Slovenija

Pediatrinja iz Lenarta: Ne bom več sprejemala otrok, ki niso cepljeni. Kdaj lahko zdravnik zavrne otroka?

Lenart, 06. 02. 2017 19.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pediatrinja Bernarda Vogrin je starše, ki iz osebnih razlogov zavračajo cepljenje, presenetila s pozivom, naj otrokom poiščejo drugega osebnega zdravnika. Kot pravi, ji vest ne dopušča biti odgovorna za zdravljenje otroka, katerega starši ne dovolijo, da zanj skrbi po veljavni strokovni doktrini in zakonodaji.

V zdravstvenem domu Lenart je starše presenetilo obvestilo tamkajšnje pediatrinje, da ne bo več sprejemala otrok, ki niso cepljeni. Zdravnica Bernarda Vogrin starše, ki iz osebnih razlogov zavračajo cepljenje, poziva, naj otrokom poiščejo drugega osebnega zdravnika.

Pri tem se zdravnica sklicuje na ugovor vesti. Kot je zapisala v sporočilu pacientom, ji ta ne dopušča, da je odgovorna za zdravje necepljenih otrok, ki v čakalnici potencialno ogrožajo zdravje najšibkejših malih bolnikov, in da omejeni ordinacijski čas porablja za neskončna pojasnila o nujnosti cepljenja. Kot še nadaljuje, ji zavedanje, da bi s cepljenjem, ki ga starši onemogočajo, lahko preprečila hude bolezni, invalidnost ali celo smrt otrok, povzroča hudo osebno stisko. 

Zdravniška zbornica ji ne ugovarja

Kot so še poročali v oddaji 24UR, je Vogrinova o svoji odločitvi obvestila tudi Zdravniško zbornico, ta pa ji ne nasprotuje. Vsak zdravnik ima namreč pravico do ugovora vesti, ki mu jo daje zakon o zdravniški službi. Ta pravi, da lahko zdravnik katerikoli poseg zavrne, če ni v skladu z njegovo vestjo in če le ne gre za nujno pomoč. O tem mora obvestiti paceinta in ga napotiti na drugega zdravnika. Vse to naj bi Vogrinova tudi storila. 

Vogrinova je za 24UR dejala, da jo je v odločitev za ugovor vesti prisilila nuja po racionalizaciji. Ima namreč skoraj 2000 pacientov. V osmih urah jih pregleda tudi po 80, kar presega vse zdravstvene normative.

Poudarja, da dejansko zavrne le starše, ki zahtevajo pogovor za zavrnitev cepljenja. Ob vsaki zavrnitvi cepljenja je namreč zavezana k natančni pojasnitvi, kaj to pomeni. Kot pravi, za takšnega starša porabi več kot eno uro, ob čimer se izgublja dragoceni čas za ostale bolnike. Sicer pa izmed vseh, ki so jo izbrali za osebno zdravnico, ni odslovila še nikogar, pravi, čeprav so med njimi tudi necepljeni otroci, so še poročali v oddaji 24UR. 

Cepiti otroka? Kakšni so stranski učinki?

Veliko staršev se sicer sprašuje, ali otroka cepiti ali ne. Dejstva o cepivih in cepljenju, o možnih stranskih učinkih, učinkovitosti cepiv, raziskavah o cepljenju so že decembra leta 2014 osvetlili v eni od oddaj Epilog na POP TV.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (355)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ironi
16. 02. 2017 10.07
Kaj je sedaj tukaj problem, ali zdravnik ali starši, ki posiljujejo zdravnikovo odločitev, ko ta ščiti le cepljene otroke. A nima zdravnik nobenih pravic pred mediji. Moja ocena je, da mediji starše opozarjajo, da preusmerijo svoje otroke na cepljenje, ali pa sami nosijo posledice otrokovega nezdravja in ne odločni zdravnik!!!!!!!
Šekica
13. 02. 2017 15.09
+1
Ker vso odgovornost, predvsem pa posledice stranskih učinkov po cepljenju otrok nosijo starši, imajo tudi pravico odločati, ali želijo otroka cepiti ali ne. Jaz nisem absolutno proti, tudi cepiti sem dala otroka, sem pa srečala mamice, ki se po slabi izkušnji na smrt bojijo cepiti drugega otroka. In jih razumem.
topo
13. 02. 2017 13.45
+3
Starši ko otroka peljete cepit,peljite zdraven odvetnika z izjavo da v pimeru da se otroku po cepljenu poslabša zdravstveno stanje, prevzame vso odgovornost, finančno in moralno zdravnik ki je opravil poseg.To naj podpiše. Če je cepljenje res tako zdravo in sigurno bo to naredil bres problema,,
markym77
13. 02. 2017 13.09
-2
ko umre otrok po cepljenju, pa dohtrji poskušajo zvalit krivdo na starše, češ vegeterjanci ste, zato je umrl. Brez obdukcije, brez da bi starši lahko videli svojega mrtvega otroka. To je pa kul kajne. "beli bogovi" pa so si oprali roke s kazensko ovadbo staršev. pisalo se je leto 1997.
Timy15
13. 02. 2017 12.55
-2
Prav bi bilo,da zdravnica staršem svetuje in predlaga,da otroku poiščejo drugega zdravnika.Svojih pacientov pa zdravniki ne morejo kar tako odklanjat,prej obratno.
silberblack
08. 02. 2017 12.21
-1
Uboga zdravnica. Naj vrne licenco, saj je zaprisegla s Hipokratovo zaprisego in to pomeni, da bo zdravila vse, ne glede na raso, bolezen, cepljenje, itd. Plačujemo zdravstvo, ona bi pa zdravila samo tiste, ki so cepljeni*??? Potem bi morali isto pravilo uvesti za kadilce, alkoholike, mamilaše, športnike, direktorje po stresom itd. Vsi, ki imajo bolezni zaradi svojega življenja bi morali plačati zdravljenje itd. V Avstriji se starši legalno sami odločijo ali bodo otroci celjeni. Zdravniki sicer zagovarjajo cepljenje a ne upirajo se in ne jokajo. Zdravnik, ki ne opravlja svojega dela in dela segregacijo, bi moral biti odpušen, saj je v službi v javnem zavou in je plačan iz denarja tudi tistih, ki niso cepljeni ali staršev tistih. Naj gre privat in tam zdravi samo ene, bomo videli, kako bo preživel mesec. Banda.Le kako se upa z mojim denarjem odločati o čemerkoli in ne delati. Naj pa povejo tudi koliko je bolnih otrok zaradi celjenja in koliko trajno okvarjenih, potem naj to primerjajo z obolelimi za temi boleznimi. Vsak, ki izgubi otroka je revež. Vsak, ki se boji cepljenja, je v stiski (ne želi, da bi otrok zbolel zaradi cepiva niti zaradi bolezni. ) A krivo je zdravstvo in farmacija, ker ima cepiva, ki predvidevajo kolateralno škodo in obolele!!! Cepiva niso več dobro preverjena, v njih substance, ki tam nimajo kaj iskati. Kot je razlikmi klobasami in tovarniškimi. Kot dan in noč. In kmetje to kmečko logiko poznajo, naj se jo naučijo še zdravniki.
brabusednet
07. 02. 2017 15.30
+2
Če ne verjamejo v cepljenje,zakaj potem hodijo k zdravniku.K vraču naj hodijo,ne bodo gneče delali pri zdravniku.Zdravnica im povsem prav.Kdor ne verjame v boga pač ne hodi v cerkev.
MoreLife
07. 02. 2017 15.37
+2
Bog in cerkev nista isto...enako velja za zdravje...zdravstvo in zdravje niste povezana...med njima je farmacija, ki drži tako zdravstvo, kot zdravje v svojih rokah.
brabusednet
07. 02. 2017 15.47
+5
More,ja s čim pa zdravniki zdravijo z žegnano vodo mogoče.Vse kar ti dajo je kemija.
MoreLife
07. 02. 2017 16.43
+3
Če hodiš k njim na zdravljenje seveda....verjetno se pa zavedaš, da to ni edin način zdravljenje in da se v prvi vrsti začne pri sebi in hrani....
MoreLife
07. 02. 2017 14.05
-3
Vi kar pridno cepite. Če boste predložili celotno cepilno knjižico boste zanjo prejeli 500€ nagrade... :) Juhu...dobro blago se samo hvali :D ... aja ne...tle ti plačajo...uh...
MoreLife
07. 02. 2017 14.22
-2
dr. Gorazd Janez Pretnar - preberite še drugo plat
brabusednet
07. 02. 2017 15.32
-2
MoreLife
07. 02. 2017 15.36
+1
Utemelji...enako lahko rečem zate...brez podlage...sem rekel kaj takega kar ni res? Saj pa obljubljajo nagrado za pridne starše... :)
Ramzess
07. 02. 2017 13.20
-6
Pojavljanje in izginjanje neke bolezni v nekem območju je povsem naravni cikel, in s cepljenjem nima nič opraviti. Če se pa bolezen pojavlja konstantno in se s tem pogojuje konstantno potrebo oz. interes po cepljenju, je pa zgodba nekaj povsem drugega. Z interesom po cepljenju hkrati raste in obstaja tudi interes po nadzoru populacije, s cepljenje ljudem ne vstavijo v telo, mimo naravnih telesnih obrambnih sistemov, strupene in nevarne snovi, temveč lahko tudi element čisto tehnološke narave, ne da bi zanj sploh vedeli. Govorimo seveda o RFID čipih, v zvezi s katerimi so zakoni in zaloge že povsem urejene in mestu, menda tudi po naših bolnišnicah. Ponekod, začenši z ZDA, tipično, pa je čipiranje novorojenčkov praktično že obvezno, seveda brez vednosti staršev. Kako uporaben je sistem, že kar vsiljivega, cepljenja za to. Razen tega, da nekateri starši pod vplivom propagand okrog varnosti čipirajo svoje otroke, tak primer je propaganda v ZDA po 11.9., potem pa se ti straši, ne da bi zavedali posledic, o tem govorijo in skorajda hvalijo pred TV kamerami. Človek mora biti nad takim dojemanjem in vedenjem naravnost zgrožen, kaj delata slepa vera in neznanje.
Iztok Belšak
07. 02. 2017 15.08
+4
MoreLife
07. 02. 2017 15.41
-2
Še dobro da ni...če bi bli vsi diht, bi še kr v kameni dobi živel...vsaj nekaj ljudi izstopa....saj pa večina nikoli ne naredi sprememb...te se vedno začno z manjšino!
Morana7
07. 02. 2017 19.49
+2
Ramzes te bolezni so kosile v dokaj kratkih ciklih a se ti ne zdi čudno, da odkar imamo cepljenja množičnih epidemij več ni v razvitem svetu? V nerazvitem namreč umre okoli miljon in pol otrok letno...toliko o naravnem procesu...ja v Afriki so dobesedno prepuščeni naravi, v osrčju EU pa si to eni srčno želijo očitno.
cecen
07. 02. 2017 13.11
+10
Tukaj je zanimivo preveč mnenj, ki se jih da preprosto rešiti: cepljenje je preventiva. Ne zagotavlja 100% uspeh in ja, pojavijo se včasih , sicer zelo redko , stranski učinki. Torej, za vse ,ki se bi odločili , da ne cepijo svojih otrok bi jim gladko izstavil račun zdravljenja. Posledice npr. otroške paralize bi pa tako ali tako sami nosili vse življenje.Za vse,ki ste za alternativno zdravljenje in se pritožujete nad formalnim tudi OK. Pojdite vračom in pocarjem s kamenčki in marihuano, dobro se ga zadenite (s kamenčki v glavo), ko pa bo zadeva eskalirala na stopnjo,ko bo potrebno "pod nož" , pa se vam izstavi račun. Načeloma bi ukinil "obvezno" dopolnilno zavarovanje. Za vse, ki ga ne bi hoteli plačevati, bi vam po zgledu držav, ki tega zavarovanja nimajo, izstavil račun. Hitro bi se skrajšale čakalne vrste v zdravstvu. Menim pa , da je v naši mali deželi še vedno dovolj pametnih ljudi, ki se za take poteze ne bi odločili. PS: zdravnica ima prav. Če lahko starši ure in ure preživijo pred raznimi forumi in naštudirajo vse podrobnosti glede cepljenj, zakaj je potem potrebno z njimi še eno uro razglabljati v ordinaciji? Razen seveda,če podpirate nesmiselne čakalne vrste, na račun razsvetljenih blogerjev in uživate v čakalnici.
Ramzess
07. 02. 2017 13.24
-4
Zdravljenje in ozdravljenje sta dve različni zadevi ...
User1063544
07. 02. 2017 12.54
+2
Pediatrinja iz Lenarta: Ne bom več sprejemala otrok, ki niso cepljeni. Za vse Lenarške starše en predlog: Kot zaskrbljen starš: Naj ta ista pediatrinja za vsako cepljenje otroka posebaj podpiše izjavo, da v primeru komplikacij ki nastanejo kot posledica cepljenja prevzame VSO ODGOVORNOST!
User1063544
07. 02. 2017 12.55
-3
Pa se gremo takšne igre... Če zdravnik zaradi ugovora vesti noče zdravit, potem pa naj zdravi in zaradi ugovora vesti staršev za vsako zdravljenje ODGOVARJA.
User1063544
07. 02. 2017 13.02
+0
Pa še nekaj: Doktrini sta dve, eno (doktrino zdravljenja)kontrolira lobij, drugo (doktrino zdravega življenja) pa podpira družba.. In doktrina lobija je diktat družbi OK??? Doktrina zdravljenja ni enaka doktrini zdravega življenja. Ker dokler je vmes dobiček, doktrina zdravega življenja v zdravniškem okolju nima kaj iskati.. Od bolezni se služi če še niste opazili.
User1063544
07. 02. 2017 13.05
-3
P.s. poleg aluminija so v cepivih zaznali tudi glyfosate, zakaj, ker so piščanci iz katerih dobivajo te embrije za vzgajanje virusov itd... krmljeni z krmo ki je bila predelana z monsantovimi škropivi. Glyfosat pa je dokazano kancerogen, Aluminij težka kovina, itd.. In če se ta zdravnica upira, da ne bo zdravila ker ne sme zastrupljat, bi ji po pravem mogli odvzeti licenco. Pač laično mnenje... ;)
MoreLife
07. 02. 2017 13.22
-2
Briga to njih....če 24 ur pa zdravnica rečeta da so cepiva varna, le glej le glej da ne razmišljaš s svojo glavo...to je lahko nevarno...
Morana7
07. 02. 2017 19.44
+1
Izsek iz enega prispevka z naslovom Osnovna dejstva o cepljenju in cepivih, morda vama prav pride. "Prav zaradi pritiska javnosti so proizvajalci cepiv iz vseh cepiv po letu 2000 odstranili tiomersal (organska oblika živega srebra), ki je v cepivih služil kot konzervans. Bolezni, ki naj bi bile povezane s tem dodatkom v cepivu, se po njegovi odstranitvi niso zmanjšale. Številne raziskave so naknadno tudi nedvoumno ovrgle predpostavljene povezave tiomersala z nekaterimi boleznimi v otroškem in adolescentnem obdobju. Podobno »nevarni« naj bi bili po mnenju nasprotnikov cepljenja tudi ostali dodatki cepivom, ki skrbijo za stabilnost in ustrezen odziv po cepljenju. Večina cepiv vsebuje zelo majhne vsebnosti aluminijevih soli, ki pa jih v telo neprimerno več vnesemo s prehrano in nekaterimi zdravili. Celo z materinim mlekom doječi se otroci prejmejo nekajkrat večje količine aluminija kot pa z vsemi tremi odmerki cepiva, ki jih prejmejo v prvem letu starosti. V kolikor pa so dojenčki hranjeni z mlečno formulo, pa je vnos aluminija še znatno večji."
Primula1
07. 02. 2017 12.32
-1
Ali ta gospa zavrne tudi zdravljenje oseb, ki pijejo alkohol ali uživajo tobačne izdelke?!
cecen
07. 02. 2017 13.15
-2
Ne zavrne tudi tistih, ki se ne privežejo v avtu, med vožnjo onesnažujejo zrak, ki ga dihaš, jejo nezdravo hrano in živijo stresno življenje. Se zavedaš , da se za vse kar sva naštela odrasli odločamo sami in sprejmemo posledice? Otroci se za cepljenje ne odločijo sami, posledice ki nastanejo če jih ne cepijo pa nosijo v prvi vrsti oni.
cecen
07. 02. 2017 13.18
+4
Pa prosim, zadržite se komentarjev o posledicah stranskih učinkov, ker mislim da vas tukaj ne bo pet promilov, ki bi jih dejansko doživeli , vsi ostali pa le preko foruma "ena teta je rekla..."!
Primula1
07. 02. 2017 14.34
-1
No vidiš, ravno iz istega razloga jih ne bi smela zavrniti. Ko si pa ravno pri promilih, želim ti, da ne bi bil ti ali tvoj otrok v tem promilu škodljivih posledic udeležen, srčno želim.
Primula1
07. 02. 2017 12.32
+2
Potem lahko tudi državljani uveljavljamo ugovor vesti pri plačilu zdravstvenih prispevkov?!
vladaricaumov
07. 02. 2017 11.57
-6
A pol se tud cistilka lahk odloc, da tega skreta pa nav oprala.
Ramzess
07. 02. 2017 12.25
+5
Lahk, če se uporabniki tega sekreta ne držijo osnovnih pravil.
resslovenka
07. 02. 2017 11.05
+19
V mojih časih so nas cepili proti vsem mogočim. Obvezno. Brez pardona. Tudi rasli smo drugače, bolj z naravo in so nas tudi hranili z lokalno pridelanim sadjem in zelenjavo, meso je bilo ali pač ne. Danes ni da ni. Alergije so prisotne po tekočem traku, otroci predebeli in občutljivi . Mi smo se igrali zunaj vse letne čase, danes otroci gledajo televizijo , ali igrajo igrice na mobilcih. Naveličani vsega, ne vedo kaj si sploh želijo. Starši prevečkrat nimajo časa zanje, pa se jim odkupijo z materialnimi dobrinami, na izlet gredo pa v nakupovalne centre. Groza. Vse to je prinesel novejši čas. Ali naši otroci res živijo bolje kot smo mi?
Ramzess
07. 02. 2017 12.27
-4
Takrat se ni toliko govorilo in pisalo, pa tudi bralo, saj ni bilo toliko medijev, o posledicah cepljenja in drugih zadevah.
MM?
07. 02. 2017 10.39
+5
Imam občutek, da ljudje niso opazili, da je naslov zavajajoč in precej drugačen od besedila, kjer je pojasnjeno malo drugače.
Scopy
07. 02. 2017 10.09
+23
Mamice zavračajo cepljenje ker so se na Googlu in po forumih pozanimale o vseh grozodejstvih ki jih povzročajo cepila. Moja medicinska diploma nič ne šteje..namreč Google in forumašice vejo več od mene. Potem pa mi sredi noči pripelje otroka v dežurno ambulanto zato, ker ima otrok že 2 uri vročino in je vsa užaljena, ko ji rečem, da bi za tole morala počakati svojega zdravnika, ki začne delati čez 3 ure..pa še da takrat nebi rabila takoj prinoret v ambulanto. In medtem ko obravnavam njenega otroka mi ona govori kaj je vse prebrala na internetu...da se ti zmeša. Najhujši so pacienti, ki so prepričani da medicino obvladajo - taki si postavljajo diagnoze, ki nimajo nobenega smisla največkrat pa so te diagnoze take da so na smrt bolni - to je rezultat googla in forumov.
wolfterier
07. 02. 2017 10.41
+7
Takega,ki ogroža vse druge v ambulanti zaradi neumnosti svojih staršev seveda MORA odkloniti !
vladaricaumov
07. 02. 2017 11.56
-2
Skupi, ce mas jajca se napis, kva je vse notr v teh cepivih.
MoreLife
07. 02. 2017 12.40
+0
Sej jih nima...je vse prebral na 24 ur...tuki pa o vsebnosti cepiv ne govorijo...
aojz
07. 02. 2017 08.06
+13
Pse tudi MORAMO cepit proti steklini. Ampak, če je psička breja bomo verjetno izgubili leglo in njo. Zarodki odmrejo. Isto je z sredstvi proti zajedalcem. Več let sem opozarjal in pisal. Pa so šele letos na navodila napisali, da se ne daje v času brejosti.
MoreLife
07. 02. 2017 12.42
+1
Briga jih....zanimivo se je tudi pri psih ogromno povečala dovzetnost za alergije, ki jih prej ni bilo. Sedaj ima že vsak tretji pes neko alergijo...hrane pa začuda veliko boljše kot pred leti.
hotchilipoper
07. 02. 2017 08.01
+5
Cepljenje ne?
hotchilipoper
07. 02. 2017 08.00
-2
Cepljenje da?