Slovenija

Pazniki - pravosodni policisti

Ljubljana, 18. 06. 2008 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
2

Pazniki bodo lahko vstopili v stanovanje, če bo v njem pobegli zapornik, varovali pa bodo tudi sodišča, tožilstva in ministrstvo za pravosodje.

Ali novi Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij resnično razbremenjuje paznike?
Ali novi Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij resnično razbremenjuje paznike? FOTO: POP TV
Spreminja se tudi položaj strokovnih sodelavcev, kot so na primer psihologi. Do sedaj se napad ali grožnja na njih namreč ni smatral kot napad na uradno osebo, zato so morali postopke sprožiti v zasebni tožbi, čeprav se je napad zgodil med njihovim delom.

Nov Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij, ki naj bi začel veljati hkrati s Kazenskim zakonikom, torej 1. novembra, bo paznike preimenoval v pravosodne policiste. Predlagatelj, ministrstvo za pravosodje z Lovrom Šturmom na čelu, trdi, da novela bistveno zmanjšuje administrativne obremenitve strokovnih delavcev v zaporih, kot tudi paznikov in drugega zaporskega osebja. Novi zakon pa dejansko povečuje pooblastila in posledično tudi dolžnosti paznikov oziroma pravosodnih policistov.

Predvideva, da pravosodni policisti skrbijo za varnost, red in disciplino v varovanih objektih, spremljajo varovane osebe zunaj zavoda, nadzirajo in organizirajo delo v delavnicah, skrbijo za poklicno in delovno usposabljanje obsojencev ter sodelujejo v izvajanju programov obravnave in nadzirajo obsojence na zunanjih deloviščih. Zanimiva je določba, ki povečuje pristojnosti v primeru pobega. Še vedno bodo morali takoj obvestiti policiste, vendar pa bodo imeli po novem pravico vstopiti v stanovanje ali druge prostore brez odredbe sodišča, če se v njih zateče pobegli obsojenec. Nelogično in popolnoma nesmiselno bi namreč bilo, da bi v takem primeru zasledovanje prekinili in bi morali pridobiti odredbo sodišča za vstop, meni predlagatelj.

Pravosodni policisti bodo prav tako varovali zapore, sodišča, tožilstva, pravobranilstva in ministrstvo za pravosodje ter pravosodne osebe, če bodo ogrožene. Varovanje se začne izvajati postopoma po zagotovljenem dodatnem številu ustrezno usposobljenih pravosodnih policistov, najkasneje pa v petih letih od uveljavitve novele. Pravosodni policisti lahko tudi ugotavljajo identiteto oseb, ki prihajajo ali odhajajo iz zapora, prav tako lahko izvedejo osebni pregled obiskovalca ali celo preprečijo vstop in izstop, če oseba ne dovoli pregleda prtljage. Pravico imajo tudi uporabiti prisilna sredstva zoper druge osebe, ki ovirajo njihovo delo, ogrožajo varnost, izvršujejo kazniva dejanja ali kršijo javni red in mir. Zadržijo jih lahko do prihoda policije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kathy_tro
18. 06. 2008 12.21
Imaš moj podpis kritika...
kritika@email.si
18. 06. 2008 12.05
No lepo, zdaj pa uredite še stanje v policiji, ker je katastrofalno. Zaposlite več policistov, ustrezno nagradite sposobne policiste z objektivnimi napredovanji ter zvišajte osnovno plačo, ker je 700€ za delo ob vikendih, praznikih, nočnih, nadurah za tveganje svojega življenja ŽIVA SRAMOTA za državo, ki se ima za razvito!!! Aja, to leti pa na celoten državni sistem, TRAGIČNO JE, DA SE STARŠEM ZA OTROKA ODOBRI LE 1 DAN NA LETO LETNEGA DOPUSTA? EN DAN JE SKORAJ ENAKO NIČ! Pa še to na policiji komplicirajo in najdejo način kako ti zmanjšajo druge dodatke za letni dopust in si potem na enakem. Na otroka bi morali dati najmanj 3 dni na leto, da bi se lahko imenovali socialna država, ki skrbi za svojo prihodnost.