Slovenija

Pazite se ponarejenih zdravil

Ljubljana, 28. 11. 2008 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kot članica Evropske unije se tudi Slovenija sooča s porastom števila ponarejenih zdravil. Posledice so lahko tudi usodne.

Pozor pri nakupih zdravil prek spleta – čeprav je embalaža takšna kot pri originalu, gre lahko za ponaredek!
Pozor pri nakupih zdravil prek spleta – čeprav je embalaža takšna kot pri originalu, gre lahko za ponaredek! FOTO: Kanal A
Ponarejeno zdravilo je zdravilo, ki je izdelano z namenom zavajanja, in/ali je napačno označeno, kar zadeva njegovo identiteto in/ali vir, da bi bilo videti kot pristno. Nekateri ponaredki sploh ne vsebujejo zdravilnih učinkovin, nekateri so izredno močni, nekateri pa vsebujejo nevarne snovi.

Večina ponaredkov v Slovenijo pride z naročanjem prek medmrežja. Razlogov, zakaj se ljudje poslužujejo interneta za nakup zdravil, je več. Pogosto je vzrok v sramežljivosti uporabnikov, ki neradi govorijo pred zdravnikom ali farmacevtom o svojih težavah.

Mnoge premami cena zdravila  (pozor, to je lahko znak, da gre za ponaredek), pomanjkanje časa, ki bi si ga morali vzeti za svoje zdravje, v nekaterih državah pa je razlog tudi precej drag obisk pri zdravniku, zato si bolniki oziroma uporabniki zdravil sami “predpišejo” zdravilo in odmerek, kar še dodatno negativno vpliva na zdravljenje. Pri nakupu zdravila brez možnosti njegove sledljivosti vstopamo v področje tveganja.

Ponarejevalci iščejo zaslužke tudi pri zdravilih, kot so zdravila za odpravljanje holesterola,  zdravila za gljivične okužbe, zdravila za erektilne motnje, zdravila za zniževanje krvnega tlaka, zdravila za zmanjševanje telesne teže in protibolečinska zdravila. Leta 2008 so cariniki Carinskega urada Ljubljana zasegli čez sto pošiljk ponaredkov.

Več si preberite na Cekin.si.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fantodfare
28. 11. 2008 17.52
imate še en možnost, kupujte samo šnops, he,he. a pa močeradovca, he,he, bol prime,he,he
fantodfare
28. 11. 2008 17.51
Kaj je to reklama za farmacevtske družbe?, he,he.
___
28. 11. 2008 13.57
Rešitev je enostavna: kupujte samo še blažev žegen ki ne deluje za veliko prevelike ceno le še v presvetih lekarnah. To, da so vam zaplankani slovenski \"big brotherji\" omejili prodajo vseh uporabnih substanc (oz omejili učinkovito količino na absurdno nizke nivoje ki ne delujejo), katere morate sedaj naročati prek spleta iz razvitih držav sveta, sploh ni važno.