Slovenija

Pedagogi in psihologi svetujejo: najbolj pomembno je izbrati šolo, kjer bo otrok motiviran in uspešen

Ljubljana, 13. 02. 2015 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
48

Učenci in dijaki se mudijo na informativnih dnevih v srednjih šolah in fakultetah. Pedagogi in svetovalci ob tem opozarjajo, naj jih ne zavedejo zanimive predstavitve na šolah. Ključno je, da bo bodoči dijak ali študent uspešen.

Srednje šole so učencem in njihovim staršem svoja vrata odprle že ob deveti uri. Na informativnih dnevih se šole rade pohvalijo z izvenšolskimi aktivnostmi in otrokom kažejo posnetke raznih ekskurzij in maturantskih izletov, s tem pa skušajo otroke prepričati, da se imajo na šoli lepo. Naj jih to ne zavede, opozarja Dušan Merc, ravnatelj OŠ Prule. "To ni najbolj pomembno. Bistveno je, da se otrok znajde v takem okolju, kjer bo uspešen in se bo dobro počutil. Tako bo tudi manj drugih težav."

Pravi recept za pametno izbiro srednje šole je po mnenju Merca, da se otroci skupaj s starši odločijo za tisto šolo, na kateri bodo uspešni. Otroci dobro poznajo svoje lastne sposobnosti, svoj učni uspeh in morebitne učne težave, prav tako jih poznajo starši. A ti še vedno pogosto otroke "silijo" nekam, kjer se otrok morda ne bo znašel, opaža Merc. "Če ga silimo na neke elitne gimnazije, otrok pa ni za to, smo na poti v pekel. Bolj zdravo je, da se otrok, ki nima najboljšega uspeha, vpiše na neko manj zahtevno srednjo šolo, ki jo bo potem lažje in bolje opravil, v šolo bo raje hodil in bo tudi prej prišel do nekega poklica," še dodaja. Mnogi starši s tem, ko so prepričani, da mora njihov otrok na gimnazijo, delajo krivico svojim otrokom. Izobraževalni sistem je namreč narejen tako, da je vertikalno prehajanje vedno možno. Če se bo otrok izkazal in bo imel veliko željo, bo naredil tudi dodatne izpite in se bo ravno tako lahko vpisal na fakulteto, poudarja Merc.

Otroka ne silite v elitne šole, šolo izberite v skladu z njegovimi sposobnostmi. (Fakulteta za elektrotehniko)
Otroka ne silite v elitne šole, šolo izberite v skladu z njegovimi sposobnostmi. (Fakulteta za elektrotehniko) FOTO: Miro Majcen

Izbira študija med željo, možnostmi in sposobnostmi

Če se tudi po informativnih dnevih dijaki ne bodo znali odločiti, psihologi svetujejo, da si na list papirja napišejo študijske programe, ki jih zanimajo. Ob njih naj si nato zapišejo kraj študija, možnost zaposlitve, predmetnik, potrebne točke za vpis, kako mu je fakulteta všeč, ali mu je študij zanimiv in podobno. Nato naj vsak kriterij skušajo ocenit po pomembnosti od 1 do 5. Na ta način dobijo pred sabo zelo jasno sliko o tem, kaj so prednosti in slabosti in se lahko potem lažje odločijo.

Pomagajo si lahko tudi z različnimi testi, ki pomagajo dijaka usmeriti. Gabrijela Fidler, psihologinja in šolska svetovalka z Gimnazije Velenje pravi: "študenti naj dobro in sistematično razmislijo o izbiri, na koncu pa naj prevlada srce – torej tisto, kar si res želijo."

Bodoči študenti naj dobro in sistematično razmislijo o izbiri, na koncu pa naj prevlada srce – torej tisto, kar si res želijo. (Fakulteta za elektrotehniko)
Bodoči študenti naj dobro in sistematično razmislijo o izbiri, na koncu pa naj prevlada srce – torej tisto, kar si res želijo. (Fakulteta za elektrotehniko) FOTO: Miro Majcen

Zaposljivost je pomembna, meni Fidlerjeva, toda danes skorajda ni več fakultete, ki bi zagotavljala, da bo študenta služba po koncu študija čakala. "Vsi pa upamo, da se bodo stvari v času, ko bodo ti dijaki doštudirali čez pet let vse drugače in bodo možnosti za zaposlitev precej boljše," še dodaja. Trend zaposlovanja se odraža tudi na izbiri študija med mladimi. Potem ko je bilo dolga leta družboslovje na prvem mestu, Fidlerjeva zadnja leta opaža povečano zanimanje za tehniške in naravoslovne poklice. "Menim, da bo letos razmerje med obema že kar izenačeno, ali pa bodo naravoslovne smeri celo prevladale," pravi šolska svetovalka. Dijaki se namreč zavedajo, da v družboslovju ni zaposlitev.

Ko ne pomagajo niti informativni dnevi

Če otrok niti po informativnih dnevih ne ve, kaj bi študiral, je bolje, da se letos ne vpiše na fakulteto, svetujejo psihologi. "Pri takšnem otroku je boljše, da je eno leto doma in v tistem času razmisli, kaj bi študiral, kot pa da se vpiše na fakulteto, nekam samo zaradi statusa, potem pa ugotovi, da to ni to in bi se prepisal," pravi Fidlerjeva. S tem namreč otrok izgubi eno možnost. Študenti imajo po novem v času študija samo eno možnost ali ponavljat ali se prepisat. "Če se prepišejo, potem ne morejo ponavljati letnika in ko študij dokončajo, nimajo pravice do statusa absolventa, če so se že enkrat prepisali ali ponavljali," je na spremembe, ki so jih uvedli letos opozorila Fidlerjeva.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

batom@pinkponk.com
13. 02. 2015 22.12
+3
A za to rabmo psihologe? A ni ta ugotovitev najbolj naravna stvar na svetu? Ce bo slo tako naprej, bomo za vsako osebno odlocitev pottebovali po 3 zunanje svetovalce?!?
ONniON
13. 02. 2015 20.57
+3
čudno da ima soseda Avstrija tak nizko brezposelnost , če je kapitalizem po mnenju marsikoga hud problem in ovira ter recesija
24Ppkur
13. 02. 2015 20.59
+3
znajo, inšpekcijske službe delajo, pravni sistem je vzpostavljen, tam nimaš kaj utajit davka, ker si drugi dan v čuzi, korupcije ni .... inšpekcijske službe delajo, pri nas sedijo in čakajo, da se samo naredi
butalistan
13. 02. 2015 23.10
+5
Tam od 3000 eur bruto placas 700 eur prispevkov pa imas boljse ceste, zdravstvo............... torej nekaj pri nas ne stima kajne javne pijavke
24Ppkur
13. 02. 2015 20.47
+6
Motiviran in uspešen? Kakšne so to neumnosti? Vprašajte se, kdaj pa bo dijak motiviran in sploh kdaj bo uspešen? Takrat in le takrat, ko bo imel pred seboj v učilnici motiviran in uspešen profesorski kader ... Ker pa v tej državi nimamo nobenega poštenega merila po katerem bi realno ocenjevali kvaliteto srednjih šol, starši tudi ne moremo vedeti na katero šolo naj otroka vpišemo (znotraj njegovih želja). Meni je v interesu, da otroka uči učitelj, ki zna otroka animirati in ga nekaj naučiti (ne le učiti), pa ne le tisto piflanje npr. zgodovinskih letnic iz knjig, marveč tudi kaj vseživljenjsko uporabnega, ... Samo tedaj bo otrok lahko motiviran in tudi uspešen. Ker pa v tej državi ne premoremo takega kadra, ali pa je tega mnogo premalo, se bojim, da je govoriti o nekem pravem znanju, ki bo dalo otroku uspešnost na njegovi življenjski poti, prava utopija. Kar se pa vpisov na fakulteto tiče ... vsakdo ve kako se stanje v gospodarstvu hitro lahko spremeni: nekoč, recimo pred petimi leti uspešno podjetje, danes več ne obstaja ... Torej kako se naj dijak odloči za študij glede na zaposljive možnosti, če pa ne znamo napovedati stanja bodisi v gospodarstvu ali javni upravi za pet let vnaprej, to pa vsakdo ve, je doba, kolikor traja nek študij. Npr. kemikom na informativnih dnevih so nekoč dejali, da se lahko zaposlijo med ostalim tudi v gumarski industriji .... danes? Kje je ta gumarska industrija? Pa tudi sicer, zaposlitvene možnosti v sloveniji so toliko klaverne, da bodočim študentom nihče več ne jamči zaposlitev ... torej je vsako prepričevanje s strani srednjih šol in fakultet bodisi dijakov ali bodočih študentov o možnosti zaposlovanja tu in tam, eno samo natolcevanje in sprenevedanje ... v ozadju tega ni nič drugega kot zatoviti čimvečji vpis, ker so s tem povezane tudi finance, ki jih ustanova pridobi. In tako bo vse dotlej, dokler se v tej državi ne bo spremenil celoten šolski sistem. Še vedno zagovarjam, da se naj otrok odloči po svoji volji ob tehtnemu premisleku in pomoči staršev, seveda pa se mora do neke mere upoštevati in predvideti možnost in sigurnost zaposlitve v prihodnosti, kajti nihče ne ve, kaj bo prinesel jutrišnji dan.
ONniON
13. 02. 2015 20.45
+5
Vso srečo pri iskanju zaposlitve fantje in dekleta želim, sem sam tudi brezposeln in aktivno iščem zaposlitev , imam srednjo poklicno šolo , tudi moji generaciji so govorili pred leti ko je slovenija bila še v dobri stabilnejši polovici evropskih držav kako bo oh in sploh z zaposlitvijo , danes po par letih pa veliko razočaranje in beda ter poslabšanje za 160°C (gospodarski in socialni položaj ), najnižjo stopnjo brezposelnosti med mladimi imata nemčija in Avstrija
flojdi
13. 02. 2015 18.59
.koliko jih je , ki znajo usmerit uspešne v nečem v uspešnost v nečem
Mb128
13. 02. 2015 18.26
+1
Ja, kjer bo otrok uspešen, kjer bo otrok motiviran. Zakaj ne zapišete preprosto, kjer bo otrok srečen?! Dobro, recimo, gredo mi dobro od rok družboslovni predmeti. In, ko bom končal družbosloven faks kakšne so moje šanse za zaposlitev?! Mislim, če gledamo iz današnje perspektive! Torej, biti motiviran sploh ni pogoj. Kakšen je ta pogoj, da boš ko boš končal šolanje pa tako ali tako vemo vsi a je žal zapisan med vrsticami. Le zakaj?! Lahko bi to misel celo nadaljeval. Vprašajte koliko zaposlenih je dandanes še motivirani na delovnem mestu, torej so tudi uspešni, srečni na svojem delovnem mestu?! Torej, insinuacija je preprosta in še kako velja za nas. Bodi praktičen, bodi fleksibilen in bodi nasplošno srečen da se lahko šolaš oz. da lahko delaš. To je kruta praksa vse drugo je teorija če že ne iluzija, utopija!
WllliamCooper
13. 02. 2015 16.04
+0
Če bi jaz poslušal psihologe in pedagoge, bi bil sežigalec levih
gongash
13. 02. 2015 14.14
+12
slovenski visokošolski sistem je totalno zgrešen, poleg tega se že v srednjih šolah pri vpisih daje preveč podarka na gimnazijah in premalo na poklicnih srednjih kot je recimo zdravstvo in elektrotehnika. starši ne vejo kam bi mladino vpisali, mladi pa tudi ne.
-santos-
13. 02. 2015 13.32
+10
Naj začnejo spodbujat gospodarsto in odpirat nova delovna mesta (ne oziram se na JU/JS), pa ne bo problema glede odločitve za študij. Vse ostalo kar kvasijo tej veleumni psihologi in pedagogi ni vredno pasjega iztrebka.
-santos-
13. 02. 2015 13.35
+2
Jaz nimam šole, vem pa kaj znam delat in koliko sem vreden v tem kar delam, žal zaradi birokracije komaj shodim iz meseca v mesec. Z izjemo v času sezone...ko prinesejo tujci denar. Povprečen slovenec pa nima za burek, žal ne po svoji krivdi...vsaj za večino vem, da je tako.
tatanka44
13. 02. 2015 18.48
+2
Povprečen Slovenec sploh nebi smel vedet kaj je burek ker to ni naša jed pa še zelo zanič je....polno olja in masti bljek
mufic
13. 02. 2015 13.31
+10
Kako naj bo otrok motiviran če pa še sami profesorji niso.Polovico jih je treba odpustit in jih trajno prepovedat delo z otroci.
tatanka44
13. 02. 2015 18.50
+3
Prav taki nesposobneži z ravnateljico vred na osnovni šoli učijo mojga otroka in se bojim da bo ostal "problem" zaradi njihove nesposobnosti.
svasta...
13. 02. 2015 13.30
-3
sej ne vem, kaj bi svetovala tem ljudem ... verjetno edin res perspektiven poklic je informatik. ce te to ne zanima, je pa problem.
gongash
13. 02. 2015 14.12
+7
elektrotehnik srednja, tudi prekvalifikacija je bolje kot katerikoli družboslovni faks, vsaj par let ne zafuraš in denarja za brezveze
sezutimacek_
13. 02. 2015 13.30
+13
Danes je bila zgleda večina na informativcih v BTC-ju.
svasta...
13. 02. 2015 13.36
+4
pac so sli se po nakupih. na podezelju ljudje nimamo vsega pr riti. :)
meta37
13. 02. 2015 12.28
+13
koliko nas je bilo motiviranih in uspešnih v šolah???? A ste se to vprašali? Na žalost pa več kot polovica teh nima poznanstev na položajih, ali pa so podjetja propadla zaradi požrešnih birokratov in vseh, ki se hranijo iz denarja delavcev!
HeroinHero
13. 02. 2015 12.16
+26
slovenski šolski sistem je zgrešen že v osnovi, zato pa otroc iz šole pridejo še bl butasti k so bli prej..te naše šole so en navaden blef in pa pralnica možganov, kjer ti onemogočajo, da razmišljaš s svojo glavo in razvijaš svoje potencijale.
User792410
13. 02. 2015 12.10
+6
Petnajst letniki so pa že toliko zrele osebnosti,da se lahko na koncu sami odločijo kakšno pot si bodo zarisali v življenju. Seveda jim starši svetujemo,predvsem tako,da jim poizkušamo obrazložiti dobre in slabe plati poklicov,ki se jim zdijo dovolj zanimivi,ampak končna odločitev naj bo otrokova,starševska dolžnost pa bi morala biti,da jih pri tem podpiramo in jim pomagamo po najboljših močeh !
svasta...
13. 02. 2015 13.33
+3
zal se ne morem strinjat, da clovek ve vse to pr 15ih ... jst sm nardila en faks z muko, pa sem zdej koncno na tistem, kjer uzivam. seveda vsak letnik drago placujem. vmes sm si pa ene 5x ze (tekom prejsnjega studija) premisnla, ker me pac razlicne stvari zanimajo, pa tud ocitno je postalo, da zadeve niso tko perspektivne, kot so jih nam predstavli pred leti, gospodarska kriza je nastala ... skratka, poznam pescico ljudi, ki so na izbranem faksu resnicno uzivali, imajo sluzbo in so zadovoljni tudi sedaj.
-santos-
13. 02. 2015 13.40
@svasta...ponavadi je tako, če te nekaj veseli in veš, da ti to najbolje gre skozi rok...torej se baziraš na eno stvar. Upam, da boš končala šolo do penzije...v kolikor se ne boš osredotočila le na eno in edino stvar, ki jo znaš najbolje.
-santos-
13. 02. 2015 13.48
Izberi si dejavnost, ki najbolj ustreza tvojim sposobnostim. Ne drobi svojih moči na preveč koncev.
t2gator
13. 02. 2015 17.27
+1
svasta...,po moje je poanta v tem,da je pri teh letih potrebno počasi začeti sprejemati odločitve,ki človeka potem ponavadi spremljajo celo življenje ! Če narediš napako se je potrebno potem z tem soočiti in poizkušati popraviti,pa saj koncu koncev v življenju ni prav dosti stvari,ki bi prvič ratale v popolnosti !
off the road
13. 02. 2015 12.05
+8
Tako strokovnega nasveta, pa še ne!
LOJZ99
13. 02. 2015 11.38
+32
vsen je kero šolo si bojo izbrali itak ne bojo dobili dela al pa bojo delali za drobiž
kika80s
13. 02. 2015 11.37
+9
Se strinjam z @dk9armaniboy, pa ne le kar se tiče študija ampak tudi srednje šole, sama sem imela dovolj veliko srečo, da mi starši niso vsiljevali svojih želja, šla sem na informativni dan na dve čisto drugačni srednji šoli in se na koncu odločila za medijsko in takrat sem razvila veliko strast do oblikovanja. Če vas nekaj zanima, pojdite tja, ni važno ali je to aranžiranje, kmetijstvo, strojništvo ali gimnazija, če te veseli, lahko iz vsake izobrazbe potegneš zelo veliko dobrega, če imaš željo in jajca.:)
HeroinHero
13. 02. 2015 11.36
-1
če bi se moj otrok vpisal na gimnazijo, bi se mu odpovedal..
User792410
13. 02. 2015 11.44
+14
Samo pazi se,da se tvoj otrok na koncu ne bo odpovedal tebi !
HeroinHero
13. 02. 2015 12.21
+7
bom pazu, hvala za nasvet. Ti pa pazi, da ne boš svojga mogu preživlat k bo ta star 35 let.
METKA102
13. 02. 2015 11.31
+12
Nekoč so bili pek, trgovec, čevljar, krojač, kovač, strugar, itd, spoštovani poklici. Tudi zaslužili so dovolj, da so preživljali svoje družine. Zdaj stojijo v vrstah za pakete pri RK, ker so plače prenizke. Le redki so študirali za duhovnike, učitelje, zdravnike, advokate, ti so bili v manjšini, Seveda so ti potem bili "gospodje". Zdaj skoraj vsi študirajo na raznoraznih fakultetah, pa ni dovolj diploma, še magisteriji in doktorati ne, da bi dobili zaposlitev, da bi si lahko privoščili stanovanje ali celo družino. Kje in kdaj smo skrenili s poti?
Winsu2
13. 02. 2015 14.44
+5
Zdaj recimo biti pek, trgovec, informator moraš biti zaposlen preko študenta, ker ne najemajo drugače! XD
tatanka44
13. 02. 2015 18.58
+4
Vsi ti poklici ki si jih naštel v prvi vrsti se počasi vračajo in jaz bom prav zadovoljen če bi vsaj eden od mojih otrok delal to in bil obenem ZADOVOLJEN v življenju.ker mi je bolj važno da ima otrok poklic ki ga dela z veseljem pa čeprav umazanih rok kot pa da si mora gospodič vsak dan zavezat kravato ,popoldan pa na psihoterapijo,pa kup tablet v telo.Ampak baje je to zdaj moderno.???Tako modo si lahko kar nekam zataknejo.