Slovenija

'Samo popravljamo napake bivše vlade'

Ljubljana, 22. 09. 2009 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pri glasovanju o zakonih za ureditev plač sodnikov je koalicija preglasovala opozicijo. Slednja je opozarjala, da v času krize rešitve niso primerne, ministrica Krebsova pa pravi, da vlada le odpravlja neustavno stanje, ki ga je zagrešila bivša vlada.

Irma Pavlinič Krebs
Irma Pavlinič Krebs FOTO: Dare Čekeliš
DZ je po skrajšanem postopku sprejel paket zakonov, s katerimi želi vlada na podlagi odločb ustavnega sodišča urediti plače pravosodnih funkcionarjev. Predlaganim rešitvam so nasprotovali opozicijski poslanci, ki so med drugim opozarjali, da se jim taki predlogi v času krize ne zdijo primerni.

Z ureditvijo v tej noveli pa je DZ na predlog vlade uskladil tudi ureditve v zakonih o sodniški službi, o državnem pravobranilstvu in državnem tožilstvu. Sodniki so po novem uvrščeni v 47. izhodiščni plačni razred, temu primerne pa so tudi uvrstitve državnih tožilcev in državnih pravobranilcev. Osnovno načelo novega plačnega sistema za pravosodne funkcionarje je fiksnost plač, zato sprejete novele ukinjajo večino dodatkov.

Vlada s predlogom novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju odpravlja neustavno stanje, ki ga je leta 2006 in 2008 zagrešila bivša vlada, je dejala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs. "Ob prevzemu mandata nas je čakala druga odločba ustavnega sodišča in rok šestih mesecev, da neustavno stanje odpravimo," je v DZ, ki po skrajšanem postopku obravnava omenjeno novelo, pojasnila ministrica in dodala, da so hkrati zmanjševali odhodke na področju plač javnih uslužbencev, se pogajali s sindikati in dosegli dogovor o zamrznitvi plač 156.000 javnim uslužbencem aprila 2009.

Po njenih besedah je aprila začel veljati zakon o začasnem znižanju plač funkcionarjem za štiri odstotke, usklajevanja s sodniki pa so potekala v času, ko so jim za štiri odstotke znižali plače, ko se je začelo povečevati število brezposelnih in ko je gospodarska kriza "že trkala na duri z vso močjo".

Zato so bila izhodišča vlade, kot trdi ministrica, jasna: "Uskladitev z odločbami ustavnega sodišča je nujna, mogoče pa jo je uresničiti samo na način, da se masa plač pravosodnih funkcionarjev ne bo povečala, ker je vsako povišanje proračunskih odhodkov za plače za javnofinančno vzdržen položaj države nedopusten".

Sodniške plače uresničene decembra 2010

Usklajevanja so bila, tako trdi ministrica, izjemno težka. 16. junija so kljub vsemu predstavniki vlade s predstavniki vrhovnega sodišča, stavkovnega odbora in sodnega sveta podpisali sporazum in ugotovili, da se je postopek usklajevanj sodniških plač sporazumno zaključil in da se podpisniki strinjajo, da se novela dokončno udejanji 1. decembra 2010.

Borut Pahor v DZ
Borut Pahor v DZ FOTO: POP TV

"Uspelo nam je zato, ker je vlada sodnikom vrnila in zagotovila položaj, kot ga določa ustava, in ker so sodniki razumeli in spoštovali izhodišče, da se njihove plače v letih 2009 in 2010 ne smejo in ne morejo povečati," je poudarila ministrica. Kot je dodala, pa jim je uspelo tudi zato, ker so se ves čas usklajevanj zavedali, da "smo našim ljudem dolžni zagotoviti neodvisnega razsodnika," je povedala ministrica.

'V pravni državi se morajo ustavne odločbe spoštovati'

Poslanke in poslanci so z razpravo o sodniških plačah nadaljevali tudi pri obravnavi novele zakona o sodniški službi, ki vsebinsko sledi rešitvam novele plačnega zakona. Prinaša pa tudi nekatere nove določbe, ki se nanašajo na organizacijo v dežurni službi. Noveli se obeta le podpora koalicijskih poslancev.

V pravni državi se odločbe ustavnega sodišča morajo in se bodo spoštovale, k čemur se je ta vlada zavezala, je poudaril minister za pravosodje Aleš Zalar in spomnil, da je ustavno sodišče ugotovilo, da so plačna razmerja za sodnike neustavna in so sodniki podplačani.

Po njegovih besedah tudi Svetovna banka in nekateri močni gospodarski akterji opozarjajo, da podplačani sodniki lahko "resni kandidati, da postanejo skorumpirana brigada"; takim tveganjem pa se je na vsak način treba izogniti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muri1
24. 09. 2009 00.45
Spet izgovor za njeno nesposobnost.
hakihak
23. 09. 2009 21.03
TRN V PETI 23.09.2009, 14:53 1 Da bo Pahor najbolj nesposoben predsednik vlade smo vedeli vsi že vnaprej. Kljub temu so levičarji ga volili. Zakaj? Zato ker je njihov! Pa če bi na njegovo mesto postavili opico bi pač njo volili. tudi to smo že imeli, v prejšnjem mandatu!
hakihak
23. 09. 2009 21.01
sreča je v sloveniji, da imamo bivše vlade, tako da imajo zdajšne kaj za delat. kako bi bilo, če nebi imeli prejšnih vlad? potemtakem vlade sploh nebi potrebovali, ker pač nebi imeli kaj delat, al kaj?
tirolec
23. 09. 2009 19.20
Sodniki naj rajši začnejo delati, ne pa da se/so kot seski na/v breme države prisesani in so nedotakljivi....Ja in to naj bi bila ene od treh vej oblasti - SODNA!?? Hm, zgledi vlečejo potem pa naj začno še vsi delavci v državni in javni upravi vlagati tožbe zoper državo, ki jim vsakič z izgovori omejuje napredovanje...(razen nekaterih prisklednikov), da se o plačah ne razpišem...!
TRN V PETI
23. 09. 2009 14.53
Da bo Pahor najbolj nesposoben predsednik vlade smo vedeli vsi že vnaprej. Kljub temu so levičarji ga volili. Zakaj? Zato ker je njihov! Pa če bi na njegovo mesto postavili opico bi pač njo volili.
OrodniK
23. 09. 2009 13.42
Kaj te tako grozno moti na mojih komentarjih g.Admin? Ali mislite, da boš z kontroliranim doziranjem števila komentarjev proti tej vladi mogoče spremenil javno mnenje?? Ko je človek enkrat na cesti, in vidi da mu nihče ni pripravljen pomagat, ga ne bodo nobeni komentarji prepričali kok je nekdo fajn, če mu je pa zafural življenje! Komentarja ki sem jih napisal, nista vsebovala nobene žaljivke, nobene neprimerne vsebine. Očitno je neprimerna vsebina NESTRINJANJE S SEDANJO VLADO, KATERE TAKO VNET PRIVRŽENEC SI( glede na tvojo vstrajnost pri brisanju 'krivoverskih' postov)
SDS-MAFIJA
23. 09. 2009 12.27
res bi lahko odstopili kar skupinsko,bi imeli popust pri ljudjeh,vrnili nam bi se ljudje iz sanjske ekipe,Janša,Rupel,Vizjak,Bajuk,Drobnič in ostali,ki so nas že peljali v dobo hiperinflacije in zunanjega zadolževanja...
SherlockH
23. 09. 2009 11.42
Uboga ženšče, za vse je kriv JJ.Pahor bo moral v kratkem času narediti rašado, sicer bo imel velike težave, zlasti če bo ministricam še naprej dovoljeval, da svoje seksulane fantazije mešajo s fantaziranjem o vzrokih za to in ono! Še najbolje bi bilo, če bi iz oblasti sestopili vsi skupaj, sicer se jim bo hudobni stric J še v penziji prikazoval heh.
Socrates
23. 09. 2009 11.33
NESPOSOBNA VLADA GO HOME, NE ZNATE VODITI DRŽAVE SAMO KRASTI IN LAGATI ZNATE. BAN.DA UŠIVA!!! ZA VAS SO VEDNO DRUGI KRIVI !! HVALA PREJŠNJI VLADI ZA TE "NAPAKE" NESPOSOBNA GO.LAZEN, UPAM, DA NIKOLI VEČ NE DOBITE MANDATA, KOST STE GA PREJŠNJE LETO. VSE KAR STE OBLJUBLJALI, DA BOSTE IZBOLJŠALI JE TO, DA JE VEČ NEZAPOSLENIH IN NEZADOVOLJNJIH.
jutri_pa_res
23. 09. 2009 11.18
Neustavno stanje... pravilneje bi bilo, da bi se v primeru razsojanja, ki se tiče tudi njih samih, vsi slovenski sodniki (tako tudi ustavni) izločili, saj nikakor ne morejo razsojati nepristransko. Isto sledi tudi naprej, v zvezi z napovedanimi tožbami sodnikov zaradi kao premalo izplačanih plač. Kdo bo sodnik? Tako kot pred stoletji - kadija te tuži, kadija ti sudi? V teh primerih bi smela torej presojati izključno zunanja instanca - Evropsko sodišče.
CezDrnInStrn
23. 09. 2009 11.05
Dober komunist sestopi z oblasti samo v grob ! Pa še tam je ta glavni !
hotchilipoper
23. 09. 2009 08.11
K petletn otroc
SDS-MAFIJA
23. 09. 2009 08.07
pa je ta Janševa vlada sploh kaj koristnega naredila,res je škoda tistega časa,ko bi lahko močno napredovali,žal smo imeli zelo nesposobno vlado....
Krasinius
23. 09. 2009 06.33
anjerd, dobra ugotovitev, im enu (com uno)
anjerd
23. 09. 2009 04.47
Če je kaj neustavnega, je to, da stranka , ki dobi 4 procente na volitvah, sedaj odloča v im enu večine.
VolilecSI
23. 09. 2009 02.38
Tako imenovane napake vlade Janeza Janše so naši državi povzročile za 3% večjo rast od povprečja EU, največjo zaposlenost in najnižjo brezposelnost v zgodovini države, izravnan proračun in leta 2007 celo prvič javnofinančni presežek, zagotovljeno realno rast plač in pokojnin, znižanje javnega dolga, znižanje javne porabe, izpogajanih 4.5 milijarde € evropskih sredstev za obdobje 2007 – 2013, članstvo države v EMU, Euro, zagotovljeno monetarno stabilnost, poenostavljen davčni sistem, nižji osebni in korporacijski davek, odpravo davka na plače, zmanjšanje števila zaposlenih v državni upravi, odpravo številnih birokratskih ovir, poenostavljeno poslovanje, e- upravo, poenostavljen sistem javnega naročanja in okrepljen finančni položaj občin. Ko bo Pahorjeva vlada vse to popravila ne bomo več imeli ne države, ne lastnine, ne pravic. Brezobzirne rdeče pijavke parazitsko izplenijo in uničijo vse kar dobijo v roke!
djdj
23. 09. 2009 02.25
vincester
23. 09. 2009 01.08
TOLIKO LOPOVŠČINE ,KRIVIC,PONIŽEVANJA DELAVCEV V SOCIJALIZMU NI BILO. VSE KA SE DANES DOGAJA NI KRIVA LEVICA-KOMUNIZEM,TEMVEČ GNIL KAPITALIZEM,KATEREGA ZAGOVARJA IN UPORABLJA DESNICA. KOMUNIZMA ŽE 20 LET NI ! ZAHVALITI SE MORAMO STROKOVNJAKOM,KI SO DO ZNANJA PRIŠLI Z EKONOMIJO IN IDEOLOGIJO KAPITALIZMA.
Tamara987
23. 09. 2009 00.30
to je ... tak je treba ... pokazali ste kaj znate ... KRIVITI DRUGE ZA VAŠO NESPOSOBNOST. vsaka vam čast da si upate to javno priznat.
Tamara987
23. 09. 2009 00.28
To ja ... tak je treba, .... pokazali ste vse kaj znate ... in to je ... KRIVITI DRUGE ZA VAŠO NESPOSOBNOST. Vsaka čast, da mate jajce to javno priznat ....