Slovenija

'Pazite, da ne padete s češnje!'

Ljubljana, 23. 05. 2012 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Veselo obiranje sladkih in sočnih češenj se lahko zelo hitro spremeni v nočno moro, opozarjajo predstavniki ljubljanskega kliničnega centra, kjer v tem času vsako leto sprejmejo več tistih, ki padejo z drevesa.

V UKC so letos že obravnavali prve poškodbe zaradi padcev z dreves, a hujših poškodb pri tem ni bilo. Lanskega junija so zaradi padcev z drevja sicer obravnavali več deset ljudi.
V UKC so letos že obravnavali prve poškodbe zaradi padcev z dreves, a hujših poškodb pri tem ni bilo. Lanskega junija so zaradi padcev z drevja sicer obravnavali več deset ljudi. FOTO: POP TV

Približuje se praznik češenj in v ljubljanskem kliničnem centru se že pripravljajo na porast poškodovancev, ki zaradi nepazljivosti pri plezanju po drevesih ter vzpenjanju po lestvah pogosto potrebujejo nujno medicinsko pomoč.

Anže Kristan, vodja Urgentnih travmatoloških ambulant
Anže Kristan, vodja Urgentnih travmatoloških ambulant FOTO: Blaž Garbajs

"Vsako pomlad se srečujemo s hudimi poškodbami hrbtenice in medenice, ki lahko puščajo trajne posledice in invalidnost. Poškodovanci so enakomerno porazdeljeni po starosti. Opažamo, da je vedno več tudi starejših poškodovancev," je danes opozoril Anže Kristan, vodja Urgentnih travmatoloških ambulant Kirurške klinike.

Kot je dejal, so letos že obravnavali prve poškodbe zaradi padcev z dreves, a hujših poškodb ni bilo. Lanskega junija so zaradi padcev z drevja obravnavali več deset ljudi, večji porast pa ponavadi ugotavljajo tudi jeseni, ko obrodijo jabolka, hruške ter ostalo drevje.

Češnje - 6
Češnje - 6 FOTO: Blaž Garbajs

Kot pravijo zdravstveni delavci, želijo na nevarnost padcev z višine opozoriti predvsem zdaj, ko se je začela sezona obiranja češenj. "Vsem, ki se odločajo za obiranje sadja, svetujemo previdnost; gre namreč za padce z višine, ki lahko posameznika precej prizadenejo. Okrevanje po poškodbi hrbtenice oziroma medenice zaradi padca je dolgo, posledice pa so lahko trajne in omejujoče," je dejal in se ob tem spomnil na nekaj bolnikov, ki so v preteklosti zaradi hudih poškodb glave ter hrbtenice končali celo na invalidskem vozičku.

Opozorilo so v UKC izdali dober teden dni pred začetkom junija, ko bo v krošnjah dreves še posebej veselo. Tako v Brdih kot tudi drugod po državi bo namreč več dni potekal tako imenovani praznik češenj.
Opozorilo so v UKC izdali dober teden dni pred začetkom junija, ko bo v krošnjah dreves še posebej veselo. Tako v Brdih kot tudi drugod po državi bo namreč več dni potekal tako imenovani praznik češenj. FOTO: Blaž Garbajs

Opozorilo so v UKC izdali dober teden dni pred začetkom junija, ko bo v krošnjah dreves še posebej veselo. Tako v Brdih kot tudi drugod po državi bo namreč več dni potekal tako imenovani praznik češenj. Vse tiste, ki bodo zavihali rokave ter se s košarami v rokah povzpeli v bogate krošnje dreves, zato pozivajo k dodatni pazljivosti.

Nasveti za varno obiranja sadja:

Pri obiranju sadja je treba najprej upoštevati vremenske razmere, saj so lahko mokre veje in tudi tla pod nogami zelo spolzki in zato tudi nevarni. V preteklosti smo bili tudi v Sloveniji že priča primerom, ko je pobiralce češenj z drevesa sunil udar strele.

Plezanje je lahko nevarno tudi zaradi lomljenja vej, zato moramo biti pri tem zelo pazljivi, priporočljiva pa je uporaba lestve. To moramo postaviti na trdno in ravno podlago ter se prepričati, da ne more zdrseti. Med vzpenjanjem ne delamo sunkovitih gibov levo in desno ter se ne stegujemo za oddaljenimi vejami, ampak raje sestopimo in lestev prestavimo. Seveda moramo upoštevati tudi največjo dovoljeno obremenitev in pri vzpenjanju ali plezanju nositi trdne zaprte čevlje z dobrim in oprijemljivim podplatom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tepee
23. 05. 2012 20.51
+4
samo da slišim besedo češnje se mi bruha zaradi cene-9-10 eurov,pa kam plovemo.2400 tolarjev za eno kilo češenj,jaoooooo,rajši jih nikoli več ne jem.
luckyss
23. 05. 2012 19.51
+4
Po uspešnem padcu s češnje lahko kandidirate za poslanca ! Pogoj je, da ste padli na glavo...
donat323
24. 05. 2012 10.57
tinetone
23. 05. 2012 19.24
+3
"...Veselo obiranje sladkih in sočnih češenj se lahko zelo hitro spremeni v nočno moro..." tama za nov film nočna mora na češnji... pod češnjo... ne karkoli v zvezi s češnjami...
pejdspat
23. 05. 2012 17.40
+3
eni se za razliko od drugih z eno roko držimo veje
tinetone
23. 05. 2012 19.24
+2
Ramzess
24. 05. 2012 11.18
V vsakem primeru je treba znati plezati, večina otrok to ve, čeprav dandanes nimajo veliko priložnosti plezati po drevesih, kot smo jo imeli mi, čeprav 'naših' osvojenih dreves morda ni več.
P3CO
23. 05. 2012 17.19
+1
kje imate to pridem z veseljem pobrat
Hmeljko
23. 05. 2012 17.07
+3
V glavnem, to leto so po večini države češnje pozeble, in posledično jih ne bo skoraj nič, tko da za to leto tale članek ne pride preveč v poštev.
tinetone
23. 05. 2012 15.44
+5
bahahahahaha to pa je opozorilo... moraš imet nizke češnje...
Mohandas
23. 05. 2012 16.49
+4
Ampak res... zaradi tega opozorila bo prav gotovo manj ljudi padlo z drevesa.