstvo od kazenskega pregona zoper njih odstopilo.

Obtožni predlog zoper zdravnico zastopa vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič, ki je sodišču predlagal, da zdravnico spozna za krivo in jo obsodi na 14 mesecev zapora.

Krajnčeva je očitke tožilstva odločno zanikala. V svojem zagovoru je poudarila, da se je pri deklici zgodil nepričakovan zaplet.

Da prenehanje dihanja in zastoj srca pri deklici nista posledica zdravničinega ravnanja, menijo tudi zdravniki Milan Čižman, Franc Sterle in Štefan Grosek, ki jih je sodišče angažiralo za izdelavo izvedenskega mnenja.

Medtem pa je dunajski pediater kardiolog Peter Voitl ocenil, da dejavniki tveganja pri otroku niso bili zadostno upoštevani in da bi hudo dehidracijo pri deklici lahko preprečili, če bi ji pravilno dovajali tekočino.

Odvetnik Krajnčeve Josip Sever je med drugim v uvodu sklepne besede dejal, da je Krajnčeva v svoji 38-letni praksi zdravila več kot tisoč otrok z rotavirusom in vedno pravilno ocenila stopnjo dehidracije. Prepričan je, da ni bilo vzročne zveze med očitanim dejanjem in nenadnim nepredvidljivim zapletom, zato je za zdravnico predlagal oprostilno sodbo, saj da obdolžena občutnega poslabšanja zdravja male bolnice ni mogla pričakovati.

Sodba še ni pravnomočna. Pričakovati je, da se bo obramba zoper njo pritožila, čeprav odvetnik Sever po izreku sodbe tega ni izrecno napovedal, je pa v sodni dvorani to nakazal z večkratno intervencijo, da je sodišče s tem, ko ni ugodilo vsem predlogom obrambe, kršilo zakon o kazenskem postopku, poroča Večer.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

igorli
26. 10. 2017 21.21
+3
Tudi zidar kdaj kaki zid naredi postrani.
igorli
26. 10. 2017 21.25
+8
Koliko otrok bi pa umrlo, če nebi bilo pediatrov? Seveda sočustvujem z starši. Vso jezo ki imajo starši do te zdravnice razumem. Sam mimam otroke in si ne znam predstavljat da bi se to zgodilo meni. Ampak meni so najmanjšo rešli. In zato jim bom večno hvaležen.
jamajaka
27. 10. 2017 09.52
-2
samo to stalo človeško življenje zaradi malomarnosti je prav da gre malo sedet
LOS - T
26. 10. 2017 20.48
+6
Zdej pa bod zdravnik če si upaš. Pozdraviš 10000 ljudi, pri enemu se zmotiš pa si gotof...uboga deklica in ubogi starši, ampak še za uboj med gostilniškim pretepom se ljudje izvlečejo z neprištevnostjo, tle pa zdravnike zapirat, ne vem...
igorli
26. 10. 2017 21.20
+0
Covidus
26. 10. 2017 13.28
+2
da ti otrok umre zaradi dehidracije, sramota!
darlok
26. 10. 2017 12.16
+19
Pustimo pravilnost oz. nepravilnost sodbe ob strani in se raje zamislimo nad dejstvom, da je deklica umrla leta 2009, OSEM let kasneje pa sodba še vedno ni pravnomočna. Meni se zdi tolikšno zavlačevanje znak NEpravne države pa naj Cmero, Pahi, Janšek, Kresalka in vsi akterji na naši zdajšnji in bivši politični sceni še stokrat govorijo, da smo pravna država oz. jo nam obljubljajo pred vsakimi volitvami.
trunck
26. 10. 2017 12.12
+7
Težko je biti zdravnik v Sloveniji, kjer povprečni FDV novinarji in FDV politiki za vsak primer iščejo krivca in ga pribijajo na križ. Trije slovenski zdravniki so izjavili, da je bilo zdravljenje OK, avstrijski zdravnik pa je pričal, da bi morali zdraviti drugače in zdravnik je kriv. Torej, če nekdo umre je potrebno nekje na svetu samo najti zdravnika, ki bo s prstom pokazal na zdravnika in obsodba po padla. Dr. House bi v Sloveniji živel kot gospod, SDS-ovci bi bili stalno na telefonu. Ampak je zelo zanimivo, da je pri vseh kazenskih zadevah potrebno dokazati naklep (posebej pri gospodarskih), pri zdravnikih pa naklepa ni potrebno dokazovati. 999 primerov se je zdravilo na enak način in pri vseh je bilo OK, pri tisočem primeru pa se način zdravljena ni pokazal za praviinega in lop po doktorju. Mogoče pa bi se tistemu avstrijskemu doktorju ponesrečil 500 primer od teh 1000 ali pa celo dva. V Sloveniji dejansko v tem trenutku poteka vojna proti zdravnikom, Janezu je končno uspelo, da je dobil svojo vojno.
1984-
26. 10. 2017 11.46
+8
Seveda lahko zdaj pričakujemo javni linč. Blatenje in degradacijo zdravniškega poklica. Kaj pa sistem, zaradi katerega se strokovne napake dogajajo. A mislite, da zdravnik po nehumanih delovnih časih lahko opravlja svoje delo profesionalno. Pribijanje na križ bo samo odgnalo zdravnike v tujino in tudi mladi se ne bodo odločali za odgovornejše zdravniške poklice. Imelo bomo ogromno lepotnih kirurgov in ostalih dobičkonosnih medicinskih dejavnosti. Treba je spremeniti sistem in enkrat za vselej poklic zdravnika vrniti na dostojno raven. Dokler bo tako, pa lahko samo pričakujemo samo še več takšnih žalostnih zgodb.
tedoVV2HCmedo
26. 10. 2017 12.00
+15
Zame bi bila za začetek najboljše, da bi se prepovedalo zdravnikom in drugim v javnem sektorju imeti tudi zasebno zdravstveno službo. Vsi zdravniki specialisti delajo samo popoldne. Ko so dopoldne v bolnici ali zdr. domu, delajo samo čim daljše čakalne dobe, da bi s tem spravili več ljudi v privat samoplačniške ambulante. Policajem so menda že prepovedali, da ne smejo delati tudi kot varnostniki. Tudi učiteljem bi lahko prepovedali delati privat npr. v nekih tečajih.
Kajtimar
26. 10. 2017 21.33
+2
oddaj predlog na portalu "predlagam vladi"
tedoVV2HCmedo
26. 10. 2017 11.25
+3
Saj obsodba ne bo nikoli pravnomočna. Ona se bo pritožila, zdravstveni kriminalci bodo poskrbeli, da bo obsodba "popravljena in poštena".
Kajtimar
26. 10. 2017 21.33
+0